YGS Tartışmalarında 'Şifre' METEKSAN

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan SARKAT
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

SARKAT

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
68
228406.jpg

YGS Tartışmalarında 'Şifre' METEKSAN

Üniversite sınavıyla ilgili şifre iddialarının gerçek olmadığı anlaşıldı ancak tartışmalar bitmedi. ÖSYM Başkanı'nın 'Basına dağıtılan kitapçık bir işgüzarın işi.' demesinden sonra gözler, tedarikçi firma Meteksan'a çevrildi.

Savcılık, şimdi gündem değiştirmek için kitapçıkla oynandığı iddialarını araştırıyor.

Üniversiteye girişte ilk basamak sınavı YGS'de ortaya atılan şifre iddiaları asılsız çıktı. Ancak sınavın güvenliği için yapılan 'kişiye özel kitapçık' uygulaması, basına verilen tartışmalı kopya ile kriz haline getirildi. Tek tedarikçi firma Meteksan'ın müdürü Bilal Altın, engelliler için hazırlanan master kitapçığın küçük değişikliklerle basına verildiğini açıklayarak yaşanan tartışmanın kendi hatalarından kaynaklandığını kabul etmişti.

Basına dağıtılan ve Meteksan yetkililerince düzenlenen kitapçığın içindeki algoritma iddialarının aslı da buraya dayanıyor. On gündür süren tartışmada sorulmayan sorulardan biri de algoritmayı çözen kişiyle alakalı. Sorulardaki algoritmayı hiçbir matematikçi veya uzman değil, Artvin'den bir avukatın çözmesi dikkat çekici bulunuyor. Öte yandan Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, YGS'deki skandalın 'seçim öncesi tezgahı' olduğuna dair gelen bir ihbar üzerine harekete geçti. Savcılar, kitapçıkta değişiklik yapıldığı iddialarını soruşturuyor.

ÖSYM, internette yayınladığı kitapçıklarla YGS'de 'şifre' iddialarını net bir dille yalanladı. İddia sahipleri ise ÖSYM'nin açıklaması ve bütün kitapçıkların internette yayınlanması üzerine yeni şifreler geliştirdi. İkna olmuyorlardı. Daha önce 37 soruyu şifreyle çözdüğünü söyleyenler, 7 soruya kadar düştü! Soru kitapçıklarını basan METEKSAN'ın Genel Müdürü Bilal Altın, basın kitapçığının özel olarak hazırlandığını bizzat kendisi açıkladı. Bu arada birçok yerde protesto gösterileri yapıldı/yaptırıldı. Öğrenciler, kimliği belirsiz kişilerce provoke edildi. Hükümet aleyhine sloganlar atıldı.

Sabah gazetesinin dün birinci sayfasında verdiği haber, 'sınav üzerinden siyasî hesap yapılıyor' iddialarını güçlendirdi. Habere göre, Emniyet'e gelen bir ihbarda "Bir şebeke, sınavı siyasî amaçlarla bulandırmak için ÖSYM içindeki uzantılarını kullanarak soru kitapçıklarıyla oynadı." ifadeleri yer alıyordu. İddia çok ciddiydi ve ilgili özel yetkili başsavcılık inceleme başlattı.

Gelişmeler, başa dönerek bütün süreci yeniden düşünmeyi gerektiriyor. Burada bazı sorular akla geliyor: Öncelikle matbaa, neden basına özel bir kitapçık hazırladı? Neden söz konusu kitapçıkta basit bir algoritma kullandı? Hiç kimse sınavda kopya çekildiğini iddia etmiyor. Sadece 'şifre' kelimesiyle kafalar karıştırılıyor. METEKSAN'ın bastığı kitabın 'algoritması' nasıl deşifre edildi? Şifreyi ilk gündeme getiren kişi matematikçi veya sayısalcı değil. Artvin'den bir avukat. Bu kişi bu şifreyi nasıl çözdü? Hükümeti zor durumda bırakmak amacıyla firmadan birileri, şifreyi üçüncü şahıslarla bu kişiye sızdırmış olabilir mi?

Burada, olayın sorumlusu METEKSAN'ın 'özel' durumuna bakmakta fayda var. 1969'da Medikal Tekstil ve Sanayi adıyla sağlık sektöründe iş hayatına giren METEKSAN'ın 1975'te matbaa sektörüne girişiyle ÖSYM'de iş yapması aynı yıla denk geliyor. ÖSYM 1975'ten beri yani 36 yıldır bu firmayla çalışıyor. 1995-2003 yılları arasında YÖK başkanlığı yapan Kemal Gürüz'ün ÖSYM'nin elindeki tek matbaayı kapatması da METEKSAN'ı ÖSYM'nin tek tedarikçisi haline getirdi. Gürüz'ün yakın mesai arkadaşlarının bir kısmı halen matbaada görev yapıyor. ÖSYM'nin yaptığı 40'a yakın sınavın matbaa bedeli milyarlarca doları buluyor. Firmanın sahibi 12 Eylül darbesinin ürünü YÖK'ün de ilk başkanı olan merhum Prof. Dr. İhsan Doğramacı. METEKSAN gibi, sektörde bu işi yapabilecek 20'den fazla firma bulunuyor. Tartışmaları yakından takip eden Kombassan Kâğıt Fabrikası Mali İşler Müdürü Mehmet Akın, "ÖSYM'nin yaptığı ihalelerden sektörün haberi yok.." diyor. Akın, METEKSAN'ın güçlü bir firma olmanın ötesinde devletin derin yapısıyla doğrudan göbek bağı olduğunu ileri sürüyor.

Ben kurdum, Gürüz kapattı
Eski YÖK Başkanı ve Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam, ÖSYM'nin sadece METEKSAN'a bağlı çalışmasını önlemek için kurumun tek matbaasını kuran isimdi. Sağlam, "Benim kurduğum matbaayı Kemal Gürüz dağıttı. ÖSYM içindeki çete iddiaları önemli. Komplonun ÖSYM'ye Ali Demir'in atanmasından hemen sonra gelmesi de tesadüf değil. Bu durum seçim öncesi bir komplo. Uzman olmayan bir avukatın şifre bulduğuna kim inanır? Bu avukatın İşçi Partisi bağlantısı ve bir kesim insanlarla irtibatı da araştırılmalı. Olayın ardından ÖSYM'den ayrılanlar incelenmeli. Ayrıca ÖSYM, güvenlik için kendi matbaasını kurmalı." ifadelerini kullandı.

36 yıldan beri ihaleler Meteksan'a veriliyor
1969'da Medikal Tekstil ve Sanayi adıyla sağlık sektöründe iş hayatına giren Meteksan'ın 1975'te matbaa sektörüne girişiyle ÖSYM'de iş yapması aynı yıla denk geliyor. ÖSYM 36 yıldan beri Meteksan'la çalışıyor. Şirketin kasasına giren para milyar dolarlarla ifade ediliyor. "Meteksan dışında ihtiyacı karşılayacak başka firma yok mu?" sorusuna ise sektör temsilcileri, "En az 20 firma var." cevabı veriyor. Ancak daha iyi teklif verse dahi başka bir şirketin ihaleyi kazanmasının mümkün olmadığı belirtiliyor. Ayrıca 1995-2003 yılları arasında YÖK başkanlığı yapan Kemal Gürüz'ün ÖSYM'nin elindeki matbaayı kapatması, Meteksan'ı tek tedarikçisi haline getirmişti.

http://egitimgazetesi.aktifhaber.com....php?id=218275

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
İptal edin şu sınavı yahu.

Bir de hala yalan dolan diyorlar.

mr_rain

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
450
Yazık, çok yazık

Rqn Ltntp

Asistan
Reaksiyon puanı
10
Ne şans ya!

İptal olursa n'abıcaz? Pff ya, ÖSYM Allah belanı versin ki eğer doğruysa bu şifre saçmalığı, iptal olsa dert iptal olmasa dert..

Lanet muhabbet sayesinde LYS'ye odaklanamıyoruz.

SARKAT

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
68
Bu bir komploda olabilir. Niye bu yönünü kimse düşünmüyor.

Her önününe gelen bu tarz iddaa edip iptal edeceksek vay halimize, hiç bir sınav yapamayız.

Bu işi ancak yargı çözer. Öyle rastgele iptal olmamalı.

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
FEM dershanelerinin sınavdan önce yaptığı denemede 100 sorunun 85'i küçük değişikliklerle YGS'de çıkmış, hayırlı olsun. :)

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
FEM dershanelerinin sınavdan önce yaptığı denemede 100 sorunun 85'i küçük değişikliklerle YGS'de çıkmış, hayırlı olsun. :)
kafama koydum zaten hocam...
seneye hazırlanırsam fem'e gidicem :D

SARKAT

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
68

Al bi kolpa haber daha. Birilerinin hayal gücü baya yüksek olmalı.

Allah bilir daha neler çıkaracaklar

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Al bi kolpa haber daha. Birilerinin hayal gücü baya yüksek olmalı.

Allah bilir daha neler çıkaracaklar

Düzeltme: PMYO sınavlarında gerçekleşmiş bir olay.

Sorulara bakıp inceleyebilirsin arkadaşım. İşi yargıya bıraktık diyorsun da sen bırakmamışsın. Aklamaya gönüllüsün.

webrettin

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
49
Bu tür olaylarla koltuk kavgasına girmezler diye düşünsem onlar bunlardan daha aşağı kullanma potansiyelleri çok yüksek, ortada lakırtılar zaten yıllardır dolaşıp duruyor, bu olayın ölümcül vuruş yapılmak istenmesi akıl dışı değil.

SARKAT

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
68
Beb sizin gibi kesin bir tyargı bildirmiyorum arkadaşım. Cümlelerimi iyi oku istersen.

Üstelik cemaat dershanesinde filan soruların çıktığı filan yok. Yargının da böyle bir kararı yok. Asıl sen kesin bir yargı bildirmişsin. Ülkemiz bir hukuk devleti ise herhalde yargı kararını bekleyeceğiz. Yoksa şucu bucu yaptı derseniz iftiradan öteye geçmez.

mod not: konuyu ikili tartışmalara taşımayalım lütfen...

nicktenban

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Düzeltme: PMYO sınavlarında gerçekleşmiş bir olay.

Sorulara bakıp inceleyebilirsin arkadaşım. İşi yargıya bıraktık diyorsun da sen bırakmamışsın. Aklamaya gönüllüsün.
Arkadaş haklı. PMYO sorularına bakın. Ben Pmyo sınavından çıkarken yanımda ki bir kaç kişi aynen şunları dedi " denemede aynıları vardı..." gibisinden şeyler.
Sarkat arkadaş gerçekler sana kolpa geliyor kolpalar ise senin için bir gerçek. Mesala YGS de şifre yok iddası bir kolpadır. Sen buna inanırsan bir kolpa habere inanırsın...

SARKAT

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
68
Yav arkadaşlar hangi dershaneymiş. Şurdan çıkarken şu dedi bu dedi ile olmuyor bu işler. İspat lazım. Bu haberleri yapanların hangisi yargıya başvurmuş. Ve hangi dershane hakkında ne gibi yargı kararı var. Almış başını bir karalama kampanyası gidiyor.

Tekrar söylemekte yarar var. Biz hukuk devletiyiz, paparazzi devleti değil. Gazete haberleri ile karar vermek yanlıştır. İspatlansın gelin beraber eleştirelim.

nicktenban

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Yav arkadaşlar hangi dershaneymiş. Şurdan çıkarken şu dedi bu dedi ile olmuyor bu işler. İspat lazım. Bu haberleri yapanların hangisi yargıya başvurmuş. Ve hangi dershane hakkında ne gibi yargı kararı var. Almış başını bir karalama kampanyası gidiyor.

Tekrar söylemekte yarar var. Biz hukuk devletiyiz, paparazzi devleti değil. Gazete haberleri ile karar vermek yanlıştır. İspatlansın gelin beraber eleştirelim.

Bir söz var bilirmisin " Hakkımza tecavüz eden kadı kimi kime şikayet edelim "
Sen diyorsun ki yargıya git. Kardeşim geçen sene yine bu muhabbet oldu sorular çalındı falan. Bir kaç kişinin üzerine yüklendi sorumluluk sonra tekar yapıldı. Ama bu baştakiler buna sebep oluyor. Bu seferde kendileri getirdiler kopyayı önlerine sundular şifre ile. Yargı ya git diyorsun. Sen takmıssın ispata. Onca delili senin gözünün önüne getirip koysam bile sen dersin ki yargıya git. Yargı delil ister söylediğin gibi. Her duyduğunu her gördüğünüde kağıta dökemessin ki delil istiyorsun. Ama öbür tarafta duyduklarımda gördüklerimde meydana çıkacak buna hiç şüphe yok, benim içim o yüzden çok rahat kim neyi savunuyorsa savunsun...

SARKAT

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
68
E o zaman burda boş boş konuşalım daha faydalı bir iş demek ki. Hem kadı oluruz hem hakim. Hem suçlu oluruzem suçsuz

goodolddays

Dekan
Reaksiyon puanı
202
İptal edin şu sınavı yahu.

Bir de hala yalan dolan diyorlar.

Hadi sınav iptal edildi diyelim, bunun devlete maliyeti ne olacak, öğrencilerin psikolojileri ne olacak?
Bence yargı süreci bitmeden görüş beyan edilmesi hata olur, beklemek lazım...

nicktenban

Doçent
Reaksiyon puanı
4
E o zaman burda boş boş konuşalım daha faydalı bir iş demek ki. Hem kadı oluruz hem hakim. Hem suçlu oluruzem suçsuz

Bizleri bu konu ile haberdar eden sensin kardeşim. Konu belli bir tarafı savunuyor bense farklı bir tarafı. Dikkat edersen iptal olsun şu olsun bu olsun da demiyorum. Bunları demek boş olur işte. Ama rezilliği, yapılan pis oyunları anlatmak ve okuyanları kendi doğrularıma çekmek...Bundan daha doğal bir şey olamaz değli mi. Kadı ve hakim olmaktan kastım şuydu ; kadıya şikayet et diyorsun ispat et diyorsun ya bana, bende diyorum ki zaten kadı efendiler hakkımızı yiyor gidip onlara desek ne fayda...
Bunların dışında farklı bir şey demedim yada farklı bir anlam kastetmedim değil mi SARKAT kardeşim.
Ayrıca şunu da söylemeden edemeyeceğim, PMYO sınavı sorularının Fem denemelerinde olmasını ispat etmem hiç bir işe yaramaz. Ama bu pis oyunu duydukarımla, gördüklerimle anlatırsam insanlar saf gibi herşeye her söylenilene kanmaz ve haklarını araştırırlar. Ben sözümün arkasındayım ve yalan söylemiyorum. Yineliyorum ve diyorum ki ; ben PMYO sınavından çıktıktan sonra, bazı kimseler aynı soruları çok benzerlerini Fem denemesi veya hangisi ise artık bunlarda görmüşler. Ben bir pisliği herkese duyuruyorum. Bunu gidip kadı efendilere demem bana ne fayda sağlar ? Bunu medyaya söylerim insanlara söylerim herkesin dilinde dolaşır o kadı efendilerde bakar ki " haaa foyamız ortaya çıkıyor" ... Konuşulacak çok şey var ama fayda yok. Bilmem anlatabildim mi...

Kaplan7

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Herkesten bir şeyler beklerim.Artık çok kimseye güvenim yok.

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Çankaya Yüksek Mahkemesi sınavlarda kopyanın olmadığına karar vermiş. :)

nicktenban

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Çankaya Yüksek Mahkemesi sınavlarda kopyanın olmadığına karar vermiş. :)
ya bunların aklı nasıl çalışıyor ben hiç anlamıyorum. Kopyanın olmadığını karar vermiş diyorlar hala. Ne kopyası Allah aşkına biz kopya mı var diyoruz. Ösym başkanıda tüm kitapçıklarıda yayacağını söyledi. ( tabi çok az kişinn ki yayınlandı bekliyorum benim ki de yayınlasın ve 1.700 kişinin ki de yayınlasın bekliyorum ) Bizim derdimiz kitapçıkların yayınlanması değil. O kadar berbat bir şekilde saptırıyorlar ki konuyu. Kendi kitapçıklarmız değil bizim derdimiz be adam. Bizim kitapçığımızda olmaması yada olması neyi değiiştirecek. Bu şifre hangi kitapçıklarda var kimlere verildii. Tabi ki kendi belirlediklerine. Ama sanki bu kadar kişi mal beyinsiz neyin ne olduğunu anlamıyor.
Kaç tane bahene ürettiler. Hala bunların ne mal olduğunu anlamayanlara sesleniyorum ,
başta dediler ki ,
Bu şifreli kitapçık tesadüf
Daha sonra Sadece basına verildi ( Sadece basına verilmişsse daha sonradan niye Metaksan yapmış diyorsunuz ne saçma ne tutarsız bir söz )
Sonra sadece engelliler için falan filan...
Daha sonra çok saçma olan bir açıklama " Acemice hazırlandı" ( ve böylece tesadüf oluştu)
Şimdi Metaksan'ın işgüzarlığı. Lafa bak.
Daha bunların hangi söylediğine inanayım ! Allah bir deseniz siz, yinede inanmam sizin dediğinize.

Son olarak bazılarına sesleniyorum diyorlar ki " hükümeti ÖSYM'yi karalamak için bunların hepsi" bunu diyen akıl yoksunu arkadaşlara açıkça sesleniyorum. Ösym sütten çıkmış ak kaşık değil ki. Hiç bir yanlışı olmayan daha önce hiç böyle şeyleri yaşamamış olan bir kurum değil ki. Daha önce ki sınavlar için adı hileye karışmamış bir kurum değil ki.
Sanki , çok temiz, çok saf, adı temiz bir kurumdur da ben onu karalıyorum. Bu karalandın dediğiniz ÖSYM GEÇTĞİMİZ ÖN LİSANS KPSS 4 YILLIKLARIN KPSS VE PMYO Sınavında ne yaptı ? Bana karaladın diyecek olanlara soruyorum ne yaptı be adam ! Adı çıkmış dokuza inmez sekize. İşte bazı akıldan yoksun kişililer derler ki " aa deme öyle ösym tertemiz kurum hiç bir hatası olmadı geçtiğimiz sınvalar iptal olmadı kopya diye bir şey çıkmadı niye karalıyorsun onu...."
Bunu diyenler var ya bu şekilde düşünenler varya onların başına ne gelirse haktır. Cahillik ble değil bunlarda ki. Beyinleri robotlaşmış. Akıllkarına ne yüklenmisse onu söyler. hiç sorgulamaz geçmişe bakmaz. Kullanılır durur. Cahil olsalar daha iyi...

SARKAT

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
68
Danıştayın iptal vermesi zaten olmazdı. Zaten başka mahkeme balıyordu.

SARKAT

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
68
Danıştay YGS'yi iptal etmedi

Açılan iptal davasında Danıştay bugün kararını verdi, dosya Ankara İdare Mahkemesi'ne gönderildi.

27 Mart 2011'de yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) iptali için Danıştay'a açılan davada ilk karar verildi.

Danıştay, Yükseköğretime Geçiş Sınavının iptali istemiyle açılan davada, ''düzenleyici işlem niteliğinde olmaması nedeniyle'' dosyayı Ankara İdare Mahkemesine gönderdi.

Ankara İdare Mahkemesi'nin sınavla ilgili vereceği karar için Danıştay'a itiraz başvurusu yapılabilir. Bu arada, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nin Ölçme-Değerlendirme Bölümü, şifre tartışmalarına konu olan YGS'nin iptal edilmesi gerektiğini savundu.

Ölçme ve Değerlendirme Bölümü tarafından hazırlanan raporda, bilimsel ölçülerle hazırlanan bir testte soruların konu birliği içinde kolaydan zora doğru, şıkların ise küçükten büyüğe doğru sıralanması gerektiği vurgulandı.

Güvenlik gerekçesiyle YGS'de bu ilkelerin ihlal edildiğini belirten raporda, adaya özgü kitapçığın bazı adayların lehine, bazılarının aleyhine sonuçlar doğuracağının altı çizildi.

"Ölçme değerlendirme uzmanı olan kimse bu sınava 'olur' vermez" denilen raporda, sınavın iptalini ve bu yıla özgü olarak birinci ve ikinci basamakların bir arada yapılmasını önerildi.

Haber içeriği bu...

nicktenban

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Haberde YGS iptal edildi demiyor danıştay reddetti ve başka bir mahkemeye gönderildi diyor ;) Onun için bakalım iptal olacak mı olmıcak mı daha devam ediyor....

eeeguray

Asistan
Reaksiyon puanı
2
@nicktenban sana aynen katılıyorum.Allah onları bildiği gibi yapsın.1.7 milyon kişinin hakkı var.hiç mi Allahtan korkmazsınız be

---------- Post added at 22:27 ---------- Previous post was at 22:19 ----------

ösym ye güvenim kalmadı artık

nicktenban

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Hiç şüphe yok ki Allah elbette bunun hesabını soracak. Ya benim gibi düşünenlerden yada onlardan. Herşeyi en iyi bilen Allah. Ben, bana mantıksız gelen tutarsız olan yalan olan şeyleri söylerim. Yapmadıkları bir şeyi söyleyipte iftarada atmak istemem. Ancak ne yazıkki söylediğim şeylerin hepsi bunlarda var. Ha yargıcı beylere ispat edemiyorum orası farklı...

SARKAT

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
68
+ Allah iftira atanı da bildiği gibi yapsın :)