XP-Vista-Win7 Prformans karşılaştırması

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Merhaba SDN takipçileri,

Birçok amatör testi bizzat yaparak forumda paylaştım. Bu sefer XP-Vista ve Win7'yi performans olarak test ediyoruz. Test sonuçlarından önce bu testi neden yaptığımı kısaca açıklarsam; Yaklaşan Windows 7 arefesinde gerçekten bu işletim sisteminin performans açısından diğer microsoft işletim sistemlerinden farkını görmek.

Şİmdi sırasıyla bu testi yaptığımız programı ve sistemimizi tanıyalım...

ohk11k.jpg

Testi yaptığımız program; PassMark Software'in "Performance Test 7.0" adlı programı. Programın hem 32 hem de 64 bit versiyonu mevcut. Program 30 günlük deneme süresi veriyor. Ama isteyenler $24 ücret ödeyip lisans alabilirler. Programın özelliklerine gelirsek: Passmark, sisteminizin tüm bileşenlerine ayrı ayrı testler yaparak genel bir performans puanı veriyor. Peki bu puanı aldınız sonra ne olacak? Bu puanı internet üzerinden veri merkezine gönderebilir ya da mevcut gönderilenler arasında kendi pc nizle diğerler kullanıcıların aldığı puanları karşılaştırabilirsiniz. Neyse lafı fazla uzatmadan program Pc'nize hangi işkenceleri uyguluyor ona göz atalım:

CPU tests: Mathematical operations, compression, encryption, SSE, 3DNow! instructions and more
2D graphics tests: Drawing lines, bitmaps, fonts, text, and GUI elements
3D graphics tests: Simple to complex DirectX 3D graphics and animations
Disk tests: Reading, writing and seeking within disk files
Memory tests: Allocating and accessing memory speed and efficiency
CD / DVD test: Test the speed of your CD or DVD drive

İsteyenler programın 30-Day Trial versiyonunu BURADAN indirebilir.

Şimdi gelelim testimizi hangi donanım ve işletim sistemlerinde yaptığıma.

Testi yaptığım işletim sistemleri: XP Professional SP3, Vista Businnes SP2, Win7 build 7260.

Testlerimi aşağıda resmini gördüğünüz HP 6720s markalı adeta benim bir parçam olan ve tuning edilmiş (Ram ve HDD değişti) laptop'umda yaptım...

5nn7no.jpg

CPU: Intel Core2 Duo T5470 @ 1.60 Ghz
CHIPSET: Mobile Intel(R) 965 Express Chipset Family (384Mb)
RAM: Kinsgton 667Mhz (2x2Gb=4GB)
HDD: Western Digital 7200Rpm -320GB

Şimdi test sonuçlarına bir bakalım:

XP Professional SP3

vhxf69.jpg

Vista Businnes

2dj0uao.jpg

Windows 7 bıild 7260

25ic02q.jpg

SONUÇ: Burada XP'nin test sonucunu gördğünüzde şaşırmayın. Dikkat ederseniz XP'de 3D testini de yaptı. Ama ne yaptıysam Win7'de "3D Graphic Mark" testini yaptıramadım. Bu şekilde tam objektif bir sonuç alamadığımızdan ve buna dayalı olarak yorumların taraflı olacağından dolayı testimi bu sefer orta seviye bir konfigüresyona sahip ve ekran kartı yeterli olan PC'mde yapmaya karar verdim. Burada sadece xp ve win7 sonuçlarını göreceksiniz.

---------------------------------------------------------

2. test sistemimiz :

CPU: Intel Core2 Duo E6750 2.66Ghz
MEMORY: Kingston 667Mhz total=4GB
Ekran Kartı : ATI Radeon HD3670
HDD: Samsung HD080HJ 80GB 7200rpm

XP Professional SP3

24wqzhy.jpg

Windows 7 build 7260

2j4u0xt.jpg

GENEL SONUÇ: Evet tahminlerimiz bizi yanıltmadı. Windows 7, daha Release Candidate aşamasında bile, Service Pack 3'ü çıkmış XP'yi yerin dibine sokuyor... :tt1:

Herkese sevgi ve selamlar

brokenxxl

Doçent
Reaksiyon puanı
5
windows 7 sonuçlarında 3D değerlendirmesi yapamamış.

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
146
Beta driverlarla vs.. bu durumda gerçekten çok iyi, 3d oyunlarda xp ile aynı performansı alabiliyorum.. Vistadan çok farklı...

Biraz daha hızlı ve stabil yapılabilir gibime geliyor. Ubuntu 9 un hızı win7 de olsa mükemmel olurdu doğrusu :D Ama şu halide Windows' tan beklediğim çok ötede. İlk defa yeni bir windows çıkıyor, sisteminiz eski Windows' a göre daha hızlı ve daha stabil çalıştırıyor, grafiler çok daha iyi.

Bir çok yenilik sunmasına rağmen, bakıldığında mevcut şeyler geliştirilmiş yanlız 7 de, ciddi anlamda tamamen yenilik denecek birşey yok.. sürekli mevcut teknolojiyi geliştiriyorlar, belkide yeni windows a saklıyorlar :)

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
windows 7 sonuçlarında 3D değerlendirmesi yapamamış.
Lütfen sonuç kısmını okuyunuz. Sanırım Win7'de Dx10 entegre olduğundan program otomatikmen anti-alliasing testi yapmaya kalktı fakat benim graphic card yeterli olmadığından testi gerçekleştiremedi.

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Beta driverlarla vs.. bu durumda gerçekten çok iyi, 3d oyunlarda xp ile aynı performansı alabiliyorum.. Vistadan çok farklı...

Biraz daha hızlı ve stabil yapılabilir gibime geliyor. Ubuntu 9 un hızı win7 de olsa mükemmel olurdu doğrusu :D Ama şu halide Windows' tan beklediğim çok ötede. İlk defa yeni bir windows çıkıyor, sisteminiz eski Windows' a göre daha hızlı ve daha stabil çalıştırıyor, grafiler çok daha iyi.

Bir çok yenilik sunmasına rağmen, bakıldığında mevcut şeyler geliştirilmiş yanlız 7 de, ciddi anlamda tamamen yenilik denecek birşey yok.. sürekli mevcut teknolojiyi geliştiriyorlar, belkide yeni windows a saklıyorlar :)
Sana tamamen katılıyorum. Ayrıca Win7'nin bir testi eksik olmasına rağmen hemen XP'nin dibinde walla
Eğer bu test orta seviye bir ekran kartına sahip bir pc de yapılırsa Win 7'nin ortalığı toz dumana katacağına inanıyorum

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Testler için teşekkürler.
Şu Vistanın karizmasını yerlerde süründürmesen iyi olacakmış.
Çünkü Vistacılar geride kaldıklarını bir türlü kabul etmiyorlar..

fth_trk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Evet kaşardeşim çok güzel olmuş eline sağlık bende windows 7 64 kullanıyorum ve gerçekten mütiş vistanin tozu silkti.

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Testler için teşekkürler.
Şu Vistanın karizmasını yerlerde süründürmesen iyi olacakmış.
Çünkü Vistacılar geride kaldıklarını bir türlü kabul etmiyorlar..
SDN Forumun güzel insanı Rise, benim konuma yorum yaptığın için çok teşekkür ederim. Biliyorum ki sen her konuya yorum yapmaz, her sölenene cevap vermezssin. O yüzden şu amatör yazılarımda bana destek olduğun için ayrıca minnettarım.

Teste gelince, aslında PC'de yapcaktım testi ama Vista yüklemeye üşendim açıkcası. Hazır varken herşeyi laptobumda yaptım. Ben ilk test sonuçlarında ŞOK oldum başta. Çünki çok övdüğümüz Win7, XP'den düşük not almıştı. Sonra dikkatlice karşılaştırmalı olarak inceledim ve gördüm ki Win7 3D Graphic Card Mark testini yapamamış, bunun nedeninin ise test sırasında aldığım bir uyarı olduğunu düşünüyorum. Görmüşsündür ki laptobum bir ekran kartından muaf :D Dolayısı ile driver otomatik olarak tanınıyor. Fakat Daha Win7 driveri olmadığından program testi yaparken 3D uygulamasını çalıştırdığında bu testi gerçekleştiremedi. Çünki "sistem anti-alliasing" uygun değil diye uyarı verdi. MEsela hiç birinde bu uyarıyı vermemeişti. Dolayısı ile Win7 1-0 yenik girdi teste. ama buna rağmen aldığı puan hiç te küçük değil hatta bir adım daha atsa XP'ye yetişecek. eğer testi tamamlasaydı kesin geçerdi. Bu arada Vistacılardan geride değiliz diye birşey hiç duymadım ben. Daha çok XP'ciler direniyor hala. Microsoft onların fişini çekti adamlar hala XP de XP diyolar. ne anlıyolarsa gericilikten :D Linux'çülere de bir lafım var. Boşuna Linux diyip durmayın. Win7 gelmiş geçmiş en rahat kullanımlı ve hızlı işletim sistemi. Şimdi bana yok güvenlik yok para demeyin. Linux'te kaybedeceğim zamanı windowsta telafi ediyorum. Ayrıca bırakın linux'ü bilimsel araştırmalar ve kurumlar için kullansınlar. Normal kullanıcı için linux, hobiden ileri gitmez çünki

Forever love Rise

Evet kaşardeşim çok güzel olmuş eline sağlık bende windows 7 64 kullanıyorum ve gerçekten mütiş vistanin tozu silkti.
Ben de teşekkürederim. Vistayı artık tartışmıyoruz, XP'den de iyi olduğunu anlatmaya çalışıyoruz :D

bestofbest

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
araştırmanız için teşekkürler. ancak bir sorum var. windows xp sp2 sp3'ten daha iyi bir performansa sahip. acaba windows xp sp2 ile windows 7 arasından hangisinin performansı daha yüksek?

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
araştırmanız için teşekkürler. ancak bir sorum var. windows xp sp2 sp3'ten daha iyi bir performansa sahip. acaba windows xp sp2 ile windows 7 arasından hangisinin performansı daha yüksek?
XP SP2 nin SP3 e göre performansının daha iyi olduğu doğru.
...
Değerlendirmeye alırken son sürümleri, buildleri ve servis paketlerini ele almak doğru bir yaklaşım olur.
Çünkü güvenlik, güncelleme vb. sebeplerle bu paketleri yüklemek zorunda olduğumuzu unutmamalıyız.
Bu durumda Vista işletim sistemini ilk haliyle ya da SP1 ile bu kıyaslamaya dahil edersek ne kadar düşük bir sonuç çıkacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.
Sonuç olarak XP işletim sistemi dahil hepsinin geldiği en son noktaları ölçü almak bizi objektif sonuçlara götürebilir.

Ugur.pc

Profesör
Reaksiyon puanı
5
3d mark testiyse sonuçlar xp'ye göre daha yüksek olacaktır. Çünkü 3d mark görsel ağırlıklı test ediyor vista ve 7 'de görselliği çok kullandığı içi xp'ye göre xp en yüksek puanı alıyor.

garipyolcu63

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
windows 7 partlarını bılen varmı bende ındıreyım zahmet olmazsa

crazymafya

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bence de bomba gibi bir işletim sistemi geliyor ilk çıktığı gün sömürmezsem hayatım boyunca yaralı dolaşırım...

crazymafya

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bence de bomba gibi bir işletim sistemi geliyor ilk çıktığı gün sömürmezsem hayatım boyunca yaralı dolaşırım...

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
valla linuxçulara sataşma gördüm ama kalkıpta windowscuların linux baslıgında yaptıgı gibi windows baslıgında linux savunamayacagım ben ubuntu9.04ümle cok mutluyum cok hızlı cok kullanıslı.. Ama söylemek istediğim ben windows7nin 7260 mıdır nedir su torrentlerde bulunun son surumunu gecen hafta cekip denedim görsellik olarak beni tatmin etmedi biraz kdeye benzetmeye calısmıslar ama o da pek olmamıs :( keske böyle orjinal güzel seyler olsaydı yeni fikirler görseydik, birde hızlanıyor olması güzel haber, en azından vistada çekilen sıkıntılar cekilmez + ileriye dönük güzel bir adım sayılır+ eger adam akıllı masa üstü kompozisyonları çıkarsalar bu kadar hızlı olamaz bence...

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Ama söylemek istediğim ben windows7nin 7260 mıdır nedir su torrentlerde bulunun son surumunu gecen hafta cekip denedim görsellik olarak beni tatmin etmedi biraz kdeye benzetmeye calısmıslar ama o da pek olmamıs :(
KDE'ye mi benzetmeye çalışmışlar? :D KDE onlara benzemeye çalışmasın...Bi kere bu türde bir masaüstü kompozisyonunu sunan ilk OS, Mac Os X'tır...

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Size bakınca win xp'den daha hızlı sanıyorum ama kurduğum sistem açılana kadar bilgisayarım ağlıyor.

Ben bu işten bir şey anlamadım.

atahanzzz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ayrıca unutmamak lazımdır ki windows 7'nin tam uyumlu driverları çıkmadı çıkdıktan sonra ayrı bir fark atabilir :)

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
KDE'ye mi benzetmeye çalışmışlar? :D KDE onlara benzemeye çalışmasın...Bi kere bu türde bir masaüstü kompozisyonunu sunan ilk OS, Mac Os X'tır...

valla hocam işin aslı testine saygım sonsuz güzel çalışma olmuş ancak mac os x'in kompozisyonu kde'ye değil gnome'a daha çook benzemektedir. Hatta sana iddaa ediyorum gnome'u öyle ayarlarım ki mac os x ten ayırt ş edemezsin hoş ben gnome herhangibir windows sürümüymüş gibide 1-1 düzenleyebilirmde konu bu değil.. halla iddaa ediyorum ki kde ye benzemeye çalışmış windows hatta kde4 desek daha doğru olur tabi ki kde4 çıktıgı zamanlarda win7'nin ancak daha tohumları atılıyordu görünüşüde wista'dan farksızdı...

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Ayrıca unutmamak lazımdır ki windows 7'nin tam uyumlu driverları çıkmadı çıkdıktan sonra ayrı bir fark atabilir :)
Bak bu konuda çok doğru bişi söyledinnn
valla hocam işin aslı testine saygım sonsuz güzel çalışma olmuş ancak mac os x'in kompozisyonu kde'ye değil gnome'a daha çook benzemektedir. Hatta sana iddaa ediyorum gnome'u öyle ayarlarım ki mac os x ten ayırt ş edemezsin hoş ben gnome herhangibir windows sürümüymüş gibide 1-1 düzenleyebilirmde konu bu değil.. halla iddaa ediyorum ki kde ye benzemeye çalışmış windows hatta kde4 desek daha doğru olur tabi ki kde4 çıktıgı zamanlarda win7'nin ancak daha tohumları atılıyordu görünüşüde wista'dan farksızdı...
O zaman yap bakalım Gnome'dan bir Mac Os'da koy resmini buraya,,,
Dünya da Xp den başkası yalaaannnnn
Dostum eskilerde gezinmenin faydası yok
Vista ve windows 7 çıktıktan sonra XP'nin kendisi yalan oldu.:D
Çok haklısın kaptan

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
@beyazad tabiki paşam hiç merak etme sözümün arkasındayım yanlız çarşamba sınavım var perşembeye falan ancak ayarlarım ;) senden ricam konuyu takip etmen...

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202

KDE nin son hali ve kurgusu, win7 den aylarca önce ortaya çıktı. Eğer KDE ekibindekiler kahinse, win7 den kopya çekmiş olabilir tabi. IE'de ki sekmeler, anti-yemleme, eklenti ile genişletilebilme gibi bir çok gelişmiş özellikte, mozilla/firefox tan birebir taklit edilmiştir.

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
KDE nin son hali ve kurgusu, win7 den aylarca önce ortaya çıktı. Eğer KDE ekibindekiler kahinse, win7 den kopya çekmiş olabilir tabi. IE'de ki sekmeler, anti-yemleme, eklenti ile genişletilebilme gibi bir çok gelişmiş özellikte, mozilla/firefox tan birebir taklit edilmiştir.

KDE nin beta bölümünüde eklersen heralde bi 7/8 ay takmışır windows 7 ye :)

peace_86

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaslar bu olçme nasıl oluyor xp de açılış vistadan yavas baya bi yavas hardisk e tıkladım da xp yine yavas oyunda vista daha hızlı açılıyor teslee baktıyım da xp daha üstün oluyor nasıl oluyor bu.....????????