Masa üstü PC CSGO oynarken kendi kendine reset atıyor

Bu konuyu okuyanlar

yoldas07

Öğrenci
Katılım
1 Mayıs 2020
Mesajlar
15
Reaksiyon puanı
2
Puanları
3
Yaş
48
Bilgisayarım oyun oynarken kendi kendine reset atıyor. Son 2 günden beridir 3 kez oldu. Elektrik gitti-geldi mi diye bakıyorum modem ışıkları aynen yanıyor yani herhalde Elektrik gitse modem de kapanıp açılır.Ayrıca lambalar filan sönmüyor.Yani Elektriğin gidip gelmesi ile alakası yok herhalde, ne bileyim o anda Elektrik Voltaj düşmesi olsa PSU bu durumu tolere edip PC nin reset atmasını engellemez mi ?

sıcaklık değerleri normal CPU 70 üstünü görmüyor , aynı şekilde GPU da 70 üstünü görmüyor oyun oynarken CPU ve GPU 67-70 arası görünüyor yani reset atmasının sıcaklık değerleri ile ilgisi olduğunu düşünmüyorum , daha önce test yaparken CPU-GPU 90 ları filan görmüştü ama reset atma diye bir şey olmadı.

bu sorunun nedeni ne olabilir ?
ayrıca reset attıktan sonra pc tekrar açıldığı zaman bazen CSGO oyununa girmiyor.Yeşil sekme olan oyuna katıl diyorum, internet var her şey normal ama oyuna girmiyor 2 saat ban yedim.Bu durum Valve sisteminden mi kaynaklanıyor yoksa benim sistemle bir ilgisi olabilir mi ? daha önce CSGO da internet veya Elektrik gidip geldiği zaman oyuna giremeyen var mı ?

sistemim bayağı eski ama işimi görüyor şimdilik

CPU Türü : QuadCore Intel Core i7-950, 3200 MHz
Anakart Adı : Asus P6X58D-E
Sistem Belleği : Kingston 6 GB (DDR3 SDRAM)
Ekran Kartı : AMD Radeon HD 5850
Güç kaynağı : Thermaltake 600W
 

yoldas07

Öğrenci
Katılım
1 Mayıs 2020
Mesajlar
15
Reaksiyon puanı
2
Puanları
3
Yaş
48
Yazı bayağı uzun oldu farkındayım lütfen PC konusunda usta forumdaşlardan yazıyı okuyup bana bir yol göstermesini rica ediyorum. CSGO oynamayı çok seviyorum günde mutlaka 5-6 saat oynarım şu anda korkudan oyunu açamıyorum,oyunun tam ortasında en önemli anında reset attığı zaman çıldırıyorum.

sistemimi tam olarak yeniden yazayım

CPU türü: Quadcore Intel Core i7-950, 3200 MHz
Anakart adı: ASUS P6x58D-E
Sistem belleği: Kingston HyperX 3x2 GB triple 6 GB DDR3 SDRAM
Ekran kartı: AMD Radeon HD 5850
Güç kaynağı: Thermaltake lite power 600 Watt , 80+ ibaresi yok

Arkadaşlar sorunum hala çözülmedi bu reset problemi yaklaşık bir ay önce başladı. Daha öncesinde sadece oyunda CSGO veya PES oynarken oluyordu çok sık olmamakla birlikte 2-3 günde bir bu reset problemini yaşıyordum ,reset atmaya başladığı zaman PC yi açıp tekrar oyuna giriyordum 3-4 sefer üst üste reset atmaya devam ediyordu 5 dakikada bağlanamadığım için CSGO rekabetçiden ban yiyordum ve vazgeçiyordum , sonra kendi kafasına göre 1-2 saat sonra düzeliyordu oyun oynayamaya devam edebiliyordum. ve ilginç olan masa üstünde hiç bir şekilde reset atmıyordu. şüphelendiğim ilk bileşen PSU idi. acaba oyunda ekran kartı ve işlemci fazla yük çektiği için Power Supply Güç Kaynaği yetersiz mi geliyordu. Ama AIDA64 ile sistem kararlılık testi ile tüm bileşenleri seçip (CPU,GPU,RAM,DİSK,FPU,CACHE ) tam yükte defalarca 30 dakikalık, 1 saatlik , bazen 1,5-2 saatlik PC yi çalıştırıyordum kesinlikle reset atmıyordu. Sıcaklık değeleri normaldi , Kasamda iyi bir soğutucu 6 tane fan var. HD tune ile harddiski test ettim bir sorun görünmüyor , Windowsun RAM testi ve memtest ile RAM ları defalarca test ettim bir hata ile karşılaşmadım. Geçmişte Bios ayarları ile hiç oynamadım her ihtimale karşı Bios ayarlarını Default yaptım. 20 gün civarı böyle geçti iyi,kötü PC yi kullanabiliyordum , bazen CSGO ve PES 7-8 saat aralıksız oynuyordum reset atmıyordu. bazen 2-3 gün hiç reset problemi ile karşılaşmıyordum.Eğer PSU arızalı veya yetersiz gelseydi herhalde bu kadar uzun süreler PC yi kullanamazdım diye düşünüp sorunun Ekran kartından olabileceğine kanaat getirip yeni bir ekran kartı siparişi verecektim ki Bingo masa üstündeyken reset atmaya başladı yaklaşık 10 gün önce başladı. Eskiden reset attığı zaman mutlaka windows açılırdı ve oyuna girmediğim sürece reset atmazdı sadece oyunda reset atardı. Bu sefer üst üste reset atmaya başladı bazen windows açılıp 2-3 dakika sonra , bazen 10-15 dakika sonra , bazende windows ekranına gelmeden reset atıyor. tabi kısa bir süre sonra tekrar düzeliyor,Mesela dünden beridir yaklaşık 2 gün olmak üzere hiç reset atmadı , PES oynadım ,CSGO oynadım , tam yükte sistem kararlılık testi yaptım hiç reset yemedim 2 gündür.
Gerçekten ne yapacağımı bilmiyorum 1 aydır internette bu sorunu araştırıyorum , kimisinde sorun PSU kaynaklı çıkıyor , kimisinde Anakart arızalı çıkıyor , kimisinde PC nin power düğmesi arızalı çıkıyor , genelde bu üç bileşen sorunlu çıkıyor.Gerçi benimkine tam benzer sorun yaşayan bir kullanıcı görmedim. Çok ilginç bir sorunla karşı karşıyayım hangi parçayı değiştirmem gerektiğini bilmiyorum.Bilgisayar tamircisine götürsem ne diyeceğim hangi parça arızalı nereden bilecek çünkü tüm parçalar bazen sorunsuz 2-3 gün çalışıyor.
 

serious1571

Öğrenci
Katılım
19 Kasım 2020
Mesajlar
36
Reaksiyon puanı
21
Puanları
8
Yaş
30
Şimdi senin probleminde okuduklarıma göre ihtimalleri azaltmışsın. Bir veya iki sebebi var : Her iki sebep de anakarttan kaynaklı görünüyor. Birincisi anakartta donanımlari denetleyen ve yöneten iki adet köprü bulunur kuzey ve güney kölprüsü diye bunlardan biri arızalı. İkincisi ise anakartta tüm bileşenlerin slotlarını dolayısı ile bileşenleri besleyen akım düzenleme yapan kondansatörler veya kapasitörler bulunur senin anakartın katı kapasitör kullanıyor. Ancak her ikisinin de bir ömrü var bu küçük devre elemanları pil ile aynı mantıkta çalışır. Bir süre sonra yorgun düşer ve sistemin düzgün çalışmamasına sebep olurlar bu sorunları sistem yükte ikien gösterirler genellikle ve belli bir süre periyodu da yoktur. Sonucunda da ya sistem reset atar kendine ya da aniden donar kalır (sesler bile) sen kapatıp açana kadar da düzelmez. Ama bu kısır döngü sürekli devam eder. Tavsiyem anakartındaki kapasitörleri incele şişmiş veya akmış olan( sistemini hala çalıştırabildiğin için akmış olma ihtimali yok varsayıyorum) var mı kontrol et muhtemelen problemin kaynağının bu ikisinden biri olduğunu söyleyebilirim yazdıklarından. Ancak bilen biri tarafından anakarttaki devre elemanlarının voltaj ölçümlerini yaptır. En sağlıklısı bu.

Kapasitör arızalanırsa ne olur konulu resim ektedir. (İleri seviye)
 

Ekli dosyalar

  • images (1).jpeg
    images (1).jpeg
    67 KB · Görüntüleme: 216
Son düzenleme:
Üst