• SDN Forum üyelikleri çok yakında yeniden açılıyor. Siz de bu büyük topluluğun bir parçası olmak için bizi takipte kalın, gelişmeleri kaçırmayın!

Yunan mı, yunmayan mı?

myefsane

Dekan
Reaksiyon puanı
49
Yunan mı, yunmayan mı?

Bundan 550 yıl önceydi, Konstantinepol genç bir hükümdarın azmi karşısında boyun büktü ve İstanbul oldu. O Fatih idi. Ve o Türkçe bilinci yüksek ilk Osmanlı hükümdarı idi. Altı dili bilir ve konuşur, Türkçe'nin de etimolojisini araştırırdı. Onun dil merakı, gitgide bu dillerde yazılmış eserleri bile tenkid edecek noktalara varmıştı. Hatta bazan şakalarını dilin bu inceliklerine dayandırdığı da olurmuş..
Anlatırlar ki, Avrupa'da insanların ilkel topluluklar olarak yaşadığı Ortaçağ'da eski Yunan şehirleri de akıl almaz bir pislik içerisinde imiş. Sokaklar açık çöplük, evler bir ahırdan farksız, halk da yıkanma nedir bilmeyen kirli pasaklı insanlar...
Fatih, Molla Güranî ile sohbet ederken söz Yunanlılardan açılıp da hocası birkaç defa "Yunan, Yunan..." diye tekrar edince hünkar dayanamayıp onların pisliğinden kinaye olarak;
-Hocam, demiş, bunlar hiç yunmamışlardır. Onun için lütfen bunlara Yunan değil, Yunmayan deyiniz.
(Yunmak, eski Türkçe'de yıkanmak demektir ki hâlâ Anadolu'nun bazı yörelerinde kullanılır.)

Prof.Dr.İskender PALA'nın bir yazısından alınmıştır.

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
265
Bu hikayeyi biliyordum paylaştığın için sağol.İlginç bir anektod gerçekten de.

rummani_nur

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Kesinlikle yunmayan! Onlardan nefret ediyorum. Allahın cezaları!

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
265
Kesinlikle yunmayan! Onlardan nefret ediyorum. Allahın cezaları!

Onlar da bizim için aynı şeyleri düşünüyor:)

Böyle düşünme yine de her milletin içinde iyisi de var kötüsü de var..

Yani yunanistanda yunan da var yunmayan da...:D

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Fatih'i de İskender Pala'yı da çok seviyorum.

jack_extreme

Asistan
Reaksiyon puanı
5
bazen diyorum ki bi diktatör gelse başada ermenistan ırak yunanistan suriye hepsini bi elden geçirsek en çokta kıl oldugum şey şu ermenilerin sözde soykırım üzerine bizden toprak istemesi ileride olurda başbakan filan olursam (ki ileride siyasete atılmayı düşünüyorum) madem çok istiyorsunuz toprak gelin alın alabiliyorsanız erkeksiniz o kadar sırf bunu söylemek için bile bir günlüğüne başbakan olmak isterim..

pafter

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Biz bu yunanlıları tarihte deniz suyunda yumamışmıydık.

jack_extreme seninde yüreğine sağlık tüm sözlerine katılıyorum.

TazzzY

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
275
bazen diyorum ki bi diktatör gelse başada ermenistan ırak yunanistan suriye hepsini bi elden geçirsek en çokta kıl oldugum şey şu ermenilerin sözde soykırım üzerine bizden toprak istemesi ileride olurda başbakan filan olursam (ki ileride siyasete atılmayı düşünüyorum) madem çok istiyorsunuz toprak gelin alın alabiliyorsanız erkeksiniz o kadar sırf bunu söylemek için bile bir günlüğüne başbakan olmak isterim..

Daha başa gelmeden indirirler xD merak etme dünya öle bi dünya olduki Her ülkede kimin ne konuma geliniceğini Biliyorlar artık Bakma türkiyenin eli mahkum dünya ermenistanı tutuyor bilmiyormu sanki öle bi soykırım olmadığını biliyorlar ama yok diyemiyorlar Bunlar diplomatik oyunlar İnşallah birgün dünyaya tekrar Hüküm süreriz..

jack_extreme

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Daha başa gelmeden indirirler xD merak etme dünya öle bi dünya olduki Her ülkede kimin ne konuma geliniceğini Biliyorlar artık Bakma türkiyenin eli mahkum dünya ermenistanı tutuyor bilmiyormu sanki öle bi soykırım olmadığını biliyorlar ama yok diyemiyorlar Bunlar diplomatik oyunlar İnşallah birgün dünyaya tekrar Hüküm süreriz..

bırak indirmeyi dar ağacında sallanacagımı bilsem yine bildiğimden kalmam emin olun yani..;););)