Yeni Steve Jobs Beklemek...

Yekta Fırtına

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Teknoloji dünyasının en çok tartışılan insanıdır Steve Jobs, çok fazla seveni olmasına rağmen bir o kadar da nefret edeni vardır. Teknoloji dünyasına kazandırdıklarını anlatmaya başlar hep sevenler, sevmeyenler ise bunların zaten var olduğunu Steve’in sadece boyayıp önümüze koyduğundan bahseder. Aslına bakarsanız iki görüşü savunanlar da haklıdır. Steve ‘’DEVRİM’’ olarak görülen ürünlerin hepsinde zaten var olanı kulllanıcı için en iyi şekilde yoğurup önümüze sunmuştur. Kendi fikrimi söylemem gerekir ise ben gerçekten teknoloji dünyasının Steve ile daha bir yer olduğuna inanlardandım hala da buna inanıyorum çünkü sevmeyen kişilerin göz ardı ettikleri bir kaç birşey olduğunu düşünüyorum.

2001 yılında ilk iPod, 2007 senesinde ilk iPhone, 2008 yılında sadece kırpılmış bilgisayar gözüyle bakılan MacBook Air ve son olarak 2009 yılında ne kadar gereksiz olduğu bangır bangır bağırılsa da ilk iPad çıktığında da bunlar türünün ilk örnekleri değildi önceden var olan ürünlerin sadece çok iyi bir şekilde kullanıcı düşünülerek tekrar yoğurulmuş revizyonlarıydı. Neden peki onlar tutmadı da hep Apple ürünleri tuttu, piyasaları alt üst etti ve farkında olmasak bile neden hep piyasada bu ürünlere benzeyen cihazlar mevcut. Atlanılan bir konu bu bence, bir firmanın varoluşu boyunca bir veya iki tane devrimsel ürün çıkarması gayet normal peki Apple’ın çıkardığı bunca devrimsel ürün sizce tesadüf mü? Bu soruyu kendimize sormamız lazım. Apple Gizlilik bakımından gerçekten çok sıkı bir firma olduğundan iç işleri hakkında çok az bilgiye sahibiz ancak bu ürünlere baktığımız zaman ‘’ Gerçekten anlayamadığımız bir şeyler var demekki…’’ diyebilmeliyiz, en azından ben bunu Apple ürünlerimi kullanmaya başladığım zaman çok sık dile getiriyorum.

Gözden kaçırılan diğer bi konu da Steve’in başarısının sadece Apple’dan ibaret sanılması. Steve 1985 yılında Apple’dan kovulmuştur, bu bakıldığında üzücü bir olay gibi görünebilir ancak Jobs’ın teknolojiye kattıkları bakımından gerçekten bir dönüm noktası olmuştur. Steve Apple’dan ayrıldıktan sonra NeXT Computer firmasını kurmuştur ve NeXT o dönemde üniversitelerde, bilimsel araştırmalarda çok yüksek kullanım payına sahip olmuştur, zamanın donanımsal özelliklerinin çok üstünde bilgisayar üretmiştir NeXT.

Bir diğer başarısı da gene bu dönemde olan Pixar’dır. Şu anda bile Hollywood’un en iyi animasyon stüdyosu olarak bilinen Pixar, Steve’in o zamanlarda başında olduğu projeler sayesinde bu kadar adını duyurmuştur. Hepimizin bildiği dünyanın ilk animasyon filmi Toy Story filmininde çıkmasında Steve çok büyük rol oynamıştır, projenin geliştirilmesinden bizzat kendi sorumludur.

Sonuç olarak Steve’in gerçekten teknoloji konsunda önemini bir kez daha vurguladıktan sonra çevremden ve teknoloji severlerden duyduğum ve bu yazıyı yazmamdaki asıl konuya geliyorum. Bir daha Steve Jobs gibi biri gelir mi? Aslında geldi bile 1,5 sene öncesine kadar benim de haberim yoktu fakat gerçekten gelmiş sadece ilgilendiği alan biraz daha farklı ama gerçekten böyle biri var, bu kişi Silikon Vadisinde mucit ve girişimci olarak anılmaktadır. 43 yaşında olmasına rağmen SpaceX firmasının kurucusu, Tesla Motors ve PayPal’ın kurucu ortağıdır. Space X’te CEO ve baş tasarımcı, Tesla Motors’ta ise gene CEO ve aynı zamanda ürün mimarı olarak görev yapmaktadır. SolarCity firmasında da aynı zamanda başkandır. Bİlmeyenlerin çok merak ettiğinin farkındayım bu kişi Elon MUSK.

Başarılarını ve hayatı ile alakalı ilk makaleyi okuduğum zaman şaşkınlığımı hala hatırlıyorum. Yaptıkları işler ve kurduğu firmaların hepsi birbirinden değerli ve yenilikçi ürünlerin yanı sıra bu firmalar da aynı zamanda daha iyi bir dünya adına çabalayan firmalar, nasıl mı; Tesla Motors elektrikli araçlar üreten bir firma ve bu pazarın öncülerinden, SolarCity ise Birleşik Devletler’e en büyük güneş enerjisi sistemi sağlayıcısıdır, SpaceX firmasının ilgilendiği alan ise roketlerdir hatta şu ana dek Falcon 1 ve Falcon 9 roketleri fırlatılmış ve başarıya ulaşmıştır. Tasarladıkları ilk Dragon adında uzay aracı ile başarıyla uyduya astronot taşımıştır. Elon Musk’a ise neden uzay konusunda bu kadar hevesli olduğu sorulduğunda şu cevabı vermiştir; "Bir asteroid veya büyük bir volkan bizi yok edebilir, ayrıca dinazorların hiç görmediği risklerle karşı karşıyayız: mühendislik ürünü bir virüs, yanlışlıkla oluşturulmuş bir mikro karadelik, küresel ısınma ya da sonumuzu getirecek henüz bulunmamış bir teknoloji. İnsan ırkı milyonlarca yıldır evrimleşmekte, fakat son 60 yılda atomik silahlar kendimizi tüketmek için bir potansiyel oluşturdu. Er ya da geç hayatı mavi-yeşil topun ötesine genişletmek zorunda kalacağız – ya da soyumuz tükenecek.”

Elon Musk’ın ilerleyen zamanlarda adından sıkça söz ettireceği aşikar, şu ana dek yaptığı işlerede baktığım zaman çevrem “Yeni Steve Jobs ne zaman gelir?” diye bir soru yönelttiği zaman heyecanla Elon Musk diyorum ve siz okuyucalara bu Muciti yakından takip etmelerini öneriyorum.

Yekta FIRTINA

erdemlee

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Yazın cidden çok kaliteli olmuş baya emek var helal olsun :) yeni bir steve jobs beklemek derken zaten onun gibi birsürü dahi var teknolojinin gelişiminde çok fazla insanın rolü var sadece steve jobsu teknolojiyle bağdaşlaştırmak saçma olur ama benim gözümde en önemli rolü özellikle akıllı telefonların ilk çıktığı zamanlarda teknolojiye yön vermesi steve jobs o hamleleri yapmasıydı cidden teknolojide bu kadar gelişim olmazdı kısaca steve jobsa ciddi anlamda saygı duyarım ama onun gibi birsürü dahi var.
Birde Steve jobsun hayatını ve edindiği tecrübelerini kendi ağzından dinlemek isterseniz bu linke tıklayın youtubede dolanırken rastlamıştım :)
http://www.youtube.com/watch?v=SVLoUWH0cmo

Yekta Fırtına

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Çok teşekküğrler [MENTION=280737]erdemlee[/MENTION] fakat emin ol Apple ve Steve ile lakalı tüm videoları ve keynote'ları izledim onu da çok iyi biliyorum ilham kaynağımdan biri de oydu hatta yazarken çok teşekkürler gene de. :)

altun92

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Dünya bir Steve daha kaldırır mı orası meçhul :)