Yumurtanın fiyatı tavan yaptı!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Patates ve kuru fasulyedeki fiyat artışı, yumurtaya da sıçradı. Yumurta fiyatları yüzde 50 oranında arttı. Üretici, artışı dolardaki yükselişe bağlıyor. Zira yemlerin büyük bölümü ithal ediliyor.

140108yumurta.hlarge.jpg

Gıdaya zam üstüne zam geliyor. Ortalama 8 lira olan yumurtanın koli fiyatı, bir haftada 12 liraya kadar yükseldi.

'YEM FİYATLARI ARTIŞI TETİKLEDİ'

Üreticiye göre yüzde 50 oranındaki artışın nedeni, ithal edilen yem fiyatlarındaki dolara bağlı yükseliş.

Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Konya, ''Yaklaşık iki ay önceki girdi hammadde fiyatları ile şimdikiler arasında yaklaşık yüzde 25'e yakın artış var. Sıkıntılı bir süreçten geçen tavukçuluk sektöründe üretim azalmaları meydana geldi. Arz-talep dengesine istinaden yumurta fiyatlarında biraz artış oldu'' değerlendirmesinde bulundu.

Yumurtanın birkaç kez el değiştirerek marketlere ulaşması da fiyatları etkiliyor.

Konya, ''Biz direkt markete satamıyoruz markete aracı firmalar satış yapıyor. Hem aracı hem marketin karıyla rakam yükseliyor. 30'lu yumurtanın toptan satış fiyatı 7 lira marketlerde bu fiyatlar 10-12 lirayı buluyor'' dedi.

Yumurta üreticisi, dolardaki artışın sürmesi halinde yumurta fiyatlarını daha da artabileceğine dikkat çekiyor.

ntvmsnbc

El Padrino

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
70
Tavuk yeminide ithal etmeyiverin.Yokmu tavuk yemi üretecek babayiğit...

Dea

Profesör
Reaksiyon puanı
35
Ee Tarımcılık Gitgide Azalırsa Olucağı Bu Ne Bekliyorsunuz Ki Bir Kaç Sene Önce Okuduğum Bir Haberde Kilosu 2 tl den Ot Alıyorlardır Acıdım Halimize Buna Bağlı Olarakta Hayvancılığa Büyük Zararı Var

sebastiantr

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Son 1 senedir yumurtanın fiyatı hiç değişmedi ki.

Marketlerde 1 belki 2 senedir yumurta cins ve büyüklüğüne göre 35-40-50 kuruşa satılıyor.

KlpRnS

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Onların bunların çocukları. Koltuklarda uyumak ve kutularını doldurmak yerine ülkeyle ilginseler ne olurdu.

Nemre

Profesör
Reaksiyon puanı
29
Yemle Dolarla alakası yok, sebebi yem olsa tavuk fiyatlarıda uçardı (Mangal Sezonundaki gibi)
Dolar deseniz , patatesin,fasulyenin fiyatını nasıl açıklarsınız?

Cevap basit,dışarıya satılıyor ürünler, içeriyede kalitesizleri pahalıya kakalıyorlar, yani üretici her iki durumda da kazanıyor.(Ama hala da ağlıyor)

shadow2

Profesör
Reaksiyon puanı
23
İnsanlar artık çiftçilik yapmakta istemiyor. Köyler hep boşaldı genç kalmadı. Bununda etkisi var tarımın bitmesinde. Herkes şehirde yaşayayım,sabit işim olsun derdinde.

sdelta

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
145
Bugünlere beraber geldik! durmak yok yola devam :)

jestercat

Asistan
Reaksiyon puanı
3
her üründe öyle üretici kazanamıyor ki hep aracılar kazanıyor

li10sKing

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Firsat zamlari sirf dolar yukseliyor diye ithal etmedigin yemin fiyatini zam olarak adlandiryorlar...

sebastiantr

Profesör
Reaksiyon puanı
13
artık zamları savunacak hale geldiniz.yuh artık.

Savunduğum bişey yok, gerçeği dile getiriyorum.
Ben çok yumurta tükettiğimden hemen hemen her hafta alıyorum ve fiyatını biliyorum.
Dediğim gibi 1 yıldan uzun süredir 35-50 kuruş arasıdır.

Bu bakkal fiyatı, belki marketlerde pazarlarda daha ucuzu bile vardır.

vaio

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Marketten 30 'lu olanını 8.95 TL 'ye aldım 2 gün önce, A sınıfı Large boy.

sebastiantr

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Daha geçen sene %100 zamlanmadı mı bu yumurta?

Dediğim gibi ben 1 yıldan uzun süredir her hafta yumurta alırım ve en büyüklerini alıp tanesine 50kuruş veririm.

Eğer 1 sene önce zamanlandıysa demek ki benim bakkal o zaman beni kazıklıyordu :D
Ancak şuan da 50kuruştan fazla ödüyorsanız o zaman siz kazıklanıyorsunuz.

Bu arada bahsettiğim 35-50krş. luk yumurtalar 30luk paketlerde açık şekilde satılanlar.

Marketlerde özel paketlerde 6-12-20 vs diye özel paketlenmiş, ebatlara ayrıştırılmış modeller var belki onlar daha pahalıdır. Onları almadığım için bilgim yok.

pcwolf

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
33
Dediğim gibi ben 1 yıldan uzun süredir her hafta yumurta alırım ve en büyüklerini alıp tanesine 50kuruş veririm.

Eğer 1 sene önce zamanlandıysa demek ki benim bakkal o zaman beni kazıklıyordu :D
Ancak şuan da 50kuruştan fazla ödüyorsanız o zaman siz kazıklanıyorsunuz.

Bu arada bahsettiğim 35-50krş. luk yumurtalar 30luk paketlerde açık şekilde satılanlar.

Marketlerde özel paketlerde 6-12-20 vs diye özel paketlenmiş, ebatlara ayrıştırılmış modeller var belki onlar daha pahalıdır. Onları almadığım için bilgim yok.
Kazıklanma durumu var gibi:)
Geçenki zam bayağı tepki görmüştü heralde ama şimdiki küçük gelmiş heralde, fazla ses yok gibi.
Her zam yapan da doları bahane ediyor, hiç bir şey ülke içinde üretilmiyor mu, ülke içinde üretilen de mi dolar yüzünden zam görüyor.

sebastiantr

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Kazıklanma durumu var gibi:)
Geçenki zam bayağı tepki görmüştü heralde ama şimdiki küçük gelmiş heralde, fazla ses yok gibi.
Her zam yapan da doları bahane ediyor, hiç bir şey ülke içinde üretilmiyor mu, ülke içinde üretilen de mi dolar yüzünden zam görüyor.

Ben bizim bakkalım yumurtasını beğeniyorum, adama özel yumurta geliyor, hiç bir zamana bayat olmaz, az az alır sürekli bir sürkülasyon olur.
Eğer 1 sene beni kazıkladıysa helal olsun iyi mal satıyor.

Zam yapmak için bahane lazım ve döviz bunun en güzel yol yapıcısı.

Misal Antalya'dan portakal gelir, abi dolar yükseldi.
Dolarla ne işin var?
Abi şimdi Antalya - İstanbul 500km, malum benzin dolarla alınıyor, dolar artında portakalda pahalılaşıyor.

Yeterki zam yapmak istesinler, dövizi bir şekilde olaya müdehil ederler problem olmaz.
Burda asıl kaybeden hep alıcı değil, aslında asıl kaybeden hep üretici.

Üretici bugün 100TL ye mal ettiği ürünü atıyorum 150TL ye satıyor diyelim.
Ancak o ürün buraya gelirken taksimetre açıldığından 500TL ye satılıyor.
1 sene sonra üretici aynı ürünü en fazla 110-120TL ye mal ederken güç bile 160TL ye satıyor ancak taksimetre bu sefer 700TL yazıyor.

fthtsdmr

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
44
Dolar 2.2,Patates 3, Fasulye 12 lira, komplo var deyip ayakkabı kutularını doldurmak paha biçilemez.

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
her şeyi ithal ederiz mantığı getirdi buralara helal be...