Bu konuyu okuyanlar

bilicimustafa12

Müdavim
Katılım
24 Mayıs 2017
Mesajlar
7,164
Reaksiyon puanı
626
Puanları
113
Yaş
25
2018 LGS sonuçları açıklandı mı meb.gov.tr’de LGS lise giriş tercihleri ne zaman yapılacak? Milyonlarca öğrenci LGS ne zaman, LGS sonuçları ne zaman açıklanır, LGS 2018 tercihleri ne zaman araştırmasını yapıyor. İyi bir liseye yerleşmek isteyenler internetten LGS sonuçları için heyecanlı! Yeni sistemle birlikte bu sene TEOG sınavının yerine LGS yani Liseye Geçiş Sınavı düzenlendi. Veliler ve öğrenciler büyük heyecanın ardından 2018 LGS sınav sonucu için gözünü MEB'e çevirdi. Peki LGS sınav sonucu açıklandı mı? İşte son dakika gelişmeler star.com.tr’de! Edinilen son bilgiye göre ise Bakanlık öğrencilerin ve velilerin heyecanını dindirmek adına yaptığı açıklamaya göre 2018 LGS sınav sonucu 26 Haziran 2018 tarihi itibariyle açıklanacak. Sonuçlar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesi meb.gov.tr dışında hiç bir yerde öğrenilemeyecek ve sınav sonuçları posta yoluyla iletilmeyecek. Liseye Geçiş Sınavı sonuçları açıklanır açıklanmaz MEB ile birlikte aynı anda haberimizin detayından yer alacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB), adrese dayalı sistemle liselere yerleştirme tercihleriyle sınavla öğrenci alacak liselere yerleştirme tercihleri ve pansiyonlu okullara tercihler, aynı anda 2 Temmuz-13 Temmuz tarihlerinde yapılacak.

210620181121001521191_2-41.jpg



http://www.star.com.tr/egitim/2018-...tercihleri-ne-zaman-yapilacak-haber-1356091/#
2018 LGS sonuçları açıklandı mı meb.gov.tr’de LGS lise giriş tercihleri ne zaman yapılacak? Öğrenciler LGS sonuçları için MEB’den gelecek açıklamaya çevirdi. LGS sınav sonucu sorgulaması (2018) Liseye Geçiş Sınavı sonuç tarihleri ve tercihleri ne zaman açıklanır? 2018 LGS sonuçları ne zaman açıklanacak? Milyonlarca öğrenci LGS sonuçlarını araştırıyor. LGS için her öğrenciye 9 lise seçeneği olacak mı? TEOG yerine gelen Liseye Geçiş Sistemi‘nde (LGS) öğrencilerin yüzde 10’u sınavla öğrenci alacak okullara yerleşirken yaklaşık 1 milyonu da sınavsız, adresine göre bir liseye yerleştirilecek. 2018 yılı itibariyle Liseye Geçiş Sınavına girenlerin merak ettiği LGS tercih başvuruları başlama tarihi belli oldu. Buna göre bu sene ilk defa düzenlenen LGS sınavı tercih işlemlerinin detayları belli oldu. Bu yıl ilk kez düzenlenen Liselere Giriş Sınavı'nın (LGS) tamamlanmasının ardından, sınava katılım sağlayan öğrencilerin tercihler için heyecanlı bekleyişi sürüyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınav sonuçlarını açıklamasının ardından tercih işlemlerini ne zaman başlatacağını merak eden öğrenciler ve aileleri, 2018 LGS tercihleri ile ilgili yeni gelişmeleri yakından takip ediyor.


TERCİHLER NE ZAMAN?
MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, liselere yerleştirmeler için adrese dayalı sistemde tercihler, yerelde oluşturulan Ortaöğretim Kayıt Alanları'na göre yapılacak. Kayıt alanları, ortaokulların kontenjanları göz önünde bulundurularak, öğrencilerin evlerine en yakın olan liseler çerçevesinde belirlenecek. Kayıt alanında bütün lise türleri (Anadolu lisesi, Anadolu meslek lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) yer alacak.
210620181120011524969_3.jpg

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB), adrese dayalı sistemle liselere yerleştirme tercihleriyle sınavla öğrenci alacak liselere yerleştirme tercihleri ve pansiyonlu okullara tercihler, aynı anda 2 Temmuz-13 Temmuz tarihlerinde alınacak.

LGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
2018 iş takvimine göre, LGS’nin sonuçları 22 Haziran'da açıklanacak. Sınavla ve sınavsız öğrenci alan okullara tercih ve yerleştirmeye ilişkin iş ve işlemler, 2018 Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'nda yer alacak.

LGS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB), adrese dayalı sistemle liselere yerleştirme tercihleriyle sınavla öğrenci alacak liselere yerleştirme tercihleri ve pansiyonlu okullara tercihler, aynı anda 2 Temmuz-13 Temmuz tarihlerinde yapılacak.
Liseye Geçiş Sınavı (LGS) yaklaşık 1 milyon öğrencinin katılımıyla 2 Haziran'da gerçekleştirildi. Sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin gerçekleştirilen LGS'ye katılan adaylar tercih işlemlerinin başlayacağı tarihi merak ediyor.
Milli Eğitim Bakanlığı ( MEB) tarafından TEOG'un kaldırılmasından sonra ilk kez bu yıl gerçekleştirilen Liseye Geçiş Sınavı (LGS) 2 Haziran'da yapıldı. Yaklaşık 1 milyon öğrenci, nitelikli liseye yerleşebilmek için ter döktüğü LGS'nin sonuçlarını beklerken, tercih işlemlerinin ne zaman yapılacağını da merak ediyor.
Nitelikli okullardaki 126 bin 510 boş kontenjan için 996 bin öğrenci sınava başvurmuştu. Fen, Anadolu ve sosyal bilimler liselerinden birine gitmek isteyen öğrenciler 2 Haziran'da LGS'de ter döktü. Yaklaşık 1 milyon öğrencinin katıldığı LGS'de sınavı kazanan öğrenciler tercih işlemlerini yapacaklar. Fakat LGS tercihlerinin hangi tarih aralığında yapılacağı henüz açıklanmadı. LGS sonuçlarının açıklanmasından sonra başlayacak olan LGS tercihlerinin tarihi belli olduğunda haberimizin içeriğinde yer alacaktır.

LGS SORULARI VE CEVAPLARI 2018
2 Haziran'da gerçekleştirilen LGS soruları ve cevapları erişime açıldı. MEB'in resmi internet adresi üzerinden yapılan duyuruya göre, 2018 LGS soruları ve cevapları MEB’in Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü internet adresinden erişime açıldı.

LGS TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?
MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, liselere yerleştirmeler için adrese dayalı sistemde tercihler, yerelde oluşturulan Ortaöğretim Kayıt Alanları'na göre yapılacak. Kayıt alanları, ortaokulların kontenjanları göz önünde bulundurularak, öğrencilerin evlerine en yakın olan liseler çerçevesinde belirlenecek. Kayıt alanında bütün lise türleri (Anadolu lisesi, Anadolu meslek lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) yer alacak.
Tercih ekranı üç bölümden oluşacak ve öğrenciler sınavla girilecek okullar ile yerel yerleştirmede kayıt alanları içindeki okullar ve pansiyonlu okullar için aynı anda tercihte bulunabilecekler. Yerel yerleştirmede okullara devam-devamsızlık da etkili olacak.
Sınavla öğrenci alan okullara yerleşemeyen yüzde 90 oranında 8'inci sınıf öğrencisi ise yerel yerleştirmeyle liselere yerleşecek. Bu yerleştirmede öğrencinin evinin adresi ve okuduğu okul kadar, o ortaokuldaki devam-devamsızlığı da etkili olacak.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yaptığı açıklamaya göre adrese dayalı sistemde sistem şöyle işleyecek: Öğrenciler oluşturulan ortaokul kayıt alanları içerisinde LGS için 3 Anadolu imam hatip, 3 Anadolu, 3 de Anadolu mesleki ve teknik lise olmak üzere 9 okul arasından 5 tane tercih yapacak.

LGS İÇİN HER ÖĞRENCİYE 9 LİSE SEÇENEĞİ OLACAK MI?
MEB verilerine göre nüfusu 50 binin altındaki bazı ilçelerde bir tane bile lise olmadığını gösteriyor. 127 ilçede sadece tek bir lise var. Sadece 26 ilçede 9 ve üzerinde lise bulunuyor.
Eğitimci Alaaddin Dinçer, 81 ile bağlı 919 ilçe arasından nüfusu 50 bin ve altında olan 638 ilçeyi lise sayıları açısından araştırdı. İşte bu araştırmadan çıkan sonuçlar:
210620181120351524124_3.jpg


5 İLÇEDE BİR LİSE BİLE YOK
5 ilçede lise yok. Bu ilçeler; Kırklareli/ Kofçaz, Zonguldak/Kozlu, Çankırı/ Bayramören, Siirt Tillo, Yalova/Termal. Geri kalan 633 ilçede toplam lise sayısı 2 bin 304. Bu ilçelerde sayıları 1 ile 12 arasında değişen lise var.

SADECE 26 İLÇEDE 9 VE ÜZERİNDE LİSE VAR
Çalışmaya göre 9 ile 12 arasında lise olan ilçe sayısı yalnızca 26 tane. Bunun dışındaki 607 ilçede öğrenciler zorunlu 5 tercih yapacakları liseyi bulamayacak. 1 lise bulunan ilçe sayısı 127 tane. Bu liselerin 102’sini de çok programlı liseler oluşturuyor.
İki lise olan ilçe sayısı 117, 3 lise olan ilçe sayısı 101 iken 4 lisenin olduğu ilçe sayısı da 94. Bu durumda toplam 439 ilçede sadece 1 ile 4 arasında lise bulunuyor.
Bunun yanı sıra 74 ilçede 5 lise, 43 ilçede 6 lise, 28 ilçede 7 lise var. Bu sayı da 145 ilçedeki lise sayısının 5 ile 7 arasında değiştiğini gösteriyor.
9 ve üzerinde lise olan ilçe sayısı ise 26 tane. Bu ilçelerdeki toplam lise sayısı da 248. Bunların dağılımı da şöyle: 17 lisede 9 lise, 6 ilçede 10 lise, 1 ilçede 11 lise, 2 ilçede de 12 lise.

İLÇELERİ DIŞINDA TERCİH YAPMAK ZORUNDALAR
Bu rakamlar öğrencilerin büyük çoğunluğunun LGS için kendi ilçeleri dışında tercih yapmak zorunda kalacaklarını gösteriyor. Araştırmayı yapan Dinçer, “Öğrenciler başka ilçelere gitmek zorunda kalacak. Üstelik sadece lise sayısını veriyoruz. Birçok ilçede 3 farklı lise türünü bulmak da mümkün değil” diyor.
Dinçer, nüfusu 50 bin ve üzerinde olan İstanbul gibi kentlerin ilçelerinde bile öğrencilerin LGS için tercih için sunulacak 9 okulu bulamayacaklarını söyleyerek, şöyle konuşuyor:

50 BİN NÜFUS VE ÜZERİNDE BİLE 9 TANE ÇIKMIYOR
“İstanbul Çatalca Merkez’de 7, Ankara Kahraman Kazan’da 8, İzmir Urla’da 6, Kocaeli Karamürsel ile Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7’şer, Mardin İdi ve Siirt Kurtalan’da 5’er, Van Çaldıran’da 4 ve Başkale’de ise 3 lise var. Yani nüfusu 50 binin üzerindeki ilçelerde de 9 lise bulmak kolay olmayacak. Bu arada nüfusu 50 binin altındaki Artvin, Ardahan ve Tunceli il merkezlerinde okuyan çocuklarda adrese dayandırılan modelde tercih yapmakta zorlanacak. Örneğin sadece 3 lisenin olduğu İstanbul Adalar İlçesi’ndeki öğrenci 5 tercihte bulunmak için ya 16 km uzaklıktaki Kartal’a ya da Maltepe’ye veya Pendik’e gitmek zorunda kalacak. Çatalca merkezde oturan bir öğrenci 9 lise arasından tercih yapacak olursa ya Binkılıç Beldesi’nden iki liseyi ya da en yakın ilçe olan 34 km uzaklıktaki Silivri’yi seçecek. Benzer durum Şile için de geçerli. Şile’de ikamet eden bir öğrenci 9 lise tercihi arayışına girerse 44 km uzaklıktaki Sancaktepe’ye veya 36 km uzaklıktaki Çekmeköy’den okul seçecek.

EN YAKIN OKUL 26 KİLOMETRE UZAKLIKTA
Lise bulunmayan Kırklareli’nin Kofçaz İlçesi’ndeki öğrenci 26 km uzaklıktaki kent merkezinden okul seçmek zorunda. Ya da bir lisenin bulunduğu Bursa’nın Büyükorhan İlçesi’ndeki öğrenci 82 kilometre uzaklıktaki il merkezinden tercih yapmak zorunda. Bu durumda öğrencilerin evine en yakın okula yerleşecekleri ve istemedikleri okullara gitmeyecekleri gerçek değil.”

ALTERNATİF PANSİYONLU OKULLAR MI?
Dinçer ailelerin bu seçenekler karşısında çocuklarını ya istemedikleri okul türlerine ya da açık lise ve özel okula göndermek zorunda kalacaklarını belirtiyor. Bu arada sınavsız yerleştirme sisteminde bir seçenek olarak da pansiyonlu okulların yer aldığını anlatan Dinçer şunları anlatıyor:
“Üç genel müdürlüğe bağlı 2 bin 613 pansiyonlu lise var. Bu kurumların kapasitesi 439 bin 722, barınan öğrenci sayısı ise 214 bin 455. Yani açık kontenjanları 225 bin 245. Bu durumda ailelerin adresleri pansiyonlu okullar mı olacak?” diyor.


PANSİYONLU OKUL KONTENJANLARI NEDİR?
2017-18 MEB istatistiklerine göre ortaöğretimde pansiyonlu okul sayısı, kontenjan ve doluluk oranları şöyle:
PANSİYONLU OKUL SAYISI: Mesleki ortaöğretimde 757, imam hatiplerde 829, diğer liselerde 1027 olmak üzere toplam 2 bin 613.
İMAM HATİP LİSELERİ: İmam hatiplerin kontenjanı 123 bin 246. Pansiyonda 46 bin 124 öğrenci kalıyor. Bu okulların boş kontenjanı 77 bin 122.
MESLEK LİSELERİ: Mesleki ve teknik eğitim liselerinde kontenjan 121 bin 635. Kalan öğrenci sayısı 60 bin 215. Boş kontenjan 61 bin 398.
DİĞER LİSELER: Bunların arasında Anadolu, fen ve sosyal bilimler de var. Toplam kontenjan 194 bin 841. Pansiyonda kalan öğrenci sayısı 108 bin 116. Bu okullar için boş kontenjan 86 bin 725.
BOŞ KONTENJAN: Tüm pansiyonlu okullarda toplam 214 bin 455 öğrenci kalıyor. Toplam tüm pansiyonlu okullarda 225 bin 245 kontenjan boş. Ancak bu pansiyonların bazıları da Galatasaray, Kabataş Erkek, İstanbul Erkek, Cağaoğlu, Kadıköy Anadolu gibi yatılı öğrenci alan okullara ait.

SINAVIN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR
a. Başvuru şartlarını taşımadığı ve başvurusu olmadığı hâlde öğrencinin sınava girmesi,
b. Cevap kâğıdının, içinde bulunması gereken sınav güvenlik poşetinden çıkmaması, eksik çıkması veya zarar görmüş olması,
c. Öğrencinin herhangi bir öğrencid en ya da dokümandan kopya çektiğinin veya kopya verdiğinin sınav görevlilerince tespit edilmesi,
ç. Cevap kâğıdının okunmasını engelleyecek gereksiz karalamalardan dolayı optik okuyucu tarafından okunamaması,
d. Geçerli kimlik belgesinin ve fotoğraflı sınav giriş belgesinin ibraz edilmemesi,
e. Başka öğrencinin sınav evrakının kullanılması,
f. Öğrencinin yerine başkasının sınava girmesi,
g. Öğrenci tarafından sınav evrakına zarar verilmesi (soru kitapçığını ve/veya cevap kâğıdını yırtmak, teslim etmemek ve benzeri) durumlarında Millî Eğitim Bakanlığı Merkezî Sistem Sınav Yönergesi’nde belirtilen sınav kuralları ihlal edildiği için sınav görevlilerinin ve yetkililerin tuttuğu tutanaklar da dikkate alınarak öğrencinin sınavı geçersiz sayılacak.

SINAV İTİRAZLARI NASIL YAPILIR?
a. Sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların, cevap anahtarlarının ve sonuçların www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren en geç 5 iş günü içinde ÖDSGM resmî internet sayfasında yayımlanan sınav itiraz bölümünden elektronik olarak yapılabilecek.
b. Elektronik ortamda yapılan itirazların incelenebilmesi için T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” veya T.C. Ziraat Bankası için; bankamatik, internet bankacılığı Tür kiye Halk Bankası için; bankamatik, internet bankacılığı Türkiye Vakıflar Bankası için; bankamatik, internet bankacılığı ya da şube den, a yrıca; T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ödeme Servisi adresinden tüm bankaların kredi kartları aracılığıyla 20 TL (KDV dâhil) yatırılması gerekmektedir.
c. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20/B maddesi uyarınca, sorulara ve cevap anahtarına yapılacak itirazlar, soruların ve cevap anahtarlarının http ://www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren başlayan 10 (on) günlük dava açma süresini durdurmamaktadır.
ç. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20/B maddesi uyarınca, sonuçlara yapılacak itirazlar, sonuçların e-Okul Sistemi veya ..::T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI::.. internet adresinde yayımlanmasından itibaren başlayan 10 gün lük dava açma süresini durdurmamaktadır.
d. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile öğrencinin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekontu/ATM fişi eklenmemiş, imza ve adres bilgisi olmayan dilekçeler dikkate alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır.
e. Faksla ve e-posta yoluyla yapılan itirazlar dikkate alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır.

Kaynak: Star
 

Son mesajlar

Üst