YGS / LYS Olayı Nedir?

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
181
Merhabalar arkadaşlar.

Malumunuz bu sene üniversitelere giriş sınav sistemi yine değiştirildi ve benim de şahsi olarak desteklediğim eskiden olduğu gibi çift kademe sınav sistemine geçildi. Acaba sizden bu yeni sınav sisteminin mihenk taşlarını, önemli noktalarını bilen var mı? Araştıracak pek vaktim yok, okuyan arkadaşlar, bilenler mutlaka vardır diye buradan sorayım dedim.

Özellikle öğrenmek istediğim, müfredat nasıl oldu, kimler bu durumdan nasıl etkilenecek. Örneğin sayısal bölüm öğrencisinin teknik fakültelere girmek için ne yapması gerekecek, neyin faydası olacak neyin olmayacak vb..

Şimdiden herkese teşekkür ediyorum.

Peter

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
88
Vallahi Elmacık bu konuyu herkes birbirine soruyor.
Kimse bilmiyor bu sorduğun olayı.Herkes merak içinde.
Ne olacak,ne gidecek.

utku-k

Doçent
Reaksiyon puanı
13
YGS'ye herkes girecek. Toplam 160 soru olacak.

Türkçe 40
Matematik 40
Fen Bilimleri 40
Sosyal Bilimler 40

LYS, 5 sınavdan oluşacak. Sadece YGS'de barajı geçebilecek olanlar girebilecek bu sınava. Herkes en az ikisine girecek, mesela ben 1 ve 2'ye gireceğim, çünkü sayısal öğrencisiyim.

LYS-1 Matematik
LYS-2 Fen Bilimleri

LYS-3
LYS-4
Bu ikisi sözel, ayrıntısını bilmiyorum.

LYS-5 Yabancı Dil

Sayısal bölümündeki öğrenciler için 4 ayrı puan türü olacak. MF-1 MF-2 MF-3 MF-4

Her fakülteye girmek için belli puan türleri olacak, mesela doktorluk için MF-3, mühendislik için MF-4. Peki bu ayrım ne yani? MF-3'te biyoloji ağırlığı %15 iken MF-4'te %7 falan gibi.

Ya aslında bunlar işin kırtasiyesi. Olay şu. Katsayılar değiştirildi. Artık kendi alanından başka bir alandaki fakulteye girmek isteyen birinin puanı eskisi gibi düşmeyecek.

Örneğin ben sayısal öğrencisiyim. Benim girmek istediğim teknik üniversiteye, bir imam hatip lisesi öğrencisi sadece benden 3-4 soru fazla yaparak girebilir.

soldier01

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Katsayı farkı azatıldı ve önceden 80 puan alıyodu okul 1. si şimdi 50 ye düştü benim için iyi oldu :) bu arada

eF.E

Profesör
Reaksiyon puanı
31
Okul birincisi 75 puan alıyor. Fakat alınabilecek maksimum puan da bu sistemle arttığı için eski sisteme göre okul başarısını etkisi epey azalmış oluyor.

2009'da alınabilecek maksimum puan: 300+80=380
2010'da: 500+75=575

tabii bunlar öğretmen liselilerin ve meslek liselilerinin aldığı puan hariç, alan içi tercih yaparlarsa maksimum 25 puan da ordan geliyor

Peter

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
88
Meslek liselerinde sadece sadece okul 1.'sine mi veriliyor ?

ds mosx

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Okul birincisi 75 puan alıyor. Fakat alınabilecek maksimum puan da bu sistemle arttığı için eski sisteme göre okul başarısını etkisi epey azalmış oluyor.

2009'da alınabilecek maksimum puan: 300+80=380
2010'da: 500+75=575

tabii bunlar öğretmen liselilerin ve meslek liselilerinin aldığı puan hariç, alan içi tercih yaparlarsa maksimum 25 puan da ordan geliyor
Bundan haberim yoktu , süper haber :D Malumunuz karnem içler acısıda , tıpada böyle bir karne gelmez tabi... :) Herneyse iyi oldu bu ...

eF.E

Profesör
Reaksiyon puanı
31
Meslek liselerinde sadece sadece okul 1.'sine mi veriliyor ?

Hayır. Alan içi tercih yapan herkes alıyor, tabii okul başarısı ile orantılı birinci 25 alırsa diğerleri daha düşük alıyor. Yani bilgisayar bölümünde okuyorsan bilgisayar öğretmenliği tercih edersen bu puanı da alıyorsun.

Eski sistemle aynı sadece katsayılarda değişiklik var.

Burda yeni sistem detaylı şekilde açıklanmış. Ösym'nin açıklama kitapçığı

2010 Yeni Sistem Sunum

soldier01

Profesör
Reaksiyon puanı
4
bundan haberim yoktu , süper haber :d malumunuz karnem içler acısıda , tıpada böyle bir karne gelmez tabi... :) herneyse iyi oldu bu ...

aynen okul bu sene bitiyor inş. Iyi bi şekilde biterde 65 üstü gelir inş.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
181
Çok teşekkür ediyorum arkadaşlar, aradığım cevapları aldığımı söyleyebilirim.

Bir de şu ücret meselesi var. Sanırım 35 lira YGS için yatırılıyor, bu 2 oturum ücreti mi yoksa tek oturum mu? Mesela tüm oturumlara girecek olan bir sayısal öğrencisi ne kadar yatırıyor? Ayrıca LYS'ye girecek olanlar daha sonra ayrı bir kayıt ücreti yatırıp ÖSYM'de yeniden kayıt mı yaptırıyorlar?

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Çok teşekkür ediyorum arkadaşlar, aradığım cevapları aldığımı söyleyebilirim.

Bir de şu ücret meselesi var. Sanırım 35 lira YGS için yatırılıyor, bu 2 oturum ücreti mi yoksa tek oturum mu? Mesela tüm oturumlara girecek olan bir sayısal öğrencisi ne kadar yatırıyor? Ayrıca LYS'ye girecek olanlar daha sonra ayrı bir kayıt ücreti yatırıp ÖSYM'de yeniden kayıt mı yaptırıyorlar?

YGS ilk sınav, 35 TL yatırıyorsun.

Sayısal öğrencisi LYS'de 2 sınava giriyor. Bunlar; Matematik-Geometri ve Fen Bilimleri. Her sınav için 20 TL veriliyor. Toplamda 75 TL yapıyor.

12 Şubat YGS için son kayıt tarihi.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
181
Teşekkürler Jeaquares. Yalnız YGS için "2 oturum" için 35 TL fiyat çıkarıyor banka. YGS tek oturum değil mi? Herhalde bankanın yanlışı var. :)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Hayır, doğru o. Neden öyle yazıldığını bilmiyorum ama doğru. :)

iboturka

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Bu yeni sistemde en çok sevindiğim şey sayısal öğrencisinin istediği yere girmesi(TM-TS)farketmez veya tm öğrencisinin sayısal bi yere girmesi çok güzel bi yöntem.