Zihinsel kaynakların optimum dağılımı ve meditasyon

Bu konuyu okuyanlar

Trofeo

Öğrenci
Katılım
31 Mayıs 2007
Mesajlar
2
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
İnsan beyni ve zihni sınırlı sayıda kaynağa sahiptir.Dikkat, belli bir noktaya odaklanma, hatırlama ve benzeri yeteneklerimizin kapasitesi verili bir anda ancak belli bir ölçüde mevcuttur. Bu yüzden bunları düzgün ve kontrollü şekilde dağıtabilmek, bir tür kaynak optimizasyonu gerçekleştirebilmek bir hayli önemli ancak pek de ‘kendiliğinden’ başaramadığımızdır bir şeydir.

Bugün okuduğum bir makale vakti zamanında kendisinden T’ai Chi Ch’uan ve Chin Na dersleri aldığım sevgili hocam Cem Şen‘i hatırlattı. Taocu öğretiye yıllarını adamış biri olarak hep meditatif daha doğrusu Chi Kung tabanlı egzersizlerin öneminden bahseder, tek başına fiziksel egzersizlerin asla yeterli olmayacağını çok çeşitli şekillerde vurgulardı.

21. yüzyılda Budist ve Taocu meditatif pratiklerin gittikçe daha yoğun şekilde bilimsel çalışmalara konu olacağını tahmin ediyorum. Bunun sinyallerini veren makalelerden biri ise “Mental training affects distribution of limited brain resources” başlığını taşıyor. Bir grup insanın çok basit bir odaklanma ve algılama testindeki performansları ölçüldükten sonra birkaç ay boyunca bu kişiler meditatif çalışmalar gerçekleştiriyorlar ve ardından benzer test yoğun şekilde söz konusu egzersizleri yapmış kişilere tekrar uygulanıyor. Bu tür çalışmaları yoğun şekilde gerçekleştirmeyenlere kıyasla kayda değer ölçüde farklar ve daha yüksek performans saptanıyor. Kimbilir belki de ‘zen bakışı’ böyle bir şeydir…

Birkaç ay içinde bu tür etkilere yol açan meditatif egzersizlerin yıllarca düzenli şekilde uygulandıkları takdirde uygulayan kişinin bedeninde ve zihninde ne tür değişimlere yol açabileceğine dair fikirler okuyucuya egzersiz olarak bırakılmıştır.
Posted by Emre Sevinc under General , CogSci , psychology
 
Üst