Yenilseydik Sorumlu Ben Olacaktım

DarkLady

Dekan
Reaksiyon puanı
12
...
Bir aralık konu İstiklâl Savaşı'na geldi. Dikkat ettim, Binbaşılar dahil her komutanın hangi birliğe komuta ettiğini, nerede bulunduğunu, -bir gün önce olmuş gibi- hatırlıyordu. O savaş ki araç, gereç, personel kıtlığı bugün güç tasavvur edilirdi. Tümenlere binbaşılar, Kolordulara yarbaylar komuta ediyordu! Fakat, bu kadro canını dişine takmış bir ekipti. Var olmak ya da olmamak bu savaşın sonucuna bağlıydı. 30 Ağustos bu ruh haletinin eseriydi. Böyle bir dramı, hem yazarı, hem baş aktörünün ağzından dinlemek müstesna bir mutluluktu. O anılar Ata'yı coşturdukça coşturuyordu. Anlatmalarında abartma yoktu. Ama bu anlatış öylesine canlı, öylesine plastikti ki, hepimiz heyecandan heyecana sürükleniyorduk. Anlatışlarını şöyle bağladı:
- İşte büyük zafer böyle ortak bir eserdir. Şerefler de ortaktır.

Bu alçakgönüllülük şaheseriyle konunun kapanacağını tahmin ediyorduk. Bu arada Atatürk bir duraklama yaptı. Sonra içine dönük, adeta kendisiyle konuşur gibi ilave etti:
- Ama yenilseydik sorumluluk ortak olmayacak yalnız bana ait olacaktı.

Bu belagat karşısında gözyaşımı tutamadım. Tarihin, zaferleri kendine maleden, yenilgileri ise maiyetine yükleyen sahte kahramanlarını hatırladım.

Ord. Prof. Sadi IRMAK

Kaynak: Sadi Irmak, Ord Prof. - Atatürk'ten Anılar, 1978

Esma

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
hep böyle olmaz mı zaten
kazanırken iyisindir biraz işler kötüye sardımı arkadan bıçaklayanlar aleyhinde konuşanlar çoğalır. sonrada işler tekrar düzelince hiç bir şey olmamış gibi bu insancıklar sana yamanmaya başlarlar

DarkLady

Dekan
Reaksiyon puanı
12
Esma dedi ki:
hep böyle olmaz mı zaten
kazanırken iyisindir biraz işler kötüye sardımı arkadan bıçaklayanlar aleyhinde konuşanlar çoğalır. sonrada işler tekrar düzelince hiç bir şey olmamış gibi bu insancıklar sana yamanmaya başlarlar
seninde başından geçmiş gibi konuşuyorsun

Esma

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ziraatci63 dedi ki:
Esma dedi ki:
hep böyle olmaz mı zaten
seninde başından geçmiş gibi konuşuyorsun
kimin başından geçmemiştir ki
hepimiz böyle durumlarla karşılaşmadık mı

DarkLady

Dekan
Reaksiyon puanı
12
sende haklısın bi yerde
ama yanındakiler gerçektenn seninleyseler böyle bişey zor olur
çok şükür böyle bi durumla karşılaşmadım

onair

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Bu yüzden geçmişimizi iyi düşünüp geleceğimiz için sağlam adımlar atmalıyız. Zor zamanlarınızda kimler iyi gün dostu ve kimler kötü gün dostu olduğunu iyi kavramak lazım. Her başarıyı kendimize mâl etmemek ve bu başarıda bizimle çalışan insanlarıda unutmamak, başarızlığıda kimseye mâl etmemek ve kendi yanlışımızı görüp düzeltmek gerekir.