Youtube Adamı Olmak!

Bu konuyu okuyanlar

Katılım
6 Eylül 2016
Mesajlar
2
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
23
İşini severek yapanların daima kazandığına her zaman şahit olmuşumdur. İşte bugün sizlere işinizi Youtube'da nasıl severek yapabilirsiniz bundan bahsedeceğim.

Öncelikle Youtube'da video işine başladıysanız ve herhangi bir tecrübeniz yoksa sizlere 3 yıllık Youtube hayatımda edindiğim tecrübelerden bahsedeyim.

9 Eylül 2013 başlamıştım Youtube da içerik oluşturmaya. İlk başladığınızda birazcık kendi isteklerinize göre hareket ediyorsunuz bir nevi kendinizi tatmin edecek şekilde videolar üretiyor, önerileri veyahut eleştirileri göz önüne almıyorsunuz. Evet bu tarz platformlarda kendi isteklerimizin de yeri var ancak bu hakkımızı doğru yerde, doğru zamanda kullanmanın önemi çok büyük. Uzun lafın kısası her şeyi bir vakti var önce takipçilerin istekleri doğrusunda hareket etmenizde fayda var diye düşünüyorum.

Peki, gelelim Youtube'da kaliteli bir içerik oluşturmak için yapmamız gereklere.



1. Kamera

camera2.jpg


İhtiyacımız olan ilk şey, çekim yapabileceğimiz bir kamera. Bu video çekimi yapılabilen oldukça profesyonel bir DSLR olabileceği gibi normal, video çekimi de yapılabilen şu küçük dijital fotoğraf makinelerinden de olabilir. Özellikle dikkat etmemiz gereken bir nokta olacaksa da bu, net bir görüntü elde edebilmek için 1080p yani Full HD çekim yapabilen bir şeyler olursa daha iyi olacağıdır. Günümüzde artık akıllı telefonların çoğu bile video çekiminde bu görüntü kalitesini destekliyor zaten, o yüzden çekimler için akıllı bir telefon dahi kullanabilirsiniz. Bunu özellikle yazıyorum çünkü bazen çekim için iyi bir kamerasının olmamasını bahane olarak kullananlar olabiliyor, daha fazla bahane yok, eğer çekim yapabilecek herhangi birine sahipseniz bu saydıklarımdan, ikinci maddeye balıklama atlayabilirsiniz.

Benim şu ana kadar kullandıklarıma bakacak olursak, DSLR’ım olmasına rağmen çekimlerimde daha çok Samsung NX Mini‘mi kullanıyorum, özellikle kendimize doğru dönen ekranı ve ufak boyutu sayesinde vlog çekimleri için çok rahat oluyor, eğer alacak bir makine arıyorsanız bu kullanım için fazlasıyla öneririm. Sabit bir noktada devam edecek olan bir çekim fikrim varsa o zaman DSLR tercihini yapıyorum, Canon EOS 550D, ama yine de çok yapmamaya çalışıyorum çünkü modeli video çekimi için çok uygun değil, odağını değiştiremiyorsunuz çekim esnasında. Video çekim ağırlıklı kullanmak için bir DSLR arayışı içindeyseniz odak konusuna özellikle dikkat ederek daha yüksek modellerden birine bakmanızı tavsiye ederim. Bu ikisinin dışında şarjımın bittiği ya da hafıza kartlarımın yetersiz kaldığı durumlarda telefonumu kullanmışlığım da oldu fazlasıyla.


2. Action! Çekim

video-cekim.jpg


Eveet, kamera olayı tamamsa geriye bir tek çekime başlamak kalıyor. Başlamadan önce kafanızda videoyu kabataslak şekillendirmeye çalışın. Senaryosu olan bir şeyse zaten ona sadık kalarak çekimlerinizi yaparsınız, ama rastgele gelişen olaylar bütününde, videonun bitmiş halini birazcık da olsa hayal edebilmek düzenleme kısmında oldukça işinize yarayabilir. Video fikri konusunda ise çok sıkıntı çıkacağını sanmıyorum çünkü bu konuda bir sınır olmamasına bir de video oluşturanların kendilerine has tarzları da eklenince ortaya hayli çeşitli kombinasyonlar çıkıyor ve aynı konular dahi olsa birçok kişi tarafından çok farklı yorumlanabiliyorlar. Yani bunu çok dert etmeyin, herkesin kendine göre bir tarzı oluşuyor zamanla.

Mesela benim yaptığım videoların ortak bir özelliği varsa o da farklı görüntüler arası değişimin çok hızlı olmasıdır sanırım. Gerçi bu, şu ana kadar sürekli hareket halinde videolar çektiğim için de olabilir bilmiyorum, ama genel olarak iki görüntü arasını çok uzun tutmuyorum. Tam olarak anlatamadığımı da düşünüyorum şu an ama umarım anlamışsınızdır. Tekrar deniyorum bir saniye. Ben yemeği bile çok hızlı yiyen biriyimdir ve sofradan hep en erken kalkan ben olurum, şu ana kadar yaptığım videolarda da bunun gibi olaylar çok hızlı gelişiyorlar sanki. Özellikle seyahat videolarında sürekli sabit bir noktada dönen uzun konuşmalar çok benim tarzım değil açıkçası, o yüzden videolarım daha çok çevredeki gözlemlerimin kısa kısa yansıtılışları gibi. Bu yüzden çekimlerimi daha sonra birleştirmek üzere kısa kısa videolar şeklinde yapıyorum.

Şu anki kanalımda böyle bir örnek yok ama, eğer bir konu hakkında uzunca konuşulması gereken ya da hareketli varlıklar dışında çevresinin aynen sabit kalmasını istediğimiz bir video yapmamız gerekiyorsa, tripod kullanmak hem bir artı hem de büyük kolaylık. Yalnız sürekli sabit bir nokta üzerinde ilerleyen bir video benim dikkatimi uzun süre kendinde tutamıyor açıkçası, o yüzden bu tarz videolarda ara ara görüntünün açısını değiştirmek ya da araya birkaç farklı kare katmanın gerekli olduğunu düşünenlerdenim, ama tabi herkesin tercihi farklı olabilir bu konuda.

3. Düzenlemek
video-editleme.jpg


Çekimlerinizi yaptınız, elinizde bütün olarak ya da parça parça bir sürü video parçacıkları var, artık yapmanız gereken bunları birleştirip, düzenleyerek asıl videonuzu oluşturmak. Sırada en çok aldığım soru, peki videoları düzenlemek için hangi programı kullanıyorum? Gelin, bu maddeyi de madde içinde maddelere bölerek ilerleyelim.

  • Program seçimi
    Ben Mac işletim sistemi ile birlikte gelen iMovie programını kullandım şu ana kadar ve kullanmaya da devam ediyorum. Sanılanın aksine, yani hayır çok profesyonel bir program kullanmıyorum. Sanırım Windows’taki karşılığının Movie Makerolduğunu söyleyebiliriz ki onda da video yapmışlığım var, gayet basit bir program kullanıyorum. Bu iki program da bilgisayarınızda hazır bulunan programlar, o yüzden işletim sisteminiz hangisiyse ona göre bir seçim ile videonuzu düzenlemeye hemen başlayabilirsiniz. Daha profesyonel bir program için, henüz çok kullanma fırsatım olmadı amaAdobe Premiere‘i önerebilirim. Başka önerisi olan varsa yorum kısmından paylaşabilir.
  • Düzenleme önerileri
    Hangi programı kullanırsanız kullanın aslında genel olarak temel mantık, video parçacıklarını sürükleyip belli bir sıraya göre dizmek ve birleştirmekten ibaret. İşte araya birkaç janjanlı geçişler, yazılar vs. ekleyince de tuzu, biberi oluyor. Bu ekstralar kullandığınız programa göre değişebilir, bunların kullanımını biraz pratik kazanarak öğrenebilirsiniz. İlk videomu izliyorum da bazen, şurada bunu niye kullanmamışım diyorum kendi kendime ama düşünüyorum da, o zaman bunun nasıl yapılacağını bilmiyordum:) Her yeni videoda ben de yeni bir şeyler öğrenmeye devam ediyorum. Bir diğer önerim ise, baştan şu program nasıl kullanılır gibi araştırmalar yapmak yerine internette, bunun yerine programı açın, bir video hazırlamaya çalışın ve sadece takıldığınız noktanın çözümünü bulmaya çalışarak ilerleyin. Diğer türlü çok sıkıcı geliyor bana, ama tabi yine tercih meselesi.
  • Müzik olmadan, ıııh!
    Ben tamamı konuşma olan bir videoda bile arkada tıngır mıngır bir müzik yoksa sıkılıyorum sanki, o müzik o la cak!.. olmalı. Bakmayın siz bana ya ahah, canınız kullanmak ister, istemez size kalmış bunlar sadece benim düşüncelerim. Ehm neyse, videosunda müzik kullanmak isteyenler devam, yoksa bir sonraki madde. Videoda arkaplan müziği kullanmak ayrıca hoş bir hava yaratıyor diyenler, burada özellikle dikkat etmemiz gereken bir nokta var öncelikli olarak. Müzik seçimlerini yaparken lisans olayına dikkat ediyoruz, yoksa Youtube üzerinde yayınladığınız sürece lisans sahipleri müziklerinin kaldırılmasını talep edebilirler. Böylece bir gün bir bakmışsınız ki o kadar uğraşlarla müzik uyumunu ayarladığınız videonuzun müziği gitmiş, sessiz sessiz oynatılıyor. Bunun olmasını istemeyiz, o yüzden Creative Commons Licence‘lı müzikleri, eğer gerekli şartları varsa onları da uygulayarak kullanmaya dikkat edelim. Bu şartlar videonun altında sanatçının sayfasına link vermek gibi şeyler olabilir. Bunun dışında Youtube Müzik Kütüphanesi‘ni de kullanabilirsiniz ki benim en çok kullandığım yer burası çünkü alternatif güzel bir yer bulamadım hala, önerileri olan varsa yorum kısmı sizler için hazır bekliyor.

    Müziğin arkaplanda kullanım olayına gelirsek ise, genel iki kuralı var diyebiliriz. Videonun konuşma içeren anlarında müziğin sesini azaltıyoruz ve konuşmayı ön plana çıkarıyoruz. Baktık ki konuşma yok, videonun çevreden gelen seslerinin de duyulmasını istemiyoruz o zaman da müziğin sesini artırarak müziği ön plana çıkarıyoruz. Bunun ayarlarını yapmak oldukça basit, kullandığınız programa bağlı ufak bir araştırma ile bulabilirsiniz.
  • Videonun çıktısını almak, ve son.
    Video düzenleme işlemi bitti, bunu yaparken videoyu baştan sona defalarca izlemek zorunda kaldınız ve bir kere daha izlemek zorunda kalırsanız kusacaksanız. Tebrik ederim, filmmeykır ruhu budur! Artık en güzel kısım, gerekli ayarları yaptıktan sonra tek bir tuşa basıyorsunuz, videonuzun uzunluğuna ve boyutuna bağlı olarak işlemin tamamlanmasını bekliyorsunuz. Boyut biraz artsa da, en güzel görüntü kalitesi için 1080p ayarlarını seçmeyi unutmayalım.
4. Youtube’a yüklemek
upload.jpg


Vee videonuz bir sürelik bekleyişin ardından hazır, yeeey. Yükledikten sonra videoyu değiştirme şansı olmadığı için şimdi bir kez daha izliyoruz ve bir problem olup olmadığını kontrol ediyoruz. Eğer her şey istediğiniz gibiyse, Youtube’a yüklemeye de hazırsınız demektir. Youtube hesabınıza giriş yaptıktan sonra video yükleme ekranından videoyu yüklemeye başlayabilir, ismini ve açıklamasını da girebilirsiniz. Yükleme işlemi biraz zaman alabilir, bu işlem bittikten sonra biraz da her şeyin yerli yerine oturması için beklemek var. Eğer 1080p seçeneği, ya da en son belirlediğiniz görüntü kalitesi neyse, o da seçenekler arasında çıkmışsa videonuz tamamen bir Youtube üyesi artık. İstediğiniz zaman izleyebilir, sevdikleriniz ile paylaşabilirsiniz
 
Üst