- Katılım
- 29 Haziran 2007
- Mesajlar
- 64,457
- Reaksiyon puanı
- 530
- Puanları
- 0
Zaman Gazetesi'nin 1990 yılından bu tarafa aralıksız devam eden geleneksel yılın spor ödülleri adayları belli oldu.
Geleneksel Yılın Sporcusu Anketi'ni 21. kez düzenlemenin gururunu yaşıyoruz. 2010 yılında oldukça parlak zaferlere imza atan sporcuların kulağında sizlerin değerli alkışlarını bir kez daha çınlatalım istiyoruz. O yüzden değerli Zaman okurlarına büyük iş düşüyor. Kullanacağınız oylarla 2010'un şeref kürsüsünü belirleyeceksiniz.
Türk sporu başarılarla dolu bir yılı daha geride bırakmaya hazırlanırken, Zaman ailesi olarak Geleneksel Yılın Sporcusu Anketi'ni 21. kez düzenlemenin heyecanını yaşıyoruz. 1990 yılından bu tarafa aralıksız devam eden geleneksel anketimizde siz değerli okurlarımıza da büyük iş düşüyor. Her yılın aralık ayında yayınladığımız anketimize www.zaman.com.tr üzerinden katılabilir ya da gazeteden keseceğiniz kuponları doldurarak posta yoluyla gazetemize ulaştırabilirsiniz.
21. Yılın Sporcusu Anketi'nde yarışacak isimleri belirlemek için Zaman Spor Servisi olarak haftalar süren titiz ve hummalı bir çalışma gerçekleştirdik. Zira 2010 yılı Türk sporu açısından oldukça parlak neticelerle dolu geçti. Bursaspor, Türk futbol tarihinde bir ilki gerçekleştirip Süper Lig şampiyonluğunu kucaklarken, 12 Dev Adam'ımız Dünya Basketbol Şampiyonası'nda gümüş madalyaya uzanarak 100 yılda bir yaşanacak başarıya imza attı.
Futbol ve basketbolda bunlar olurken voleybol, güreş, boks, halter ve bisiklette de büyük başarılar birbirini kovaladı. Kenan Sofuoğlu'nun 2007'den sonra 2010'da da Dünya Süpersport motorsiklet şampiyonu olması, Nevin Yanıt'ın 100 metre engellide Avrupa'nın zirvesine çıkarak atletizmde bir ilki gerçekleştirmesi gerçekten de parlak zaferlerimizden bazılarıydı.
Sporcular emeklerinin karşılığını belki maddi olarak alıyor olabilirler ama büyük yıldızların motivasyon aracı para değil, sizlerin takdiridir. Atalarımızın söylediği, 'Marifet iltifata tabidir' sözü tam da bizim çıkış noktamız olduğundan, sizlerin kıymetli alkışlarını bir kez daha sporcularımızın kulaklarında çınlatalım istiyoruz. O yüzden siz değerli Zaman okurlarına da bugünden itibaren büyük görev düşüyor. Kullanacağınız oylarla 2010 yılının en iyilerini seçerek Şeref Kürsüsü'ne çıkartacağınız isimleri belirleyeceksiniz.
Okurundan aldığı ışıkla yolunu aydınlatan ve objektifliğini her şartta muhafaza eden Zaman Gazetesi'nin bu geleneksel organizasyonuna vereceğiniz desteğe şimdiden teşekkür ederiz.
İşte Zaman Gazetesi'nin yılın sporcusu adayları:
YILIN SPORCUSU
Alemitu Bekele (Atletizm): Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 5 bin metrede şampiyona rekoru kırdı. Süreyya Ayhan, Elvan Abeylegesse ve Nevin Yanıt'tan sonra Avrupa şampiyonu unvanını kazanan 4. Türk atletiydi.
Elvan Abeylegesse (Atletizm): Barcelona'daki Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 10 bin metrede açık ara farkla birinci oldu. Aynı şampiyonada 5 binde gümüş madalya kazanarak ülkemize çifte mutluluk yaşattı.
Gülsüm Tatar (Boks): Avrupa Bayanlar Boks Şampiyonası'nda altın madalyayı boynuna takan Tatar, bu başarısı üzerine 2012 Londra Olimpiyatları'na özel olarak davet edildi.
Kenan Sofuoğlu (Motosiklet): 2007'de Supersport kategorisindeki dünya şampiyonluğundan sonra bu başarısını 2010'da da yineleyerek Türk spor kamuoyunu sevindirdi. Ayrıca Moto2'de yarışan ilk Türk motosikletçi unvanını da elde etti.
Kerem Tunçeri (Basketbol): Ülkemizde düzenlenen Dünya Basketbol Şampiyonası'nda müthiş performans gösterdi. Yarı finalde Sırbistan'a attığı son saniye basketiyle Ay-Yıldızlı ekibimizi tarihinde ilk kez yer aldığı finale taşıyan isimlerin başındaydı.
Marsel İlhan (Tenis): Türkiye'nin tenisteki gururu İlhan, dünya klasmanında ilk 100'e girerek tarihe geçti. Bir ara 89'unculuğa kadar yükselen milli tenisçi, sezonu 91. sırada tamamladı.
Neslihan Darnel (Voleybol): Japonya'daki Dünya Kadınlar Voleybol Şampiyonası'nda Türkiye ilk kez 6. olurken, Neslihan Dünya Voleybol Şampiyonası'nda 'En Skorer Oyuncu' ödülü aldı. Neslihan, şampiyonada 213'ü smaç, 19'u blok ve 19'u servis atışlarından olmak üzere toplam 251 sayı üretti.
Nevin Yanıt (Atletizm): Avrupa Takımlar Birinci Lig Atletizm Şampiyonası'ndaki 100 metre engelli koşusunda 12.74 saniyelik derecesiyle kendine ait rekoru kırarak şampiyon oldu. Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda ise 100 metre engellide 12.63 saniyelik derecesiyle altın madalya kazandı.
Nurcan Taylan (Halter): Dünya Halter Şampiyonası'nda 48 kg'da yarıştığı silkmede 121 kilo kaldırarak dünya rekoru kırdı.
Oğuzhan Tüzün (Atıcılık): Atıcılıkta bütün hedefleri 12'den vuran Tüzün, Dünya Atıcılık Kupası Finali'nde bütün rakipleri geride bırakarak altın madalya kazandı.
Selçuk Aydın (Boks): Türkiye'de düzenlenen Orta Sıklet şampiyonluğu maçında Rumen asıllı Kanadalı Ionut Dan Ion'u sayıyla devirerek şampiyon oldu.
Selçuk Çebi (Güreş): Moskova'da düzenlenen Büyükler Dünya Grekoromen Güreş Şampiyonası'nda, 74 kiloda rakiplerini mindere serdi ve altını kaptı.
YILIN FUTBOLCUSU
Alex de Souza (Fenerbahçe): Attığı gol ve yaptığı asistlerde rekorları altüst etti. Ligde 100'ler kulübüne girdi, Sarı-Lacivertli ekibin lig tarihindeki 3000. golünü kaydetti.
Ali Tandoğan (Bursaspor): Geçen yıl kazandıkları tarihi başarıya yaptığı asistlerle büyük katkı sağladı.
Ariza Makukula (Manisaspor): Kiralık oynadığı Kayserispor'da yıldızı parladı. Büyüklere gelmesi bekleniyordu, fakat şimdi gollerini Manisaspor formasıyla sıralıyor.
Emmanuel Emenike (Kardemir Karabükspor): Attığı birbirinden güzel gollerle hem gol kralı oldu hem de Karabükspor'u Bank Asya'dan Süper Lig'e taşıdı. İlk yarıda gol krallığındaki iddiasını da ortaya koydu.
Emre Belözoğlu (Fenerbahçe): Sarı-Lacivertlilerin kötü oynadığı maçlarda dahi ayakta kalan birkaç futbolcudan biriydi. Hırslı ve mücadeleci yapısıyla takım arkadaşlarını ateşledi.
Ivan Ergiç (Bursaspor): Anadolu devrimine soyunan Bursaspor'un orta sahadaki sigortasıydı. Yeri geldi rakip forvetlere geçit vermedi, yeri geldi klas goller attı.
İbrahim Üzülmez (Beşiktaş): Her sezon futbolu bırakacağı iddia ediliyor, ama o gösterdiği performansla teknik adamların hep gözdesi oluyor.
Lucas Neill (Galatasaray): Sarı-Kırmızılı takımın son iki sezonda yaşadığı büyük düşüşe rağmen savunmadaki başarısıyla dikkat çekti.
Ömer Erdoğan (Bursaspor): Bursaspor'un tarihinde ilk kez şampiyon olmasında payı büyüktü. Futbolunun son baharında en büyük hayali olan Ay-Yıldızlı formaya da kavuştu.
Selçuk İnan (Trabzonspor): Orta sahada takımını çok iyi yöneterek Bordo-Mavili ekibin zirve yürüyüşünde en kritik rolü üstlendi.
YILIN TEKNİK DİREKTÖRÜ
Abdullah Ercan (U17 Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü): Futbolculuğundaki başarısını teknik adamlığa da taşıdı. Amerika'da düzenlenen turnuvada 17 Yaş Altı Milli Takımı'nı zirveye çıkardı.
Bogdan Tanjevic (A Milli Basketbol Takımı Baş Antrenörü): Ciddi sağlık sorunları olmasına rağmen önce Fenerbahçe Ülker'i zirveye taşıdı, ardından A Milli Basketbol Takımı ile dünya ikinciliği sevinci yaşadı.
Cüneyt Yüksel (Nevin Yanıt'ın antrenörü): Çok çalıştı, çabaladı, Nevin Yanıt'ın Avrupa'nın zirvesine çıkmasını sağladı.
Erman Kunter (Cholet Basket'in antrenörü): Fransa 1. Basketbol Ligi'nde maddi sıkıntı çeken Cholet'i Fransa ligi şampiyonluğuna taşıdı.
Ertuğrul Sağlam (Bursaspor Teknik Direktörü): Bursaspor'un gerçekleştirdiği Anadolu devriminde takımını çok iyi yönetti. Kısıtlı bütçeye rağmen Yeşil-Beyazlı ekibin hedefe ulaşmasını sağladı.
İlhami Kılınçkaya (Masa Tenisi Engelli Milli Takımı Antrenörü): Güney Kore'deki Bedensel Engelliler Masa Tenisi Dünya Şampiyonası'nda erkek ve kadın sporcularımızın başarılı hocası olarak göz doldurdu.
Nicola Boric (Elvan Abeylegesse'nin antrenörü): Kısa sürede çalıştırmaya başladığı Elvan'ın Barcelona'da altın ve gümüş madalyayı boynuna takmasında emeği fazlaydı.
Ragıp Pala (Gülsüm Tatar'ın antrenörü): Verdiği taktiklerle Gülsüm Tatar'ın Avrupa şampiyonu olmasına katkı sağladı.
Şenol Güneş (Trabzonspor Teknik Direktörü): Göreve geldiği andan itibaren hedefleri büyüttü. Bordo-Mavili ekibin şampiyonluk umutlarını yeşertti. F.Bahçe'nin elinden aldığı Türkiye Kupası'yla camiasına büyük moral kazandırdı.
Yücel İldiz (Kardemir Karabükspor Teknik Direktörü): Karabük'ü Bank Asya'dan Süper Lig'e taşıdı. Bu sezon aldıkları sonuçlarla da asansör takım olmayacaklarını kanıtladı.
YILIN TAKIMI
A Milli Basketbol Takımı: Türkiye'de yapılan Dünya Basketbol Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanarak ülkemizi sevince boğdu. Finalde ABD'ye yenilmelerine rağmen gönüllerde taht kurdular.
Ampute Milli Futbol Takımı: Dünya Ampute Futbol Şampiyonası'nda yarı finale kadar yükseldiler. Üçüncülük maçında Rusya'yı 1-0 yenerek tarihi bir başarı kazandılar.
Beşiktaş Hentbol Takımı: Ligi zirvede tamamlayarak Türkiye şampiyonu oldu. Türkiye Kupası'nı da kazanarak çifte kupa elde etti.
Bursaspor Futbol Takımı: Tarihinde ilk kez Süper Lig şampiyonluğuna ulaştı. Bu unutulmaz zaferle 4 büyüklerin şampiyonluk ambargosunu kaldırdı.
Fenerbahçe Acıbadem Bayan Voleybol Takımı: Finale kaldığı Indesit Bayanlar Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde Bergamo'ya yenilerek Avrupa ikincisi oldu. Ligdeki bütün kupaları da topladı.
Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımı: Beko Basketbol Ligi'nde şampiyon oldu. Sarı-Lacivertliler, bu sezon da Avrupa'da fırtına gibi esiyor.
Gazi Üniversitesi Bayan Futbol Takımı: 2006'da tekrar başlatılan Türkiye Bayanlar Futbol Ligi'nde son dört sezonda üç kez şampiyon oldu.
Masa Tenisi Engelli Milli Takımı: Güney Kore'de düzenlenen dünya şampiyonasında 2 gümüş ve 2 bronz madalya kazandı.
Trabzonspor Futbol Takımı: İstanbul'un üç büyükleri milyon Euro'lar dökmesine karşın adeta tel tel dökülürken mütevazı imkanlarla büyük başarılar elde etti. Türkiye Kupası'nı müzesine götürdü, ligin ilk yarısını şampiyonluğun en büyük favorisi olarak tamamladı.
Voleybol Bayan Milli Takımı: Filenin Sultanları, Japonya'daki Dünya Voleybol Şampiyonası'nda dünya 6.sı oldu.
YILIN SPOR ADAMI
Emin Müftüoğlu (Bisiklet Federasyonu Başkanı): Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu için büyük emek sarf etti. Bu gayretleri sayesinde Türkiye'nin adını bütün dünyaya duyurmayı başardı.
Esat Delihasan (Karate Federasyonu Başkanı): Antrenör iken yakaladığı başarıyı, başkanlığı zamanında da sürdürdü. Dünya Karate Federasyonu Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.
İbrahim Yazıcı (Bursaspor Kulübü Başkanı): Dört büyük takımın ardından Bursaspor'un tarihi bir şampiyonluk elde etmesinde emeği büyüktü.
Mehmet Ali Aydınlar (Acıbadem Yönetim Kurulu Başkanı): Spora yaptığı yatırımlarla Türk voleybolunu Avrupa'da zirveye çıkardı. Dünyanın en ünlü voleybolcularını Fenerbahçe Acıbadem'e kazandırdı.
Mehmet Terzi (Atletizm Federasyonu Başkanı): Yaptığı altyapı çalışmalarıyla Türk atletizminin altın çağını yaşamasını sağlayan isim oldu.
Osman Develioğlu (Bahçelievler Belediye Başkanı): Genç sporcuların gelecekte birer yıldız olması için 6 yılda 16 spor salonu, 4 dev spor kompleksi yaparak üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirdi.
Sadri Şener (Trabzonspor Kulübü Başkanı): Geçen yıl kazanılan Türkiye Kupası'nın ardından bu sezon da ligin ilk yarısının lider tamamlanmasında başkan olarak görevini en iyi şekilde yerine getirdi.
Temel Kotil (Türk Hava Yolları Genel Müdürü): Yaptığı sponsorluk anlaşmalarıyla ses getirdi. Türkiye ve THY'nin ismini bütün dünyaya duyurdu.
Turgay Demirel (Basketbol Federasyonu Başkanı): 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın önce Türkiye'ye alınmasını ardından da organizasyonun mükemmel yapılmasını sağladı.
Yunus Akgül (Gençlik ve Spor Genel Müdürü): Türk sporunu organizasyon zengini yaptı. Her yatırımı destekledi. Hedeflerini yüksek tutarak olimpiyatlarda alınacak başarı için hiçbir masraftan kaçınmadı.
DÜNYADA YILIN SPORCUSU
Blanka Vlasic (Atletizm): Dünyanın en iyi atleti seçildi. Yüksek atlama dalında rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor.
Cristiano Ronaldo (Futbol): Rekor bir fiyatla Real Madrid'e transfer olduktan sonra sergilediği kendine has futboluyla büyük alkış aldı.
Jorge Lorenzo (Moto GP): Moto GP'de Valentino Rossi'nin üstünlüğüne son vererek şampiyonluk sevinci yaşadı.
Kevin Durant (Basketbol): Çıktığı hemen her maçta çift haneli rakamlara ulaşan yıldız basketbolcu, 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda da ABD'ye altın madalyayı getirdi.
Lionel Messi (Futbol): İspanyol devi Barcelona'nın 6 farklı kulvarda şampiyon olmasında büyük payı vardı. FIFA'nın 'dünyada yılın futbolcusu' ödülüne de layık görüldü.
Mesut Özil (Futbol): Türk asıllı Alman futbolcu 2010 Dünya Futbol Şampiyonası'nda Almanya'nın en iyi futbolcuları arasındaydı. Bu başarısı Real Madrid'e transfer olmasını sağladı.
Rafael Nadal (Tenis): Rekortmen Federer'i koltuğundan indirerek tenisin 1 numarası oldu. Toprak kortların 'ağası' olarak nam saldı.
Sebastien Loeb (Ralli): Son 7 yılda Dünya Ralli Şampiyonası'nda zirveyi kimseye kaptırmayarak kırılması zor bir rekorun sahibi oldu.
Sebastian Vettel (Formula 1): Red Bull Racing ekibinin Alman sürücüsü Vettel, en genç F1 şampiyonu unvanıyla tarihe geçti.
Xavi Hernandez (Futbol): İspanya'nın 2008 Avrupa Şampiyonası ve 2010 Dünya Kupası'nda zirveye çıkmasında başrol oynadı.
ZAMAN
Geleneksel Yılın Sporcusu Anketi'ni 21. kez düzenlemenin gururunu yaşıyoruz. 2010 yılında oldukça parlak zaferlere imza atan sporcuların kulağında sizlerin değerli alkışlarını bir kez daha çınlatalım istiyoruz. O yüzden değerli Zaman okurlarına büyük iş düşüyor. Kullanacağınız oylarla 2010'un şeref kürsüsünü belirleyeceksiniz.
Türk sporu başarılarla dolu bir yılı daha geride bırakmaya hazırlanırken, Zaman ailesi olarak Geleneksel Yılın Sporcusu Anketi'ni 21. kez düzenlemenin heyecanını yaşıyoruz. 1990 yılından bu tarafa aralıksız devam eden geleneksel anketimizde siz değerli okurlarımıza da büyük iş düşüyor. Her yılın aralık ayında yayınladığımız anketimize www.zaman.com.tr üzerinden katılabilir ya da gazeteden keseceğiniz kuponları doldurarak posta yoluyla gazetemize ulaştırabilirsiniz.
21. Yılın Sporcusu Anketi'nde yarışacak isimleri belirlemek için Zaman Spor Servisi olarak haftalar süren titiz ve hummalı bir çalışma gerçekleştirdik. Zira 2010 yılı Türk sporu açısından oldukça parlak neticelerle dolu geçti. Bursaspor, Türk futbol tarihinde bir ilki gerçekleştirip Süper Lig şampiyonluğunu kucaklarken, 12 Dev Adam'ımız Dünya Basketbol Şampiyonası'nda gümüş madalyaya uzanarak 100 yılda bir yaşanacak başarıya imza attı.
Futbol ve basketbolda bunlar olurken voleybol, güreş, boks, halter ve bisiklette de büyük başarılar birbirini kovaladı. Kenan Sofuoğlu'nun 2007'den sonra 2010'da da Dünya Süpersport motorsiklet şampiyonu olması, Nevin Yanıt'ın 100 metre engellide Avrupa'nın zirvesine çıkarak atletizmde bir ilki gerçekleştirmesi gerçekten de parlak zaferlerimizden bazılarıydı.
Sporcular emeklerinin karşılığını belki maddi olarak alıyor olabilirler ama büyük yıldızların motivasyon aracı para değil, sizlerin takdiridir. Atalarımızın söylediği, 'Marifet iltifata tabidir' sözü tam da bizim çıkış noktamız olduğundan, sizlerin kıymetli alkışlarını bir kez daha sporcularımızın kulaklarında çınlatalım istiyoruz. O yüzden siz değerli Zaman okurlarına da bugünden itibaren büyük görev düşüyor. Kullanacağınız oylarla 2010 yılının en iyilerini seçerek Şeref Kürsüsü'ne çıkartacağınız isimleri belirleyeceksiniz.
Okurundan aldığı ışıkla yolunu aydınlatan ve objektifliğini her şartta muhafaza eden Zaman Gazetesi'nin bu geleneksel organizasyonuna vereceğiniz desteğe şimdiden teşekkür ederiz.
İşte Zaman Gazetesi'nin yılın sporcusu adayları:
YILIN SPORCUSU
Alemitu Bekele (Atletizm): Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 5 bin metrede şampiyona rekoru kırdı. Süreyya Ayhan, Elvan Abeylegesse ve Nevin Yanıt'tan sonra Avrupa şampiyonu unvanını kazanan 4. Türk atletiydi.
Elvan Abeylegesse (Atletizm): Barcelona'daki Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 10 bin metrede açık ara farkla birinci oldu. Aynı şampiyonada 5 binde gümüş madalya kazanarak ülkemize çifte mutluluk yaşattı.
Gülsüm Tatar (Boks): Avrupa Bayanlar Boks Şampiyonası'nda altın madalyayı boynuna takan Tatar, bu başarısı üzerine 2012 Londra Olimpiyatları'na özel olarak davet edildi.
Kenan Sofuoğlu (Motosiklet): 2007'de Supersport kategorisindeki dünya şampiyonluğundan sonra bu başarısını 2010'da da yineleyerek Türk spor kamuoyunu sevindirdi. Ayrıca Moto2'de yarışan ilk Türk motosikletçi unvanını da elde etti.
Kerem Tunçeri (Basketbol): Ülkemizde düzenlenen Dünya Basketbol Şampiyonası'nda müthiş performans gösterdi. Yarı finalde Sırbistan'a attığı son saniye basketiyle Ay-Yıldızlı ekibimizi tarihinde ilk kez yer aldığı finale taşıyan isimlerin başındaydı.
Marsel İlhan (Tenis): Türkiye'nin tenisteki gururu İlhan, dünya klasmanında ilk 100'e girerek tarihe geçti. Bir ara 89'unculuğa kadar yükselen milli tenisçi, sezonu 91. sırada tamamladı.
Neslihan Darnel (Voleybol): Japonya'daki Dünya Kadınlar Voleybol Şampiyonası'nda Türkiye ilk kez 6. olurken, Neslihan Dünya Voleybol Şampiyonası'nda 'En Skorer Oyuncu' ödülü aldı. Neslihan, şampiyonada 213'ü smaç, 19'u blok ve 19'u servis atışlarından olmak üzere toplam 251 sayı üretti.
Nevin Yanıt (Atletizm): Avrupa Takımlar Birinci Lig Atletizm Şampiyonası'ndaki 100 metre engelli koşusunda 12.74 saniyelik derecesiyle kendine ait rekoru kırarak şampiyon oldu. Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda ise 100 metre engellide 12.63 saniyelik derecesiyle altın madalya kazandı.
Nurcan Taylan (Halter): Dünya Halter Şampiyonası'nda 48 kg'da yarıştığı silkmede 121 kilo kaldırarak dünya rekoru kırdı.
Oğuzhan Tüzün (Atıcılık): Atıcılıkta bütün hedefleri 12'den vuran Tüzün, Dünya Atıcılık Kupası Finali'nde bütün rakipleri geride bırakarak altın madalya kazandı.
Selçuk Aydın (Boks): Türkiye'de düzenlenen Orta Sıklet şampiyonluğu maçında Rumen asıllı Kanadalı Ionut Dan Ion'u sayıyla devirerek şampiyon oldu.
Selçuk Çebi (Güreş): Moskova'da düzenlenen Büyükler Dünya Grekoromen Güreş Şampiyonası'nda, 74 kiloda rakiplerini mindere serdi ve altını kaptı.
YILIN FUTBOLCUSU
Alex de Souza (Fenerbahçe): Attığı gol ve yaptığı asistlerde rekorları altüst etti. Ligde 100'ler kulübüne girdi, Sarı-Lacivertli ekibin lig tarihindeki 3000. golünü kaydetti.
Ali Tandoğan (Bursaspor): Geçen yıl kazandıkları tarihi başarıya yaptığı asistlerle büyük katkı sağladı.
Ariza Makukula (Manisaspor): Kiralık oynadığı Kayserispor'da yıldızı parladı. Büyüklere gelmesi bekleniyordu, fakat şimdi gollerini Manisaspor formasıyla sıralıyor.
Emmanuel Emenike (Kardemir Karabükspor): Attığı birbirinden güzel gollerle hem gol kralı oldu hem de Karabükspor'u Bank Asya'dan Süper Lig'e taşıdı. İlk yarıda gol krallığındaki iddiasını da ortaya koydu.
Emre Belözoğlu (Fenerbahçe): Sarı-Lacivertlilerin kötü oynadığı maçlarda dahi ayakta kalan birkaç futbolcudan biriydi. Hırslı ve mücadeleci yapısıyla takım arkadaşlarını ateşledi.
Ivan Ergiç (Bursaspor): Anadolu devrimine soyunan Bursaspor'un orta sahadaki sigortasıydı. Yeri geldi rakip forvetlere geçit vermedi, yeri geldi klas goller attı.
İbrahim Üzülmez (Beşiktaş): Her sezon futbolu bırakacağı iddia ediliyor, ama o gösterdiği performansla teknik adamların hep gözdesi oluyor.
Lucas Neill (Galatasaray): Sarı-Kırmızılı takımın son iki sezonda yaşadığı büyük düşüşe rağmen savunmadaki başarısıyla dikkat çekti.
Ömer Erdoğan (Bursaspor): Bursaspor'un tarihinde ilk kez şampiyon olmasında payı büyüktü. Futbolunun son baharında en büyük hayali olan Ay-Yıldızlı formaya da kavuştu.
Selçuk İnan (Trabzonspor): Orta sahada takımını çok iyi yöneterek Bordo-Mavili ekibin zirve yürüyüşünde en kritik rolü üstlendi.
YILIN TEKNİK DİREKTÖRÜ
Abdullah Ercan (U17 Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü): Futbolculuğundaki başarısını teknik adamlığa da taşıdı. Amerika'da düzenlenen turnuvada 17 Yaş Altı Milli Takımı'nı zirveye çıkardı.
Bogdan Tanjevic (A Milli Basketbol Takımı Baş Antrenörü): Ciddi sağlık sorunları olmasına rağmen önce Fenerbahçe Ülker'i zirveye taşıdı, ardından A Milli Basketbol Takımı ile dünya ikinciliği sevinci yaşadı.
Cüneyt Yüksel (Nevin Yanıt'ın antrenörü): Çok çalıştı, çabaladı, Nevin Yanıt'ın Avrupa'nın zirvesine çıkmasını sağladı.
Erman Kunter (Cholet Basket'in antrenörü): Fransa 1. Basketbol Ligi'nde maddi sıkıntı çeken Cholet'i Fransa ligi şampiyonluğuna taşıdı.
Ertuğrul Sağlam (Bursaspor Teknik Direktörü): Bursaspor'un gerçekleştirdiği Anadolu devriminde takımını çok iyi yönetti. Kısıtlı bütçeye rağmen Yeşil-Beyazlı ekibin hedefe ulaşmasını sağladı.
İlhami Kılınçkaya (Masa Tenisi Engelli Milli Takımı Antrenörü): Güney Kore'deki Bedensel Engelliler Masa Tenisi Dünya Şampiyonası'nda erkek ve kadın sporcularımızın başarılı hocası olarak göz doldurdu.
Nicola Boric (Elvan Abeylegesse'nin antrenörü): Kısa sürede çalıştırmaya başladığı Elvan'ın Barcelona'da altın ve gümüş madalyayı boynuna takmasında emeği fazlaydı.
Ragıp Pala (Gülsüm Tatar'ın antrenörü): Verdiği taktiklerle Gülsüm Tatar'ın Avrupa şampiyonu olmasına katkı sağladı.
Şenol Güneş (Trabzonspor Teknik Direktörü): Göreve geldiği andan itibaren hedefleri büyüttü. Bordo-Mavili ekibin şampiyonluk umutlarını yeşertti. F.Bahçe'nin elinden aldığı Türkiye Kupası'yla camiasına büyük moral kazandırdı.
Yücel İldiz (Kardemir Karabükspor Teknik Direktörü): Karabük'ü Bank Asya'dan Süper Lig'e taşıdı. Bu sezon aldıkları sonuçlarla da asansör takım olmayacaklarını kanıtladı.
YILIN TAKIMI
A Milli Basketbol Takımı: Türkiye'de yapılan Dünya Basketbol Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanarak ülkemizi sevince boğdu. Finalde ABD'ye yenilmelerine rağmen gönüllerde taht kurdular.
Ampute Milli Futbol Takımı: Dünya Ampute Futbol Şampiyonası'nda yarı finale kadar yükseldiler. Üçüncülük maçında Rusya'yı 1-0 yenerek tarihi bir başarı kazandılar.
Beşiktaş Hentbol Takımı: Ligi zirvede tamamlayarak Türkiye şampiyonu oldu. Türkiye Kupası'nı da kazanarak çifte kupa elde etti.
Bursaspor Futbol Takımı: Tarihinde ilk kez Süper Lig şampiyonluğuna ulaştı. Bu unutulmaz zaferle 4 büyüklerin şampiyonluk ambargosunu kaldırdı.
Fenerbahçe Acıbadem Bayan Voleybol Takımı: Finale kaldığı Indesit Bayanlar Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde Bergamo'ya yenilerek Avrupa ikincisi oldu. Ligdeki bütün kupaları da topladı.
Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımı: Beko Basketbol Ligi'nde şampiyon oldu. Sarı-Lacivertliler, bu sezon da Avrupa'da fırtına gibi esiyor.
Gazi Üniversitesi Bayan Futbol Takımı: 2006'da tekrar başlatılan Türkiye Bayanlar Futbol Ligi'nde son dört sezonda üç kez şampiyon oldu.
Masa Tenisi Engelli Milli Takımı: Güney Kore'de düzenlenen dünya şampiyonasında 2 gümüş ve 2 bronz madalya kazandı.
Trabzonspor Futbol Takımı: İstanbul'un üç büyükleri milyon Euro'lar dökmesine karşın adeta tel tel dökülürken mütevazı imkanlarla büyük başarılar elde etti. Türkiye Kupası'nı müzesine götürdü, ligin ilk yarısını şampiyonluğun en büyük favorisi olarak tamamladı.
Voleybol Bayan Milli Takımı: Filenin Sultanları, Japonya'daki Dünya Voleybol Şampiyonası'nda dünya 6.sı oldu.
YILIN SPOR ADAMI
Emin Müftüoğlu (Bisiklet Federasyonu Başkanı): Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu için büyük emek sarf etti. Bu gayretleri sayesinde Türkiye'nin adını bütün dünyaya duyurmayı başardı.
Esat Delihasan (Karate Federasyonu Başkanı): Antrenör iken yakaladığı başarıyı, başkanlığı zamanında da sürdürdü. Dünya Karate Federasyonu Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.
İbrahim Yazıcı (Bursaspor Kulübü Başkanı): Dört büyük takımın ardından Bursaspor'un tarihi bir şampiyonluk elde etmesinde emeği büyüktü.
Mehmet Ali Aydınlar (Acıbadem Yönetim Kurulu Başkanı): Spora yaptığı yatırımlarla Türk voleybolunu Avrupa'da zirveye çıkardı. Dünyanın en ünlü voleybolcularını Fenerbahçe Acıbadem'e kazandırdı.
Mehmet Terzi (Atletizm Federasyonu Başkanı): Yaptığı altyapı çalışmalarıyla Türk atletizminin altın çağını yaşamasını sağlayan isim oldu.
Osman Develioğlu (Bahçelievler Belediye Başkanı): Genç sporcuların gelecekte birer yıldız olması için 6 yılda 16 spor salonu, 4 dev spor kompleksi yaparak üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirdi.
Sadri Şener (Trabzonspor Kulübü Başkanı): Geçen yıl kazanılan Türkiye Kupası'nın ardından bu sezon da ligin ilk yarısının lider tamamlanmasında başkan olarak görevini en iyi şekilde yerine getirdi.
Temel Kotil (Türk Hava Yolları Genel Müdürü): Yaptığı sponsorluk anlaşmalarıyla ses getirdi. Türkiye ve THY'nin ismini bütün dünyaya duyurdu.
Turgay Demirel (Basketbol Federasyonu Başkanı): 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın önce Türkiye'ye alınmasını ardından da organizasyonun mükemmel yapılmasını sağladı.
Yunus Akgül (Gençlik ve Spor Genel Müdürü): Türk sporunu organizasyon zengini yaptı. Her yatırımı destekledi. Hedeflerini yüksek tutarak olimpiyatlarda alınacak başarı için hiçbir masraftan kaçınmadı.
DÜNYADA YILIN SPORCUSU
Blanka Vlasic (Atletizm): Dünyanın en iyi atleti seçildi. Yüksek atlama dalında rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor.
Cristiano Ronaldo (Futbol): Rekor bir fiyatla Real Madrid'e transfer olduktan sonra sergilediği kendine has futboluyla büyük alkış aldı.
Jorge Lorenzo (Moto GP): Moto GP'de Valentino Rossi'nin üstünlüğüne son vererek şampiyonluk sevinci yaşadı.
Kevin Durant (Basketbol): Çıktığı hemen her maçta çift haneli rakamlara ulaşan yıldız basketbolcu, 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda da ABD'ye altın madalyayı getirdi.
Lionel Messi (Futbol): İspanyol devi Barcelona'nın 6 farklı kulvarda şampiyon olmasında büyük payı vardı. FIFA'nın 'dünyada yılın futbolcusu' ödülüne de layık görüldü.
Mesut Özil (Futbol): Türk asıllı Alman futbolcu 2010 Dünya Futbol Şampiyonası'nda Almanya'nın en iyi futbolcuları arasındaydı. Bu başarısı Real Madrid'e transfer olmasını sağladı.
Rafael Nadal (Tenis): Rekortmen Federer'i koltuğundan indirerek tenisin 1 numarası oldu. Toprak kortların 'ağası' olarak nam saldı.
Sebastien Loeb (Ralli): Son 7 yılda Dünya Ralli Şampiyonası'nda zirveyi kimseye kaptırmayarak kırılması zor bir rekorun sahibi oldu.
Sebastian Vettel (Formula 1): Red Bull Racing ekibinin Alman sürücüsü Vettel, en genç F1 şampiyonu unvanıyla tarihe geçti.
Xavi Hernandez (Futbol): İspanya'nın 2008 Avrupa Şampiyonası ve 2010 Dünya Kupası'nda zirveye çıkmasında başrol oynadı.
ZAMAN