Intel İşlemciler ile AMD İşlemciler Arasındaki Farklar

Bu konuyu okuyanlar

Rom.

Müdavim
Emektar
Katılım
11 Aralık 2008
Mesajlar
15,332
Reaksiyon puanı
177
Puanları
63
Intel işlemciler ile AMD işlemciler arasındaki farkları belirtmeden önce bilgisayarımızı hangi amaçla kullanacağımızı belirlememiz gerekir. Buna kesin olarak karar verdikten sonra işlemci seçimimizi Intel mi yoksa AMD'mi seçeceğimize karar verebiliriz.

[video=youtube;OUzkTx0Cu00]http://www.youtube.com/watch?v=OUzkTx0Cu00[/video]​

Günümüzde Intel marka işlemciler AMD işlemcilere göre biraz daha ön plandadır. Son 10 yıl içerisinde evine bilgisayar alanların bilgisayarlarında %75 civarı Intel işlemci bulunmaktadır. Bunun nedeni; Intel firmasının reklam politikası ve hazır sistem bilgisayar satan firmalarla olan anlaşmasıdır. Yani buradan yola çıkarsak, en iyi işlemci Intel'dir anlamı KESİNLİKLE çıkmamalıdır ve artı olarak kaliteli ve geleceğe dönük bir Intel marka işlemci almak istediğimizde fiyatı çok yüksek seviyelerdedir. Yani yeni model bir Intel marka işlemci çok gereksiz ve çok pahalıdır. Artı olarak Intel işlemciler her yeni modelde soket değiştirmektedir. Yani işlemcimizi değiştirmek istediğimizde mecburen anakartı da değiştirmek zorunda kalırız.

AMD marka işlemcilerin ise fiyat bakımından tam anlamıyla "ev kullanıcılarına" hitap eden bir yapısı vardır. Reklamı ve piyasası Intel'den biraz daha geride olmasına rağmen, performans olarak Intel ile aralarında çok düşük farklar vardır ve bu farkları günlük kullanımımızda anlamamız mümkün bile değildir.

Şöyleki; model olarak birbine denk Intel ve AMD işlemcileri (Intel i5 serisi vs AMD Phenom II x4 serisi veya Intel i7 serisi vs AMD Phenom II x6 serisi) arasında çok düşük performans farkları vardır ve bu farkları hangi oyun oynanırsa oynansın, hangi program kullanırsa kullanılsın, yani kısacası ne yapılırsa yapılsın anlayamayız bile. Artı olarak AMD, her yeni model işlemcide soket değiştirmez, geriye dönük uyumlu olma politikası vardır. Yani AMD marka işlemcimizi değiştirmek istediğimizde üstüne bir de anakartı değiştirmemiz gerekmeyecektir.

Performans olarak birbirine çok benzemelerine rağmen Intel marka bir işlemci popülerliği nedeniyle AMD marka bir işlemciden çok daha pahalıdır. Bu nedenle hemen hemen aynı performansı veren iki işlemci arasından AMD olanını seçmek çok daha mantıklı ve ucuzdur.





Kaynak
 

mendocino

Müdavim
Katılım
9 Ocak 2009
Mesajlar
11,032
Reaksiyon puanı
80
Puanları
48
Tesekkürler cok mantıklı ve acıklayici bi yazi olmus, gercektende İntel - Amd arasinda performans cok kücük farklar ama fiyat olarak ucurumlar var. Asıl acı olan internete ve performans testlerine ulasmanın cok kolay oldugu bu devirde hala gözle en ufak faydasini göremeyecegimiz (normal ev kullanıcısından bahsediyorum) performans farklarina rağmen fanatiklik yapip konusanların olması.
 

evowinds

Müdavim
Emektar
Katılım
2 Kasım 2008
Mesajlar
9,100
Reaksiyon puanı
174
Puanları
63
AMD AMD AMD Severek kullanıyoruz, memnunuz. :)
 

zebaniselo

Doçent
Katılım
17 Nisan 2009
Mesajlar
625
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Konu biraz eski ama uzmanlık alanıma girdiği için önemli eksiklikleri de ben tamamlayayım.amd işlemcilerin intele göre en büyük avantajı veriyolu hızı ve ram desteğinin yüksek olmasıdır.intel işlemcilerde özellikle core duo ve quadlar fsb kullanır ve max 1333 destekler.aslında bu işlemcilerin önbelleği yüksek ve oldukça performanslıdır.ama düşük fsb yüzünden darboğaz oluşmaktadır.bu yüzden testlerde güçlü gözükmekte ama iş uygulamalara gelince amd ile fark çok azalmakta özellikle oyunlarda amd öne geçmektedir.günümüz grafik işlemcileri o kadar hızlı ki 5ghz ddr5 ramler anca yetmektedir.bu yüzden ramden ekran kartına veri transferi önemi artmakta ve amd öne çıkmaktadır.amd işlemcilerde uzun zamandır ht 4000 desteği olmakta anakartları da 5200 e destek sunmaktadır.şu anda amd nin veriyoluyla i7 ler anca başediyor ama i7 ler hem pahalı hem de ona göre olan anakartlar pek ucuz değil.ram hız desteği olaraksa amd 1333 mhz e kadar destek sunmakta,nisan gibi çıkacak olan buldozer serisinde ise 1866 ya destek verecek.intel ise şu anda 1066 mhz desteklemekte ve 2012 de çıkacak ivy bridge işlemcileriyle 1333 mhz desteğini anca verecek.bu önemli etken amd nin gerçek test olarak nitelendirilen oyunlarda farkını ortaya koymasına neden olmaktadır.amd nin özellikle test programlarında intel e kaybetmesinin sebebi sanal çekirdektir.intel 4 çekirdek 4 sanal çekirdek toplam 8 thread li i7 işlemcileriyle 6 çekirdekli amd işlemcileri anca başetmektedir.amd transistor ve çekirdekleri artırarak intelle anca başediyor ama bu amd nin daha fazla ısınmasına,daha çok elektrik tüketmesine,daha maliyetli üretilmesine sebep olmaktadır.amd buldozer serisiyle bu duruma son vermek ve artık performans a oynamak istemektedir.buldozer işlemcileriyle amd sanal çekirdek özelliğine kavuşacak,8 çek. işlemci 32 thread olarak çalışabilecektir.
 

sazan06

Asistan
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
253
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
bende amd kullanıcıydım. şimdi intel kullanıyorum. ama kullanım sırasında amd den aldığım performansı intelden alamıyorum. o kadarda para verdim. kazık yedim yani :(
 

emre24

Doçent
Katılım
15 Şubat 2010
Mesajlar
584
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
MAsaüstünde amd tercih edilebilir ama laptopta anca ekran kartı olarak tercih edilebilir. :) Aslında Performansın yanı sıra birde ne kadar dayanıklı olduklarını ölçmek lazım.
 

Ordo ab chaO

Müdavim
Katılım
2 Haziran 2009
Mesajlar
3,511
Reaksiyon puanı
42
Puanları
0
Reklamı ve piyasası Intel'den biraz daha geride olmasına rağmen, performans olarak Intel ile aralarında çok düşük farklar vardır ve bu farkları günlük kullanımımızda anlamamız mümkün bile değildir.

Şöyleki; model olarak birbine denk Intel ve AMD işlemcileri (Intel i5 serisi vs AMD Phenom II x4 serisi veya Intel i7 serisi vs AMD Phenom II x6 serisi) arasında çok düşük performans farkları vardır ve bu farkları hangi oyun oynanırsa oynansın, hangi program kullanırsa kullanılsın, yani kısacası ne yapılırsa yapılsın anlayamayız bile.

Buna katılmıyorum, çok sayıda test yapmış biri olarak arada ciddi farklar olduğunu gördüğümü söyleyebilirim.

Bunun dışındakiler de ise tamamen olmasa da haklı olabilirsin. Öte yandan şunu unutmamak gerek, AMD, Intel'in işlemci mimarisi lisanslarını kullanarak üretim yapıyor. Yani aslında teknolojiyi Intel geliştiriyor.
 

0ReiS0

Müdavim
Emektar
Katılım
8 Temmuz 2008
Mesajlar
5,666
Reaksiyon puanı
90
Puanları
48
Amd Dİyorum Başkada Birşey demiyorum Aynı Olayın kahverengisi biri ismi ile reklamları ile baştaolmak istiyor biride zaten kalitem belli diyor reklama gerek yok diyor boş işler intelmiş!
 

yer6

Müdavim
Katılım
5 Eylül 2007
Mesajlar
2,398
Reaksiyon puanı
54
Puanları
48
Buna katılmıyorum, çok sayıda test yapmış biri olarak arada ciddi farklar olduğunu gördüğümü söyleyebilirim.

Bunun dışındakiler de ise tamamen olmasa da haklı olabilirsin. Öte yandan şunu unutmamak gerek, AMD, Intel'in işlemci mimarisi lisanslarını kullanarak üretim yapıyor. Yani aslında teknolojiyi Intel geliştiriyor.

katılıyorum.arada sadece ufak farklar var demek intele haksızlık olmuş.

bu arada hangi işlemci daha iyi sorusu -teknik olarakta bakılsa- inteldir.ama hangi işlemciyi alırsın diye sorsalar amd alırım :)
 

nevuser

Müdavim
Katılım
29 Mart 2010
Mesajlar
1,665
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
intel para tuzağından başka bir şey değil...! AMD :)
 

yarışçı

Müdavim
Katılım
30 Ağustos 2008
Mesajlar
1,921
Reaksiyon puanı
9
Puanları
38
ben de eski amdcilerdenim :)
iki yıl önce dizüstümde amd işlemci vardı, oyun oynarken kadar ısınıyordu ki 110 dereceyi görmüştü.
şu an intel i7 dizüstü kullanıyorum 80 dereceyi geçmiyor
hoş nvidia ekran kartı çıkıyor bu sefer 100 dereceye aynı hesap oluyor ama en azından bilgisayar kapanmıyor
amd işlemcilerde 100 dereceden sonra bilgisayar baya yavaşlıyor hala ısınırsa 110'da kapanıyordu
bir de şöyle bir sorun vardı flash video izlerken oyun oynadığımdan daha çok ısınıyordu, oyun oynarken 2 saat sonra kapanan bilgisayar 15 dakikalık flash videoya kapanıyordu
yani anlayacağınız ısınma sorunları neticesinde değiştim amd'yi
 

zebaniselo

Doçent
Katılım
17 Nisan 2009
Mesajlar
625
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Önemli bir husus ta amd nin oldukça iyi işlemciler ürettiğidir.çindeki en son süperbilgisayar üretilmeden önce top 500 süperbilgisayar listesinde ilk 4 te amd,intel ise 5. sıradan başlıyodu.eğer intel gerçekten amd ye göre süper iyi olsaydı değil 3-5 süperbilgisayarda kullanılması hiçbirinde amd kullanılmaması gerekirdi.üstelik intel server piyasasında %94 gibi bir paya sahip.biz işlemciden pek anlamayabiliriz ama büyük firmalar her halükarda bizden daha iyi bildiğine göre şunu diyebiliriz.amd en üst seviye olmasa da intel kadar iyi işlemcileri var.ama reklam ve pazarlama ayağı iyi olmadığından dolayı fazla satamıyor.bir de şu var ki intel amd işlemci alınmaması için rüşvetler verdi,firmalara büyük baskılar yaptı.bu yüzden milyar dolarlık davalar açıldı.intel amd ye bikaç sene önce amd zarar ederken anlaştılar ve amd ye para ödeyerek amd ile anlaştı ve amd 4-5 sene mi ne intel e dava açmayacak.dolayısıyla bilen bir kullanıcı amd nin yeterli performans verdiğini bilir.intelin atom işlemcileri yeterli performansı veremezken amd fuzion larla çift çekirdek ve iyi seviye gpu yu birleştirerek intelden daha iyi olduğunu gösterdi.yakında üst seviye fuzionlar ve buldozerler çıkacak.yakında amd her tür işlemcide güçlü olduğunu gösterecek.bence önce insanlardaki pahalı olan iyidir algısının değişmesi lazım.özellikle oyun için pc toplayanlar gereksiz yere intel işlemciye çok para vereceğine amd alır ve ekran kartına daha iyi bütçe ayırabilir.bişi öğretebildiysem ne mutlu bana.not:benim eski pclerim inteldi.artık amd kullanıyorum.
 

lazerboy

Müdavim
Katılım
21 Temmuz 2008
Mesajlar
1,426
Reaksiyon puanı
7
Puanları
0
Her zaman AMD ya 5 senelik işlemcim hala herşeye yetiyor sorun yok :D
 

morlard

Asistan
Katılım
1 Şubat 2011
Mesajlar
175
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
2 çekirdek intel alacağıma 4 çekirdek amd alanlardanım:)
 

Kaplan7

Asistan
Katılım
23 Ekim 2010
Mesajlar
260
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
İntel gibi kazık işlemci alanları anlamıyorum.AMD varken İntel almam.Bir çok kişinin aksine Laptop'u bile AMD aldım ve memnunum.Fazladan para harcamak istemeyenler AMD kullanır.Çok para harcamak ve en iyi olsun isteyenler de İntel kullanır. AMD orta sınıf işlemcilerde liderdir.Fiyatına göre daha iyi işlemcileri var.Bir de anakart ve ekran kartını da AMD'nin alarak iyi bir sistem kurabilirsiniz.
 

zebaniselo

Doçent
Katılım
17 Nisan 2009
Mesajlar
625
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
İntel gibi kazık işlemci alanları anlamıyorum.AMD varken İntel almam.Bir çok kişinin aksine Laptop'u bile AMD aldım ve memnunum.Fazladan para harcamak istemeyenler AMD kullanır.Çok para harcamak ve en iyi olsun isteyenler de İntel kullanır. AMD orta sınıf işlemcilerde liderdir.Fiyatına göre daha iyi işlemcileri var.Bir de anakart ve ekran kartını da AMD'nin alarak iyi bir sistem kurabilirsiniz.

Keşke bunu herkez anlayabilse.bunu en büyük nedeni pahalı olan en iyidir anlayışı.ikinci nedeni ise iyice bilgi sahibi olmadan pc alınmasıdır.mesela adam 2 çekirdekli intel alacağına daha performanslı amd 4 çekirdek alacağını bilmiyor.gerçekten araştırdım ki aldığı işlemcinin nasıl bişi olduğunu,yeterli mi olduğunu bilenlerin oranı amd de çok daha fazla.
 

Bonney

Müdavim
Katılım
28 Mart 2010
Mesajlar
1,409
Reaksiyon puanı
14
Puanları
0
En iyisi hangisi bilmem ama bana Amd simdilik yetiyorda artiyorda :)
 

mcht_z

Asistan
Katılım
12 Kasım 2010
Mesajlar
239
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
AMD Phenom II X2 545 kullanıyorum şu ana kadar hiç sorun yaşamadım performansından da gayet memnunum. X4 ve X6'yı düşünemiyorum bile :)
 

by_ekiz

Öğrenci
Katılım
4 Mart 2011
Mesajlar
33
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bende AMD Athlon II X4 640 kuLLanıyorum performans konusunda bana yetiyor ve artıyor maşaLLahı var yanii hiç bi sıkıntı yok :))
 

enes54

Öğrenci
Katılım
16 Mart 2011
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Geçtiğimiz Ocak ayında, aynı firmadan kiraladığımız eş değer kombinasyonlu iki ayrı sunucu karşılaştırmamızda, Intel Xeon Xeon DP E5405 ve AMD Opteron 2344 HE işlemcilerini inceledik. Windows Server 2003 Enterprise ve Windows Server 2008 R2 Enterprise işletim sistemlerinin her ikisi ile de bu testimizi gerçekleştirdik. Hem 64 bit hem de 32 bit olarak test ettik. günlük ortalama sayfa gösterimi: 200.000

Oracle, MSSQL, MySQL, Firebird, MS Acces veri tabanlarını da ayrı ayrı test ettik. Her veri tabanı ile asp.NET, asp, php platformlarını kullandık.

Sonuç: Xeon işlemci ile daha stabil bir sistem olduğunu gördük. Ayrıca abartılı sql sorgularında Xeon performansı öne çıktı. sanki her requesti xeon önceden tahmin edermişcesine cevap verirken, Opteron sistemimiz, her requeste bir an düşünürmüş gibi cevap verdi. MS Acces veri tabanında bile çok fazla performans kaybı yaşamadık.

Değerlendirme: Ne yazık ki, genelde intel ve amd karşılaştırması doğru yapılmayıp, farklı kulvarlardaki ürünler kıyaslanıyor. Böylece hem amd hem de intel bazen iyi veya kötü olarak nitelendiriliyor. Yaptığımız testlerde intelin amd'dan 1 arpa tanesi boyu ileride olduğu kanaatine vardık.

Tavsiye:
  • Normal, standart ihtiyaçları olan bir ev veya ofis kullanıcısı iseniz, intel için fazla ödeme yapmanıza gerek yok. bir AMD işlemci işinizi rahatlıkla görür.
  • Profesyonel kullanımlar için; özellikle büyük veri tabanı uygulamaları yahut render işlemleri için kesinlikle INTEL kullanmanızı tavsiye ederim. Zira bazen değil bir arpa tanesi önemli bir boyuttur.
 

kuku

Asistan
Katılım
12 Ocak 2011
Mesajlar
283
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
AMD'ciler buraya....:D kanatimce amd'denin türkiyede sevilmeye sebebi ucuz olduğu için...performans olarak ise ev kullanıcılara yeterli:yes:

Ammaaaaa intel'le kısyaslamayın....çünkü ikisinin arasında farklar var

En çok tercih eldiği yerler:

İntel = performans +kalite ,ama pahalı ---->masaüsütü,dizüstü,tablet,akıllı telefonlar ve iş istasyonlarıda en çok tercih ediliyor.

Amd=performans(intel kadar gelişmemiş) +ucuz----> sunucular(sunucuların bir çoğunda amd kullanır. Mesela serverde en çok amd kullanılır ,sebebide az elektrik harcaması ve uzuc olamasından dolayı)

Not:
Yorumumu okumak veya beğenmek zonra değilsin hele cevaplama hiç değilsin :D
 

baaydin

Müdavim
Katılım
2 Kasım 2007
Mesajlar
2,173
Reaksiyon puanı
7
Puanları
0
ilk bilgisayarım amd athlon 500 dü şimdiki bilgisayarım phenom 2 965 be. yani forever "AMD"
 

Kaplan7

Asistan
Katılım
23 Ekim 2010
Mesajlar
260
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
350$ ve üzeri bir fiyata işlemci alacaksanız tabii ki de İntel.Ama normal bir ev kullanıcıysanız ve oyun da oynuyorsanız, maksimum vereceğiniz para da 300$ civarıysa AMD'^den daha iyi yok.Fiyat/Performans işlemcileri istiyorsanız AMD.Isınma problemi yoktur.Zaten stok fanla İntel de ısınıyor AMD'de.Isınmasını hiç istemiyorsanız her 2-3 yılda bir sağlam soğutucu almanız lazım.
 

tornado35

Öğrenci
Katılım
24 Haziran 2011
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Arkaşlar AMD 5 aldım ısısı 120 lere çıktı ve yaklaşık 14 saat çalışır durumda idi sorunsuz gerçekten süper performans ısınınca kapanır diğenlere duyrulur ısındıkca yüksek performans aldımmm....

Ayrıca güzel bir bilgisayar toplamak ve üst düzeyde oyun oynamak istiyorsan 3-5 bakmıyacaksın para hesabı yapmıyacaksın.....
 

gigabyte13

Asistan
Katılım
20 Haziran 2011
Mesajlar
207
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
AMD'ler oyun performansı açısından her daim 1 adım önde.
 

boikot

Asistan
Katılım
31 Ocak 2009
Mesajlar
279
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
amd ısınmıyor mu bunu diyenşlere gülüyorum amd o kadar ısınıyorku geçmişte aldığım düzüstü bilgisayarımın kasasını eritti
 

webrettin

Müdavim
Katılım
16 Mart 2009
Mesajlar
1,676
Reaksiyon puanı
49
Puanları
48
Geçen günler de başka konuda bahsi geçmişti, bende AMD 3.4 GHz 965 BE var 3 adet filmi aynı anda convert etmiştim yanılmıyorsam 61 derece idi, en fazla 63 derece gördüm kendi fanı ile.
 

HRNKC

Müdavim
Katılım
1 Ağustos 2008
Mesajlar
4,155
Reaksiyon puanı
20
Puanları
38
Arkaşlar AMD 5 aldım ısısı 120 lere çıktı ve yaklaşık 14 saat çalışır durumda idi sorunsuz gerçekten süper performans ısınınca kapanır diğenlere duyrulur ısındıkca yüksek performans aldımmm....

Ayrıca güzel bir bilgisayar toplamak ve üst düzeyde oyun oynamak istiyorsan 3-5 bakmıyacaksın para hesabı yapmıyacaksın.....

Isındıkça yüksek performans mı aldın :laugh::laugh::laugh: ha ha hah... komiksin, ısındıkça daha iyi oluyor madem işlemcinin fanını çıkar öyle kullan sen...
 
Üst