2017 DGS Sınavı Yapıldı!

Bu konuyu okuyanlar

bilicimustafa12

Müdavim
Katılım
24 Mayıs 2017
Mesajlar
7,164
Reaksiyon puanı
626
Puanları
113
Yaş
25
DGS 2017 yılında 23 Temmuz’da yapıldı. Adaylar, 60 soru sayısal konulardan ve 60 soru sözel konulardan toplamda 120 soruyu 140 dakikada cevaplamaya çalıştılar. 10.00’da başlayan sınava 09.45’den sonra gelenler alınmadı. Yapılan sınavın ardından DGS puan hesaplama sistemleri araştırılmaya başlandı. Adaylar DGS zor muydu kolay mıydı sınav yorumlarına bakarak doğru ve yanlışlarını anlamaya çalışıyorlar. Sınavın soruları ve cevaplarının yayınlanmasının ardından da puanlama ekranlarına bakarak tahmini puanlarını hesaplayacaklar. Detaylar haberimiz içerisinde sizlerle.


230720171059551421691_2-41.jpg


DGS puan hesaplama yapılan sınavın ardından heyecanla araştırılıyor. DGS 2017 yılında 23 Temmuz’da gerçekleştirildi. Binlerce öğrencinin girdiği sınavda adaylar, 120 dakikada 140 soruyu cevaplamak için ter döktüler. Meslek yüksekokullarından ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan vatandaşlar, eğitimlerini lisans seviyesine getirmek için Dikey Geçiş Sınavı’na girerek dört yıllık bölümleri kazanmaya çalışıyorlar. Her sene merkezi olan düzenlenen sınav, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülüyor. Sınava başvurmak için mezun olma şartı aranmaktadır. Son sınıfta okuyup staj zorunluluğunu yerine getirmiş olan öğrenciler de başvuruda bulunabilirler. ÖSYM DGS sonuçlarının açıklanma tarihini 29 Ağustos 2017 olarak duyurdu. DGS’ye başvuran her aday için, bitirme yılı ve diploma notu dikkate alınarak Ön lisans Başarı Puanı (ÖBP)olarak adlandırılan bir puan hesaplanır. ÖBP’lerin hesaplandığı dönemde mezun durumda olmayan adaylar için diploma notu yerine not ortalaması kullanılır. Detaylara haberimiz içerisinden ulaşabilirsiniz.

DGS SINAV YORUMLARI

DGS'den sonra öğrenciler sosyal hesapları üzerinden sorularla ilgili yorumlarda bulundular. En çok yorum telefonun uçak modunda olmasıyla ilgili soruya yapıldı. Bazı öğrenciler sınav esnasında şeker verilmemesini eleştirdiler.



Gokhan akar : Dgs 2018 de ben robot değilim kutucuğu getirin onu işaretleyelim #dgs2017



Melis Dedeoğlu‏: Dgs günü gelir.Öğrnciler dgsye atlir.Dgs boynuzlarnı çıkartir,öğrencilere vurir.Öğrenciler havaya uçir,Dgs 1 senelerini daha çalir #dgs2017



Ümit‏ : Arkadaş açıktan adalet okumuş dgs ile hukuğa geçicem diyor ulan cehennemden cennete geçmek daha kolay sen ne diyorsun #dgs2017



Emre BAYKARA‏: Neymiş efendim uçak modunda telefon arama yapıyormuş. Az önce denedim yapamıyor. #Ösym yanlış sormuş soru iptal olsun... #Dgs2017 #Dgs



Ganime Atış‏: #DGS den tek kazancım yine kalem ile silgi oldu



Merve: Matematikten tam 4 soru çözdüm ve sonuçlarını şıklardan buldum, çıkarken bi plaket bi madalyon bi bişey beklemedim de değil hani #DGS



Gizem Dağ: Ömrüm paragraf okumakla geçti #DGS



Sevil K‏artal: Yine 1buçuk aya açıklarsınız #dgs



çağdaş‏ yürekli: ösym sağolsun uçak modundaki telefonla konuşulduğunu da öğrenmiş olduk #dgs

230720171637021511879_3.jpg


Nurhanım ERSÖZ‏: Dgs türkçede filmli soru ile konu dağılımı yapılan iki mantık sorusu vardı. Allah onların belasını versin



Esma‏: #dgs Yeliz, salih, vedat, Tülay ve Utkuyu getirin bana



Osman Medeni‏: DGS deki quentin tarantino sorusu <3333



Selin Bilgin‏: Dgs ile ilgili puanlar açıklanana kadar daha da bişey görmek istemiyorum

Gizem‏: Ya uçak modunda niye telefonla konuştun sen #dgs



Beyza Tezcan‏: Umarım yaptığım 15 sayısal sorusu hayatımı karartmaz #dgs2017 #dgs #ösym



DGS PUAN HESAPLAMA

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır.

DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar Tablo-A’da yer almıştır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır.



ÖN LİSANS BAŞARI PUANI NEDİR, NASIL HESAPLANIR?

2017-DGS’ye başvuran adaylardan her biri için ön lisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önünde tutularak bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacaktır.

ÖBP’nin hesaplanmasında Meslek Yüksekokulu Müdürlükleri ve AÖF Merkez Bürosu tarafından ÖSYM’ye ulaştırılan akademik ortalamaları kullanılacaktır. Bu bilgiler ÖSYM’ye ulaştıktan sonra bu bilgilerle ilgili değişiklik istekleri işleme alınmayacaktır.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca, 4 Ağustos 2012 tarihli ve 28374 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 1 nci maddesi ile 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmeliğin 7nci maddesinin üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“Akademik not ortalamalarından elde edilecek Önlisans Başarı puanlarının sınav puanlarına katılarakDikey Geçiş Sınavı Puanının nasıl hesaplanacağı ÖSYM tarafından belirlenir ve Dikey Geçiş Sınavı Kılavuzunda yer alır.”

2017-DGS’de Önlisans Başarı Puanı (ÖBP), aşağıdaki şekilde hesaplanarak sınav puanlarına eklenecektir:

Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır. 50’nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100’lü not sistemine dönüştürülecektir.



SÖZEL VE SAYISAL STANDART PUANLAR NASIL ELDE EDİLECEK?

Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri ayrı olmak üzere, adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Tüm adayların sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham

puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.



Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

230720171109461429470_3.jpg


DGS’de ÖBP NEDİR?

DGS’ye başvuran her aday için, bitirme yılı ve diploma notu dikkate alınarak Önlisans Başarı Puanı (ÖBP)olarak adlandırılan bir puan hesaplanır. ÖBP’lerin hesaplandığı dönemde mezun durumda olmayan adaylar için diploma notu yerine not ortalaması kullanılır. Adayların not ortalamaları önce 100’lük sisteme çevrilir. Ardından 0,8 ile çarpılır ve ÖBP puanı elde edilir.

Örnek ÖBP Hesaplaması:

Mezuniyet notu 3.80

3.80 x 25 = 95 (4’lük sistemi 100 ‘lük sisteme dönüştürme)

95 x 0.8 = 76 ÖBP



DGS’DE AKADEMİK NOT ORTALAMASI NEDİR?

ÖBP hesaplanabilmesi için meslek yüksekokullarındaki tüm son sınıf öğrencilerinin (sınava başvurmayanlar da dahil) akademik not ortalamalarını ÖSYM tarafından MYO öğrenci işlerinden toplanır. ÖSYM, not ortalamalarını elektronik ortamda en geç Temmuz ayının ikinci haftasında meslek yüksek okullarından toplamaktadır. Mezun olan adaylar da ais.osym.gov.tr sitesinden not ortalamalarını kontrol edebilir. ÖSYM; belirteceği tarihlerde, akademik not ortalamasıyla ilgili düzeltme dilekçelerini kabul eder.



DGS’ DE EK PUAN VAR MIDIR?

DGS’de ek puan uygulaması yoktur.



DGS HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

4 yıllık üniversite okuyorum 2. yılını başarıyla tamamladım.2 yıllık diploma aldım ve DGS’ye başvuru yapabilir miyim?

Hayır. Çünkü DGS’ye 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu mezunları ve mezun olabilecek durumdaki adaylar başvuru yapabilirler.



DGS’ye girmek istiyorum ama son sınıf öğrencisiyim, stajımı tamamlayamadığım halde başvuru yapabilir miyim?

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.



Ön lisans okuyorum, sınıfta kaldım. DGS’ye girmeme engel mi?

Hayır engel değildir. Son sınıf öğrencisi veya mezunsanız sınava girebilirsiniz. (Okulu kaç yılda bitirdiğiniz önemli değildir.)



PMYO mezunları DGS ile lisans tamamlayabilir mi?

DGS Kılavuzu Tablo 3’ te yer almadığından DGS’ye başvuru yapılamaz.



DGS de Sözel Bölümü, Sayısal Bölüme; Sayısal Bölümü de Sözel Bölüme işaretledim. Bu yanlışlığı nasıl düzeltebilirim?

Cevap kâğıtları optik okuyucular tarafından okunmaktadır. Elle müdahale mümkün değildir.

230720171110241427026_3.jpg


DGS’ de örgün işletme bölümüne yerleştim ve kayıt yaptırdım. Aynı sene içerisinde açık öğretim sınavsız lisans tamamlama olarak yine işletme bölümüne kayıt yaptırdım. Şu an bir açık öğretim ve bir de örgün öğretim okuyorum. Okuduğum bölümlerin ikisi de aynı bölüm olduğundan bu durum ileride benim için bir sorun yaratır mı?

Bir aday aynı anda hem örgün öğretim hem açık öğretim okuyabilir.



DGS tercihlerinde bir yükseköğretim programlarına yerleştirildim. DGS ek tercihlerinde tercih yapabilir miyim?

DGS Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, DGS’ye girmiş ve DGS merkezî yerleştirme ile hiçbir programa yerleştirilmemiş olmak gerekir.



DGS tercihlerinde yerleştirildim fakat gitmeyeceğim. Seneye ÖSYS sınavına girersem puanım düşer mi?

DGS ile ÖSYS farklı sınavlar birbirini etkilemezler.



DGS tercih sonuçları neden çok geç sürede açıklanıyor?

ÖSYM yaptığı tüm sınav ve yerleştirme sonuçlarını en kısa zamanda açıklamayı hedeflemektedir. Lütfen ÖSYM (www.osym.gov.tr) adresinden takip ediniz.



DGS ek tercih tarihleri ne zaman? Ek tercih işlemleri kesin yapılır mı?

DGS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi veya yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı ile ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılır.



DGS sınav sonucuma itiraz etmiştim, dilekçemi göndereli uzun zaman olmasına rağmen tarafıma henüz dilekçe cevabım gönderilmedi. Dilekçelere cevap süresi neden bu kadar uzun?

Merkezimize gelen dilekçelere ÖSYM ye evrak giriş tarihlerine göre işlem yapılmaktadır.



Geçen yıl DGS ye girdim. Bu yıl paramı yatırdım tekrar başvuru yapacak mıyım?

Evet. Başvuru merkezinden ya da bireysel olarak ÖSYM İnternet sitesi üzerinden yapmanız gerekmektedir.



DGS ye bir kez girdim tekrar girebilir miyim? Süre sınırlaması var mı?

Ön lisans diplomanız olduğu sürece sınava girebilirsiniz. Sınırlama yoktur.



5 yıl önce ön lisans programından mezun oldum. Bu yıl hem YGS ye hem DGS ye başvuru yaptım. Puanımda düşme olur mu ya da ikisini birden kullanabilir miyim?

Puanınızda düşme olmaz, kullanabilirsiniz.



Mezun olma kriterleri nelerdir? DGS için önemli midir?

Mezun olabilecek durumdaki adayın (mezuniyet bilgileri başvuru sırasında belli olmadığından) notunu, not sistemini, mezuniyet tarihini ve alanını o yıl ilgili meslek yüksekokulundan alınmaktadır. Ön lisans başarı puanı hesaplanabilmesi için bu bilgilerin alınması gerekmektedir.



Kendi adres ilimden hariç başka bir ilde sınava girebilir miyim?

İlgili sınavın güncel kılavuzuna bakmanız gerekmektedir.



DGS için başvuru merkezleri nereleridir?

İlgili sınavın başvuru kılavuzunu incelemeniz gerekmektedir.



DGS başvuru için yapılması gerekenler nelerdir?

İlgili sınavın başvuru kılavuzunu incelemeniz gerekmektedir.



DGS’nin yapılacağı iller nerelerdir?

İlgili sınav kılavuzdan bilgi alabilirsiniz.



2 yıllık İlahiyat ön lisans mezunuyum. DGS ye başvurabilir miyim?

Evet.



DGS’ ye bireysel olarak İnternet üzerinden başvuru yaptıktan sonra belgemi gidip onaylatacak mıyım?

Hayır, onaylatmanıza gerek yoktur.

DGS 2017 puan hesaplama sınav yorumları DGS sınavı zor muydu kolay mı? osym.gov.tr - Son Dakika Yaşam Haberleri | STAR
 
Üst