Şarkı Söylerken Ve Söylemeden Önce Yapmanız Gerekenler

Bu konuyu okuyanlar

BeGo-BeGoNyA

Öğrenci
Katılım
24 Ocak 2010
Mesajlar
52
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Şarkı Söyleme Esnasında ve Ders Alma Sürecinde Ses Bozuklukları Nedenleri

Teknik bilgisi edinmemiş, şarkı söylemeye yeni başlamış kişiler gırtlaklarını gereğinden fazla zorlayarak çeşitli sorunlarla karşılaşabilir. Amatör şarkıcılar hatalı teknikler geliştirirler ya da sesine uygun olmayan repertuarları vardır. Bütün bunlar kalıcı ses bozukluklarına yol açar.
Karın kaslarını -diyafram- bilinçsizce kullanmak ses sorunlarına yol açacaktır. Unutmayın ki ses organı sadece gırtlak değildir.
Postür ayakta dengeli bir vücut simetriğine denir. Yanlış postür gırtlağı ve diyaframı zorlamak için yeterli bir sebeptir. Yatarak, oturarak, kol kaslarını gererek, başı dimdik tutarak ya da kasılarak şarkı söylemek hem çok zor hem de yanlıştır.
Zamansız şan dersleri almak ya da almadan şarkı söylemek çok tehlikelidir. Buluğ döneminde ses tam oturmamışken alınan şan dersi sese umulduğundan çok zarar verir.
Herkesin beğendiği ve örnek almak istediği ses sanatçıları muhakkak vardır. Sesinizi başkasına benzetmeye çalışmayın. Ses bozukluğunun bir nedeni de budur.
Akustiği bozuk salonlar, müzik amacıyla inşa edilmemiş yapılar ses sanatçılarının bir numaralı düşmanıdır. Eğer bu tarz yerlerde performans sergileyecekseniz ses monitörleri kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Bu monitörler sesi şarkıcıya geri yansıtıp akustik geri dönüşü sağlar.
Sahne korkusu geçici ses bozukluklarına (ses kısılması, titremesi vb) sebep olabilir. Bu biraz güven, biraz deneyim ve eğitimle başa çıkılabilecek bir sorundur.
Belki sevdiğiniz tarzda şarkılar söylemek istemeniz çok doğal. Hatta bunu yapmamak hayal kırıklığı doğurabilir. Ama seslerin sınıflandırılması ilerde yaşayacağınız daha büyük hayal kırıklıklarını engeller.
Çalışma ya da eğitim programlarınızı çok sık ve yorucu olmayacak şekilde ayarlayın. Bu hem fiziksel dayanıklılığınıza darbe vurur hem de sesinizde sanıldığının aksine olumsuzluklar yaşamanıza sebebiyet verir.
Ses yeterliliğiniz ve sesinizi korumayı öğrenmeniz eğitim sürecinizle doğru orantılıdır. Kısa süreli bir eğitim her zaman için yetersizdir.
Konser ya da eğitim gibi performanslar anında sesinizi korumanız yeterli değildir. Sesinizi yoğun bir şekilde kullandıktan sonra bir dinlendirme sürecine sokmanız gereklidir. Bu süreç içerisinde aşırı sıcak veya soğuk ortamlardan, gürültülü ortamlardan, sigara dumanından ve tozlu ortamlardan, yüksek sesle konuşmaktan ve alkolden kaçınmalısınız.
Lombard etkisi gürültülü ortamlarda sesin yüksek olarak kullanılması eğilimidir. İyi bir eğitim almış olan şarkıcılar seslerini lombard etkisinden korumayı bilirler ve sesi için zararlı olacak düzeye çıkmazlar.
Konserlerden önce süt, dondurma, kahve, kuruyemiş gibi gıdalar almak boğazda tahriş, boğazı temizleme ihtiyacı ve salgılarda koyulaşma meydana getirir. Limon suyu salgıları incelttiği için yararlı olabilecektir. Fakat bunu da saf olarak içmeniz yine tahriş yapacaktır. Ilık suya ya da çok açık çayla beraber limon suyu içerseniz konser öncesi boğazınızı temizlemenizde yardımcı olacaktır.
Çalışma ortamları da son derece önemlidir. Nemsiz ve kuru ortamlar, toz , gürültü, bozuk akustik, aşırı sıcak ya da soğuk ortamlar ses bozukluklarına yol açar.
KAYNAK: http://www.garaj.org/makale/51/ses-bozukluklarinin-sebepleri-ve-korunma-yollari-1 :clover::flowers:.

İYİ ŞANSLAR.
 

Miroğlu

Müdavim
Katılım
25 Aralık 2007
Mesajlar
7,530
Reaksiyon puanı
31
Puanları
0
Bilgi için teşekkür ederim sağolasın...
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
arkdaş şarkı söylemeteknikleri die girdik sen doktor biz hasta
sanada kalsa şarkı sölemeyeniz ölürsünüz dicen
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
Merhabalar Öncelik olarak Şarkı söylemek ve söylemeye gayret gösterenlere Kısa ve öz olarak anlatacağım.

Biliyorsunuz ki son zamanlarda eline mikrofon alıp ben şarkıcıyım,sanatçıyım,ses sanatçısıyım deyip karşısındaki kişileri sözlü olarak etkileyip daha sonrasında kendisine olan öz güvenle şarkı söylemeye başlar. Lakin onu kırmamak adına mecburi bir şekilde istemsiz bir durumla dinlemek zorunda kalabiliyoruz. Bakınız son zamanlarda kendilerini üstün gören ve gerçek anlamda ses olmayan o kadar amatör var ki usta sanatçılara taş atan kişiler ve onlara destek verip üzerinden para kazanmaya çaba sarf eden dengesiz ve ruh hastası yapımcılar bulunmakta.

Not: Şarkı söylemek için sesinizin güzel olması tabi ki de şart ve bunu destekleyecek olan da nağmelerinizdir. Diyafram nefes kontrolü gırtlak ve ses düzeyi olması şart bunun içinde internet üzerinden eğitim almak gerekir. kendi sesinizi duymak için iki elinizi kulaklarınızla kapatıp ezan okur gibi yaparsanız o zaman sesinizin nasıl ve ne derece olduğunu öğrenir kendi sesinizle de oynama yapabilir ve daha güzel söylemenin yollarını bulursunuz.
 

Son mesajlar

Üst