Yatay Geçiş İçin Çok Kararsızım Lütfen Bir Bakın

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
100
Merhabalar arkadaşlar, belki bilenleriniz vardır ben İstanbul'da bir vakıf üniversitesinde Elektronik Mühendisliği okuyorum ve okulumda bölüm birincisiyim
ve büyük ihtimalle de bölüm birincisi olarak mezun olacağım. Bu sene 3. sınıfa geçiyorum ve önümde Yıldız Teknik Üniversitesine yatay geçişle geçme gibi bir durum var.

Şimdi, oraya geçersem not sistemi ve ders içerikleri bire bir aynı olmadığı için ortalamam düşecek ve en az yarım dönem de okul uzayacak. Şu anki okulumda hem arkadaş çevrem geniş hem de hocaların hepsi beni tanıyor ve zaten bizim prof hocaların çoğu da YTÜ'den gelmişler.

Bu nedenle tereddütte kaldım, ne yapsam ne etsem bilemiyorum. Fikir almaya ihtiyacım var.

Acaba kariyerim açısından bir vakıf üniversitesini bölüm birincisi olarak bitirmek mi avantajlı yoksa Yıldız Teknik Üni'de sıradan bir öğrenci olarak bitirmek mi avantajlıdır?

Bir de mezun olduktan sonra yüksek lisans da düşünüyorum ve belki yurt dışında da okuyabilirim. Oraya giderken de not ortalamama bakılacak. Yüksek lisansı tamamladıktan sonra mezun olduğum okulun bir önemi kalıyor mu yoksa yüksek lisansı nerede yaptığım mı önemli?

Biliyorum iyice karışık bir olay, benim de kafam allak bullak oldu ne yapacağımı bilemiyorum. Lütfen fikirlerinizi belirtin.

muhammedyakup

Doçent
Reaksiyon puanı
4
sen bozma rahatını bence bende selçuktayım elektronikte konuştuğum mühendislerin dediği hep bu üniversite adı bir yere kadar taşır seni gerisi hep sana kalmış kendini ne kadar geliştireceğine bağlı

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
100
Neden belirtirseniz sevinirim.

sen bozma rahatını bence bende selçuktayım elektronikte konuştuğum mühendislerin dediği hep bu üniversite adı bir yere kadar taşır seni gerisi hep sana kalmış kendini ne kadar geliştireceğine bağlı
Cevap için sağolun. Özellikle mühendislik okuyan arkadaşların ve mezunların fikirleri benim için çok önemli. Elektronik alanında çalışanlar üyelerimiz varsa zaten onların fikirleriyle de belki kararım şekillenir.

E32KERNEL

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Ben geçme derim. 3. sınıfa geçiyorsun, bölüm birincisisin. Şİmdi YTÜ 'ye geçersen, epey bir sıkıntı çekersin Notların bile düşebilir. Bir de şu var, 1. veya 2. sınıfta olsan, geçmek istesen belki git diyebilirim ama şurada gelmişsin 3.sınıfa ve derslerin de iyi.

Diğer bölümleri bilmem ama mühendislik kesinlikle üniversiteye bağlı bir şey değil. Öğrenciye kalmış bir şey. Tabi ki iyi üniversite de okursan, kendini kolay gösterirsin, sosyal olanaklardan yararlanırsın, hocalar kaliteli olur, bişeyler bişeyler ... Ama tüm üniversitelerde öğretilen şeyler, aynı şeyler. Birisinde farklı dersler verilmiyor.

Ne güzel elektronik mühendisliğinde okuyorsun. Bölüm birincisisin. Hem vakıf üniversitesinde okuman hem de bölüm birincisi olarak bitirmen, senin için, kendini geliştirmede büyük bir fırsat bence. Bence sen, bir an önce ortaya farklı şeyler koymaya çalış ve üniversiteyi kafana takma derim.
Tabi yine de sen bilirsin kardeş. :)

Yüksek lisansını da istersen YTÜ 'de yapabilirsin.Bu şekilde, okulu bitirirsen, kolay bir şekilde kabul ederler diye düşünüyorum...

garaman

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Kimse senin nereden ve ne derece ile mezun olduğuna bakmaz. Onları ilgilendiren tek şey senin onlar için neler yapabileceğindir.

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
100
Bu hafta başvuruları aldıkları için acil karar vermem lazım. Cevaplar için teşekkürler, şu ana kadar çok kararsızdım ama şimdi bir şeyler şekillendi kafamda. Diğer arkadaşlardan da yorum bekliyorum :)

semih61

Profesör
Reaksiyon puanı
43
farklı bir üniversiteye geçiş yaparsan hem daha çok hoca tanımış olursun hemde daha fazla arkadaş cevren olmuş olur bunlar kariyer çevre açısından önemlidir.önünde parlak bir gelecek varsa yani sende o ışık varsa hanisinden mezun olduğunun pekbir önemi kalmaz.belki başlarda zorluk çekebilirsin fakat kendini ıspatladıktan sonra pekbir önemi kalmaz.

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
karar vermen için önceliğini belirlemen lazım. eğer öncelik yurt dışında okumak veya yüksek lisans ise okulunda kalmalısın. yok eğer amacın mezun olunca piyasada iş bulup çalışmak ise YTÜ'ye geçmek daha mantıklı. çünkü iş ararken oranın diploaması sana avantaj sağlar.

tabi bu söylediklerim "kağıt üstünde" geçerli durum.

mesela bazı vakıf üniversitelerinde hocalar öğrencilerine iş bulmalarında yardımcı oluyor. mezun öğrencilerinin piyasada iyi yerlere gelmesi için çabalıyor ki, üniversitenin de reklamı olsun. devlet üniversitelerinde maalesef böyle bir çaba yok. bırak öğrenciye iş bulmayı, iş başvurusuna referans olmaya bile kaçınıyorlar. :)

senin okulda veya YTÜ'de durum nasıl bilmiyorum. bunlar genel-geçer düşüncelelerim.

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
[MENTION=105290]erenberk[/MENTION] Rahatını ve düzenini bozma bence. Okuduğun bölüm diploma öncelikli değil, yeterlilik öncelikli bir bölüm. O yüzden kendini geliştirmeye bak. YTÜ'de devam etsen, adaptasyon sorunları yaşarsın ve buradaki başarının çok altına inme ihtimalin var. Diplomada YTÜ yazsın istiyorsan buradan bölüm birincisi ya da derece ile mezun olursan YTÜ'de çok rahat yüksek lisans yaparsın. Ballı kaymak olur.

2. sınıfta benim de bir yatay geçiş maceram oldu. Yeni sınıfta tanıdıklar olmasına rağmen adapte olmakta zorluk çektim bir süre. Teknik bir bölümde böyle bir riski ben göze almazdım.

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
100
Alınması çok zor bir karar ve dönüşü de yok. Geçiş olursa okuduğum okula sonradan geri dönmek istesem bile bursum kesileceği için dönemem.

Hwoarang

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Akademik kariyer için not ortalaması önemlidir ama bir şirkete iş başvurusu yaptığında kimse senin not ortalamana bakmaz. Bunu da aklında tut.

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
Alınması çok zor bir karar ve dönüşü de yok. Geçiş olursa okuduğum okula sonradan geri dönmek istesem bile bursum kesileceği için dönemem.

Bi de burslu okuyosun? :D

Valla eren ben son gün son dakika hatta son saniye yetiştirdim başvuruyu. Kampüs sevdasına yatay geçtim. Pişman oldum sonra. Okuduğum fakülte; geçiş yaptığım üniversiteye bağlı, bir başka ildeki fakülteydi. Ancak eğitim kalitesi 10 numaraydı. Ortalama yaparak geçiş yaptım. Daha düşük bir ortalama ile de mezun oldum. Benzer şeyleri yaşama olasılığın var. Mutlaka düşün derim.

TamerSAY

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Not sistemi vs'den dolayı sıkıntı yaşarsınız. Bende erasmus işleri için uğraşmıştım o konuda. Sıkıntılı. Bence geçme arkadaşım. Zaten derslerin ve ortalaman iyiymiş. Okulu bölüm birincisi olarak bitirmek bence şuan oraya geçip orayı bitirmiş olmandan daha iyi... Açıkçası bir ayrı konu da Mühendislik'te vasıf önemli. Eğer hocalarında (ki çoğunluğu o üniversiteden gelme dediniz) iyiyse ve yeterince eğitim almışsan-alıyorsan kişisel gelişim olarak iyi bir yere geleceksiniz demektir hocam. Okulu zamanında bitirin. Boşa zaman kaybetmeyin derim ben. Hakkınızda hayırlısı olsun...