Yazın burun kanamalarına dikkat

paramedik911

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Yazın burun kanamalarına dikkat
Artan sıcaklar ve kuruyan hava, burun kanamasını da tetikleyerek yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.

ADANA - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr.
Barlas Aydoğan, burun kanamasının her yaş grubunda görülebileceğini, sık tekrarlamasının ise tümör habercisi olabileceğini söyledi. Sıcaklıklara bağlı olarak burun kanaması şikayetlerinde de önemli artış yaşandığını anlatan Aydoğan, “Sıcakların artması, kuru havanın burun içindeki kılcal damarların daha kolay zedelenmesine, dolayısıyla da kanamalara yol açıyor” dedi.
Güneşli havaların burunda kuruma, kabuklanma ve dokularda daha çabuk hasara yol açtığını vurgulayan Aydoğan, şöyle konuştu:
“Yaz aylarında çok ciddi şekilde burun kanamalarında artışa neden oluyor. Bunun yanı sıra klimalı ortamlar da burun kurumasına bağlı kanama görülebiliyor. Sık tekrarlayan ve durmayan kanamalar, burundaki tümörün habercisi olabileceği gibi kişide panik ve stres yaratarak yaşamı da olumsuz etkiliyor. Çoğu zaman dinlenmek için gidilen tatiller, bu kanamalar nedeniyle çekilmez olabiliyor.”

Sık burun kanamasının yüksek tansiyon habercisi olabileceğine de dikkati çeken Aydoğan, önlem olarak klimalı ortamların havalandırılması, burun nemlendirici kremler veya spreyler kullanılmasını önerdi.

“SİGARA DA TEHDİT EDİYOR”
Aydoğan, sigara kullanımının birçok hastalıkta olduğu gibi burun kanamalarında da başlıca etken arasında yer aldığını bildirdi.

Sigara dumanının burun içindeki tüylü hücrelerin çalışmasını engellediğini anlatan Aydoğan, “Tüylü hücreler tam çalışamadığı için, kanama daha kolay meydana geliyor” dedi.

Burun kanaması durumunda oturur ve baş önde pozisyonda olunması gerektiğini belirten Aydoğan, kıkırdak dokuya bastırarak yanlardan yapılacak baskıyla kanamanın önlenmeye çalışılması gerektiğini kaydetti.

El yardımı ile yapılacak tamponla kanamanın önlenebileceğini anlatan Aydoğan, durmayan kanamalarda ise mutlaka bir uzman doktora baş vurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

http://www.ntvmsnbc.com/news/415164.asp#storyContinues

chimera

Dekan
Emektar
Administrator
Reaksiyon puanı
577
Sigaranın da tehdit etmediği şey yok ki. Herkes dikkatli olsun, bu ara havalar biraz daha fazla sıcak. :S

m1903

Profesör
Reaksiyon puanı
8
TuningMert dedi ki:
Sigara kullanmam ama burnum her gün düzenli olarak kanar ;)
anlaşıldı sen bunun için böylesin :P Bendeyse tam tersi kışın kanadı yazın kanamadı :)

paramedik911

Doçent
Reaksiyon puanı
1
TuningMert dedi ki:
DOktora gıttınmı bence bır doktora gıt derım sıcaklardanda olabılır altında baska bır hastalıkta yatabılır

TuningMert

Dekan
Reaksiyon puanı
84
Kanser miyim diye tırsmıyorum değil.Ondan doktora gitmiyorum...

gokhans19

Profesör
Reaksiyon puanı
5
TuningMert dedi ki:
Sabah akşam yemeklerden önce bir çay kaşığı kanar :D :D

TuningMert dedi ki:
Kanser miyim diye tırsmıyorum değil.Ondan doktora gitmiyorum...
Yok ya bişey olmaz en fazla ölürsün (: (: (: Şaka bi yana git doktora söyle ayrıca kanser olanların ağzındna kan gelir burnundan gelmez ^^

Jengar

Profesör
Reaksiyon puanı
23
şua an kadar burnum hiç kanamadı kanamaz inşallah saol :)

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Burun Kanaması damar Çatlaklığından Dolayı olur. Benimde Çık Sıcaklarda veya Burnuma gelen Darbelerden dolayı kanar. Damar çatlaklığının tedavisi mümkün.