WCF REST Servis ile Mobil uygulamalar yapılabilir mi?

Bu konuyu okuyanlar

uluBurak

Öğrenci
Katılım
11 Ağustos 2017
Mesajlar
5
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
34
Merhaba,
Yazılım konusuna yeni giriş yapan biri olarak proje yaparken izleyeceğim yol konusunda tecrübeli arkadaşların tavsiyesine ihtiyacım var. Sorum şu; .NET ile bir proje yazmayı düşünüyorum. Bu projeyi yaparken, "veritabanı işlemleri dahil pek çok önemli işlemi WCF REST Servis şeklinde yaparsam, iOS ve Android uygulamasını yaparken de aynı servisleri kullanırım, böylece aynı işlemler için tekrar kod yazmak zorunda kalmam diye düşündüm.. Bu doğru bir yaklaşım mıdır? Artıları eksileri nelerdir? Özellikle güvenlik ve uygulama hızı konusunda bir mahsuru var mıdır? Bu düşüncem mantıksız ise, mantıklı olan yol nasıldır? Yardımcı olacaklara şimdiden çok teşekkür ediyorum.
 

mirinkirin

Doçent
Katılım
4 Temmuz 2016
Mesajlar
708
Reaksiyon puanı
358
Puanları
63
WCF Rest service dediğiniz şeyin client(istemci) tarafıyla bir ilgisi yok, bu yüzden client android mi ios mu windows mu fark etmiyor, kafanıza göre takılabilirsiniz.
 

uluBurak

Öğrenci
Katılım
11 Ağustos 2017
Mesajlar
5
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
34
Cevap için çok teşekkür ederim...

Kafama takılan aslında şu; hem .net ile web tarafı, hem iOS tarafı hem de Android tarafı olacak bir proje için bu tür bir mimari en doğrusu mudur? Yoksa bu tür çok platformlu projeler için sıklıkla kullanılan başka bir proje mimarisi (ya da topolojisi) var mı? Mesela mahsuru yoksa; eğer siz böyle bir proje yaptıysanız, nasıl bir mimari uyguladınız ve bu mimariden memnun kaldınız mı? (Yani aynı projeye bugün başlayacak olsanız yine aynı mimari yapıyı mı kullanırsınız?)
 

mirinkirin

Doçent
Katılım
4 Temmuz 2016
Mesajlar
708
Reaksiyon puanı
358
Puanları
63
Eğer http protokolünü kullanmayı düşünüyorsanız rest sizin için daha mantıklı, tcp ise soap daha mantıklı. İş sizin yaptığınız projeye bağlı.
Sunucu tarafında seçeceğiniz plâtform da gene sizin seçiminiz, bu şunu sormak gibi bir şey.
Sunucu tarafında django mu kullansam, rails mi, asp.net mvc mi yoksa nodejs mi ?
Hepsi kullanılabilir, hepsiyle geliştirilmiş projeler var. Artıları var eksileri var. Rails ile kısa sürede ortaya projeyi koyabiliyorsunuz. Django da keza öğrenmesi kolay, proje geliştirmesi kolay, rahat bir plâtform. Nodejs sayesinde javascript ile sunucu programlıyorsunuz, mongodb ile çok uyumlu çalışıyor, o da yeni nesil ve full-stack programcıların işini kolaylaştırmak için ortaya çıkmış bir teknoloji. Asp.neti siz zaten biliyorsunuzdur az çok.
Restin esprisi basit http protokollerini kullanarak karmaşayı azaltmak. Karşı tarafta bir istemci var, tek yeteneği bana request(istek) gönderebilmesi, eğer bu isteği sunucuya ulaştırabiliyorsa sunucu gerekli cevabı gönderiyor ve sunucunun işi bitiyor. Çünkü sunucunun işi de sadece response(cevap) üretip göndermek. İkisi birbirinden bağımsız, bu yüzden çoklu plâtformlarda rahatlıkla kullanabiliyoruz.
Hepsini araştırın, hangisinin size verdiği olanaklar daha uygunsa onu seçin onunla yapın. İllaki ömrünüzü tek bir teknolojiye bağımlı geçirmek zorunda değilsiniz. Zaten birini öğrendikten sonra, diğerlerini öğrenmeniz uzun sürmüyor, kolaylıkla uyum sağlıyorsunuz. Eğer bilmiyorsanız işe httpyi, mantığını ve protokolün nasıl çalıştığını araştırarak başlayın.
Ben java da kullandım, django da, railsle de uğraşmışlığım var, nodejs ile proje geliştirmişliğim var, şu zamanlarda asp.nete de göz atıyorum.

Proje yaparken dikkat edeceğiniz nokta işi modüler hâle getirip, her modüle kendi işini yaptırmak. Sunucu veritabanına mı bağlanacak, bağlanma işini bir apiyle hâlledin. Böylece bağlantıyı ileride başka bir teknolojiyle yapmak isterseniz yapacağınız şey sadece apiyi değiştirmek olacak, bütün sistemi o teknolojiye uyarlamak zorunda kalmayacaksınız.
 

uluBurak

Öğrenci
Katılım
11 Ağustos 2017
Mesajlar
5
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
34
Elinize sağlık, çok teşekkür ederim.

Başarılar...
 
Üst