Zeka Sorusu 4

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
Seneler önce bir gün, hukuk eğitimi veren ünlü bir profesörün kapısı çalınır gelen fakir bir öğrencidir.Kısa süren görüşmede genç, ders almak istediğini ancak durumundan dolayı şu an ders ücretini veremeyeceğini söyledikten sonra şöyle bir teklifte bulunur:
Efendim, mahkemede ilk davamı kazandığım gün sizin ücretinizin tamamını ödeyeceğimi taahhüt ederim...
Gencin azmi ve farklı yaklaşımı profesörün hoşuna gider ve ikili kısa süre sonra derslere başlarlar sayılı günler çabuk geçer ve öğrenci diplomasını alarak avukatlığa adımını atar..
Gel zaman git zaman, profesör birkaç defa öğrencisini arayarak ders ücretini talep eder ancak eski öğrencisi, yeni avukatın sürekli atlatmalarıyla karşılaşır.Yaşlı adam bakar bu böyle olmayacak, dava açmaya karar verir..Konuyu son bir kez öğrencisi ile görüşmeye karar verir ve hiç beklemediği bir tepkiyle karşılaşır.Öğrencisi de aynı şekilde şikayetçi olacağını ve hakkında dava açacağını söyler..

Profesör şöyle der :

Eğer davayı ben kazanırsam, mahkemenin öngöreceği şekilde paramı alırım..Eğer davayı sen kazanırsan, ilk davanı kazanmış olacağından benim paramı ödemek zorunda kalırsın..Böylece her iki şartta da ben paramı alırım.

Öğrencisi gülümser ve kendi tezini ortaya atar :

Eğer davayı ben kazanırsam, mahkemenin öngöreceği şekilde para ödemek zorunda kalmam. Eğer davayı siz kazanırsanız, ben ilk davamı kaybettiğim için parayı ödemem.. Böylece her iki şartta da ben para ödemek zorunda kalmam..

Bu durumda sizce davayı kim kazanır ?

Süpürgesiz cadı

Profesör
Reaksiyon puanı
617
Davayı öğrenci kazanır. Çünkü anlaşmalarında ilk davamı kazanırsam paranızı öderim demiş öğretmende kabul etmiş. Öğrenci hiç dava kazanmadığı icin haklı olarak parayı ödememiş oluyor

laspaul

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bu soru değildir. Tam tersine Adaletin içinde bulunan bir kaostur. Davayı kim kazanırsa kazansın hukuk kaybeder. Şöyle düşünün.

Üç arkadaşa bir lokantada toplam 25 TL hesap geliyor. Her biri 10 TL çıkarıp garsona veriyorlar. Garson toplam 30 TL’den 25 TL’yi tahsil ediyor. Kalan 5 TL’yi de 1 TL’lik bozukluklar olarak geri götürüyor. 3 arkadaş, gelen para üstünden 1’er TL alıyorlar, kalan 2 TL’yi garsona bahşiş olarak bırakıyorlar. Üç arkadaşın her biri 10 – 1 = 9 TL ödemiş oldular. 9 x 3 = 27 TL. Buna garsona bırakılan bahşişi de eklediğimizde, 27 + 2 = 29 TL ediyor. Üç arkadaş toplam 30 TL ödemişti. Kalan 1 TL nerededir?

Süpürgesiz cadı

Profesör
Reaksiyon puanı
617
Soruda yanlışlık var garson 5 tl geri getiriyo her biri birer lira alıyo 2 tl kalıyo onuda garsona veriyorlar o iki tlyide hesaplayınca 27 tl ediyor 29 değil

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
Bu soru değildir. Tam tersine Adaletin içinde bulunan bir kaostur. Davayı kim kazanırsa kazansın hukuk kaybeder. Şöyle düşünün.

Üç arkadaşa bir lokantada toplam 25 TL hesap geliyor. Her biri 10 TL çıkarıp garsona veriyorlar. Garson toplam 30 TL’den 25 TL’yi tahsil ediyor. Kalan 5 TL’yi de 1 TL’lik bozukluklar olarak geri götürüyor. 3 arkadaş, gelen para üstünden 1’er TL alıyorlar, kalan 2 TL’yi garsona bahşiş olarak bırakıyorlar. Üç arkadaşın her biri 10 – 1 = 9 TL ödemiş oldular. 9 x 3 = 27 TL. Buna garsona bırakılan bahşişi de eklediğimizde, 27 + 2 = 29 TL ediyor. Üç arkadaş toplam 30 TL ödemişti. Kalan 1 TL nerededir?
Bu soru sadece alacak ve verecekleri beraber topladığımız için yanlış sonuç veriyor
3 kişi her biri 1 lira geri aldı 3x1 =3 iki tl de garsonda 3+2=5 ve yemek parası 25 tl 25+5=30 gibi bir sonuc da çıkar

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Cezalı
Reaksiyon puanı
23,598
Davayı hakem kazanır kardeş.
Kumarı oynatan kazanır misali :D