Zorunlu Bireysel Emeklilik (BES) İptalini Nasıl Yapılır?

Bu konuyu okuyanlar

ugurcck

Öğrenci
Katılım
5 Temmuz 2017
Mesajlar
5
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
Yaş
45
01 Ocak 2017 tarihi itibari ile işverene bağlı çalışan sayısına göre Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kademeli olarak geçilmeye başlamış durumdadır ve bu geçişin 01 Ocak 2019 tarihi itibari ile tüm çalışanları kapsaması planlanmaktadır. Sisteme dahil olan çalışanlardan geçiş tarihi itibari ile %3 oranında kesinti yapılmıştır

Buna göre sisteme dahil olan çalışanlar Zorunlu Bireysel Emeklilik (BES) İptalini nasıl yapacaklar?

Devreye giren Zorunlu Bireysel Emeklilik (BES) kanununa göre çalışanın BES otomatik katılımı gerçekleştirildikten sonra cayma veya BES iptali hakkı vardır. Bu hakkın kullanılması için BES kanununda belirli bir yasal süre tanımlanmıştır. Bu süre, çalışana BES katılımının bildirildiği tarihten itibaren 2 aydır. Bu süre içerisinde Zorunlu Bireysel Emeklilik İptali için başvuru yapabilirler. İptal başvurusu, işveren aracılığı ya da doğrudan sigorta şirketine yapılması gerekmektedir.

Çalışanın BES’ den ayrılmak isteğini bildirdikten sonra 10 iş günü içerisinde BES iptali gerçekleştirilir ve yapılan kesinti iade edilir. 10 iş günü içerisinde iade edilmeyen kesinti ödemesi için temerrüt faizi eklenerek iadenin yapılması gerekmektedir.

Sigorta şirketleri müşteri memnuniyeti göz önünde bulundurarak BES cayma hakkını çağrı merkezleri ve kurumsal internet siteleri üzerinden hızlı bir şekilde yapabilme imkanı tanımışlardır.

Zorunlu BES konunu kapsamında sisteme dahil olan kişilerin cayma hakkını kullansa da bir sonraki yıl tekrar giriş işlemi otomatik olarak yapılacaktır. Bu nedenle her yıl BES iptali işleminin yenilenmesi gerekmektedir. Zorunlu BES sistemine dahil olmak istemeyen çalışanların dikkat etmesi gereken bir konudur.

BES iptali için verilen 2 aylık süre içerisinde cayma başvurusu yapılmaz ise, çalışanın ayrılmak istemesi durumunda caymak hakkı yerine BES’ den çıkış kuralları geçerli olacaktır.

Bunun yanı sıra Zorunlu Bireysel Emeklilik ile ilgili diğer şartlar ve kesinti tutarları hakkında detaylı bilgiye Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir? yazısından ulaşabilirsiniz.

Kaynak
 
Üst