Farklı Bir Tavşan ve Kaplumbağa Öyküsü

Bu konuyu okuyanlar

gunjack

Öğrenci
Katılım
11 Şubat 2008
Mesajlar
61
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
Arkadaşlar aşağıdaki yazı ingilizce bir slayttan kendi çevirimdir. Aslı için kaynak linke tıklayıp Teamwork.ppt seçiniz.
Lütfen sonuna kadar okuyunuz klişeleşmiş kişisel gelişim yazılarından biri olmadığını düşünüyorum.
Kaynak: http://www.mak.etu.edu.tr/dersler/muh100/2007-2008/Cesitli/


Tavşan ve Kaplumbağa

Bir zamanlar bir tavşan ve kaplumbağa kimin daha hızlı olduğuna dair tartışıyormuş.

T: En hızlı benim.
K: Bu doğru değil en hızlı benim.

Yarış yapmaya karar verirler.

T: Tamam hadi yarışalım.
K: Tamam.

Yarışın başında tavşan arayı bayağı açar. Kaplumbağa çok uzaklarda zorlukla görünmektedir.

T: Zavallı şey! Mola versem bile beni yakalayamaz.

Bir ağacın altında uyuklamaya başlar ve derin bir uykuya dalar. Kaplumbağa bu sırada yarışa devam etmektedir. Tavşan uyandığında yarışı kaybettiğini görür.

Bu hikâyeden alınacak ders yavaş ve istikrarlı olan yarışı kazanır olacaktır. Bu hikâyenin çocukluğumuzdan beri anlatılış şeklidir.

Hikaye devam eder. . . .

Tavşan hayal kırıklığına uğramış bir şekilde düşünmeye başlar. Yarışı kaybetmesinin nedeninin kendine aşırı güvenmesi ve dikkatsizlik olduğunu fark eder. Eğer aynı hataları tekrarlamazsa kaplumbağanın onu yenmesinin imkansız olduğunu düşünür.

Böylece kaplumbağaya tekrar meydan okur.

T: Başka bir yarışa ne dersin?
K: Tamam.

Bu kez tavşan ara vermeden koşar ve yarışı açık ara kazanır.

Hızlı ve sürekli olan yavaş ve istikrarlı olanı her zaman yener.

Ancak hikaye burada bitmez.

Bu kez kaplumbağa durum hakkında düşünmeye başlar. Eğer yarış bu formatta koşulacaksa kazanma şansı hiç olmayacaktır. Biraz düşündükten sonra tavşana bir kez daha meydan okumaya karar verir, fakat bu sefer tamamen farklı bir güzergâhta.

K: Başka bir yarışa var mısın? Bu sefer farklı bir yolu takip edeceğiz.
T: Olur.

Yarışa başlarlar. Tavşan yarışı baştan beri önde götürmektedir. Ta ki bir nehir kıyısına gelene kadar. Varış noktası nehrin diğer yakasının birkaç kilometre uzağındadır. Tavşan ne yapacağına karar vermeye çalışırken kaplumbağa gelir nehrin karşı kıyısına yüzer ve yarışı birinci olarak tamamlar.

Önce yeteneğinizi tespit edin daha sonra yeteneğinize uygun yarış sahası bulun.

Hikaye hala bitmedi.

Tavşan ve kaplumbağa bu sırada sıkı birer dost olmuşlardır. Son yarışın daha iyi geçebileceğini düşünmeye başlarlar. Böylece son yarışı tekrarlamaya karar verirler, ama bu kez takım olarak.

Yarışa başlarlar. Bu sefer nehrin kıyısına kadar tavşan kaplumbağayı sırtında taşır. Buradan itibaren kaplumbağa tavşanı sırtlar ve nehri geçerler. Sonra tekrar tavşan kaplumbağayı sırtlanır ve birlikte bitiş noktasına en hızlı şekilde ulaşmış olurlar.

Kişisel olarak parlak ve güçlü bir yeteneğe sahip olsanız bile takım çalışması yapamıyorsanız hep onlara yenilirsiniz. Çünkü her zaman birinin sizden iyi yaptığı bir şeyler vardır.

Bu hikâyeden öğrenilecek daha pek çok şey mevcuttur.

Dikkat ederseniz ne tavşan ne de kaplumbağa kaybettikten sonra pes etmedi. Tavşan daha sıkı çalışmaya karar verdi ve başardı. Kaplumbağa stratejisini değiştirdi çünkü zaten elinden geldiği kadar sıkı çalışıyordu.

Hayatta, hata yaptığımızda, bazen daha sıkı çalışmak; bazen strateji değiştirip farklı bir yol izlemek; bazense her ikisini de yapmak gereklidir.

Tavşan ve kaplumbağa başka bir şeyi daha öğrendiler. Karşılıklı rekabet etmek yerine takım çalışması yaparsak daha iyi performans gösterebiliriz.

Roberto Goizueta 1980’de Coca-Cola nın CEO su olduğunda Pepsinin yoğun rekabet gücüyle karşı karşıya idi. Yöneticileri Pepsi odaklı idi ve pazar payını %0,1 artırma düşüncesindeydi. Roberto Pepsi ile rekabet etmekten vazgeçip %0,1 lik büyüme ile rekabet etmeye karar verdi.

Artık rekabet Pepsi ile ilgili değildi. Artık rakipler su, çay, kahve, süt ve meyve suyu üreticileriydi. Halkın canı ne zaman bir şeyler içmek istese eli Coke’a uzanmalıydı. Bunun sonrasında satışlar büyük sıçrama gösterdi ve Pepsi hala rakibini yakalayabilmiş değil.


Özetle tavşan-kaplumbağa hikâyesinden alınacak dersler:

Hata yaptığında asla pes etme,
Hızlı ve devamlı olan yavaş ve istikrarlı olanı her zaman yener,
Yeteneklerinize odaklanın,
İçinde bulunduğun durum ile rekabet içinde ol rakip ile değil,
Takım halinde çalışmak bireysel olarak çalışanı daima yener.

Daha güçlü bir takım olmaya gayret gösterelim.
 

@LgOsS

Doçent
Katılım
12 Şubat 2008
Mesajlar
620
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
çok güzel ve anlamlı bi yazı teşekkürler :)
 
Üst