Bu konuyu okuyanlar

bilicimustafa12

Müdavim
Katılım
24 Mayıs 2017
Mesajlar
7,164
Reaksiyon puanı
626
Puanları
113
Yaş
25
Yeni üniversite sınav sistemi belli oldu. En yetkili ağızlardan bugün yeni sınav sistemine detaylar açıklandı. YGS ve LYS gibi öğrencileri yoran kalktı ve YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın deyimiyle yeni üniversite sınav sitemin adı 'Yükseköğretim Kurumları Sınavı'. Peki yeni sınav sistemi nedir ne değildir? İşte 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında yapılacak ilk sınava dair tüm detaylar...


upload_2017-10-12_21-1-45.png


Yeni üniversite sınav sistemi belli oldu. Milli Eğitim tarafından yapılan sınav sistemlerine uzun süreli çalışmalar sona erdi. 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında ilk kez uygulanacak olan sınav sistemi bugün Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç tarafından açıklandı. Saraç, sınavın iki aşamalı oturumda gerçekleşeceğini belirtirken mevcut sisteme göre çok daha az olan yeni bir sisteme geçildiğini belirtti. Üniversiteye girişte yeni sınav sisteminin gelmesiyle öğrenciler ve velilerin kafasında çok sayıda soru işareti oluştur. Yeni sınav sistemine göre, kaç soru olacak, hangi dersler sınavda yer alacak, sınav süresi ne kadar olacak, sınav ne zaman yapılacak, YDS detayları nelerdir, yeni sınav sisteminde kaç test yer alacak? sorularının yanıtlarını haberimizde detaylarıyla sizlerle paylaşıyoruz.





resized_7985c-1206_tur_picture_20171012_13333378_13333371.jpg



YENİ SINAV SİSTEMİNİN ADI NE?
Yeni üniversiteye giriş sınav sisteminin adı 'Yükseköğretim Kurumları Sınavı' olarak belilendi

YENİ SINAV SİSTEMİNDE KAÇ SORU OLACAK?
Yeni sınav sistemi iki oturumdan oluşacak. İlk oturumda, 40 adet Türkçe ve 40 adet Matematik sorusundan oluşan Temel Yeterlilik Testi cumartesi günü sabah oturumunda gerçekleştirilecektir. Bu testin sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi puanını belirleyecektir. İlk oturum sona erdikten sonra öğle molası verilecektir.

İkinci oturumda, Türk dili ve edebiyatı-coğrafya, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri olmak üzere 4 test yer alacak. Sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da müfredata dayalı olacaktır. 40 Türkçe, 40 Matematik, 40 Fen, 40 Sosyal soruları olacaktır. Oturumun süresi geçen yıla göre belirlenecektir.

YENİ SINAV SİSTEMİ NE ZAMAN YAPILACAK?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı Haziran ayının ilk hafta sonu Cumartesi yapılacak, 2 oturumla gerçekleştirilecek. İlk oturum ve ikinci oturum cumartesi günü gerçekleştirilecek. Dil sınavı ise Pazar günü, tek oturum şeklinde gerçekleşecek. YÖK Başkanı Saraç, dil sınavına giren aday sayısının çok az olduğunu belirtti.





resized_cbcb5-4a50f22ayenisinavsistemi.jpg

Üniversiteye girişin seriüveni



YENİ SINAV SİSTEMİNDE HEDEF NEDİR?
Yeni sistem, riski mevcut sisteme göre çok daha az olan yeni bir sistem. Adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerileri yani Türkçeyi doğru kullanma, okuma, anlama, kavrama ve dil hakimiyetiyle temel matematiksel ilişkilerden yararlanmasının ölçülmesi amaçlanmaktadır.

YENİ SINAV SİSTEMİNDE PUAN OLAYI NASIL OLACAK?
Yeni sınav sisteminde iki türlü baraj uygulaması olacak. 150 ve 180 barajı olacak. Temel yeterlilik testi önlisans ve lisans için baraj puanlarını belirleyecektir. Lisans programlarını tercih etmek için baraj puanları değişmeyecektir. 150 puanın altında olan adayların tercih hakkı olmayacak. 180 üstü olanlar hak kazanacak. 200 ve üzeri olan puanlar bir sonraki yıl içinde geçerli olacaktır. Özetle yeni sistemimiz daha yalın, sade ve kolay anlaşılabilir bir sistemdir. Sınav puan türü 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilmiş, 6 oturumdan 3 oturuma çekilmiştir.

YENİ SINAV SİSTEMİNDE KAÇ OTURUM OLACAK?
Yükseköğretim Kurumu Sınavları, Cumartesi günü 2, Pazar günü 1 oturum olmak üzere toplam 3 oturumda gerçekleştirilecek.

YENİ SINAV SİSTEMİNDE SINAV SÜRESİ NE KADAR?
Yeni sınav sisteminin daha yalın ve sade olduğunu aktaran Saraç, sınav süresi ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sınav sürelerinde önceki sistemi dikkate alıyoruz ve stres yaşamamaları için gereken süre için uzmanlardan bilgi alıyoruz. Toplamda soru başına düşen dakika hesaplarına baktığımızda en olumlu noktasını tespit edeceğiz.”

YABANCI DİL SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı bünyesinde yapılacak olan dil sınavı, Haziran ayının ilk Pazar günü tek oturum şeklinde yapılacak.

15 DAKİKA KURALI KALKACAK MI?
Geçtiğimiz yıllarda 15 dakikadan önce sınav yerinde bulunma kuralı yüzünden çok sayıda aday mağdur olmuştu. YÖK Başkanı Saraç, konuyla ilgili açıklamasında “Sınava giriş saati konusunda biraz daha esnek olunacak. ÖSYM ile bu konuyu görüştük." İfadelerini kullandı.

resized_93d2e-8374fc33video.jpg


YENİ SINAV SİSTEMİ NE ZAMAN UYGULANACAK?

Geçtiğimiz yıllarda 15 dakikadan önce sınav yerinde bulunma kuralı yüzünden çok sayıda aday mağdur olmuştu. YÖK Başkanı Saraç, konuyla ilgili açıklamasında “Sınava giriş saati konusunda biraz daha esnek olunacak. ÖSYM ile bu konuyu görüştük." İfadelerini kullandı.

Yeni üniversite sınav sistemi nedir ne değildir?
 

Transistor

Müdavim
Katılım
5 Ağustos 2016
Mesajlar
4,261
Reaksiyon puanı
1,085
Puanları
113
Şimdi bu sınav seneye olacak değil mi?
 

Transistor

Müdavim
Katılım
5 Ağustos 2016
Mesajlar
4,261
Reaksiyon puanı
1,085
Puanları
113
Heryerde 2018-2019 diyor ama bu gün 12 lerde bir neşe vardı. Anlamadım
 

rawkid

Müdavim
Katılım
9 Ocak 2014
Mesajlar
7,253
Reaksiyon puanı
1,316
Puanları
113
Açıklama da bu sene yapılacak, beklemenin lüzumu yok denildi. Bence 2017-2018 yazmak isterken yanlışlık oldu.
 

Waddler

Müdavim
Katılım
5 Mayıs 2014
Mesajlar
2,194
Reaksiyon puanı
612
Puanları
113
soruları merakla bekliyorum :) yine de güzel bi sistem. bana göre.
 

azzemm

Öğrenci
Katılım
24 Ekim 2017
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
49
temel yetenek sınavı , dikey geçiş sınavı gibi olacak galiba
 
Üst