Çizilmiş CD den Veri Kurtarma

Bu konuyu okuyanlar

Usui Takumi

Müdavim
Katılım
10 Temmuz 2011
Mesajlar
3,551
Reaksiyon puanı
1,177
Puanları
113
Çok çizilmiş, bu yüzden içini açamadığım bir cd var bunun içindeki verileri kurtarmamın bir yolu var mı
 

cirit09

Öğrenci
Katılım
14 Ağustos 2011
Mesajlar
14
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Klasik yöntem olaak kolonya dök sil güzelce :) ne diyim ki aklıma bir şey gelmedi.
 

engerex

Müdavim
Katılım
16 Ağustos 2008
Mesajlar
7,676
Reaksiyon puanı
26
Puanları
48
Çizik CD/DVD/BR gibi disklerden veri kurtarmak HDD/Flash gibi disklerden veri kurtarmaya göre farklıdır. Harddiskte kurtarılmak istenen verinin üzerine yeni veri yazılmadıysa o dosyanın kurtarılması kurtarma programının becerisine kalmış.
Çizik disklerde optik okuyucunun yeteneği önemli. Bazen yeni alınmış çok hızlı bir okuyucu bile az çizikli diskte problem çıkarabiliyor.

1. Bu bakımdan işin zor. Google aramasından AnyReader, CDroller ve RoadKil isimli programlara rastladım. Bu program veri kurtarılamayacak kadar bozuksa hata verip kopyalamayı kesmiyor. Okunamaz kısımları boşlukla doldurup okuyabildiğini kurtarıyor.

2. Bir de ismi aklıma gelmeyen bir program var. Mantığı gayet güzel. CD'yi birden fazla optik sürücü ile kurtarmaya çalışıyor. Her sürücünün kurtardığı verileri birleştiriyor. Bu yöntemde diski ne kadar fazla sürücüde kurtarmayı denersen o kadar fazla şansın var.

3. Alternatif yöntemler. Googleda aratınca buzlukta bekletme, diş macunu, sabun ve hazır temizleme seti gibi yöntemler mevcut.

4. Veri kurtarma şirketleri biraz tuzlu olabiliyor.
 
Üst