Yerli yolcu uçağı geliyor!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
264814.jpg

Türkiye yerli helikopter ve yerli tank projelerinin ardından yerli uçak üretimi için de harekete geçti.

TRT Haber'e konuk olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yerli uçak üretmek için harekete geçtiklerini açıkladı. "Dün Bakanlar Kurulu'na sunum yaptık" diyen Yıldırım, "Önce yapılması için mutabakata varıldı. 60-120 koltuk kapasiteli uçaklar üretmeyi planlıyoruz" dedi.

Bakanlar Kurulu'ndaki dünkü sunumun ardından prensip olarak böyle bir projenin hemen başlatılmasının uygun olacağı kararının verildiğini ifade eden Yıldırım, yerli uçağın büyük değil üç saate yakın uçuş yapabilen bölgesel bir uçak olacağını kaydetti.

Yıldırım, 10 yılda toplam 14.5 milyar doların hava yolu araçları ve malzemelerine verildiğini söyleyerek, cari açığı düşürmek için Türkiye'nin kendi uçak ve uydusunu yapması gerektiğini bildirdi.

TRT Haber

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
kanatları katlanabilen bir şey yapsınlar malum hava limanlarımızda park sorunu var.

spybot

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
630
Yerliymiş atma recep din kardeşiyiz..:D

shadow2

Profesör
Reaksiyon puanı
23
5 senedir herşeyin yerlisi yapıyoruz diyorlar ama ortada bişey yok. Şu bizim Atak ne oldu acaba? 2014'te gelcekmi artık?

VincentVega

Profesör
Reaksiyon puanı
3
5 senedir herşeyin yerlisi yapıyoruz diyorlar ama ortada bişey yok. Şu bizim Atak ne oldu acaba? 2014'te gelcekmi artık?
2012 yaz ayında fabrikada 3 tane hazır ATAK vardı. Şu an kaç tane oldu bilmiyorum. Biryerlere çamur atmadan önce araştırırsak çok güzel olacak.

shadow2

Profesör
Reaksiyon puanı
23
2012 yaz ayında fabrikada 3 tane hazır ATAK vardı. Şu an kaç tane oldu bilmiyorum. Biryerlere çamur atmadan önce araştırırsak çok güzel olacak.

Eleştiri olsun diye söylemedim. Gerçekten merak ettiğim için söyledim. Yapamasalar bile gayret etmeleri bile güzel ama insan şöyle meydanda görmek isitor yapılanları.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Eleştiri olarak şunu söyleyebilirim ama yerli malı denilen Atak helikopter fabrikası keşke ülkemizde olsa.

VincentVega

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Eleştiri olsun diye söylemedim. Gerçekten merak ettiğim için söyledim. Yapamasalar bile gayret etmeleri bile güzel ama insan şöyle meydanda görmek isitor yapılanları.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Eleştiri olarak şunu söyleyebilirim ama yerli malı denilen Atak helikopter fabrikası keşke ülkemizde olsa.

Helikopter zaten Türkiye'de üretiliyor. Ankara'da TAI tesislerinde. Test uçuşları yapılıyor.

grkn-g

Doçent
Reaksiyon puanı
3
benim bildiğim atak zaten tsk envanterine girdi ama malum tsk da işler enteresan ilerler daha bir kaç adet yapıldığı için şimdilik bunlarada bişey olmasın komutan öttürür diyerek kullanılmıyordur :)

VincentVega

Profesör
Reaksiyon puanı
3
İtalyada zannediyorum ben. Silah sistemleri Türkiye'de diye biliyordum.
Tasarımı İtalyan Agusto A129 helikopterin geliştirilerek yapıldı.
Ayrıca eklemek isterim ki araba vs. yapmıyorsunuz, helikopter yapıyorsunuz. Bunun gövdesi şurdan motoru şurdan gelsin önemli değil. Önemli olan silah ve avyonik sistemleridir.

green_lion

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Bir tanesi bile yerli değil arkadaşlar. Motoru kim üretiyor? Yarın motor üreticisi ülke ile savaşa girersek nasıl üreteceğiz? Yolladığı füzeleri kim üretiyor? Füzeleri üretenler bize satmaktan vaz geçerse ne yapacağız? Kendi yapımımız olan füzelerin motor ve diğer aksamları kim tarafından üretiliyor? Yön bulmakta kullanılan uydular kimin uyduları? Uydular bize hizmet vermeyi keserse ne yapacağız? Biz malzemeleri alıp, üzerine yazılım çakıp biz ürettik diyoruz. Çin den pc alıp pardus kurarsan o cihazı sen üretmiş olmazsın. Sen modifiye etmiş olursun. Bizim kendi teknolojimiz yok maalesef.

Özellikle savaş araçlarında yerli üretim çok ama çok önemlidir. Savaş durumunda uçakların düşecek ve yenilerini üretmen gerekecek. Üretici ülkeler sana satmayı keserse düşenin yerine koyamazsın ve savaş yapamazsın. Çivisinden somununa kadar üretebilmen gereklidir.

Mesela bir örnek vereyim
2. dünya savaşında Amerika başkanı Roosewelt kongreye diyor ki :
Almanlarla savaşa girmemize 1 yıl var. Bu 1 yıl içerisinde üretim hedefimiz 200.000 uçak olmalıdır. Almanların sanayisi ile baş edebilmek için bu gereklidir. Sonuç olarak bu 200.000 uçak 1 yılda üretiliyor. Dış yardımsız. Yardım edebilme potansiyeli olan tüm ülkeler Alman işgali altında çünkü. Öz kaynaklar ve yerli malzemeler ile.

Sene 45 civarında bir savaş için 200.000 uçar kerekiyorsa 2000 li yıllarda ne kadar askeri cihaz gerektiğini siz düşünün. Bu cihazların üretiminin dışa bağımlı olmaması gerektiğini de. Biz müttefiklerimizden aldığımız malzemeleri birleştirip halkı ve kendimizi kandırıyoruz. Bu tür hamleler yeterli olmasa bile aslında iyi gelişmeler. Bir gün o motorları da üretecek tecrübeye sahip olmamız mümkün sonuçta.

Olası Suriye, Yunanistan ve benzeri ülkelerle aramız açıldığında gazeteler hep şunu yapıyor.
2 ülkenin askeri gücünü yayınlıyor. Yunanistan 2.000 uçak Türkiye 2.500 uçak falan. O kadar hatalı bir tespit ki bu. Saçmalığın daniskası. Uçaklar düştükten sonra biz yenisini alamayacağız. AB baskı yapacak. Yunanistan alabilecek. Yada tam tersi biz alacağız Yunanistan alamayacak. Savaşın kaderi silahı satanın elinde olacak. Olacak iş mi bu.

neskalii

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Hayırlı olsun inşallah dedikleri gibi Yerli..!!! olur..

MasterFather

Profesör
Reaksiyon puanı
59

Araştırdık.halen test aşamasındaymış.ölme eşşeğim yaz gelsin.2100000 yılında seri üretime artık.Arkadaş haklı.Hani bir arada yerli otomobil diyorlardı.Ne oldu.o kaç yılında seri üretime geçer.310000 yılında mı.şimdi diceksin hiç yapılmasın mı yani.yapılsın da zaman yok artık.kaybedilen 1 saniye bile önemli.

geçtik helikopteri,uçağı.daha kendi füzeni üretemiyorsun.Nato'dan dilenip patriot alıyorsun.ondan sonra bir şey dedik mi.hakaret ediyorsunuz.uzay'a uydu gönderdik diyorsun.daha uydunu uzaya gönderecek.fırlatacak teknolojin yok.çoçuk mu kandırıyon.

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
454
Sen ne yaptın diye sorarlar adama.. Tabii ki hiç. Destek yok bari köstek olmayın :)

ikspi

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Geriden de olsa yüksek ivme ile ilerlemek lazım...

VincentVega

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Araştırdık.halen test aşamasındaymış.ölme eşşeğim yaz gelsin.2100000 yılında seri üretime artık.Arkadaş haklı.Hani bir arada yerli otomobil diyorlardı.Ne oldu.o kaç yılında seri üretime geçer.310000 yılında mı.şimdi diceksin hiç yapılmasın mı yani.yapılsın da zaman yok artık.kaybedilen 1 saniye bile önemli.

geçtik helikopteri,uçağı.daha kendi füzeni üretemiyorsun.Nato'dan dilenip patriot alıyorsun.ondan sonra bir şey dedik mi.hakaret ediyorsunuz.uzay'a uydu gönderdik diyorsun.daha uydunu uzaya gönderecek.fırlatacak teknolojin yok.çoçuk mu kandırıyon.

Belli ki Roketsan'dan, Tai'den, Tei'den, Aselsan'dan pek haberdar değilsiniz.

FullScreen

Profesör
Reaksiyon puanı
2
3 saat uçabilecen bir uçağı dolmuş olarak nitelemek yanlış.

İzmir-Erzurum arası 2 saat sürüyor.

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Bunlar tabi ki güzel gelişmeler.

Kapasitesine göre söylenmiş bir söz. Mevcut uçaklar ile yan yana koyunca öyle oluyor..

Hocam sen de iyice indi-bindiye bağladın olayı :D

Karargaht

Dekan
Reaksiyon puanı
112
2003'den beri, yerli şu, yerli bu deyip duruyorlar görünürde bişey yok.

Çünkü 10 yılda bitecek projeler değil çoğu. (:

Benim bildiklerim:

Yerli otomobil yakında açıklanacak. Kimler yapacak belli olacak.

Yerli uçak: konsept (tasarlama) çalışmaları sürüyor. 2023 yılında uçmaya hazır olacak.

Yerli eğitim uçağı: hazır. Testler tamam, artık seri üretime geçiliyor. Adı: hürkuş.

Yerli casus uçak: Anka hazır. Tüm testlerden başarı ile geçti. Artık seri üretime geçip pazarlanması ve TSK'ya teslimi için hazırlık var.

Yerli casus uçak: Vestel tarafından üretilen casus uçak protetipi hazır. Uygun görülmesi durumunda oda devlet desteği ile üretimine başlanacak.

Yerli savaş gemisi: hazır. Hali hazırda TSK envanterinde bulunuyor.

Yerli uzun menzilli füze: özellikle başbakan tarafından emri verildi. Kısa menzilli zaten projede vardı. Tasarım aşamasında.

Ve bunun gibi aklıma gelmeyen onlarca proje yapım aşamasında.

Fearlees

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Uçak haberi yapıp,helikopter resmi koymak :D

VincentVega

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Bunun motoru yabancı, bunun kaportasını şunlar yapıyor zihniyeti değişmedikçe ne yaparsak yapalım yaranamaz bizim milletimiz.