Ygs 2 Yıllık Bilgisayar Bölümleri

Bu konuyu okuyanlar

LWMP

Doçent
Katılım
20 Mayıs 2009
Mesajlar
930
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Bilgisayar Operatörü
TANIM

Bilgisayar operatörü; çeşitli programları kullanarak verilen bilgileri bilgisayara aktaran ve gerektiğinde çıktılarını alabilen kişidir. Bu işlemi yapan kişilere kamu kuruluşlarında veri hazırlama ve kontrol işletmeni unvanı verilmektedir.

GÖREVLER

- Bilgiyi, bilgisayarın okuyup, işleyebileceği, disket adı verilen bilgisayar ortamına, klavye yolu ile kaydeder,
- Kaydın doğru yapılıp yapılmadığını denetler,
- Bilginin sıralanması, bilgi arama ve istendiğinde bilgilerin kağıda aktarılması işlemlerini yapar,
- Bilginin kaybolması ihtimaline karşılık, bilgiyi disket veya CD'de saklar.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Bilgisayar operatörleri, ışıklandırması ve havalandırması yeterli büro ortamında çalışırlar. Ortam gürültüsüzdür. İş temposuna ve işyerine göre hafta sonu ve vardiyalı çalışma söz konusu olabilir. Birinci derecede bilgisayarla ilgilidirler, ancak zaman zaman diğer bilgi işlem personeliyle iletişim halinde çalışırlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Günümüzde iş dünyasında hizmetlerin bir çoğu bilgi-işlem ile daha hızlı yapılmaktadır. Bu açıdan bilgi-işlem alanında çalışacak elemanlara her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Kamuda çogunlukla Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni (Bilgisayar Operatörü) olarak çalışmaktadır. Özel sektörde çalışmak için ise hem bilgisayar hem de yabancı dil bilir elemanlar daha çok tercih edilmektedir.
Çalışma ortamı tamamen ofisler ve kapalı mekanlardır.

Bilgisayar Programcılığı


Bilgisayar programcıları işini zevkle yapan ve işini bir hobi edinmiş insanlardan oluşur, en azından öyle olmalı. Aksi halde yoğun konsantrasyon ve sabır isteyen bu işi yapmak aşırı zorlaşır. Neyse... Programlama dillerinden bahsediyorduk Programlama dilleri kendi aralarında sınıflara ayrılmışlardır. İnsanın en zor öğrenebileceği, anlayabileceği yani 1100101 gibi makina kodlarına yakın diller en düşük seviyeli(low level ) programlama dilleri, insanın en kolay anlayıp kullanabileceği ve insan diline yakın özellikler gösteren diller ise en yüksek seviyeli(high level ) programlama dilleridir. Şimdi bu sınıflandırmaya örnekler verelim;
1-Çok yüksek seviyeli diller : VisualBasic, VB.NET, Acces , Foxpro ...
2-Yüksek seviyeli diller: Pascal ,Basic ,Fortran...
3-Orta seviyeli diller: C ,C++, C# , Java ,ADA...
4-Düşük seviyeli diller: Assembly...
5-Makina dilleri: Bilgisayarın çalışma dilleri 1 ve 0'lardan oluşur...
Bu dillerin kullanıldığı alanlara örnek verirsek;
1-Bilim ve Mühendislikte: Pascal ,C ,C++ ,Java ,Fortran...
2-Veritabanı Programcılığında: Dbase ,Acces ,Foxpro ,Sql...
3-Yapay Zeka Kullanımında: Prolog ,Lisp...
4-Sistem Programcılığında: C ,C++ ,Java ve sembolik makina dilleri...

Bilgisayar Donanım


Bilgisayar Donanımı programının amacı, bilgisayar sistemlerinin kurulması, çalıştırılması, bakım ve onarımı alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmektir. Bilgisayar donanımı teknikerleri kamu sektörüne ve özel sektöre ait bilgisayar kullanılan bütün kuruluşlarda çalışılabilir. Ülkemizde bilgisayar kullanımı giderek artmakta ve bu alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Bilgisayar Donanımı Programının Amacı: Bilgisayar donanımı programının amacı, bilgisayar sistemlerinin kurulması, çalıştırılması, bakım ve onarımı alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmektir.

Bilgisayar Donanımı Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Bilgisayar donanımı programında matematik, teknik resim, temel elektronik, lojik devreler, elektronik devreler, endüstriyel elektronik, sayısal kontrol, bilgisayar programlama ve mikrobilgisayar gibi dersler okutulur.

Bilgisayar Yazılım

Hem bilgisayar sistemini oluşturan donanım birimlerinin yönetimini hem de kullanıcıların işlerini yapmak için gerekli olan programlardır. Yazılım olmaksızın bir bilgisayar sistemi, bir takım elektronik kartlar, kablolar ve mekanik bazı parçalardan ibaret bir cihazdır. Bir bilgisayar sistemi, üzerine işletim sistemi (Operating Systems) ve onun üzerine de diğer yazılımların yüklenmesi ve çalıştırılmasından sonra gerekli işlevleri yerine getirebilmektedir.

Bilgisayar yazılımları genel olarak 2 ana grupta incelenebilir.

•Sistem Yazılımları (System Software)
•Uygulama Yazılımları (Application Software)

Sistem Yazılımları (System Software); bilgisayarın kendisinin işletilmesini sağlayan, işletim sistemi, derleyiciler (compilers) (Yazılım programında, yazılan programı makine diline çeviren program), çeşitli donatılar (facility) gibi yazılımlardır.

Uygulama Yazılımları (Application Software); bu kullanıcıların işlerine çözüm sağlayan örneğin çek, senet, stok kontrol, bordro, kütüphane kayıtlarını tutan programlar, bankalardaki müşterilerin para hesaplarını tutan programlar vs. gibi yazılımlardır.

Bütün sistem programları içinde en temel yazılım işletim sistemidir ki, bilgisayarın bütün donanım ve yazılım kaynaklarını kontrol ettiği gibi, kullanıcılara ait uygulama yazılımlarının da çalıştırılmalarını ve denetlenmelerini sağlar.

Bilgisayar Teknolojileri ve Bilişim Sistemleri

Programın İçeriği:
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü, öğrencileri; önde gelen bilgisayar ve bilişim teknolojilerini anlamak ve bunları kullanıcılara, rekabet etme avantajı sağlayacak bilgisayar uygulamaları yaratmak için kullanmak; problemleri tanımlamak, kullanıcı ihtiyaçlarını belirlemek ve bu ihtiyaçları karşılayabilecek, işlevsel ve adapte edilebilir bilgisayar sistemleri tasarlamak; veri tabanı ve vergi iletişiminin, bilgisayar uygulamalarında rolünü kavramak ve bu teknolojiye katkıda bulunabilecek sistemleri tasarlayıp gerçekleştirmek; internet’i destekleyen teknik, yapısal ve organizasyonel ilişkileri ve bunların küresel bilişim ve ticari uygulamalardaki etkisini anlamak, finans, muhasebe, ekonomi ve pazarlama gibi temel iş idaresi ve işletme konularını anlamak; işletmelerdeki organizasyon yapılarını, işlevlerini ve ilişkilerini anlamak ve bu sayede üst yönetimle ve kullanıcı seviyesindeki personelle daha etkileşimli biçimde iletişim kurmayı öğrenmek; hem sözlü hem de yazılı olarak, teknik ve teknik olmayan tüm topluluklarla daha güçlü iletişim kurabilecek özelliklere sahip olarak mezun etmeyi amaçlamaktadır. Bu bölüm mezunları ile bilgisayar mühendisleri ve bilgisayar teknisyenleri arasındaki eğitim boşluğunun doldurulması hedeflenmektedir.

Okutulan dersler nelerdir? Verilen teknik derslerden bazıları; algoritma, matematik, bilgisayar mimarisi, işletim sistemleri, web sitesi tasarım ve uygulama, sistem mühendisliği, iş idaresi, ekonomi, muhasebe, yönetim, pazarlama, finans, örgütsel davranış, iletişim becerileridir. Yaz stajı ve endüstri stajı eğitim programında yer almaktadır.

Meslek için gerekli kişisel özellikler nelerdir?
Bu programı düşünen gençlerin matematik ve fen derslerine ilgi duyan ve bu derslerde başarılı, özgüveni yüksek, öğrenmeye hevesli, takım çalışmasına yatkın, rekabetten hoşlanan ve insan ilişkilerinde başarılı kişiler olması gerekmektedir.

Mesleğin çalışma alanları:
Mezunlar yüksek lisansa devam edebilir, bilişim sektöründe çalışabilir ve kendi işlerini kurabilirler. Bilişim sektöründe çalışanlar; teknoloji müdürü, sistem mühendisi, uygulama geliştirme uzmanı, web tasarımcısı, programlama uzmanı ve ağ yöneticisi pozisyonlarında çalışmaktadırlar.

Bu bölüm farklı üniversitelerde “Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri”, “Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri ve Bilgisayar Bilimleri” adıyla geçmesine rağmen, çalışma alanları, okutulan dersler benzer olduğu için tek başlık altında tanıtılmıştır.

 

orcnd

Müdavim
Katılım
13 Ekim 2008
Mesajlar
6,394
Reaksiyon puanı
255
Puanları
63
1-Çok yüksek seviyeli diller : VisualBasic, VB.NET, Acces , Foxpro ...
2-Yüksek seviyeli diller: Pascal ,Basic ,Fortran...
3-Orta seviyeli diller: C ,C++, C# , Java ,ADA...
listede bir gariplik var gibi

bunun dışıda birçok 2 yıllık mezunu metinde geçen bilgilerin yarısını bile alamadan mezun oluyor.

okulun verdiklerinden çok sizin ne kadarını öğrenmek istediğiniz önemli. zaten diploma değeri olarak pek önemsenmiyor.
 

yavuz_4106

Müdavim
Katılım
17 Aralık 2008
Mesajlar
6,118
Reaksiyon puanı
51
Puanları
48
Bilgisayar operatörü ' olmak için üniversitede okuyabılınecek hangı bölümler var?
Okurkende kod yazdırırlarmı bıze ?
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
selam arkadaşlar :) bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri bölümü nasıl bir bölümdür . bilgisayar programcılıığı mı yoksa bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri bölümü mü daha iyidir . bu bölümlerden hanigisinde daha çok iş imkanı vardir . Düşüncelerinizi bekliyorum ....
 

Son mesajlar

Üst