Bataryaların Ömrünün Kısalmaması İÇin?

Bu konuyu okuyanlar

Persona Grata

Müdavim
Emektar
Katılım
21 Aralık 2009
Mesajlar
3,516
Reaksiyon puanı
53
Puanları
48
Aslında benim merak ettiğim şuydu. Ben sürekli prizde kullandığım içinmi bataryamın ömrü azaldı yoksa ömrü zaten o kadarmıydı?

Laptopu batarya takılı iken prizde kullanmalımı yoksa kullanmamalımı :) cevaplara bakarsak iki arada bi derede kaldık :)

Bataryayı sürekli prize takılı tutmanın aslında sakıncası yok. Bunun açıklaması şöyle; eğer adaptörden akım geliyorsa, yeterli ise ve pil şarjlı ise pil ne fazladan şarj ediliyor ne de üzerinde akım oluyor.

HP Battery Information Center
 

utku-k

Doçent
Katılım
12 Ağustos 2007
Mesajlar
973
Reaksiyon puanı
13
Puanları
0
arkadaşlar sakın bataryayı çıkarıp laptopu o şekilde kullanmya kalkmayın. çünkü batarya aynı zamanda ups görevi görüp bilgisayarınızı voltaj dalgalanmalarından korur. elektrik aniden kesildiğinde devreye girerek anakartınızın zarar görmesini engeller. zaten lion pillerin bir kullanım ömrü vardır. takılı olarak kullansanızda kullanmassanızda pilin kullanım ömrü değişmez.

Alakası bile yok bence, o dediğin işi şarj cihazının, sürekli "Acaba burası niye böyle, düz kablo olsa olmaz mıydı?" dediğimiz yeri yapıyor.
 

freewill

Müdavim
Katılım
8 Temmuz 2008
Mesajlar
7,637
Reaksiyon puanı
61
Puanları
48
öncelikle batarya ömrünü kısaltan bilgileri öğrenmekte fayda var çoğu kişi hala kulaktan dolma bilgilerle iş yapmaktadır tuhaftır :D hurafe usulü pc bilgisi :D batarya ömrünü kısaltan en öenmli unsur rutubet ve ısıdır çok ısınan bir laptopun batarya ömrü daha az ısınan laptopun bataryasına göre daha az dayanır. Diğer bir husus uzun süre şehir ceryanına maruz kalma sorunu arkadaşlar şu anda tüm laptoplar şarzı tamamladıktan sonra zaten şarz işlemini kesmektedir kısaca yok 14 saatmiş yok 8 saatmiş zaten isteseniz okdar süre bataryayı şarz edemezsiniz. tamamen boşalmış bir pil bile en fazla 3 saatte tam şarz olmaktadır :) yani prize bağlı bulunduğu süre boyunca pil şarz olmaz :) şimdi soracaksınız aga napmak lazım diye :D
1- cihazın soğtma kısmına özen göstereceksiniz ve rutubetten koruyacaksınız.
2- Tam dolu pil batarya ömrünü birebir etkileyen bir durumdur tavsiye edilen dolum oranı en fazla %80 en düşük ise %40 dır. Bazı cihazlarda bu ayar biosa gömülü olarak gelir. Yardımcı programlarla da kısmen bu özellik sağlanabilir.
3- 1 haftadan uzun süre cihazı kullanmayacaksanız pili hava almayan bir poşete sarıp buzdolabında saklayın tamamen boşaltmayın ya da tamamen doldurmayın %20 kafi.

şimdilik aklıma gelen en önemli unsurlar bunlar umarım yardımcı olabilmişimdir :)
 

Elbruz46

Müdavim
Katılım
22 Şubat 2008
Mesajlar
11,931
Reaksiyon puanı
1,338
Puanları
113
Bataryayı çıkartıp sadece fiş ile çalıştırmanı öneriyorlar genelde.

bataryaları 14 saatten fazla şarzda tutmak ömrünü kısaltır
sürekli evde kullanıyorsanız bataryayı söküp kullanın

en iyisi tam dolduğu zaman şarjdan çıkarıp, azalmaya başlayınca tekrar takmaktır. sürekli şarzda tutmak bataryaya zarar verir, ömrü kısalır...

Uzun süre kullanmak için pil devamlı takılı kalmamalı zaten arada adaptör mevcut voltaj yükselmesini önler büyük dalgalanmalar varsa artık makinenin kalitesine kalmış önlem almakda fayda var.Eğer sürekli takılı kullanacaksanız varsa eski piliniz onu takın ve yeni pili ayda 1 tamamen boşaltın bir el feneri ampulu yardımıyla.



Arkadaşlar sakın bataryayı söküp kullanmayı düşünmeyin...

Ben bu konuyu ASUS ABD ( Türkiyedekiler sallamasyon yuvarlak cevap veriryorlar)ye soru olarak sordum...

Eski teknoloji Notebook lar fazla şarj oldukları zaman ömürler azalıyordu
Ancak yeni model Notebooklar batarya tam doluluk oranına ulaştığında bataryaya giden elektriği otomatik keserek fazla şarj olmasını engelliyor... Böylece batarya ömrü azalmıyor...


ASUS un bana söylediklerini özet olarak size aktarayım...

Batarya'yı söktüğünüz zaman muhtemel bir elektrik kesintisinde veri kayıplarına donanım arızalanmalarına karşı bilgisayarı savunmasız bırakıyorsunuz...

Bataryanın ömrünün uzun olmasını istiyorsanız ve bilgisayarı sürekli yanınızda taşımıyorsanız yapmanız gereken 2 hafta da bir bilgisayarı fişten çekip bataryanın tamamen boşalmasını sağlamak ve tekrar fişe takıp doldurmak...


ASUS un bana önerisi bu oldu...
Daha uzun batarya ömrü için 2 hafta da bir bataryayı boşaltıp tekrar doldurmam gerektiği...


Diğer türlü batarya sökük halde kullanımın riskleri hakkında yarım sayfa yazı vardı...

yine ASUS tan gelen cevaplardan biri...

Dear Valued Customer,
Thank you for contacting ASUS Customer Service.
My name is Saindy and it's my pleasure to help you with your problem.

Dear friend, I suggest you not to remove the battery when using the AC mode because your laptop may be terribly damaged by accidental power off. You don't need to remove the battery when you use the ac-adapter. It won't affect the battery life, the battery has protected circuit. If the battery is full charged, it will switch to AC power supply by automatically.
Regards!
 

maiwesiyah

Müdavim
Katılım
2 Mart 2009
Mesajlar
1,197
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
Ama yine 2 saat kullanıyorsun bilgisayarı, öyle değil mi?

cmrtesi günü lodosta internet kesilmişti bugün düzelttiler
kaç gündür netsizim:crying: :)

pil zayıf uyarısı verdiğinde hemen şarja taktığım için bilemiyorum ama en kısa zamanda deneyeceğim:)

bu arada asus netbook un kullanma klavuzunda cihazın bataryası olmadan kesinlikle çalıştırılmaması gerektiği yazıyordu. bu sadece netbooklar için mi geçerli bilmiyorum tabi
 
Üst