Bu konuyu okuyanlar

Burak Özgen

Müdavim
Katılım
13 Mart 2018
Mesajlar
1,824
Reaksiyon puanı
271
Puanları
83
Yaş
25
Dünya Kupası başlıyor. Açılış maçında A Grubu'nda Rusya ile Suudi Arabistan kozlarını paylaşacak. Peki, Rusya - Suudi Arabistan maçı hangi kanalda, saat kaçta?
1528982355598.png
2018 FIFA Dünya Kupası’nın açılış maçında ev sahibi Rusya ile Suudi Arabistan karşı karşıya gelecek. 21. FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Rusya Milli Takımı, Sovyetler Birliği (SSCB) dönemi sonrası 4. kez katılacağı turnuvada ilk defa gruptan çıkmak istiyor. Suudi Arabistan Milli Takımı, 2006’dan bu yana ilk, tarihinde 5. kez turnuvaya katılacak. Hedefleri ilk maçta ev sahibi takımdan 3 puanı almak...
Rusya - Suudi Arabistan maçı hangi kanalda, saat kaçta?

14 Haziran Perşembe günü Moskova’daki Luzhniki Stadı’nda oynanacak A Grubu karşılaşması saat 18.00’de başlayacak. Mücadele TRT 1'den canlı yayınlanacak. Ayrıca maçın canlı skor takibi ve detaylar fanatik.com.tr'de...

Açılış maçını Arjantinli hakem Nestor Pitana yönetecek. Pitana’nın yardımcılıklarını Juan Pablo Bellati ve Hernan Maidana yapacak. Brezilyalı hakem Sandro Ricci ise 4. hakem olarak görev alacak.

A Grubu’nun diğer maçında ise Mısır ile Uruguay, 15 Haziran Cuma günü Ekaterinburg’daki Ekaterinburg Arena’da karşılaşacak.

Suudi Arabistan, Mısır ve Uruguay’ın bulunduğu A Grubu’nda ilk ikiye girmek için çaba harcayacak Rusya Milli Takımı’nın turnuva öncesi form grafiği, öne çıkan oyuncuları, kadrosu ve Dünya Kupası geçmişiyle ilgili ayrıntılar şöyle:

- Ev sahibinin form grafiği

Rusya Milli Takımı’nın kalesini 1992’den 2002’ye kadar koruyan Stanislav Cherchesov’un, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ardından teknik direktörlüğe getirildiği Rusya, Dünya Kupası’na ev sahibi kontenjanından katılma hakkı kazandı.

Milli takıma gelmeden önce Legia Varşova’yı Polonya liginde şampiyonluğa taşıyan Cherchesov yönetimindeki Rusya, Dünya Kupası’nın provası niteliğindeki 2017 Konfederasyonlar Kupası’nda Portekiz, Meksika ve Yeni Zelanda ile A Grubu’nda mücadele etti.

3 karşılaşmada 1 galibiyet, 2 yenilgi alan Rusya, 3 gol attığı ve 3 gol yediği gruptan çıkmayı başaramadı. 2018’de oynadığı hazırlık maçlarında Brezilya, Fransa ve Avusturya’ya yenilen Rusya, Türkiye’yle de berabere kaldı.

Rusya, Konfederasyonlar Kupası ve bu yıl oynadığı özel maçlarda şu sonuçları aldı:

2017 FIFA Konfederasyonlar Kupası:

Rusya-Yeni Zelanda: 2-0
Rusya-Portekiz: 0-1
Meksika-Rusya: 2-1

2018’deki hazırlık maçları:

Rusya-Brezilya: 0-3
Rusya-Fransa: 1-3
Avusturya-Rusya: 1-0
Rusya-Türkiye: 1-1

- Öne çıkan oyuncuları

Sovyetler Birliği döneminde Lev Yashin, Igor Chislenko, Oleg Blokhin, Eduard Streltsov gibi futbolcuların sürüklediği ülkenin kalesini, CSKA Moskova formasıyla Rusya Premier Ligi’nde 6 şampiyonluk yaşayan Igor Akinfeev koruyor.

Rusya’nın kadrosunda Fedor Smolov (Krasnodar), Artem Dzyuba (Arsenal Tula), Alexei Miranchuk (Lokomotiv Moskova), Alexander Golovin (CSKA Moskova) ve Alan Dzagoev (CSKA Moskova) dikkati çekiyor.

Teknik direktör Cherchesov, Rusya Milli Takımı formasını en fazla giyen futbolcu olan 38 yaşındaki Sergey Ignashevich ve 34 yaşındaki Yuri Zhirkov’un da tecrübeleriyle katkı yapmasını bekliyor.

- Dünya Kupası geçmişi

Rusya, 1991’de dağılan SSCB ismiyle Dünya Kupası’na 7 kez katıldı. Turnuvada ilk kez boy gösterdiği İsveç 1958’de çeyrek finale çıkan SSCB, 1962 ve 1970’de de aynı başarıyı tekrar etti.

En büyük başarısını ise İngiltere’de düzenlenen 1966 Dünya Kupası’nda yakaladı. İtalya, Kuzey Kore ve Şili ile yarıştığı grubu lider bitirerek 2. tura yükselen SSCB, Macaristan’ı 2-1 ile geçerek adını ilk defa yarı finale yazdırdı. SSCB, yarı finalde Batı Almanya’ya, üçüncülük karşılaşmasında da Portekiz’e 2-1 mağlup oldu ve turnuvayı 4. sırada tamamladı.

Sovyetler Birliği sonrası dönemde turnuvaya 3 kez (1994, 2002, 2014) katılabilen Rusya, üçünde de grup aşamasını geçemedi.

Dünya kupalarında 9 maç yapan Rusya, 2’şer galibiyet ve beraberlik, 5 de mağlubiyet aldı. Rusya, Dünya Kupası tarihi boyunca 13 gol attı ve 13 gol yedi.

2018 FIFA Dünya Kupası’nın ev sahibi Rusya’nın ve SSCB’nin dünya kupaları geçmişi şöyle:

Rusya:
1994 - Grup aşaması
2002 - Grup aşaması
2014 - Grup aşaması

SSCB:
1958 - Çeyrek final
1962 - Çeyrek final
1966 - 4’üncü
1970 - Çeyrek final
1982 - İkinci tur
1986 - Son 16 turu
1990 - Grup aşaması

- Kadro

Kaleciler: Igor Akinfeev (CSKA Moskova), Vladimir Gabulov (Club Brugge), Andrei Lunev (Zenit)
Savunma: Vladimir Granat, Fedor Kudryashov (Rubin Kazan), Ilya Kutepov (Spartak Moskova), Igor Smolnikov (Zenit), Sergey Ignashevich, Mario Fernandez (CSKA Moskova), Andrey Semenov (Akhmat Grozny)
Orta saha: Yuri Gazinsky (Krasnodar), Alexander Golovin, Alan Dzagoev (CSKA Moskova), Alexander Erokhin, Yuri Zhirkov, Daler Kuzyaev (Zenit), Roman Zobnin, Alexander Samedov (Spartak Moskova), Anton Miranchuk (Lokomotiv Moskova), Denis Cheryshev (Villarreal)
Forvet: Artem Dzyuba (Arsenal Tula), Alexei Miranchuk (Lokomotiv Moskova), Fedor Smolov (Krasnodar)

- Maç takvimi

14 Haziran (TSİ: 18.00): Rusya-Suudi Arabistan (Luzhniki Stadı - Moskova)
19 Haziran (TSİ: 21.00): Rusya-Mısır (Saint Petersburg Stadı - Saint Petersburg)
25 Haziran (TSİ: 17.00): Uruguay-Rusya (Samara Arena - Samara)

Rusya, Mısır ve Uruguay’ın bulunduğu A Grubu’nda ilk ikiye girmek için çaba harcayacak Suudi Arabistan Milli Takımı’nın kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, aday kadrosu ve Dünya Kupası geçmişiyle ilgili ayrıntılar şöyle:

- Kupaya katılma mücadelesi

1996 Avrupa Futbol Şampiyonası ve 1998 Dünya Kupası’nda İspanya Milli Takımı formasını giyen, 2016 Copa America’yı kazanan Şili Milli Takımı’nın teknik direktörlüğünü yapan Juan Antonio Pizzi’nin yönetimindeki Suudi Arabistan, Asya elemelerine 2. turdan başladı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Filistin, Malezya ve Doğu Timor’un bulunduğu A Grubu’nda yer alan Suudi Arabistan, 8 karşılaşma sonunda 6 galibiyet, 2 beraberlik alarak 20 puanla grubu lider bitirdi ve 3. tura yükseldi.

Suudi Arabistan, 2. turda gruplardan çıkan 12 takımın 6’şarlı iki grupta mücadele ettiği 3. turda, B Grubu’nda Japonya, Avustralya, BAE, Irak ve Tayland ile yarıştı. 10 maçta 6 galibiyet, 1 beraberlik, 3 yenilgi elde eden Suudi Arabistan, 19 puan toplayarak grubunu 2. sırada tamamladı ve Dünya Kupası’nın yolunu tuttu.

"Yeşil Şahinler" lakaplı Suudi Arabistan, Rusya 2018 biletini şu sonuçlarla aldı:

2. tur
Suudi Arabistan-Filistin: 3-2
Suudi Arabistan-Doğu Timor: 7-0
Malezya-Suudi Arabistan: 0-3
Suudi Arabistan-BAE: 2-1
Filistin-Suudi Arabistan: 0-0
Doğu Timor-Suudi Arabistan: 0-10
Suudi Arabistan-Malezya: 2-0
BAE-Suudi Arabistan: 1-1

3. tur
Suudi Arabistan-Tayland: 1-0
Irak-Suudi Arabistan: 1-2
Suudi Arabistan-Avustralya: 2-2
Suudi Arabistan-BAE: 3-0
Japonya-Suudi Arabistan: 2-1
Tayland-Suudi Arabistan: 0-3
Suudi Arabistan-Irak: 1-0
Avustralya-Suudi Arabistan: 3-2
BAE-Suudi Arabistan: 2-1
Suudi Arabistan-Japonya: 1-0

- Öne çıkan oyuncuları

Daha önceki turnuvalarda Majed Abdullah, Sami al-Jaber, Mohamed al-Deayea, Mohammed al-Khilaiwi gibi oyuncuların forma giydiği Suudi Arabistan’ın en önemli kozu, ülkesinin El-Nassr Kulübünde oynayan santrafor Muhammad al-Sahlawi olacak.

Teknik direktör Pizzi, 16 kez fileleri havalandırarak Asya elemelerinin en skoreri olan al-Sahlawi’nin gollerine, Rusya’da da devam etmesini umuyor.

Suudi Arabistan’ın dikkat edilmesi gereken diğer isimleri ise İspanyol kulüplerinin kadrosunda yer alan Fahad al-Muwallad (Levante), Salem al-Dawsari (Villarreal) ve Yahya al-Shehri (Leganes).

- Dünya Kupası geçmişi

Suudi Arabistan Milli Takımı, Dünya Kupası’na daha önce 4 kez katıldı. 1930 ile 1974 yılları arasındaki turnuvalarda yer almayan takım, 1994’e kadar da elemeleri geçemedi.

ABD 1994’te, Hollanda’ya karşı Suudi Arabistan’ın Dünya Kupası’ndaki ilk golünü atan Fuad Enver, Fas’ı 2-1 yendikleri karşılaşmada ise takımına turnuva tarihindeki ilk galibiyeti getiren golü kaydetti. Son maçında da Belçika’yı mağlup eden Suudi Arabistan, katıldığı ilk Dünya Kupası’nda gruptan çıkmayı başardı. Fakat son 16 karşılaşmasında İsveç’e 3-1 yenilerek elendi.

Dünya kupalarında 13 maç yapan Suudi Arabistan, bunlardan 2’sini kazandı, 2’sinde berabere kaldı, 9’undan ise mağlubiyetle ayrıldı. Turnuvaya son olarak 2006’da katılan takım, Dünya Kupası tarihi boyunca 9 gol attı, kalesinde 32 gol gördü.

Suudi Arabistan’ın Dünya kupaları geçmişi şöyle:

1994 - Son 16 turu
1998 - Grup aşaması
2002 - Grup aşaması
2006 - Grup aşaması

- Kadro

Kaleciler: Mohammed al-Owais (El-Ehli Cidde), Yasser al-Mosailem (El-Ehli Cidde), Abdullah al-Mayouf (El-Hilal)
Savunma: Mansoor al-Harbi (El-Ehli Cidde), Yasser al-Shahrani (El-Hilal) Mohammed al-Breik (El-Hilal), Motaz Hawsawi (El-Ehli Cidde), Osama Hawsawi (El-Hilal), Omar Hawsawi (El-Nassr), Ali al-Bulaihi (El-Hilal)
Orta saha: Abdullah al-Khaibari (El-Şebab), Abdulmalek al-Khaibri (El-Hilal), Abdullah Otayf (El-Hilal), Taiseer al-Jassim (El-Ehli Cidde), Houssain al-Mogahwi (El-Ehli Cidde), Salman al-Faraj (El-Hilal), Mohamed Kanno (El-Hilal), Hattan Bahebri (El-Şebab), Salem al-Dawsari (Villarreal), Yahya al-Shehri (Leganes), Fahad al-Muwallad (Levante)
Forvet: Muhammad al-Sahlawi (El-Nassr), Muhannad Assiri (El-Ehli Cidde)

- Maç takvimi

14 Haziran (TSİ: 18.00): Rusya-Suudi Arabistan (Luzhniki Stadı - Moskova)
20 Haziran (TSİ: 18.00): Uruguay-Suudi Arabistan (Rostov Arena - Rostov na Donu)
25 Haziran (TSİ: 17.00): Suudi Arabistan-Mısır (Volgograd Arena - Volgograd)

Kaynak:Fanatik
 
Üst