Neden 'bayan' degil de 'kadin'? ? ?

Bu konuyu okuyanlar

findukfaresi_

Müdavim
Katılım
31 Mart 2009
Mesajlar
2,000
Reaksiyon puanı
20
Puanları
0
Neden 'bayan' degil de 'kadin'? ? ?

Yuzu bicak yarasi dolu adama bakamayiz... Bakarsak muhakkak yaralarina dikkat ettigimizi fark eder ve buna belki alinabilir diye dusunuruz... Baska yerlere bakmayi, abartili bir sekilde yokmus gibi davranmaya calisiriz... Ancak karsi tarafi incitmemek icin yaptigimiz butun bu kibarliklarimiz yaralarin fazlasiyla farkinda oldugumuzu ve de aslinda hic de kabul edemedigimizi gosterir...

Ne oldu da birden KADIN lafi kaba saba ve utanilir bir kelime oldu? Kirk yillik 'Ev kadini' lafi nasil oldu da 'ev bayani'na donustu?
Bayancilara soracak olursaniz bunu yas ayrimini kaldirmak icin tercih ettiklerini soyleyeceklerdir... 13 yasinda bir genc kiz ile 70 yasinda bir kadina ortak bir tanim bulma cabasi diyeceklerdir...

Televizyonda '40 yasini gecmis butun bayanlarin mamografi yaptirmasi gerek' diyen uzman hangi yas ayrimindan kacinmaya calisiyor peki? 40 yasin ustundekiler arasinda da mi kadin olma yasina gelmemisler vardir?
Yas ayrimi degil elbette...

Kadin dusmanliginin daniskasi
Bayan lafi tam da utandigimiz, bir turlu kabullenemedigimiz bir durumdan kacmak icin guya asiri kibarliktan yarattigimiz ama bunu yaparken de utandigimiz, kabul etmek istemedigimiz 'seyi' her defasinda hem kendimize hem de karsimizdakine hatirlattigimiz bir kelimedir...

Kibarlik olsun diye soylenen bu laf aslinda cok derin bir kadin dusmanligidir... Kadini cinsel kimliginden uzak tutmaya calisan alcakca bir muhafazakarligin sonucudur...
Cunku KADIN kelimesi insanin disi olanini, akliyla, fikriyle, cinsel veya cinsel olmayan butun organlariyla kabul eden, onu cinsel kimliginden ayri tutmayan bir kelimedir... Kadin kelimesi anneligi de, koruyuculugu da, seksi de, hirsi da, dedikoduyu da, cilveyi de, nazi da iceren ve bu nedenle harikulade bir kelimedir... Ve tam da bunlardan cok utandigimiz icin 'bayan' gibi steril, aseksuel, resmi ve kimliksiz bir kelime bilhassa kullanilir oldu...
'Ben artik kadin' oldum eski Turk filmlerinin en babayigit repligidir ve 'ben bekaretimi kaybettim' manasindadir. Bir erkek karisini 'kadinim' diye sevdigi zaman mulkiyetten ziyade atesli gecelerden duydugu haz, sevgi ve mutlulugu yansitmak ister.. Yani 'seni seviyorum ey sevistigim kisi' demek ister... Kadin Hastaliklari dendigi zaman temizlik hastaligindan, dedikodudan, her tarafi dantelle donatma takintisindan degil uremeyle, urememeyle, dogum kontrolle, cinsel yolla kapilan yani seksle ilgili hastaliklardan soz edilir...

Bayan lafini kullanmak ise yazinin basinda verdigim yarali-yuze-bakmazsam-onu-yok-saymis-olurum, yarali-yuzun-kendiside-kendini-iyi-hisseder-hem dusuncesinin baska bir versiyonudur..

Bir kadina cinselligini hatirlatacak 'kadin' kelimesini kullanmazsam tam da istedigim gibi onu aseksuel dusunur -kadinin kendisi de daha iyi hisseder.
Yok saymaya calistigin sey ha bire hatirladigin seydir...

Bayan kelimesi kadinin cinselligini yok saymak uzerine bulunmus dahice bir laftir. Kadini sekssiz bir yaratik olarak gorme egiliminin bir sonucudur... Erkege pekala ERKEK denilebiliyor cunku onun cinselligi ayip bir sey degil... Hakikaten kibar olsaydik bay derdik. Veya cinsellikten hakikaten utansaydik erkek lafi da bizi rahatsiz ederdi... Ama utandigimiz sey cinsellik degil sadece ve sadece kadinin cinselligi... Bir erkek ben aseksuelim dedigi zaman hic de taktirle karsilanmaz. Ama bir kadin bakireyim dedigi zaman hani neredeyse alkislanir... Kocasiyla bile yatmamis bir kadinla karsilastigimizda kadin icin degil de kocasi icin uzuluruz...

200 yil geri mi gidelim?
Doktorlar BILE hastanede, derste bayan demekte... Meslegi geregi bir kadini cinselliginden ayri tutmamak mecburiyetinde ve objektifliginde olmasi gereken bu meslek dalinda bile bayan lafi yayginlasiyor... Hic farkinda degiller ne buyuk bir dogaya karsi gelme hatasinda bulunduklarinin, ne buyuk bir muhafazakârlik zulmune hizmet ettiklerinin...

Feminizm cirkin kadinlarin avuntusu degildir.
Feminizm cok uzun ve zorlu bir yoldur. Kadinin DA seksten zevk aldigi sadece ve sadece 200 yildir kabul ediliyor bilmem biliyor muydunuz... Ve bu feminizm sayesinde olmustur.. Zencilerin insan oldugu gerceginin kabul edilmesi kadar zorlu bir surectir kadinin orgazminin kabulu... Bu kadar yol alinmisken bundan vazgecmek kadinlar alemine yapilmis buyuk bir terbiyesizliktir... 'Bayan' dedigimiz surece kocanin karisini hissiz bir et yumagi olarak gormesi kacinilmazdir... 'Bayan' dedigimiz surece tecavuzler 'o kadar da onemli bir sey degil, evlenir gider' seklinde degerlendirilecektir... Eski ve berbat gunlere hakikaten donmek istemiyorsak, kadinligimiza sahip cikmamiz gerek... Yoksa Bayan Hastaliklari, Bayanlar Gunu, Bayan Haklari gunlerine geliriz ki cinselligi yok sayilan bir insanin ne hakki, ne hastaligi olur?

Hayir ben bayan degilim! Ben Allah'in bahsettigi cinselligimle, hazzimla, dogurganligimla ve butun bunlari istersem reddimle bir KADINIM.

Mutlu Tombekici
 

braveheart.fb

Müdavim
Katılım
21 Mart 2009
Mesajlar
1,985
Reaksiyon puanı
92
Puanları
48
Yazarın kadınla bayan arasında fark etmemizi istediği bu derin çurumu! anlatırken; neredeyse "bayan" kelimesine karşı çıkışının tek nedeni olarak kadının "cinsel" kimliğini, "bayan" kelemisinin yeteri kadar yansıtamamasını gösteriyor. Yazar özetle "bayan" kelimesinde cinsel bir çağırışım yok. Oysa "kadın" kelimeside bunu görebiliriz diyor. Nitekim sözünün bir yerinde açıkca "Bir kadina cinselligini hatirlatacak 'kadin' kelimesini kullanmazsam tam da istedigim gibi onu aseksuel dusunur" demekte .Yazar yine sözünün bir yerinde bayan kelimesinin kadının cinsel kimliğine vurduğu darbeyi "Bayan kelimesi kadinin cinselligini yok saymak uzerine bulunmus dahice bir laftir.Kadini sekssiz bir yaratik olarak gorme egiliminin bir sonucudur... "diyerek aslında neye neden karşı olduğunu söylüyor. Yine Zeki! Yazarımız yazının finalinde "Hayir ben bayan degilim! Ben Allah'in bahsettigi cinselligimle, hazzimla, dogurganligimla ve butun bunlari istersem reddimle bir KADINIM. diyerek kadının kelimesin kadının cinsel kimliğini yansıtması açısından ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışır.

Bu Tip Kişiler durmaksızın kadının cinsel kimliğini ön plana çıkarmasını isterler. cünkü bunun ispatı kadının varlığı demektir. Zaten yazar sözünün bir yerinde "kadının var olma sorunu" işlerken, kadının varlığına delil olarak yine cinseliğe sığınıyor:Kadinin DA seksten zevk aldigi sadece ve sadece 200 yildir kabul ediliyor.

Oysa Kadın ne Bu modern! kafanın bize anlatığı gibi varlığı cinsellik üzere kurulmuş bir valık, Nede "atıl" duruma gelmiş düşüncelere sahip olan dedelerimizin söylediği gibi asosyal'dir. Kadının varlığını sorgulayan kişiler bunu bayan,kadın ikileminde değil onu ruhunda aramalılar.
 

enrooy

Müdavim
Katılım
19 Mart 2009
Mesajlar
2,143
Reaksiyon puanı
14
Puanları
38
entresan bi çalışma
 

Miroğlu_80

Müdavim
Katılım
20 Temmuz 2009
Mesajlar
1,082
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Doğru ama bazı kişiler bayanı bırak kadın bile demiyor avrat diyor...
 

sci3

Müdavim
Katılım
23 Mart 2009
Mesajlar
4,290
Reaksiyon puanı
1
Puanları
36
kadın deyince yaşlılarıda kapsadığını söylüyor uzmanlar..
Bayan deyince yaş farkı olmuyormuş..

muş muş..

Ben bilmem bizim sorunumuz yok Bay veya Erkek denilebilir :) :D
 

Antoine

Asistan
Katılım
10 Eylül 2009
Mesajlar
153
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bayan kibar bir hitaptır. Bir kadına seslenirken "Bayan bakar mısınız?" dersiniz. Erkeklerdeki karşılığı da "Beyefendi"dir. Kadın ise cinsiyet belirtir, "belli bir olgunluğa ve yaşa erişmiş insan dişisi" anlamında kullanılır/kullanılmalıdır.

Yazarın "Cinsel kimliğime saygı göstermiyorlar" isyanını biraz abartılı buldum ben. Fazlasıyla radikal feminizm kokuyor ve bana Orwell'in distopyasındaki "Herkes eşittir ama domuzlar daha eşittir" lafını anımsatıyor.

Ancak şu noktada haklı. Kadın kelimesi "Bekaretini kaybetmiş XX geni taşıyan varlıkları anlatmak için kullanılan sözcük" olarak kullanılıyorsa, oldukça aşağılık bir durumla karşı karşıyayız demektir. Zira "Girl you'll be a woman soon" zihniyeti ile bir kelimeye erotik anlam yüklemek, kız ve kadın kelimelerini cins-i latifleri "sevişmiş/sevişmemiş" olarak ayırmakta kullanmak en yüzeysel tabirle bağnazlıktır. Tabi daha ağır bir kelime de kullanılabilirdi burada, neyse bu ayrı bir konu.

Kısaca özetlersek, kadınlığa sahip çıkmak için daha farklı ve etkili yollar varken bir kelimeye gereksiz anlamlar yüklemeye çalışmak; yanlış yolda yürüdüğünüzün habercisidir, bayanlar...
 

braveheart.fb

Müdavim
Katılım
21 Mart 2009
Mesajlar
1,985
Reaksiyon puanı
92
Puanları
48
Sevgili Antoine; ya ben yada sen yazarı yanlış anlıyoruz. Zira benim yazıdan çıkardığım sonuç yazarın " bayan" kelimesinden ahatsız olmasının nedeni kadının cinsel kimliğini geri plana atması ile ile ilgili :Bayan kelimesi kadinin cinselligini yok saymak uzerine bulunmus dahice bir laftir.

Oysa sen "Ancak şu noktada haklı." diye başlayan cümlende kadın kelimesinin, kadının kimliğine "cinsel" vurgu yapılıyorsa bu bağnazlıktır. diyorsun. Oysa yazar aksnini düşüyor.Kadın kelimesini tercih etmesinin en önemli nedeni cinseliği çağrıştırdığı için kullanılması istiyor:
 

MdbK

Doçent
Katılım
9 Mayıs 2008
Mesajlar
542
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
SevgiliAntoine; ya ben yada sen yazarı yanlış anlıyoruz. Zira benim yazıdan çıkardığım sonuç yazarın " bayan" kelimesinden ahatsız olmasının nedeni kadının cinsel kimliğini geri plana atması ile ile ilgili :Bayan kelimesi kadinin cinselligini yok saymak uzerine bulunmus dahice bir laftir.

Oysa sen "Ancak şu noktada haklı." diye başlayan cümlende kadın kelimesinin, kadının kimliğine "cinsel" vurgu yapılıyorsa bu bağnazlıktır. diyorsun. Oysa yazar aksnini düşüyor.Kadın kelimesini tercih etmesinin en önemli nedeni cinseliği çağrıştırdığı için kullanılması istiyor:
Antoine'ın yorumu sanırım kız ve kadın kelimeleri ile ilgiliydi.

Erkek-Kadın; cinsiyeti tanımlar.
Bay-Bayan, Beyefendi-Hanımefendi; hitap etmek için kullanılır.
 
Üst