X ASUS'dan Core i7 soğutucusu: Triton 81 İncelemesi

Bu konuyu okuyanlar

spybot

Müdavim
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
i.php

Ürün Özellikleri

  • Firma: Çizgi Elektronik, Boğaziçi Bilgisayar
    Fiyat: 55$
    Marka: Asus
    Model: Triton 81
    İşlemci Uyumu: Intel 775 - Intel 1366, AMD S754, S939, S940, AM2, AM2+ (Bir diğer değişle: Intel'in tüm güncel işlemcileri (Core i7 serisi dahil), AMD'nin tüm işlemcileri)
    Gövde Yapısı: Bakır taban, alüminyum gövde
    Isı Borusu: 4 x nikel kaplı bakır ısı borusu
    Soğutucu ölçüleri: 120.5 x 117.6 x 144.7 mm
    Soğutucu Yüzey Alanı: Belirtilmiyor
    Ağırlık: 695 gr
    Fan Ölçüleri: 2 adet 90 x 25 mm
    Giriş Voltajı: 12 V
    Bağlantı Tipi: 4 pin PWM
    Fan Devri: 800 - 2500 RPM
    Fan Tipi: Ball Bearing
    Fan Gürültüsü: 18 dBA
    Fan Işıklandırması: Mavi

Asus, her ne kadar yüksek performanslı / kaliteli anakart ve ekran kartlarında olduğu gibi soğutucu alanında çok fazla iddialı görünmese de, markası altında soğutucu üretimine devam etmekten geri kalmıyor. İnceleme konumuzu oluşturan Triton 81, Asus'un 70 model numarası ile başlayan 75, 77, 78, 79 Triton serisinden sonra piyasaya sürdüğü bir işlemci soğutucusu.
Triton 81, 120.5 x 117.6 x 144.7 mm ebatlarında ve 695 gr ağırlığa sahip bir model. Çift fanla takviye edilen gövdesinin 117.6 mm'lik yüksekliği, soğutucunun standart ATX kasalarda bile sorunsuz yerleşimine imkan veriyor.
i.php

Triton 81'in 90 mm çapındaki iki adet fanının gövdeye monte edilmesinde kullanılan metal çerçeveler oldukça kaliteli malzemeden imal edilmiş.
i.php

Soğutucunun gövdesine ulaşabilmek için fanları çıkartmamız gerekiyor. Bunun için metal çerçeveleri gövdeye sabitleyen 4 adet vidanın sökülmesi yeterli oluyor.
i.php

Fanlar, çerçevelerin içine lastiklerle monte edilmiş. Bu sayede fanların çalışırken ürettikleri titreşimler çerçeveye sonrada çerçevenin üzerine yerleştirildiği gövdeye aktarılması engelleniyor.
i.php

Hazır fanlardan bahsetmişken, her iki fan 800 - 2500 RPM arası devirde ve firmanın geçtiği bilgiye göre 18 dBA'lık bir gürültü değeriyle çalışıyor. 4 pin PWM (Pulse Width Modulation-Darbe genişlik modülasyonu) soketi sayesinde fanların devirlerinin, işlemcinin sıcaklık durumuna göre anakart üzerinden otomatik olarak ayarlanabilmesi, soğutucunun kullanıcı dostu özelliklerinden biri.
i.php

Triton 81'in büyüklüğünü sınıflandırmak istersek, soğutucunun Midi Tower kategorisinde yer aldığını söyleyebiliriz. 44 adet alüminyum ısı dağıtıcı yapraktan oluşan gövdesi oldukça kaliteli malzemeden imal edilmiş.
i.php

Triton 81'in ön yüzeyinin sağ ve solunda, fan çerçevelerinin rahalıkla gövdeye monte edilmesini sağlayan yuvalar yer alıyor.
i.php

Tabanın üst kısmında, daha önce birçok işlemci soğutusucuda da kullanılan, ısı borularının üstüne monte edilmiş bir pasif soğutma parçası bulunuyor.
i.php

Yan yüzeyleri, soğutucunun genel görünümüne uygun olarak sert ve keskin hatlardan oluşuyor. Son zamanlarda sık sık görmeye başladığımız dikdörtgen gövde yerine içe doğru uzanan üçgen girintilerden oluşan tasarımın, soğutucunun genel performansında ne kadar etkili olacağını testlerde göreceğiz.
i.php

Büyük bir "X" işareti şeklindeki tavanın üzerinde, tabandan başlayarak gövdeyi kateden ısı borularının bitim noktaları yer alıyor.
i.php

4 adet nikel kaplı ısı bakır borusunun monte edildiği taban, yine nikel'le kaplanmış. Nikel kaplama, bakırın zamanla korozyona uğrayıp kararmasını engeliyor.
i.php

Soğutucuların taban kalitesi testlerinde kullandığımız yol canavarının görüntüsü, Triton 81'in tabanından kötü bir şekilde yansıyor.
i.php

Kutu İçeriği

i.php

Asus Triton 81'in kutu içeriğinde şunlar bulunuyor:

  • Intel LGA 775-1366 ve AMD işlemciler için metal montaj aparatları
  • Termal macun
  • Montaj için gerekli olan 4 adet vida
i.php


Asus Triton 81'in montajı anakart sökülmeden yapılıyor. Soğutucunun tabanında, montaj aparatı için 4 adet vida yuvası ayrılmış.
i.php

Bu yuvalara Intel LGA 775 montaj aparatları 4 adet vida yardımı ile takılıyor.
i.php

Daha sonra Triton 81, 4 adet pim geçme sayesinde sorunsuz olarak anakart üzerine monte ediliyor. Intel'in "Push pin" olarak adlandırdığı ve referans tasarım soğutucularda kullanılan bu sistem, özellikle anakartı sökme stresi yaşamak istemeyen kullanıcılar için oldukça pratik bir yöntemdir.
i.php

Soğutucu testlerinde kullandığımız Asus P5Q Deluxe anakartta, işlemcinin güneyinde bulunan MOSFET soğutucuları ile Asus Triton 81'nin gövdesi arasında yeterli boşluk var.
i.php

Aynı şekilde işlemcinin kuzeyinde bulunan MOSFET soğutucularıyla da yakın bir sıcak temas görünmüyor.
i.php

İşlemcinin batısındaki MOSFET soğutucuları da herhangi bir sorun yaratmıyor. İki soğutma birimi arasında geniş bir boşluk kalıyor.
i.php

Sistem çalıştırıldıktan sonra Triton 81, 90 mm'lik mavi LED'lerle ışıklandırılmış iki fanı sayesinde güzel bir görünüme kavuşuyor.
i.php





Test Sistemi

    • Intel Core 2 Duo E6750 2.66 (o/c ile 3.6 GHz)
    • Asus P5Q Deluxe anakart
    • Radeon HD 2600 XT ekran kartı
    • OCZ SLI Ready 1066 MHz DDR2 2 GB bellek
    • Seagate 7200.9 160 GB sabit disk
    • Akasa Infinity kasa
    • LC-Power 700 Watt güç kaynağı

i.php


http://www.pclabs.com.tr/2009/02/17/asusdan-core-i7-sogutucusu-triton-81-incelemesi/http://www.pclabs.com.tr/2009/02/17/asusdan-core-i7-sogutucusu-triton-81-incelemesi/
 
Üst