Öncelikle yazımı daha iyi idrak edebilmeniz için konuda geçecek olan bazı terimleri açmak istiyorum.
Flatpak: Aslında, older (eski) formu ile xdg-app olarak tanıdığımız snap ve package türevi projelerden biri. Makineden bağımsız sistemi irdelemeyen şekilde uygulama çözümü sunduğunu savunur.
Flathub: Kısaca Flatpak tarafından desteklenen repo ve uygulama merkezi.
Yukarıda belirttiğim gibi içerikte sıkça karşılaşacağımız ana iki terimi özetledim ki böylece girizgahımızı baştan ayarlamış olalım. Tabii ki iki üç terimi özetleyip konuyu kapatmayacağız. En azından benim düşüncem bu şekilde değil. Flatpak kendi bünyesinde bir app (uygulama) çözümü içerisine girmeyi hedeflemiş diyebiliyoruz. Size bir sanal sandbox ortamı sunuyor önünüze getiriyor, sizin yapmanız gereken install edeceğiniz (yükleyeceğiniz) paketi seçmek ve bağlı yönergeyi izlemek. Flatpak'in bunları sunarken "OsTree"den faydalanması ise projeyi kusursuz kılmıyor elbette ama hatalarını, sorunlarını en aza indirgiyor. Yani görülmesi muhtemel olan uçbirim parametre hatalarını, error ekranlarını, bağımlılık sorunlarını OsTree sistemi ve uygulama biçimiyle sentezlediği için göremiyoruz.
Yazıyı hazırlarken arka planda tekrar bir test gerçekleştirmek istedim Flatpak için. Flathub'a giriş yaparak Nvidia kartım için ihtiyaç duyacağımı düşündüğüm "GreenWithEnvy" isimli yazılımı, "Install" ettim ve sorunsuz biçimde çalıştırdım.
Flatpak, Flathub bunlardan nasıl faydalanacağım?
Flathub adresine girdiğinizde "Quick setup" kısımına erişeceksiniz, Burada sizden kurulum için kullandığınız distroyu (dağıtımı) seçmenizi isteyecek. Adreste desteklenen dağıtımlar belirtiliyor gördüğünüz gibi. Dağıtım temellerine dikkat etmenizi öneririm. Listede görünmeyen bir "Debian" tabanlı dağıtımın Flatpak desteği olabilir zira orada direkt olarak Debian'a destek verdiğini görüyoruz. Aynı şey Arch tabanları ve diğer dağıtımlar içinde geçerli. Ben listede bulunan ve genellikle tercih edilen dağıtımların kurulum yönergelerini paylaşmaktan yana olacağım. Kök aşamaları ele alalım ki hem ortalığı dağıtmamış olalım hem düzenli ilerleyelim.
Ubuntu
Ubuntu'nun 18.10 (Cosmic Cuttlefish) veya 19.04 (Disco Dingo) taze sürümlerinden birini kullanıyorsanız yapmanız gereken tek şey uçbirimi açmak ve şu komutu düşmek.
~$ sudo apt install flatpak
Daha older bir Ubuntu sürümüne sahipseniz Flatpak'in size önerdikleri; Official bir PPA anahtarını eklemek, sistemi tazelemek, kurulum aşamasına geçmek. Onu da şöyle yapıyoruz.
~$ sudo add-apt-repository ppa:alexlarsson/flatpak
~$ sudo apt update
~$ sudo apt install flatpak
Flatpak pluginini (eklentisini) dahil edersek uçbirim (terminale) gerek kalmadan işlemimizi halledebiliriz.
~$ sudo apt install gnome-software-plugin-flatpak
Flathub reposunu ekleyelim.
~$ flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
Sisteme restart verebiliriz.
Debian
Debian Buster veya daha yeni bir sürüme sahipseniz şunu yapıyorsunuz.
~$ apt install flatpak
Debian Backports Jessie, Stretch sürüm türevlerini kullananlar için adresimiz. Flatpak paketinin Backports repolarında var olduğunu görebilirsiniz.
Devam edelim...
~$ apt install gnome-software-plugin-flatpak
~$ flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
Mint
Şanslısınız! 18.3 ve üstü Mint sürümlerinde Flatpak entegre olarak gelir herhangi bir kurulum gerektirmez. Şu an 19.2 Tina üzerinde olduğumdan veyahut da siz bu güncel sürümlerden birinde olursanız göreceğiniz ekran bu. Mint için older bir sürüm kullanıyorsanız adrese girişte yönergenizi bulmanız olasıdır.
ElementaryOS
PPA anahtarını takmadan önce eOS'da yüklediğimiz pakete dikkat.
~$ sudo apt install software-properties-common --no-install-recommends
~$ sudo add-apt-repository ppa:alexlarsson/flatpak
~$ sudo apt update
~$ sudo apt install flatpak
~$ flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
Restart.
Arch
~$ sudo pacman -S flatpak
Flatpak GitHub Releases sayfasından projenin güncellenen sürüm bilgilerine ulaşabilirsiniz. Şu an 1.4.3'ü konu alıyor ve 6 gün önce release girişi yapılmış. Verdiğim release sayfasından güncel takipte bulunabilirsiniz.
Böylece bir yazının daha sonuna geliyoruz, umarım keyif almışsınızdır.

Son düzenleme: