Yapay Zeka İnsan Düşüncelerini Konuşmaya Dönüştürebiliyor (Artık duymayan kaldı mı :) )

HÜDHÜD

Müdavim
Müdavim
5 Mayıs 2017
10,091
6,551
293
Duyanlar olsa da eskiden komplo teorisi diyenler için bilimsel makaleler... İnanması eskiden güçtü ama şimdi ...


1596186369069.png


Bilim insanları beyin sinyallerini etkili bir şekilde konuşmaya çevirebilen devrim niteliğinde bir yapay zeka bilgisayar sistemi geliştirdi. Yapılan kanıt niteliğindeki deneyler sayesinde, geleceğin beyin kontrollü iletişim cihazlarına artık yol açık. Bu sayede ALS, inme hastaları gibi hastalar dış dünyayla iletişim kurabilir. Normalde beyin-bilgisayar arayüzlerinde en büyük zorluk kelimeler ve görüntüler karşılığında beynin ürettiği sinyallerinde doğru tercüme etmektir.Bilim kurgu filmlerine özgü, düşünce gücüyle iletişim fikri her ne kadar yavaş ilerlese de, artık gerçekliğe ulaşmak üzere. Makine öğrenme teknolojisi üzerine yaşanan son gelişmeler sayesinde, bilim insanları veriler kitleler halinde işlendi. Geçtiğimiz yıl Kanadalı araştırmalar sayesinde EEG kullanılarak sübjelere gösterilen yüzler dijital olarak yeniden oluşturulmuştu. İşte yaşanan bu gelişmeler ışığında Amerikalı nöro mühendisler , insan ses korteksinden gelen sinyalleri işleyen bir bilgisayar algoritması geliştirdiler. Araştırmada epilepsi için beyin ameliyatı geçirecek 5 hastadan alınan veriler ilk olarak kullanıldı. Hastaların beynine çeşitli elektrotlar bağlanarak, 4 farklı konuşmacıdan kısa hikayeler dinletilerek , elektrokortikografi ölçümleri alındı. Bu ameliyatın invazif doğası gereği , beyin ameliyatı esnasında her hastadan 30 dakika boyunca nöral kayıtlar alındı. “Dr. Mehta ameliyatı yaparken, epilepsi hastalarına farklı insanlardan cümleler dinleterek beyin aktivitelerini ölçtük,” diyor araştırmanın kıdemli yazarı Nima Mesgarani. Konuşmacı basamakları söyledikçe , hastanın beyin sinyalleri kaydedilerek, sen kodlayıcıya(vocoder) tanımlanıyor. Sonrasında nöral ağ analiz edilerek, ses kodlayıcıdan üretilen çıkış temiz şekilde ayrılıyor.

1596186402634.png


Beyin Sinyalleri Yüksek Doğrulukla Çözülebiliyor “İnsanlar zamanın % 75’inde tekrarlanan ve anlaşılan sesleri anlayabiliyor ki, bu önceki denemelerin üzerinde ve ötesinde bir şey. Duyarlı ses kodlayıcı ve güçlü nöral ağlar hastalar taradından seslerin büyük doğrulukla dinlendiğini gösteriyor,”diyor Mesgarani. Mesgarani bu teknolojinin 10 yıldan kısa bir süre içinde gerçekten sunulabileceğini düşünüyor. Her ne kadar bir dizi elektrotun beyne bağlanarak bu nöral sinyalleri kaydetmesi zor olsa da, kanıt niteliğindeki bu çığır açıcı araştırmayla insan işitme korteksinin konuşması çözülebilir. Eğer bu kısacık veri seti bile bu kadar iyi sonuç veriyorsa , daha büyük veri paketlerinin neler üretebileceğini siz düşünün. Sonraki adımda ise Mesgarani ve ekibi daha aynı işitsel korteksten kompleks kelimeler ve cümleleri işleyip, işleyemeyeceğine bakacak. Böylece basitçe aural veriyi işleyerek daha doğru “Bir senaryoda kullanıcı bir bardak su rica ederim dediğinde , sistem düşünceden gelen sinyalleri işleyip bunu çözümleyerek, konuşmaya çevirecek. Bu gerçekten oyun değiştirici olacak. Eğer bir hastalık veya yaralanma nedeniyle konuşamayan bir kişi , bu sayede çevresiyle iletişime geçebilecek.

Araştırma Scientific Reports dergisinde yayınlandı.

Kaynak: The Zuckerman Institute, Columbia University
Mesaj otomatik birleştirildi:

1596186886462.png


İlk Kez Üç Kişi Arasında Beyinden Beyine İletişim Kuruldu


Nörobilimciler EEG ve TMS teknolojileri birlikte kullanarak üçlü beyin bağlaması yaparak, Tetris tarzı bir oyun oynatmayı başardı. Ekip tuhaf deneyin daha fazla kişinin zihninin bağlanmasıyla genişletebileceğini düşünüyor. EEG – elektroensefalogramlar beyin aktivitesine dair elektrik impulslarını kaydederken, TMS- transkraniyal manyetik stimülasyon ise nöronların stimüle ettiği manyetik alanları kullanıyor. Araştırmacılar bu sayede internet ağı üzerinde farklı zihinlerin birbirine bağlanabileceğini düşünüyor. Bunun tuhaf bir yeni iletişim aracına olanak sağlamasının yanında, bu sayede beyin fonksiyonlarının daha derin bir ölçekte anlaşılması amaçlanıyor. BrainNet ‘e göre ilk kez çok kişili doğrudan beyinden beyine noninvazif arayüz problem çözümü yapıldı. Bu arayüz ile üç insan işbirliği yaparak doğrudan beyinden beyin bir problemi çözdü.

Bilim insanları bireylere EEG elektrot bağlanarak Tetris benzeri düşen bloklara dayalı bir oyun oynamaları istendi. Üç kişi blokların döndürülmesi gerektiğine ya da gerekmediğine ortak karar vermeliydi. Oyuncular oyunu oynamak için 15 Hz ila 17 Hz frekansında titreşen iki farklı ışıktan birini seçmeleri istendi.Böylece EEG’de birbirinden farklı iki sinyal seçilebildi. Bu seçilmler TMS başlıktan gelen tek sinyal alıcıya giderek, alıcının aklında hayalet flaşlar üretebildi. Alıcının aklında üretilen bu flaş çakmalarına fosfen deniyor. Alıcı tüm oyun alanını göremezse de, ışık flaşı gönderildiğinde blokları çevirmek zorunda kaldı. Araştırmacılar beş kişiden oluşan beş farklı grupta, ortalama bir doğruluk oranını, yüzde 81.25 olarak tespit etti. Oyuna daha karışıklık katmak için gönderenler; alıcının doğru çağrıyı yapıp yapmadığını belirten ikinci bir geri bildirim ekleyebilir. Alıcılar, göndericilerin hangisinin sadece beyin iletişimine dayanarak en güvenilir olduğunu tespit edebildiler.

Araştırmacılar, insanın güvenilmezliğinin bir faktör olacağı daha gerçek dünya senaryolarıyla başa çıkacak sistemler geliştirmek için umut vaat ettiğini söylediler. Şimdilik sistem tek seferde bir bit(flash) iletse de ,araştırma ekibi bu kurulumun genişletilebileceğini düşünüyor. Beyinden beyine sosyal ağlar kurulabilmesi için bu sistem önemli bir basamak oldu.

Araştırma the arXiv pre-print sunucusunda yerini aldı.
 
Son düzenleme:
Üst