Sizce Q Klavyesi Mi , Yoksa Amerikan Klavyesi Mi?

Bu konuyu okuyanlar

Neotiger

Profesör
Katılım
6 Kasım 2008
Mesajlar
2,711
Reaksiyon puanı
41
Puanları
38
Eveeet , Sonunda Başardım...
Rapchy Arkadaşıma Teşekkürler...

Sizce Q Klavyesi Mi Daha Kullanışlı, Yoksa Amerikan klavyesi mi?
Siz En Çok Hangi Klavye Türünü Kullanıyorsunuz...
De Haydi...
 

ahmet331

Asistan
Katılım
12 Ekim 2006
Mesajlar
151
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Sizce Q Klavyesi Mi Daha Kullanışlı, Yoksa Amerikan klavyesi mi?

ne farkı var aynı şey değilmi :s yoksa f klavyeyemi amerikan klavyesi deniyor?
 

souris

Müdavim
Katılım
11 Ağustos 2008
Mesajlar
1,614
Reaksiyon puanı
3
Puanları
38
Amerikan klavyesi ne amerikan salatası gibi birşey mi eğer öyleyse Q klavye :D :D
 

Rapchy

Müdavim
Emektar
Katılım
3 Ağustos 2008
Mesajlar
10,758
Reaksiyon puanı
120
Puanları
63
American klavyesini bende tam cıkartamadım ama oyumu kû klavyeye veriyorum :D
 

sidefect

Öğrenci
Katılım
22 Kasım 2008
Mesajlar
73
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Kardeşim ya Q olur yada F olur :)

hızlı yazmak için F

Heryerde kullanabilmek için Q

Ben yıllarca Q kullandım.ne kadar uğraştıysam uğraştım ve dakikada 60 kelimeyi geçemedim.

Ama f ile rahat 120 yazanlar var.. 2-3 gün takıldım.öğreneyim dedim.gerçekten çok kolay...patır patır yazıyosunuz..ayrıca f klavye almanıza gerekte yok..pc'nin ayarlarından f'yi tanıtıyorsunuz ve olay bitiyor..
 

Elbruz46

Müdavim
Katılım
22 Şubat 2008
Mesajlar
11,931
Reaksiyon puanı
1,338
Puanları
113
walla laptop da Q var :D
zaten bilgisayarla tanışmam ki çok uzun senelere dayanır o zamandan beri Q kullanırım....
arap klavyesi flemenkçe klavye bile kullandım ama onca sene oldu daha henüz F klavyenin tuşun bile basmak nasip olmadı :D :D :D
 

Neotiger

Profesör
Katılım
6 Kasım 2008
Mesajlar
2,711
Reaksiyon puanı
41
Puanları
38
F Klavyesi, Amerikan klavyesi
 

PcMaSTeR

Müdavim
Katılım
18 Ağustos 2006
Mesajlar
3,511
Reaksiyon puanı
5
Puanları
38
Ekşi sözlükten bir alıntı;

q klavye dizilişinin kökeni: eski zamanda ingilizce daktilo harf dizilişleri ingilizceye göre ve q klavyeden daha farklıymış, gel zaman git zaman insanlar bu klavyelerle çok hızlı yazmayı öğrenmişler o kadar hızlı yazıyorlarmış ki daktilolar bu hıza yetişemez olmuş bozulmaya başlamışlar, bunu gören daktilo üreticileri insanları yavaşlatacak bir klavye dizimi düşünmüşler ve q klavye burdan çıkmış. yani q klavye ile ingilizce yazmak aslında ingiliz diline daha uygun bir klavye ile ingilizce yazmaktan daha zor. daha sonraları otomatik daktilo (ki hızlıdır) ve teletype* çıktığında da hali hazırdaki daktilo klavyesi kullanılmaya devam etmiş. bilgisayar klavyesi ise teletype tan gelmedir. hatta unix sistemlerdeki tty aslen budur.

türkce q klavyenin kökeni: dos zamanlarında türkce q kullanmış biri olarak hatırladığım türkce q dizilişi ingilizce klavyenin [] ; ' , . / tuşlarının üzerine türkce harfler yapıştırıp config.sys ve autoexec.bat dosyalarında codepage ve bilimum ayarı değiştirmekle bazen de tsr programları aracılıyla mümkün oluyordu. yani f klavye ve onun desteği olmadığından bulunmuş bir ara çözümdü bu. windows altında alt-gr tuşu ile bilimum işareti çıkarma olayı ne zaman kondu, bu dizilimi bir türk mü icad etti bilmiyorum ama bu dizilim mecburen kabul gördü ve daha sonraları türkce q klavyeler üretilmeye başlandı.

q klavyenin kötü yanları:
bir kere türkce q ile ingilizce yazmak da kimi zaman zor i harfinin yeri değişik olduğundan, eğer türkce q ya alışmışsanız ingilizce q da yazarken i harfinde saçmalamanız kuvvetle muhtemel.
ayrıca türkce q ile kod yazmak bir işkencedir {[]}\><|;:?*&@ tuşları olabilecekleri en kötü yerlerde sizi bekliyorlar. bu yüzden pek çok coder kişi ingilizce q kullanıyor ve türkce yazarken eski bbs günlerini yadediyor. ş yerine $ kullanımı, bazen türkce harfler için ingilizcedeki büyüğü, bazen ş ç harflerin ingilizce telaffuzu (sh ch) kullanılıyor. bazen de hiç kasmayıp türkce harfler en yakın ingilizce harf olarak yazılıyor.

sonuç olarak türkce q klavye dizilimi bir ara çözümken gerekli itina göterilmediğinden defacto haline gelmiştir.

eğer bilgisayar karşısında yapılan iş harıl harıl türkce yazı yazmaksa (ki basın-yayın kuruluşlarında yapılan budur) f klavye en doğrusudur.


----------------------------------------------------------

Q kullanarak kendimize yazık ediyoruz aslında:(
 

PcMaSTeR

Müdavim
Katılım
18 Ağustos 2006
Mesajlar
3,511
Reaksiyon puanı
5
Puanları
38
F KLAVYE

Tarihçe
F klavye düzeni 1943 yılından başlayarak yapılan çalışmaların sonucunda ve 20 Ekim 1955 tarihinde Türkçe yazmada çok daha kolaylık sağlamak için oluşturdu. (1)
Hürriyet gazetisinden Hüseyin Gönüllü'nün F klavyenin babası İhsan Yener'le yaptığı söyleşiyi aynen aktarıyorum. (2)
H.G.: -F klavye nasıl ortaya çıktı?
İ.Y.: -"1946'dan itibaren Türk dilinin özelliklerine uygun, standart bir klavye geliştirilmesi için resmi makamlara yazılar yazdım&#8230; 'Bilimsel bir klavye yapın, sizin yaptığınızı kabul edelim' dediler. Yabancı uzmanların da bulunduğu bir komisyon kuruldu. Türkçe'de kullanılmakta olan tüm kelimelerin istatistiğini TDK'nın kılavuzundan yararlanarak çıkardık. 29934 kelime içinde hangi harften kaçar adet bulunduğunu tespit ettikten sonra, parmakların fiziksel güçleri ve hareket özelliklerini de esas alarak harfleri yerleştirdik. Ellerin kullanım yüzdesini de hesaba katarak yaptığımız klavyede sol el yaklaşık yüzde 49, sağ el de yüzde 51 oranında kullanılacak şekilde harfler yerleştirilmiştir. türkçe'nin fonetik özelliğine uygunluk açısından sesli harfleri sol elde topladık&#8230; Gümrük kanunlarına 'bundan sonraki ithalat standart Türk klavyesine uygun olacak' diye bir madde kondu."
H.G: &#8212;Direnen olmadı mı? Maliyeti nasıl karşıladık?
İ.Y.: T-ürkiye'de o zaman 40 bin kadar yazı makinesi vardı. Biz, 40 bin yazı makinesini bırakalım dedik. Biz, geleceği kurtaralım dedik, tıpkı Atatürk'ün yaptığı gibi.
F Klavyenin Üstünlükleri
Türkçeye en uygun klavye olan F klavye (pek çoğunun dediği gibi Ef klâvye değil, harflerin Türkçe okunuş biçimine göre Fe klavye) uzun çalışmalardan sonra daktilolarda en kolay, en hızlı ve hatasız yazmak amacıyla üretilmişti.
Türkçe&#8217;de çok sık kullanılan seslerin karşılığı olan harflerin &#8220;F klavye&#8221;de kolay ulaşılabilecek yerlere yerleştirildiğini, Türkçe&#8217;deki harflerin kullanılma oranları, ünlü-ünsüz ses ilişkileri, hece ve söz yapısı, parmakların kuvvet, yetenek ve işleklikleri göz önünde bulundurularak üretilen &#8216;F klavye&#8217; bu özellikleri bakımından Türkçe&#8217;ye uyduruk &#8216;Q klavye&#8217;den çok uygundur.
Türkçe sözlerde çok sık kullanılan seslerin karşılığı olan harfler bu klavyede en kolay ulaşılabilecek yerlere serpiştirilmişti. Yaklaşık 30.000 Türkçe sözün ölçü alındığı bir değerlendirmede a harfi 26.323, e harfi 16.308, k harfi 13&#8211;542, i harfi 13.384, m harfi 11.263, l harfi 10.496, t harfi 9&#8211;669, r harfi 8.698 kez geçmekteydi. (Bunlar Türkçede en çok kullanılan harflerdir). Bu oran göz önünde bulundurularak söz konusu harfler, F klavyede en uygun yerlere yerleştirilmişti.
Q klavyede ise en çok kullanılan harfler tabir caizse klavyenin en ücra köşelerine dağıtılmış durumdadır. Buna karşılık, Türkçede 30.000 sözde sadece 125 defa geçen ve en az kullanılan harf olan j harfi, Q klavyede en uygun yere konulmuştur. F klavyede bu harfin yerinde Türkçede en fazla kullanılan ünsüz olan k harfi bulunmaktadır. (3)
F klavye nasıl yararlar sağladı? Sorusuna İhsan Yener' şöyle cevap vermiştir:
"1955'ten itibaren uluslararası daktilografi ve steno yarışmaları başlamıştı. Hemen biz de başvurduk ve 1956'da dâhil olduk. Öğrencilerim bu şampiyonalarda 28 defa dünya birincisi oldular. Bu birinciliklerin 14'ünde dünya rekoru kırıldı. Hatta fransızlar itiraz etmişlerdi ilkinde, 'Türkler yarışma için özel olarak tertip edilmiş bir klavye kullanıyorlar' diye. 6 saat süren tartışmalardan sonra, fransızlar'a 'siz de yapın o halde özel bir klavye' dediler." (4)
2003 Dünya Bilgisayar ve Stenografi Şampiyonası&#8217;na &#8220;F klavye&#8221; ile katılan Türk yarışmacıları takım halinde dünya 2&#8217;ncisi olmuşlardır. (5)
Türkçede genel olarak sessiz harfler ve sesli harfler sözcük / tümce içinde hemen hemen eşit sayıda bulunduğu için, klavye bu harfleri her iki ele de eşit miktarda dağıtır. Bu iş bölümü sayesinde yorulmak nedir bilmeden saatlerce tıkır tıkır yazı yazılabilir. (6)
Her iki elimizin en çok çalışan 6 parmağı ile yazmış olduğumuz tuşlara denk gelen harfleri yüzde 45 oranında kullanmak varken, neden bizim için daha zor ve yavaş yazmayı sağlayan İngilizlerin Q klavyesini kullanalım? "Q klayveye alıştım, F klavyede zorlanıyorum" diyorsanız, denemesi bir kaç dolara! (Klavye fiyatı) Yabancı bir klavyeye ne kadar sürede alışmışsanız, kendi konuşma dilimize göre dizilmiş olan klavyeye onun yarısı kadar sürede alışabilirsiniz. (7)

Q KLAVYE

Q klavyenin tarihçesi
Dünyada Q klavye olarak bildiğimiz tuş dizilimi aslında daktilonun icat edildiği ilk günden beri değişmedi. Neden tuşların bu şekilde dizildiği konusunda da çeşitli rivayetler olmasına rağmen şimdilik en yaygın kabul gören hikâye şu: Yazı makinesinin mucidi olan Christopher Latham Sholes, 1867'de cihazın patentini alarak ilk çalışan örnekleri ortaya koyduğunda cihazın tasarımından kaynaklanan mekanik bir sorunla karşılaşır. İcat ettiği yazı makinesinin harfleri kâğıda basmak üzere kullandığı mekanik harf kolları, kapalı bir kutunun içinde yer almaktadır ve iki kol birden kâğıda doğru havalandığında içerde sıkışmaya neden olmaktadır. Sholes bu problemin çözümü için, kullanıcının yazım hızını yavaşlatmak üzere harflerin yerlerini alabildiğine karıştırarak en çok kullanılan harfleri elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirmeyi uygun görür ve Q klavye adını verdiğimiz harf dizilimi ortaya çıkar.
Yani Q klavye 1873'te mühendisliğe aykırılık abidesi olarak tasarımlanmıştı. Daktiloların hızlı yazma nedeniyle sık sık bozulmasına çare olarak geliştirilmişti. Daktilo kullananları olabildiğince ağır yazmaya zorlamak için olmadık hilelere başvurulmuş, en çok kullanılan harfler klavyenin her sırasına dağıtılmış, (sağ elini kullanan insanları zayıf ellerini kullanmak zorunda bırakacak şekilde) harfler solda toplanmış.
Daha sonra bilgisayarlar çıkıp tuşların hızlı yazma nedeniyle bozulma sorunu ortadan kalktığında bile Q klavye yaygınlaştığından bu standart korunmuştur. (8)
Türkçede genel olarak sessiz harfler ve sesli harfler sözcük / tümce içinde hemen hemen eşit sayıda bulunduğu için, F klavye bu harfleri her iki ele de eşit miktarda dağıtır. Bu iş bölümü sayesinde yorulmak nedir bilmeden saatlerce tıkır tıkır yazı yazılabilir.
Q klavye yavaş yazmak için tasarlandığından bu avantajların hiçbirine sahip değildir. Bu yüzden el, Türkçe karakterlerde hem F klavye hızına yetişemez, hem de herhangi bir ele fazla yüklenme olduğu için çabuk yorulur.
Serce ve yüzük parmakları elimizin en "afonksiyonel" parmakları olmasına karşın Türkçede en fazla kullanılan harflerden biri olan " a " q klavye´ de sol serce parmağına denk gelir. Yine q klavye için; Türkçe´de en az kullanılan harflerden biri olan " j " elin en aktif parmağı olan sağ işaret parmağına denk gelmektedir.
Bunun gibi bin bir dezavantaj sayılabilir. Türkçede birçok sözcük q klavye için en pasif parmaklara dağılır. Bu yüzden q klavyede 10 parmak Türkçe karakter girmek deveye hendek atlatmaya benzer." (9)
Q klavye ingilizce için de uygun değildir.
Q klavyenin daha iyi alternatifleri olabileceğini düşünenler de olmamış değil. Örneğin Washington State Üniversitesinden Prof. Dr. August Dvorak, 1932 yılında İngilizce'de çok kullanılan harflerin klavyenin en kolay ulaşılabilir yeri olan orta sırasına toplandığı bir klavye dizilimi önerir. Dvorak'ın araştırmalarına göre, sekreterlerin parmakları gündelik yazı işleri sırasında Q klavyede 16 mil yol alırken Dvorak klavyesinde sadece 1 mil yol almaktadır.
Ancak daktilo ustalarının, Q klavyeye olan mevcut alışkanlıkları, üreticilerin itirazı ve piyasanın Q klavye tarafından çoktan istila edilmiş olması ve 40 milyon daktilonun değiştirilme maliyeti ortaya çıkınca Dvorak'ın klavyesi yayılamaz ve kaybolup gider. (10)
Yazar Emre Aköz şöyle diyor. &#8220;-Gençler bana mail atıyor: "16 yaşındayım, 6 yaşından beri Q kullanıyorum, çok da hızlı yazıyorum." Yanlış. Farkında değiller. Kesin veri var elimizde: F klavyeyi 10 parmak yazan bir Türk'le, Q klavyeyi 10 parmak yazan Amerikalılara aynı İngilizce metin veriliyor. Amerikalılar dakikada 32&#8211;35 kelime; Türk 72 kelime yazıyor!&#8221; (11)

F VE Q KLAVYELERE YÖNELİK ELEŞTİRİLER

&#8212; Q Klavye Evrenseldir.
Bu fikire yazar Yurtsan Atakan şu güzel cevabı veriyor:
Hıncal Uluç'un ''Q'' savunusunda kullandığı temel argümanlardan biri de aynı yanılgıya dayanıyor. Dünya ''Q'' klavye kullanıyor, diyor Sevgili Hıncal Uluç, o yüzden yurtdışına gittiğinizde deli danalar gibi ''F'' klavye arayıp bulamayacağınız, hâlbuki eğer ''Q'' klavye kullanıyor olsaydınız sürü sebil klavyeyi emrinize amade bulacağınız için ''F''yi atın, baştan ''Q'' kullanın.
Aynı mantıkla iyisi mi biz Türkçe&#8217;yi toptan başımızdan atalım. Öyle değil mi ya, yurtdışına çıktığımızda derdimizi anlatacak Türkçe bilen biri arayıp bulamayacağımıza -eğer İngilizce bilseydik sürü sebil kişiyle iletişim kurabileceğimize- göre Türkçe&#8217;yi atalım, resmi dil olarak baştan İngilizce&#8217;yi kabul edelim. (12)
Benim bu konuda eklemek istediğim bir husus şudur: F klavye kullananlar genellikle bakmadan yazabilirler. Bu durumda sadece windowsta klavyeyi f yapmak yeterli olur.
&#8212;F Klavye Kullanmak Bizi Küresel Dünyadan Uzaklaştırır
Bu gibi bazı gerekçeler ise çok gülünçtür. Japonlar, Çinliler, Kiril alfabesi kullananlar bugün sırf kendi alfabelerini kullandıkları içi dünyadan kopmakta mıdırlar? (13)
&#8212;F Klavye Özgüven, Q Klavye Teslimiyet Sembolüdür.
HP Türkiye Genel Müdürü Şahin Tulga, SAP Teknoloji Günleri 2003'te Amerika'da aldığı eğitim sürecinden bahsederek düşünme eyleminin daima anadilde yapıldığını, bunun yaratıcılık ve özgüveni tetikleyeceğini, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş F klavyenin de bu ana çıkış noktası nedeniyle özellikle kullanılması gerektiğini savunmuştur. (14)
&#8212;Bilgisayar Kullanımındaki Verimsizliğin En Büyük Etkeni İhsan Yener&#8217;e Göre Q Klavye
"Türk dilinin özelliklerine göre on parmakla-bakmadan klâvye kullanma yöntemi için çok verimli bir Standart Türk Klâvyesi 1955 yılından beri resmen varolduğu halde, İngiliz dili için 130 yıl önce (on parmak yönteminin bilinmediği çağlarda) belirlenen (ve Türkçe'deki binlerce sözcüğün yazılmasına olanak vermeyen) American Standard Code for Information Interchange (ASCII) klâvyeyi Dünya standardı zanneden ve buna eklenen, Türkçe'ye has 7 harfin, en kullanışsız yerlere bilinçsizce yerleştirilmesiyle oluşturulmuş klâvyeyi de Q Türkçe standardı olarak kabullenen kullanıcıların bu hususta bilinçsiz oluşları, bilgisayar kullanımındaki verimsizliğin en büyük etkeni olmaktadır." (15)

SONUÇ

Bu yazıyı ülkemiz bilgisayar kullanıcılarının zaman ve kaynak israfını önlemek amacıyla hazırladım. Verdiğim linklerde çok daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz
Bilimsel araştırmaların sonuçlarından anlaşıldığı gibi Q klavye ingilizcede dâhil hiçbir dil için faydalı değildir. Bir klavyenin işlevselliği kullanıcının dilinde en çok kullanılar harfleri parmakların en rahat ulaşabildikleri yere yerleştirilmiş olmasına bağlıdır. Her dile göre ayrı klavye tasarlanması daha doğaldır. Türkçe için en uygun klavye Fe klavyedir.
Q klavye ile hızlı yazdığını iddia edenler F ile daha hızlı ve daha az yorularak yazacaklardır. Eğer denemek isterlerse 2-3 hafta 10 parmak f klavye programı ile günde 15 dakika çalışsınlar.
Üretici firmalar, talep edildiğinde dil ayrıcalıklarını gözönüne alarak, istenen her türde klâvye ile donanım ve yazılımlar üretip satmaktadırlar; yeter ki ithalâtçı, yerli üretici ve kullanıcı, klâvye konusunda bilinçli olsun satıcı tarafından dayatılan Q klavye karşı çıksın ve kendi dilinin klâvyesini istesin. (16)
F klavye uyduruk Q Türkçe klavyesinden, Dvorak klavyesi de Q klavyeden kat kat hızlı ve zahmetsiz yazmaya yugundurlar. Bırakın türkçeyi, isterseniz ABDli olun F klavye ile daha hızlı ve kolay ingilizce yazabilirsiniz. Bu durumun bilimsel olarak açıklaması yukarıda anlatılmıştır.
1990 ların ortalarına değin de herkes F klavyeye alışmıştı. Macintoshlar da F klavye ile gelirdi. Ama PC piyasası F klavyenin önemini kavrayamadı. Yüzlerce dolarlık bilgisayarları satanlar F klavyeyinin önemini düşünmediler. Bugün bilgisayar kullanıcılarının büyük çoğunluğu Amerikanın bile bırakmak isteyipte bırakamadığı Q Klavye kullanıcısı. Vakit geç olmadan F klavyenin yaygınlaştırılmasın sağlamalıyız. Zararın neresinden dönülse kârdır. Kaybedilen zaman asla telafi edilemez.
Kaynaklar.
1 http://www.turkdilidergisi.com/96/ievren.htm
2 http://dosya.hurriyetim.com.tr/harfl...avyebabasi.asp
3 http://turkoloji.cu.edu.tr/DIL%20SORUNLARI/01.php
4 http://dosya.hurriyetim.com.tr/harfl...avyebabasi.asp
5 http://www.gelisimplatformu.org/uye/...sp?akt_id=1493
6 http://www.turkdilidergisi.com/96/ievren.htm
6 http://www.yenisafak.com.tr/arsiv/20...5/bilisim.html
7 http://dosya.hurriyetim.com.tr/harflerimiz/dhizlan2.asp
8 http://www.turkdilidergisi.com/96/ievren.htm
9 http://www.biltek.tubitak.gov.tr/mer...9&soru_id=1304
10 http://dosya.hurriyetim.com.tr/harfl...bolukbasi2.asp
11 http://www.medyatava.net/fklavyeyazi...yurtsan+atakan
12 http://www.yenisafak.com.tr/arsiv/20...7/bilisim.html
13 http://www.yenisafak.com.tr/arsiv/20...4/bilisim.html
14 http://www.kongar.org/medyanotu/251_..._Firtinasi.php
15 http://www.medyatava.net/fklavyeyazi...yurtsan+atakan
16 http://www.turkdilidergisi.com/96/ievren.htm
Alıntı: Eczantrik.com
 

Serkannd

Müdavim
Emektar
Katılım
12 Aralık 2007
Mesajlar
2,157
Reaksiyon puanı
10
Puanları
38
hangisi hangisi kı ??

Q'da asd yanyana değilmi ona göre söyleyelim eğer q dediğim kalvyeyese daha kolay okulda f öğretiyolar ama ben buna alıştım
 

ahmet331

Asistan
Katılım
12 Ekim 2006
Mesajlar
151
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
valla ayrımı ben yapamadım ama q ya alıştım ama iyi olduğunu iddia etmiyorum dilimize ve kullanılan kelimelere göre f daha kullanışlı ama genelde q çocuklarıyız biz:s
 

cakabuba

Asistan
Katılım
3 Mayıs 2008
Mesajlar
145
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
bence de tabiki f klavye. Mesele tamamen alışkanlıkla ilgili. Eğer denemek isterseniz denetim masası / ayarlar / bölgesel dil seçenekleri / diller sekmesi / metin hizmetleri ve giriş dilleri bölümünde "ayrıntılar" düğmesi var. Ordan bilgisayarınıza f klavye özelliğini kazandırabilirsiniz. Her hangi bir uygulamada dil çubuğuna gerek kalmadan ctrl + shift kısayolu ile q ve f klavye dizilimleri arasında geçiş yapabilirsiniz. Herkeze 10 F klavye öğrenmesini tavsiye ederim. Klavyeye bakmadan düşündüklerinizle aynı hızda yazabilmenin keyfi bambaşka. Arkadaş iddialarında da güzel oluyor. Alt ettiğim 2 parmak qcuları suratları geldi şimdi aklıma :D Ayrıca bir adres de benden http://zembereknlp.blogspot.com/2006/12/f-ve-q-nun-sava.html
 

RoMaNTiiZMa

Asistan
Katılım
1 Eylül 2007
Mesajlar
374
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
F klavyenin yaygın olmaması bizi Q ya itiyor

Arkadaşın dediği gibi hızlı yazmak için f (H)

REKLAM : lise2 de 10 parmak(f klavye :D) karneme 5 gelmişti :p
 

KintaRo

Doçent
Katılım
11 Kasım 2006
Mesajlar
641
Reaksiyon puanı
1
Puanları
18
Türkçe Q ve Amerikan Q klavye bildiğiniz gibi aynı değildir.Amerikan Q klavye Diziliş bakımından Türkçe Q ile aynıdır QWERTY şeklinde gider fakat onda türkçe karakterler (ş,ç,ı,ö,ğ,ü) yoktur. "Türkçe Q klavye mi? Amerikan klavyesi mi?" şeklinde ki bir soru bizler için çok saçma olacaktır. Amerikan klavyesi iyi dedik ve kullanmaya başladık diyelim. Türkçe karakterleri kullanmak istediğimiz her seferde charmap'ı mı açacağız? Lütfen sormuş olmak için soru sormayalım.
 

spybot

Müdavim
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
Q klavye diyorum ben..:D
 

Neotiger

Profesör
Katılım
6 Kasım 2008
Mesajlar
2,711
Reaksiyon puanı
41
Puanları
38
KinAro ben böyle biliyorum saygı duyman lazım sende bilmediğin tam şeyi yazarsan sende böyle şeyler yaşayabilirsin

kintaro bu arada
 

OnLT

Müdavim
Emektar
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
8,429
Reaksiyon puanı
149
Puanları
63
Kardeşim ya Q olur yada F olur :)

hızlı yazmak için F

Heryerde kullanabilmek için Q

Ben yıllarca Q kullandım.ne kadar uğraştıysam uğraştım ve dakikada 60 kelimeyi geçemedim.

Ama f ile rahat 120 yazanlar var.. 2-3 gün takıldım.öğreneyim dedim.gerçekten çok kolay...patır patır yazıyosunuz..ayrıca f klavye almanıza gerekte yok..pc'nin ayarlarından f'yi tanıtıyorsunuz ve olay bitiyor..
+1:icon_:
 

MegaWolt

Müdavim
Katılım
29 Mayıs 2007
Mesajlar
3,522
Reaksiyon puanı
42
Puanları
48
q zaten ingilizceye göre uyarlanmış bir klavye. Türkçeye en uygunu F klavyedir.
 

PcMaSTeR

Müdavim
Katılım
18 Ağustos 2006
Mesajlar
3,511
Reaksiyon puanı
5
Puanları
38
Q klavye, ingilizce ya da herhangi bir dilin yazım kolaylığı için hazırlanmadı, bilakis daktiloların hızlı yazımdan dolayı bozulmasını engellemek için yazım hızını düşürmek amaçlı, özellikle hazırlandı. Önceki sayfalarda açıklamalar mevcut.
 

BilgeAdam

Asistan
Katılım
1 Ocak 2007
Mesajlar
182
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Ben sürekli İngilizce Türkçe çevirilerle meşgul oluyorum ve on parmak Q kullanıyorum. İşin doğrusu bana bu tamamen bir alışkanlık meselesi gibi görünüyor. Hatta herkesin durumunun aksine ben F klavyesi olan bir bilgisayarda Q klavye öğrenmiştim. O zaman internet evlere henüz girmemişti ve ben birçok işimi internet kafede hallediyordum. Evde F, dışarıda Q kullanmak bir hayli zor oluyordu. Ben de en yaygın kullanılan klavye türünü seçmenin doğru olacağını düşündüm ve klavye üzerindeki harflere bakarak yazamayınca da mecburen 10 parmak Q klavye kullanmayı öğrendim. Pişman değilim ama şimdi olsa önceki iletilerde anlatılanları okuduktan sonra F kullanımına önem verebilirdim.
 

crazyboy1

Asistan
Katılım
28 Kasım 2008
Mesajlar
132
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
şimdi herkes kendi kulndığı klavyeyi söyleyeeceği için :D
Q klavye
 

PRoMeTuS

Müdavim
Katılım
17 Mayıs 2007
Mesajlar
1,617
Reaksiyon puanı
5
Puanları
38
bende amerikan q var ama ilk oturduumda baya saçamaladım özellik @ yazarken ama alıştım şimdi. F klavye alıştın mı güzel fakat ben f klaveyeyi kullanırken q ya dönüştürüp öle kullanıyodum elim öle alışmış ama q nun dizlimi çok kötü bencede..
 

MegaWolt

Müdavim
Katılım
29 Mayıs 2007
Mesajlar
3,522
Reaksiyon puanı
42
Puanları
48
Evde q olmasına rağmen babamın odasında f klavye var. Çok az uğraşmama rağmen f ile hemen uyum sağladığımı ve hızlı yazmaya başladığımı söyleyebilirim. Çünkü F klavyede Türkçe'de sık kullanılan harfler tam elinizin altında.
 

KintaRo

Doçent
Katılım
11 Kasım 2006
Mesajlar
641
Reaksiyon puanı
1
Puanları
18
KinAro ben böyle biliyorum saygı duyman lazım sende bilmediğin tam şeyi yazarsan sende böyle şeyler yaşayabilirsin

Ben bilmediğin için ayıplamadın seni. Sadece doğrusunu söyledim. Bilgi dağarcığına katkısı olur diye düşünmüştüm.
 

martymcfly

Müdavim
Katılım
26 Ekim 2008
Mesajlar
1,147
Reaksiyon puanı
26
Puanları
48
klavye konusu açılmışken bişey sormak istiyorum. ben amazondan laptop almak istiyorum ama ş,ç.ğ gibi türkçe karakterler yok klavyede, bir arkadaşım Türkiye'den klavye takımı gibi bişey alırsın dedi böyle bişey var mı ?
 
Üst