Yerliye % 10 vergi indirimi

Bu konuyu okuyanlar

Yataghan

Müdavim
Katılım
28 Eylül 2008
Mesajlar
1,111
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, hisse senetlerinden alınan yüzde 10 stopajı sıfıra getireceklerini belirterek, ''Yurt dışındaki paraların, yurda getirilmesine ilişkin kanun tasarısı, önümüzdeki hafta TBMM'ye intikal eder''dedi.

Maliye Bakanı Unakıtan, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesini sunmak üzere geldiği, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Unakıtan, yurt dışındaki dövizin yurda getirilmesine ilişkin kanun çalışmasının hangi aşamada olduğu sorusuna, ''Tasarıyı, Başbakanlığa gönderdik. Burada gerekli değerlemelerin yapıldı ve imzaya açıldı. İmzalar tamamlandı, sayın Başbakanımızın imzasına kaldı. Son bir değerlemeden sonra, herhalde, Başbakanımız da imzayı atar. Tasarı önümüzdeki haftanın başında TBMM'ye intikal eder''diye konuştu.

Unakıtan, bu tasarıya göre, paranın kaynağını sormayacaklarını, vergi incelemesi yapmayacaklarını hatırlatarak, ''Buna dair, ne bir sorgumuz ne bir incelememiz var'' dedi. Unakıtan, uyuşturucu, insan ticareti ve terör parasına karşın çok hassas olduklarını, buna katiyen izin vermeyeceklerini söyledi.

Bakan Unakıtan, yurt dışından getirilecek paradan yüzde 2 vergi alınacağını ve bunun herkese uygulanacağını da açıkladı.

Yerli ve yabancı yatırımcıda bono ve hisse senetlerinde stopajın sıfırlanması konusunda ayrım düşünüp düşünmediklerine ilişkin bir başka soruya da Unakıtan, ''Evet düşünülüyor. Bununla ilgili çalışmalarımızı bakanlıkta yaptık. Bundan sonra hisse senetlerine; borsanın derinliğini artırmak için yerli yatırımcı için de yüzde 10 stopajı sıfıra getiriyoruz'' karşılığını verdi.

Unakıtan, stopaj indiriminin bonoda da yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya ''Şu aşamada onda bir değişiklik yok'' yanıtını verdi.

MALİYE BAKANI UNAKITAN -''(MEVDUATA 2 YIL SINIRSIZ GARANTİ GETİRİLMESİ) HENÜZ BU KONUDA ALINMIŞ BİR KARAR YOK. BUNLAR HERHALDE SÖYLENTİLER OLSA GEREK''

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''(Mevduata 2 yıl sınırsız garanti getirilmesi) Henüz bu konuda alınmış bir karar yok. Bunlar herhalde söylentiler olsa gerek'' dedi.

Unakıtan, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısını sunmak için geldiği TBMM Plan Bütçe Komisyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Mevduata 2 yıl süreyle sınırsız garanti getirileceğine yönelik haberlerin hatırlatılarak, ''Hükümetin bu konuda bir karar alıp, almadığına'' yönelik soru üzerine Unakıtan, bunun, Hükümetin bir kararı olabileceğini vurgulayarak, ''Hükümet bu konuda henüz böyle bir karar almadı. Bunlar herhalde söylentiler olsa gerek'' dedi. Unakıtan, Hükümetin böyle bir karar alması halinde de bu durumun Hükümet sözcüsü, ilgili bakan veya Başbakan tarafından açıklanacağını belirtti.

Konunun gündeme gelip, gelmediğine ilişkin soruya Unakıtan, ''Şimdi 'gündeme geldi mi' diye bir şey yok. Ekonomik hadiseler dinamik konulardır, sürekli olarak değişirler. Değişen ekonomik gelişmelere karşı sürekli olarak ekonomi idaresi birtakım tedbirler alır. Şimdiye kadar ne tedbirler aldığımızı zaten kamuoyuna açıkladık. Ama bu konuda henüz alınmış bir karar yok'' yanıtını verdi.

Unakıtan, sorunun, ''Her an olabilir değil mi?'' şeklinde yinelenmesi üzerine ise ''Şimdi çeşitli şekillerde sorular sorarak beni belli noktalara getirmeye çalışmayın. Henüz bu konuda alınmış bir karar yok'' dedi.

-''TÜRKİYE'DE DOLARA KARŞI BİR TALEP ARTIŞI VAR''-

Dolarda büyük bir artışın söz konusu olduğunun belirtilerek, ''Bütçede dolar öngörünüz 1,40 civarında'' ifadesi üzerine Unakıtan, Türkiye'de dalgalı kur sisteminin cari (uygulanmakta) olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Eğer kura fazla talep olduğu takdirde, dolara veya avroya fazla talep olduğu takdirde bu artar. Dolar son günlerde avroya karşı da diğer bütün para birimlerine karşı da değerlendi ve büyük oranda da her gün bu değerini giderek artırıyor. Nereye kadar gidecek? Onu hep beraber göreceğiz. Bundan kaynaklanan bir husus var. Türkiye'de dolar ve dolara karşı da bir talep artışı söz konusu. Bu durumlarda Türk Lirası'nın değer kaybetmesi, doların değer kazanması tabidir. Bunları normal görmek lazım. Bazı günler hassas günler oluyor, bu günler geçince de her şey normale tekrar dönüyor. Bunları hep beraber daha önce de Türkiye'de çok yaşadık.''

''Merkez Bankası müdahale etmeli mi?'' sorusu üzerine Unakıtan, ''Soru sorduğunuz kimse Türkiye Cumhuriyeti'nin Maliye Bakanı... Merkez Bankası da bağımsız. Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanının Merkez Bankasına, 'şöyle yapmalı, böyle yapmalı' demesi mümkün değildir. Ona göre soru sorun'' dedi.

kaynak
 
Üst