Soru HTML & CSS öğrenmek

SamsunluMutait

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Selam HTML & CSS öğrenmek istiyorum. Daha sonrasında da C# başlamayı düşünüyorum. HTML & CSS türkçe anlatım ve bedava olacak şekilde en iyi nereden öğrenebilirim?

monuroruc

Asistan
Reaksiyon puanı
206
Youtube'ta Yakın Kampüs kanalını inceleyebilirsin. Sade bir anlatımları var.

hakanyargici

Profesör
Reaksiyon puanı
959
C# ve HTML & CSS birbirinden çok bağımsız diller. Hatta HTML ve CSS'e programlama dili demek doğru bile değil. Tavsiyem Python'a girişmen olacaktır.

Kaynak konusunda yazılımda hiç bir zaman tek bir kaynağa sınırlı kalma. Videolu 3-4 farklı kaynak belirleyebilirsin. HTML ve CSS için internete yerli/yabancı ve videolu/yazılı içerikler tonlarca bulunmakta. Ben ilk etapta BTK akademi üzerinden Fahrettin hocanın eğitimi ile belli başlı temelleri atmıştım fakat orada anlatılan bazı konular kafam çok karıştırmış ve 2-3 ay sorun yaşamıştım. Yine de çok yalın ve güzel bir anlatıma sahip. YT üzerinde bu işe gönül vermiş kişiler ücretsiz içerik üretiyor, çok daha profesyonelleri Udemy üzerinden kurs satıyor.

SamsunluMutait

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
C# ve HTML & CSS birbirinden çok bağımsız diller. Hatta HTML ve CSS'e programlama dili demek doğru bile değil. Tavsiyem Python'a girişmen olacaktır.

Kaynak konusunda yazılımda hiç bir zaman tek bir kaynağa sınırlı kalma. Videolu 3-4 farklı kaynak belirleyebilirsin. HTML ve CSS için internete yerli/yabancı ve videolu/yazılı içerikler tonlarca bulunmakta. Ben ilk etapta BTK akademi üzerinden Fahrettin hocanın eğitimi ile belli başlı temelleri atmıştım fakat orada anlatılan bazı konular kafam çok karıştırmış ve 2-3 ay sorun yaşamıştım. Yine de çok yalın ve güzel bir anlatıma sahip. YT üzerinde bu işe gönül vermiş kişiler ücretsiz içerik üretiyor, çok daha profesyonelleri Udemy üzerinden kurs satıyor.
Yazın için teşekkürler. HTML & CSS seçmemin sebebi yazılımın temel mantığını oturtmak içindi. Ancak sizin dediğinize göre sanırım phyton ile başlamam daha iyi olur gibi. Python dersini Türkçe ve ücretsiz olarak nereden bulabilirim? Dediğiniz BTK akademi'de "Sıfırdan İleri Seviye Python Programlama" adında bir ders buldum. Bununla başlamam iyi olur mu?

hakanyargici

Profesör
Reaksiyon puanı
959
Yazın için teşekkürler. HTML & CSS seçmemin sebebi yazılımın temel mantığını oturtmak içindi. Ancak sizin dediğinize göre sanırım phyton ile başlamam daha iyi olur gibi. Python dersini Türkçe ve ücretsiz olarak nereden bulabilirim? Dediğiniz BTK akademi'de "Sıfırdan İleri Seviye Python Programlama" adında bir ders buldum. Bununla başlamam iyi olur mu?
Python çok popüler programlama dili. İnternette çok fazla güncel videolu ve videosuz içerikleri eminim ki mevcuttur. Bu yüzden video da ki eğitmenlerin isimlerini not alıp geçmişlerini araştırarak kendinize bir kaç farklı kaynak belirlemeniz en doğrusu olacaktır.

Python ile ilgili herhangi bir eğitim almadığım için BTK akademi de ki eğitime iyi yada kötü gibi bir eleştiride bulunmam pek doğru olmaz.

SamsunluMutait

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Python çok popüler programlama dili. İnternette çok fazla güncel videolu ve videosuz içerikleri eminim ki mevcuttur. Bu yüzden video da ki eğitmenlerin isimlerini not alıp geçmişlerini araştırarak kendinize bir kaç farklı kaynak belirlemeniz en doğrusu olacaktır.

Python ile ilgili herhangi bir eğitim almadığım için BTK akademi de ki eğitime iyi yada kötü gibi bir eleştiride bulunmam pek doğru olmaz.
Anladım çok teşekkürler.

nagaracuga

Doçent
Reaksiyon puanı
493
BTK akademideki Sıfırdan İleri Seviye Python Programlama adlı kurs oldukça eğitici görünüyor. Bir de BTK akademiden alınan sertifika udemy kurslarından alınan sertifikaya göre daha geçerli olabilir. Çünkü udemy kursları MEB onaylı değil ve herhangi bir resmiyeti de yok. BTK akademi devletin bir girişimi olduğu ve .gov.tr uzantılı bir site üzerinden bu eğitimi verdiği için bir nevi resmiyet taşıyor.

hakanyargici

Profesör
Reaksiyon puanı
959
BTK akademideki Sıfırdan İleri Seviye Python Programlama adlı kurs oldukça eğitici görünüyor. Bir de BTK akademiden alınan sertifika udemy kurslarından alınan sertifikaya göre daha geçerli olabilir. Çünkü udemy kursları MEB onaylı değil ve herhangi bir resmiyeti de yok. BTK akademi devletin bir girişimi olduğu ve .gov.tr uzantılı bir site üzerinden bu eğitimi verdiği için bir nevi resmiyet taşıyor.
Alaylı yazılımcının aldığı sertifikanın pek önemi yok. Sertifikayı alırken ve aldıktan sonra nasıl projeler yaptın, hangi algoritma veya verileri yapılarını biliyorsun, GitHub aktivite durumu ve çalışacağın yerin sana verdiği case'i nasıl yapıp yapamıyorsun ona bakıyorlar.

nagaracuga

Doçent
Reaksiyon puanı
493
Alaylı yazılımcının aldığı sertifikanın pek önemi yok.
Benim söylemeye çalıştığım udemyde herkes kurs açabiliyor ve bir resmiyeti yok. BTK akademi en azından devletin resmî kurumu tarafından yürütülüyor. Bazıları udemy ile courserayı da ayırt etmeden buralardan aldığınız sertifikalar proje geliştirmediyseniz çöp gibi yorumlar yapıyor. Halbuki coursera da udemyden farklıdır, zira oradaki eğitimler çoğunlukla Amerikan üniversiteleri tarafından açılmış ve akademik seviyede kurslardır.

Türkiye'deki bazı iş ilanlarına baktığımızda herhangi bir şekilde yazılımcı olabilmiş kişilerin yapabileceği işler için bilgisayar mühendisi arandığını görebiliyoruz. Hatta üniversite mezunlarının bile birkaç yıl tecrübeli olması beklenebiliyor. Zaten ilanları verenlerin bu işlerden ne kadar anladığı da belli değil, birçok ilan kopyala & yapıştırla hazırlanmış gibi.

Yurt dışında mesela ABD'deki bazı iş ilanlarında lise mezunu olmak, 0-2 yıl tecrübe gibi daha esnek şartlar bulunabiliyor. Yahut şartlarda university degree or bootcamp graduate gibi ifadelere rastlanabiliyor.

Senior_53

Profesör
Reaksiyon puanı
5,341
html ce css bir programlama dili değil
web sayfalarının tasarımında kullanılır.
html yi 1-2 günde öğrenebilirsin.
css ise tamamen öğrenmen tüm kodları bilmen neredeyse imkansız, yaza yaza öğreneceksin.
css de biraz ilerledikten sonra bootstrap kütüphanesine yönebilirsin.
bunlar frontend yani ön yüz dilleri.
backend kısmında ise javascript eğitimi alabilirsin.
tabi ki bunları web tasarım için söylüyorum.

öğrenebileceğin en ayrıntılı kaynaklar
video olarak:

not: eğitimi bitirmekten ziyade öğrendiklerini uygulayarak yani basit bir web sitesi yazarak daha iyi öğrenirsin. diyelim bir şey yazcan ama hangi ko ile yazcağını bilmiyorsun google de ingilizce (türkçe de olabilir) bir şekilde aratarak öğrenebilirsin. (ben böyle yaptım).

Reaksiyon puanı
5,173
html ce css bir programlama dili değil
web sayfalarının tasarımında kullanılır.
html yi 1-2 günde öğrenebilirsin.
css ise tamamen öğrenmen tüm kodları bilmen neredeyse imkansız, yaza yaza öğreneceksin.
css de biraz ilerledikten sonra bootstrap kütüphanesine yönebilirsin.
bunlar frontend yani ön yüz dilleri.
backend kısmında ise javascript eğitimi alabilirsin.
tabi ki bunları web tasarım için söylüyorum.

öğrenebileceğin en ayrıntılı kaynaklar
video olarak:

not: eğitimi bitirmekten ziyade öğrendiklerini uygulayarak yani basit bir web sitesi yazarak daha iyi öğrenirsin. diyelim bir şey yazcan ama hangi ko ile yazcağını bilmiyorsun google de ingilizce (türkçe de olabilir) bir şekilde aratarak öğrenebilirsin. (ben böyle yaptım).
Dostum javascript bir front-end teknolojisi ve ECMAScript 5'den (2009) beri web standartı kabul ediliyor. JS'in genel kullanım amacı sayfayı yenilemeden yapılacak dinamik işlemlerdir.

Modern front-end ile (react vs.) sıklıkla kullanılmaya başlayan yapı JSX ve CSS-in-JS dir. Bu iki yapı dinamik olmayan işlerde bile front-end'de JS kullanmayı Tradisyonel yaklaşımlara göre neredeyse standart hale getirmmiştir.

Bununla birlikte javascript'in v8 motorunu back-end içinde kullanmayı hedefleyen nodejs, deno gibi runtime ortamlarıda mevcuttur.

Senior_53

Profesör
Reaksiyon puanı
5,341
Dostum javascript bir front-end teknolojisi ve ECMAScript 5'den (2009) beri web standartı kabul ediliyor. JS'in genel kullanım amacı sayfayı yenilemeden yapılacak dinamik işlemlerdir.

Modern front-end ile (react vs.) sıklıkla kullanılmaya başlayan yapı JSX ve CSS-in-JS dir. Bu iki yapı dinamik olmayan işlerde bile front-end'de JS kullanmayı Tradisyonel yaklaşımlara göre neredeyse standart hale getirmmiştir.

Bununla birlikte javascript'in v8 motorunu back-end içinde kullanmayı hedefleyen nodejs, deno gibi runtime ortamlarıda mevcuttur.
frontend olduğu gibi javascript frameworkler aracılığıyla backend olarak da kullanılabilir.
örn: node.js, meteor

Reaksiyon puanı
5,173
frontend olduğu gibi javascript frameworkler aracılığıyla backend olarak da kullanılabilir.
örn: node.js, meteor
Nodejs bir framework değil dostum. Bir runtime. Bu runtime'ı kullanan fullstack çözüm aranıyorsa next.js remix.js gibi modern çözümler mevcut.

Kritik nokta front-end tarafından başlayan bir roadmap öneriyorsak burada javascript'in frontend tarafında da bulunması gerektiğidir. Çünkü backend tarafında JS kullanımı tercihe bağlıyken frontend tarafında mecburidir.

hakanyargici

Profesör
Reaksiyon puanı
959
Hatta üniversite mezunlarının bile birkaç yıl tecrübeli olması beklenebiliyor. Zaten ilanları verenlerin bu işlerden ne kadar anladığı da belli değil, birçok ilan kopyala & yapıştırla hazırlanmış gibi.
Yazılım firmasında çalışan ik müdürü tanıdığım ile bu konuyu konuşmuştum bu konuyu. Firmalar deneyimi olmayan Jr.'lar için herhangi bir iş ilanı bulundurmasa da, her zaman kadro da onlar için açık bırakıyorlar. Bunu yapmalarının sebebi bir çok Jr. iş bilmeden işe girme peşinde. Kendisini geliştirmiş, hevesli ve kendisini sektöre bağlamak isteyen Jr.'lar, çalışmak istediği yerde yada pozisyonda iş ilanı bulunmamasına rağmen şansını deneyip olumlu yanıt alabiliyor.

Kısaca firmaların ilk mülakat testi gibi düşünebilirsiniz.

Reaksiyon puanı
5,173
Yazılım firmasında çalışan ik müdürü tanıdığım ile bu konuyu konuşmuştum bu konuyu. Firmalar deneyimi olmayan Jr.'lar için herhangi bir iş ilanı bulundurmasa da, her zaman kadro da onlar için açık bırakıyorlar. Bunu yapmalarının sebebi bir çok Jr. iş bilmeden işe girme peşinde. Kendisini geliştirmiş, hevesli ve kendisini sektöre bağlamak isteyen Jr.'lar, çalışmak istediği yerde yada pozisyonda iş ilanı bulunmamasına rağmen şansını deneyip olumlu yanıt alabiliyor.

Kısaca firmaların ilk mülakat testi gibi düşünebilirsiniz.
Bir bilgisayar mühendisi olarak size şunu söyleyebilirim, şirketlerin kendilerini geliştirmediğini söylediği Jr.'lar bile 4 yıl boyunca yazılım dersleri alıyorlar. Bununla beraber çoğu üniversite mühendislikte ingilizce eğitim verdiği için aynı şekilde ingilizceleride gelişiyor.

Burda şirketler ile Jr.'lar arasındaki kendini geliştirme geliştirmeme mevzusu şurdan ortaya çıkıyor, Üniversitede öğretilenler ile piyasanın isterleri birbirine pararel değil. Bir öğrenci ne kadar üniversite derslerinde başarılı olsada üniversitede öğrendiği dersleri şirketin isterleriyle genişletmesi gerekiyor.

Eğer piyasaya dışarıdan giriş yapacaksanız ve şuan seviyeniz sıfırsa en az 1 yıl hiçbir iş yapmadan yazılım ile ilgilenmelisiniz ki onların beğenmediği jr.'lardan daha iyi noktada olabilesiniz. Bunun sonucu olarak Türkiye'de çokta yüksek olmayan yazılımcı maaşlarından birine sahip olabilesiniz ki o parayıda diplomanız olmadığından size verirlerse...

hakanyargici

Profesör
Reaksiyon puanı
959
Bir bilgisayar mühendisi olarak size şunu söyleyebilirim, şirketlerin kendilerini geliştirmediğini söylediği Jr.'lar bile 4 yıl boyunca yazılım dersleri alıyorlar. Bununla beraber çoğu üniversite mühendislikte ingilizce eğitim verdiği için aynı şekilde ingilizceleride gelişiyor.

Burda şirketler ile Jr.'lar arasındaki kendini geliştirme geliştirmeme mevzusu şurdan ortaya çıkıyor, Üniversitede öğretilenler ile piyasanın isterleri birbirine pararel değil. Bir öğrenci ne kadar üniversite derslerinde başarılı olsada üniversitede öğrendiği dersleri şirketin isterleriyle genişletmesi gerekiyor.

Eğer piyasaya dışarıdan giriş yapacaksanız ve şuan seviyeniz sıfırsa en az 1 yıl hiçbir iş yapmadan yazılım ile ilgilenmelisiniz ki onların beğenmediği jr.'lardan daha iyi noktada olabilesiniz. Bunun sonucu olarak Türkiye'de çokta yüksek olmayan yazılımcı maaşlarından birine sahip olabilesiniz ki o parayıda diplomanız olmadığından size verirlerse...
Çok güzel yazı olmuş.

Geçen senenin Mart ayın da radikal bir karar alarak yazılım sektörüne yöneldim. Front-End tarafında kendimi ayalı olarak ücretli ve ücretsiz kaynaklar ile geliştiriyorum. Bir yandan ilgilenmem gereken işlere ve diploma almak istediğim için YKS'ye tekrardan hazırlanıyorum.

Maddi olarak sıkıntımın olmaması ve ailemin manevi olarak yanımda olması bu süreci benim için kolay bir hale getiriyor. Bu yüzden hızlı ve aceleci bir öğrenme yöntemine nazaran olabildiğince her şeyi yayarak çalışıyorum. Çoğu zaman sıkılsam da haftalık notlarımı karıştırınca yada proje geliştireceğim zaman konuyu tanıyor ve biliyorum.

Sektörde en çok ilgimi çekende herkes birbirine yardım ediyor, kimse kimsenin kuyusunu kazmıyor. Yazın bir miktarı keyfi bir miktarı iş için 1.5 ay hiç bir şey yapamadım. Bu süreç boyunca aklım hep bilgisiyar başında olmamdaydı. Hayatım boyunca hiç bir hobime bu kadar bağlandığımı hatırlamıyorum. Eminim ki benimle aynı duyguları paylaşan alaylı/alaysız Jr.'lar ileride çok kıymetlenecektir.

Reaksiyon puanı
5,173
Çok güzel yazı olmuş.

Geçen senenin Mart ayın da radikal bir karar alarak yazılım sektörüne yöneldim. Front-End tarafında kendimi ayalı olarak ücretli ve ücretsiz kaynaklar ile geliştiriyorum. Bir yandan ilgilenmem gereken işlere ve diploma almak istediğim için YKS'ye tekrardan hazırlanıyorum.

Maddi olarak sıkıntımın olmaması ve ailemin manevi olarak yanımda olması bu süreci benim için kolay bir hale getiriyor. Bu yüzden hızlı ve aceleci bir öğrenme yöntemine nazaran olabildiğince her şeyi yayarak çalışıyorum. Çoğu zaman sıkılsam da haftalık notlarımı karıştırınca yada proje geliştireceğim zaman konuyu tanıyor ve biliyorum.

Sektörde en çok ilgimi çekende herkes birbirine yardım ediyor, kimse kimsenin kuyusunu kazmıyor. Yazın bir miktarı keyfi bir miktarı iş için 1.5 ay hiç bir şey yapamadım. Bu süreç boyunca aklım hep bilgisiyar başında olmamdaydı. Hayatım boyunca hiç bir hobime bu kadar bağlandığımı hatırlamıyorum. Eminim ki benimle aynı duyguları paylaşan alaylı/alaysız Jr.'lar ileride çok kıymetlenecektir.
Emek verirseniz istediğiniz noktaya ulaşacağınıza inanıyorum. Size tavsiyem kendiniz çalışmaya çalışmayın, ilinizde bulunan front-end hizmeti veren şirketleri dolaşın ücret iste-mediğinizi ve işi öğrenmek için çalışmak istediğinizi söyleyin.

Özellikle bu talebi mentörlük veren şirketlere iletirseniz hem üzerinde düşünülmüş bir eğitim alırsınız hemde sizin teklifinizi kabul etme ihtimalleri çok yüksek olur.

hakanyargici

Profesör
Reaksiyon puanı
959
Emek verirseniz istediğiniz noktaya ulaşacağınıza inanıyorum. Size tavsiyem kendiniz çalışmaya çalışmayın, ilinizde bulunan front-end hizmeti veren şirketleri dolaşın ücret iste-mediğinizi ve işi öğrenmek için çalışmak istediğinizi söyleyin.

Özellikle bu talebi mentörlük veren şirketlere iletirseniz hem üzerinde düşünülmüş bir eğitim alırsınız hemde sizin teklifinizi kabul etme ihtimalleri çok yüksek olur.
Evet, bu benimde aklımda fakat şuan ki gündelik aktivitelerimi kenara atıp, birilerine bu teklifte bulunamıyorum. Şuanlık yazı bekleme durumundayım.

waderix ??

Asistan
Cezalı
Reaksiyon puanı
68
Bilgisayar mühendisliği bölümünde okuyanlar assembly dili, C gibi düşük ve orta seviyeli dilleri öğreniyor. Onların da PHP vb. öğrenip web sitesi hazırlaması mümkün ama bunu yapmak için bilgisayar mühendisliği seviyesinde bir eğitim almaya gerek yok. Bir de bilgisayar programcılığı mezunu olup "bana programlama deme" diyen insanlara bile rastlanabiliyor. Yani mezun olmak için geçer not alıp programlamayı öğrenmeden mezun olanlar var.

Buradan konuyu mektepli / alaylı ayrımına getirirsek günümüzde 2 yıllık AUZEF ve AÖF gibi videolar üzerinden takip edilebilen bilgisayar programcılığı bölümleri bulunuyor. Bu eğitimleri alan ve sınavları geçen kişiler bölümden bilgisayar programcısı olarak mezun oluyor. Şayet bu insanlar mektepli ise BTK akademi ve Coursera gibi sitelerden videolarla bu işi öğrenen kişiler de gayet mekteplidir. İstanbul Üniversitesindeki bilgisayar programcılığı bölümünde 3 kredilik web programlama dersi 14 hafta sürse muhtemelen 42 ders saati yapar. Öğrettikleri de PHP 5.4 sanıyorum zira kaynaklar kısmında PHP 5.4 / (Oku,İzle,Dinle,Öğren) Sercan Çakır yazıyor. Ders içeriği ise şu şekilde: Temel PHP geliştirme; PHP syntax, PHP değişkenleri, Veri Türleri, Operatörler, Fonksiyonlar, Sınıflar ve Objeler, Cookies, Session. Yani çok başlangıç seviyesinde geçiştiriliyor. BTK Akademideki PHP kursu 209 sa 28 dk olarak görünüyor ve müfredatında 41 başlık bulunuyor. Bunun gibi İÜ'deki diğer derslerde anlatılan ve anlatılmayan birçok konudaki dersleri çevrimiçi olarak takip edip sertifikalarla belgeleyebilen kişiler de mektepli olarak addedilebilir.

Alaylı yazılımcı diye hiçbir teorik eğitim almayan ve internette bulduğu kodları değiştire değiştire program hazırlayan kişilere denebilir. Hatta hacker ve lamer ayrımında da buna benzer bir şeyden bahsediliyor. Bence kurslarla eğitim alarak yazılım öğrenen kişiler kendilerine alaylı demesin ve bunu söyleyenlere de şiddetle karşı çıksın.

• Beğen
Reactions: bud