Dünyanın En Çok Kullanılan İşletim Sistemi - Minix

Bu konuyu okuyanlar

Ben Kenobi

Müdavim
Katılım
6 Kasım 2011
Mesajlar
7,336
Reaksiyon puanı
3,155
Puanları
113
me11.png


Dünyada en çok kullanılan ama kimsenin bilmediği işletim sistemi
Minix

Bu işletim sistemi Intel ve AMD işlemciye sahip kullanıcılarda yüklü.
-3.(negatif) seviyede bulunmakta yani bu işletim sisteminin ne yaptığına dair analiz yapabilmeniz mümkün değil. (Birkaç örnek hariç, misal eğer işletim sistemi networksel bir aktivite gerçekleştirirse ve diğer hiçbir program böyle bir aktivite gerçekleştirmiyorsa ancak başka bir bilgisayar üzerinde ağ trafiği izlenerek çalıştığı anlaşılabilir)
İşletim sisteminin en önemli özelliklerinden biri içerisinde farklı türden dosya sistemleri, sürücüler ve web server barındırması.
Yani bu işlemcilere sahip kullanıcıların bilgisayarlarında aslında -3. seviyede bir web server var ve ne yaptığını bilmeniz mümkün değil.
Bu seviyede çalışan herhangi bir kod, bütün güvenlik önlemlerini de doğuştan otomatik bypass edebilme özelliğine sahip oluyor.

NSA-Inside-Dave-van-Englehoven.png


İşletim sistemleri en fazla seviye 0'a kadar müdahale edebiliyorlar, bu da genellikle kernel aracılığıyla oluyor, çoğu programlar 3. seviyede(pozitif) çalışmakta.

Google işlemcilerinden bu işletim sistemini silebilmek için yoğun uğraşlar vermekte lakin henüz başarılı olamamış.

Eureka! The Intel Management Engine can finally be disabled, thanks to the NSA
MINIX — The most popular OS in the world, thanks to Intel

Şurada Intel'de 15 yıl çalışmış bir mühendisin itirafları ve Trump'ın telefon kayıtlarının dinlenilmesi olayının dahi bu işletim sistemine ait bir fonksiyon ile gerçekleştirildiği belirtilmekte. Ayrıca Intel ve AMD işlemci firmalarının CIA ve NSA ile ortaklıklarını da anlatmakta.

id88hvysu3ny.png
 

eronis

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
113
Stallman bunu söylemişti. Bu işlemcileri kullanmayın. Ya AMD işlemcileri kullanın ya da en fazla bizim önerdiğimiz işlemcilere kadar zorlayın. Diğer işlemcilerin alayı sizi takip ediyor demişti. Adamı kimse sallamıyor, herkes aşırıcı diyor, dank edince doğruymuş demek diyorlar. Demek ki varmış adamın bir bildiği :D
 

küheylanTR

Doçent
Katılım
6 Ocak 2017
Mesajlar
970
Reaksiyon puanı
1,065
Puanları
93
Çok tatlı değil mi ama "Minix" :D Şaka bi yana çok akıllıca yapılmış bir şey.2009'dan piyasada diye biliyorum.AMD tarafında TrustZone diyorlar.Yine kimse ne yaptığını bilmiyor.Çok zekice ve başarılı ne diyebilirim :)
 

Görkem Say

Müdavim
Emektar
Katılım
22 Nisan 2017
Mesajlar
25,734
Çözümler
8
Reaksiyon puanı
24,982
Puanları
113
Benim aklıma bu noktada bir şey takıldı.Şimdi bu sistem vasıtası ile Trump'ın telefonunu dinlediyseler demek ki Intel,NSA veya CIA bu sistem aracılığı ile nasıl bilgi toplanacağını biliyor.Peki ya bu bilgi edinme yolu kırılırsa o zaman ne olucak?Yoksa şuan çok saçma şeyler mi düşünüyorum?
 

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
113
Gençler, Andy Tanenbaum'un eline kimse su dökemez. @eronis derdi işte bir linux etmez hiçbiri diye :D

Lakin iş epey enteresan. Bir işletim sistemi eğer çok derinden çalışıyorsa gerçekten bu nasıl bir mimaridir?
--- Gönderi Güncellendi ---
Biraz ciddi olmak gerekirse, bunları zaten bilmemiz isteniyor ve bütün teknoloji son zamanlarda bir istihbarata döndü. Eskiden olur muydu Windows'un zorla veri göndereceği falan? Bilgisayar senin emrinde olan şeydi zamanında, şimdi içinde ne oluyor Google bile anlayamamış :D

Nükleer silahlardan falan savaş çıkmaz da, bir ülke mikroçip yapımına girişsin bakalım ne kıyamet kopuyor. Gerçi adamlar niye böyle göz korkutmak için çabalıyor o tam muamma.
 

HÜDHÜD

Müdavim
Katılım
5 Mayıs 2017
Mesajlar
10,093
Reaksiyon puanı
6,555
Puanları
113
beyler her çip üretici destek aldığı veya ana üretici olarak faaliyet gösterdiği ülkenin istihbarat veya askeri kurumları ile çalışmak zorundadır (KIZINIZ ÇOK GÜZELSE, KENDİ HALİNE ASLA BIRAKMAYIN - "kiss kiss, ban ban" derler mesela böle konularda ). bu gizli ama var olan bir kuraldır. ister cepteki ister serverlrdaki isterse konsollardaki bütün bilsayar çipli cihazlarda bu tür bilgi toplama ve istihbarat edinme yolları mevcut tutulur. bu konuda bilgi veren arkadaşa teşekkür ederim, güzel bir bilgi paylaşmış.
 
Üst