Y*vş*klık Lafı Yerine Oturdu

yaseta

Profesör
Reaksiyon puanı
63
“Arabesk yavşaklığından utanıyorum” dediği için arabeskçilerin tepki gösterdiği Fazıl Say, dün eleştirilere şöyle yanıt verdi: Arabesk yavşaklığı, fazlasıyla yerine oturan bir söz. Umarım kalıcı olur

Facebook’ta “Türk halkının arabesk yavşaklığından utanıyorum” diyen ve bu nedenle bazı sanatçılarının tepkisi çeken ünlü piyanist Fazıl Say eleştirileri de dün Facebook’tan yanıtladı.
Aynı sözleri 2002’de de söylediğini hatırlatan Say, “O zaman halk bana karşı yüzde 95 muhalifti. Bugün ise yorumlara baktığımda yüzde 60 muhalif, yüzde 40 hak veriyor. Bu bence mühim bir değişim. Lütfen dikkate alınsın. Muhalif cephede ise siyasi boyutu da hesaba katın lütfen. AKP milletvekillerinin “Hangi müziği dinlersiniz?” sorusuna yüzde 98 oranda “Arabesk müzik” diye cevap verdiğini unutmayın. Orhan Gencebay’in “Berhudar Olun” sözü, verilen davetlere arabeskçilerin yoğunlukta katılması; bütün bunlar bir bütün” yorumunu yaptı. Say sözlerine özetle şöyle devam etti:
‘Alt tabakaya sesleniyorum’
-“Arabesk yavşaklığı ağır bir deyiş” diye itiraz edenlere şunu derim: Bu söz fazlasıyla yerine oturan bir söz. Umarım kalıcı olur... Dobra mı? Evet dobra! Beni eleştirenler de genelde arabesk müziği dinleyen alt tabakayı küçümsediğimi, bir müzik faşisti olduğumu söylemekte... Bir, alt tabakaya sesleniyorum. Lütfen daha fazla sömürmelerine izin vermeyin.
-Bana “müzik faşisti” diyenlere, Louis Armstrong cevap versin: “İki tür müzik vardır, iyi müzik ve kötü müzik”. Ne zamandan beri “iyi müziği savunmak” “faşistlik” oldu? Yalanla yaşamayın!
-Arabeski savunan ‘Muhalif cephe’ye gelince; kültürlü bir laf edecek kimse çıkamıyor. “Çok ayıp filan” gibi sahte ahlakçılığa (moralizme) tutunmaya çalışıyorlar. Müzikten anlayan, iyi ile kötüyü ayırt edebilen kimse konuşamıyor. Kaseti çıkmış arabeskçileri, “vahim ve acınası” bir halde -tabii ki bana karşı - bağırıp çağırırken okuyoruz. Sözlerime cevap arıyorum bulamıyorum. Bu kesimin 20 hatta 30 yıla ihtiyacı var diye düşünüyorum.
Kaynak

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
eleştiri biraz ağır fakat haklı olduğu bir konu var ki eskiler haricinde arabest gerçekden kötü

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
arabesk müziği bende çok sevmem ama fazıl sayın söylediği saçmalıktan başka bir şey değil..

yaseta

Profesör
Reaksiyon puanı
63
arabesk muzik hayata karşı bir duruştur. Türkiyede radyo dinleyenlerin %30 u arabesk ağırlıklı yayın yapan Kral fm dinler

Blackout

Dekan
Reaksiyon puanı
383
Çok güzel söylemiş. Ara ara herkes gibi dinliyor olsam da savunulacak hiçbir yanı yok bu uyduruk müzik türünün.

yaseta

Profesör
Reaksiyon puanı
63
arabesk hakkında bu kadar ağır konusmak ve bunun devamında haklı gorulmek yanlıs gelıyor bana

ali5800

Asistan
Reaksiyon puanı
1
arabesk muzik hayata karşı bir duruştur. Türkiyede radyo dinleyenlerin %30 u arabesk ağırlıklı yayın yapan Kral fm dinler
malesef :)))
ya anlamıyorum çok fazla dinleyince ne oluyor;
psikopatlar çoğalıyor :)

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
454
Arabeskten nefret ederim ama bu y..şağın amacı iyi müzik kötü müzikten ziyade, kendisinin de belirttiği gibi "alt tabaka-üst tabaka ayrımı yapmak". Arabesk dinliyorsan AK Partili vekiller gibi alt tabakasın, yok dinlemiyorsan benim gibi üst tabakasın.

Bu arada, yurt dışına gidicem demişti, gidemedi. Kendisi ne y..şağı oldu şimdi merak ediyorum.

yavuz_4106

Dekan
Reaksiyon puanı
51
Arada dinlemek lazım ama...Ben bazı sanatçıları hiç dinlemem..
seçerim aralarından öyle..

TazzzY

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
275
Sayın Fazıl Say'ın derdi arabesk değil her konuşmasında yaptığı gibi Siyasi partileri inelemeye çalışmış ve bir partinin adını vererek milletin seçtiği milletvekillerine Yavşak hitabında bulunarak O partiye oy veren milyonlarca Vatandaşa Yavşak ibaresi koymuştur.

Kendi vatandaşına Cahil ve Yavşak diyen bir sanatçı benim ülkemin sanatçısı olamaz. Müziği sevmeye bilirsin ama o müzik dalını dinleyenlere hakaret edemezsin!

''Birgün biride çıkar Fazıl Say Yavşaktır'' Der ise buda kişisel düşünce özgürlüğü olurmu yoksa Sonu tazminat davası ile mahkemedemi biter?

Her defasında başkalarının sevdiği müzik tarzlarına hakaret eden insanlardan nefret etmişimdir Arabesk'i sevmem ama dinleyenede karışmam!

Fazıl Say yaptığı sanattan çok Siyaset ile ünlenen bir sanatçı olmayı başarmıştır Türkiyede Fazıl Say'ın dinlenme oranı kaçtır acaba? Ben Fazıl Say'ı yaptığı eserlerden çok Siyasi yorumlarıyla tanıyorum.

Renkler ve zevkler tartışılmaz...

BeyaZayeB

Profesör
Reaksiyon puanı
19
Arabesk müziği bende hiç sevmem...
Ama bu kendini birşey zanneden salağın, insanların zevklerini , hayat tarzını, inancını, fikirlerini bu şekilde aşağılamasını anlamıyorum.. Sadece müzik hakkında değil her konuda mutlaka bir fikri var. Dikkat ederseniz eleştiri yapmıyor direk aşağılıyor.. Kendini bişey zanneden ökü....

EzberimSin

Profesör
Reaksiyon puanı
11
hakikaten bu adam ne dediğini bilmeyen müzikten çok siyasi olmaya çalışan ama bi yerlere siyasi olarak giremeyen bir insan. kur bir parti gir paraylamı kardeşim... ŞSS (şaşırmış siyasi "sanatcı?")

myefsane

Dekan
Reaksiyon puanı
49
Daha önce %95 ken %60 olmuş. Bir gerileme var Sebebi ne olabilir iran'a benzeyen bir ülke mi acaba....
Utanılacak bir şey varsa oda kendisidir.

Overlord

Asistan
Reaksiyon puanı
9
Arabesk müzikten ve icracılarından gram hazzetmesemde yavşak tabiri hoş olmamış...
Arabesk dinleyen birisinin mozart ya da beethoven dinlemesi zorlamayla veya telkinle değil sosyo kültürel yapısındaki değişimle olur.

yaseta

Profesör
Reaksiyon puanı
63
Arabesk müzikten ve icracılarından gram hazzetmesemde yavşak tabiri hoş olmamış...
Arabesk dinleyen birisinin mozart ya da beethoven dinlemesi zorlamayla veya telkinle değil sosyo kültürel yapısındaki değişimle olur.
Fazıl Say'ın dustugu hataya dusuyorsunuz, dınlenen muzık kısının sosyo kulturel sevıyesını gostermez.

mgsmus

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Arabesk, bir müzik türünden çok sosyolojik bir olaydır. Önce kentleşmenin (daha doğrusu kentleşememenin) bir sonucu olarak ortaya çıkmış, araç olarak kullanılmış daha sonra sanata dahil edilmeye çalışılmıştır. İnsanları, dünyaya bakışından giyim tarzına kadar etkilemiştir. Rap müziğin "Rap" adını almadan önceki halinin alaturka versiyonu gibidir. Müzik midir? Evet, müziktir. Öyleyse isteyen dinler, istemeyen dinlemez.

Ben arabesk ve klasik müziği hep yemeğe benzetirim. Arabesk doymak için, klasik müzik ise tadı için yenen yemeğe benzer. Arabeskin tadı güzeldir ama fazla üstünde durmazsınız, karnızı doyurursunuz. Sabah kahvaltısı, öğle ya da akşam yemeği gibi. Klasik müzikte ise biraz su içer ağzınızda başka bir tat varsa onu kaldırmaya çalışır ve yemeği tadarsınız. Tadını bulmaya çalışırsınız. Kızarmış olan parça ile haşlanmış ya da sosda bekletilmiş kısmı denersiniz. Yemeğin tadını almak için çaba sarfedersiniz. Beklentiniz doymak değil taddır.

Bu konuda yazılacak şeyler bitmez, konu "sanat için mi toplum için mi" den estetiğe, iletişime, müziğin insana etkilerine kadar uzanır. Ama burdaki önemli nokta Fazıl Say'ın tavrıdır. Bir müzik türünü beğenmemeyi bir sanatçı, sanatçı olmayandan daha farklı biçimde ifade edebilmelidir. Sanat iç ya da dış dünyanın farklı bir biçimde ifadesi değil midir? Sanatçının özelliği, bizi heyecanlandıran yanı, ifade etme şekli değil midir?

Eğer Fazıl Say düşüncesini bu şekilde belirtmeyi uygun gördüyse ve bu da onun sanatçı kişiliğiyse ben de kahvehanede "atacaksın atom bombasını..." lafına siyaset diyen vatandaşa Althusser derim.

Yani konu arabesk, klasik... değil, sanat ve sanatçı.

rohirrim

Profesör
Reaksiyon puanı
11
Beyler dinlediğin muzikle sosyo-kültürel yapının ne alakası var allah askınaaa.. Yapmayın yaa:) Muzik bu. Everensel bir şey. Zevk verdikten sonra aaa benim param var ben üst sınıfım o halde ben klasik dinlicem ne kadar saçma bir şey:D Gidin sevdiğiniz zevk aldığınız muziği dinleyin. Muzik bu ya. Baskasının zevkine kalkıp "yavsakca" demek tamamen seviyesizlik. Arabeskte dinelrim canım istediğinde klasikte... Metalika'da dinlerim, sanat muziği de... Gerekse birikimimle gerek sosyo ekonomik yapımla da eğitmimle de "yavsakca" diyen adamı 10'a katlar 5'e bölerim:D:D

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Eğer bir müzik sizi serseriliğe yönlendiriyor, sağınıza solunuza jilet attıyorsa o müzik müzik midir?

Arabeskin sanatsal bir yönü olmadığına inanıyorum. Çünkü sanat iyiliği güzelliği anlatır.

Neyse bu benim görüşüm :)

yaseta

Profesör
Reaksiyon puanı
63
Eğer bir müzik sizi serseriliğe yönlendiriyor, sağınıza solunuza jilet attıyorsa o müzik müzik midir?

Arabeskin sanatsal bir yönü olmadığına inanıyorum. Çünkü sanat iyiliği güzelliği anlatır.

Neyse bu benim görüşüm :)
rock rap yada pop dınleyıpte serserılıge yonelen yada bu muzık turlerıyle serserılıge yonlendırılen yok mudur.

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
rock rap yada pop dınleyıpte serserılıge yonelen yada bu muzık turlerıyle serserılıge yonlendırılen yok mudur.

İstisnalar kaideyi bozmaz derler.

Arabesk ve Heavy Metal müziği dinleyenlerin şiddete daha yakın olduğu bir gerçek.

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Dün biri twitterda "Arabesk yavşaklıksa batı müziği de g.tverenliktir yazmıştı" Ben küfür müfür sevmem ama bu tweet çok hoşuma gitti.

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Demek bu ülkede gerçekten Beyaz Türk (fz yavşağının deyimiyle üst tabaka) ve Siyah Türk(Muhtemel, alt tabaka sayılan) varmış. Gülüm o müziği sevmeyebilirsin, zaten onlarda seni sevmez; ama bu sana onlara yavşak deme hakkını vermez. Biz sana avrupa özentisi yavşak müzisyen diyor muyuz, yavşak?

Son olarak belirtmekte yarar görüyorum, ağırlıklı olarak newage ile arab pop müziği, yerli pop ile yabancı pop dinlerim.Arabeski ise çok ender dinlerim.

NaNoWw

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Fazıl sayın batı müziği sanatçısı olmasını eleştiren(hakaret eden) arkadaş arabesk kelimesini sadece fonetik olarak incelese bile sanırım yazdığının ne kadar mantıklı olduğunu anlayabilir.

tetrapanazomi

Asistan
Reaksiyon puanı
26
“Türk halkının arabesk yavşaklığından utanıyorum”

Bu sözü iyi müzik-kötü müzik tartışması içinde görenler büyük bir yanılgıya düşüyor.

Herif 'Türk Halkı'nın yavşaklığından bahsediyor!

Buna arbesk yavşaklık da deseniz grotesk yavşaklık da deseniz aşağılama, ifadeyle sabit Yüce Türk Halkınadır.

Dikkatiniz çekerim; buradaki ifade dinlediği müzikten dolayı hakaret edilen Türk Halkıdır.

Fazıl Say hem bu hakaretiyle hem de daha sonraki açıklamalarında 'alt tabaka' ifadesiyle hakaret ve toplumda bölücülük suçları işlemiştir.

Savcılar gazete haberlerini suç duyurusu olarak kabul etmeli ve kamu adına soruşturma başlatmalıdır.

yaseta

Profesör
Reaksiyon puanı
63
“Türk halkının arabesk yavşaklığından utanıyorum”

Bu sözü iyi müzik-kötü müzik tartışması içinde görenler büyük bir yanılgıya düşüyor.

Herif 'Türk Halkı'nın yavşaklığından bahsediyor!

Buna arbesk yavşaklık da deseniz grotesk yavşaklık da deseniz aşağılama, ifadeyle sabit Yüce Türk Halkınadır.

Dikkatiniz çekerim; buradaki ifade dinlediği müzikten dolayı hakaret edilen Türk Halkıdır.

Fazıl Say hem bu hakaretiyle hem de daha sonraki açıklamalarında 'alt tabaka' ifadesiyle hakaret ve toplumda bölücülük suçları işlemiştir.

Savcılar gazete haberlerini suç duyurusu olarak kabul etmeli ve kamu adına soruşturma başlatmalıdır.
bız daha burada bır hemfıkıre sahıp olamadık savcı dava mı acacak

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Fazıl sayın batı müziği sanatçısı olmasını eleştiren(hakaret eden) arkadaş arabesk kelimesini sadece fonetik olarak incelese bile sanırım yazdığının ne kadar mantıklı olduğunu anlayabilir.

Yahu isterse sabah akşam bangır bangır çalan hard rock ya da metal olsa bile bunu söylemez. Bu yaptığı hakaret yolu ile ayrıştırma ve ötekileştirmedir. Biz bunu eleştiriyoruz. Eğer o müziği dinleyenlere yavşak diyecek kadar utanmazsa, bizde içgüdüsel olarak ona tepki göstermekte haklıyız.
Müziği beğenmeyebilir, ama bu o müziği dinleyenleri eelştirme hakkını vermez. Niye amerikan müziğini veya yavşak ingiliz pop müziğini eleştirmiyor veyahut aptal alman, yumuşak(sesin fonetiğinden dolayı top) fransız müziğini eleştirme ihtiyacı hissetmiyor. Çünkü özenti batı hayatı ve müziği yapıyor. Yaşamıda öyle... Bunları onun gibilere söyleseniz "Sen benim yaşamımı eleştirme hakkını nerden buluyorsun?" demeye başlarlar. İşte bunların iki yüzlülüğü böyledir, tıpkı SÖMÜRGECİ AVRUPALILAR gibi. Hem gider sömürür, hemde o toplumu aşşağılar.