Windows'umu 64 bit yapmak istiyorum

TheFlowers

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Herkese merhabalar. Ben sistemimi yavaş yavaş uprage ediyorum fakat windows kurma işi başıma bela olduu. Yok orjinaldir yok bit'tir falandır filandır sıkıntı yarattı.Windows XP 32 bit'e Windows 7 32 bit kuracaktım fakat 32 bit 3.25 gb ram kullanabiliyormuş. Benim işlemcim 64 bit destekliyor fakat, 64 bit kurunca diğer yazılımlarımda sıkıntı çıkacak mı? Nasıl bir yol izlemeliyim? Windowsu 64 bit yapma isteğim sadece 4gb ram'in 1gb'ını kullanamayacağım sıkıntısı. Windows XP 32 bit'ten Windows 7 64 bit'e geçebilir miyim? Sistemim destekler mi?
Sistemim:
İşlemci: İntel Core 2 Duo E6320 1.89 GHZ
Ram: 2GB DDR2 800mhz Kingston (2GB daha alacağım 4 olacak)
Anakart: Asus P5B
Ekran kartı: (Asus) Ati x1650 series [MSİ R7 240 2GB ALACAĞIM]
İşletim Sistemi: Windows XP Professional 32 Bit (Ekran kartını alınca Win 7 kuracağım)

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Windows 7 64 bit uygundur, Home Premium tavsiye ederim.

TheFlowers

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Windows 7 64 bit uygundur, Home Premium tavsiye ederim.
Bilgisayarım uygun mu 64 bit için? Anakartın cd ile sürücüsünü falan kuruyoruz 64 bit kurduktan sonrada aynısını kurabilir miyim? Diğer donanımlara sıkıntı çıkar mı? Kısacası her zamanki gibi format atarmış gibi bir şey değişmeden win 7 64 kursam kullanabilir miyim?

SwateR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
662
Format atmadan önce donanım üreticisinin sitesinde 64 bit driveri var mı kontrol et. Özellikle ekran kartı, ses, ağ kartı, kablosuz.

Yazılım konusunda ben bugüne kadar hiç sorun çıkaran program görmedim. 32 bitte çalışan herşey 64 bit içinde çalışıyor. Zaten çoğu kişide 4 GB ve RAM üstü olduğundan 64 bit kullanıyor. Haliyle uygulamalarda ona göre çıkıyor.

Neova

Asistan
Reaksiyon puanı
16
Artık programlar genellikle 64 bit'i destekliyor.

TheFlowers

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Format atmadan önce donanım üreticisinin sitesinde 64 bit driveri var mı kontrol et. Özellikle ekran kartı, ses, ağ kartı, kablosuz.

Yazılım konusunda ben bugüne kadar hiç sorun çıkaran program görmedim. 32 bitte çalışan herşey 64 bit içinde çalışıyor. Zaten çoğu kişide 4 GB ve RAM üstü olduğundan 64 bit kullanıyor. Haliyle uygulamalarda ona göre çıkıyor.

Artık programlar genellikle 64 bit'i destekliyor.
Şimdi ben bazı driverleri (Anakart falan) CD'si var oradan kurmaktayım. 64 bit yükledikten sonra yine aynı CD'den kursam sıkıntı olur mu?

wMwMw

Profesör
Reaksiyon puanı
96
Windows 10'u da deneyebilirsin çoğu driveri kendi otomatik tanıyıp kuruyor.

SwateR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
662
Şimdi ben bazı driverleri (Anakart falan) CD'si var oradan kurmaktayım. 64 bit yükledikten sonra yine aynı CD'den kursam sıkıntı olur mu?

XP' den Windows 7 geçeceğin için ilk önce CD içindeki driverlar Windows 7 uyumlu mu onu bilmek gerekiyor. İkincisi; yine o CD içindeki driverlar 64 bit' e uyumlu mu. CD' ler üzerinde yazar bazı markalarda "Windows 7 Support - 64 Bit" diye. Bir bak belki vardır.

TheFlowers

Asistan
Reaksiyon puanı
8
XP' den Windows 7 geçeceğin için ilk önce CD içindeki driverlar Windows 7 uyumlu mu onu bilmek gerekiyor. İkincisi; yine o CD içindeki driverlar 64 bit' e uyumlu mu. CD' ler üzerinde yazar bazı markalarda "Windows 7 Support - 64 Bit" diye. Bir bak belki vardır.
CD'de hiçbirşey yazmıyor. Sadece Asus P5B anakart yazıyor ve anakartın birkaç özelliği var. Bu gün 2 bilgisayarcıya gittim, ikisi de ayrı şeyler söylüyor. Biri anakartının uyumlu olması lazım dedi diğeri işlemcin uyumluysa 4gb ramin varsa kurabilirsin dedi. Herkes ayrı bir şey söylüyor. Bu driverleri nasıl öğreneceğim yaa?

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Ben 4 GB için PAE yamalı 32 bit 6 GB ve üstü için 64 bit öneriyorum.
PAE yamasıyla 4 GB RAM'in tamamını kullanabilirsiniz.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
PAE patch sadece Windows'ta değil Linux'te de var, kernel üzerine yama yaparak 4GB RAM'i görmesini sağlıyor.
Ancak her bir program kendi içinde 2.2 GB'ı geçemiyor 32 bit olduğundan.
Zaten 64 bitte çalışan 32 bit programlarda da bu limit geçerli.

TheFlowers

Asistan
Reaksiyon puanı
8
PAE patch sadece Windows'ta değil Linux'te de var, kernel üzerine yama yaparak 4GB RAM'i görmesini sağlıyor.
Ancak her bir program kendi içinde 2.2 GB'ı geçemiyor 32 bit olduğundan.
Zaten 64 bitte çalışan 32 bit programlarda da bu limit geçerli.
Boşver şimdi programı. 64 bit kurabilir miyim kuramaz mıyım kursam driver işini nasıl hallederim, sen bunlara cevap verirsen sevinirim :)

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Kurabilirsiniz, sürücü işini 32 bitte nasıl hallediyorsanız öyle halledersiniz.
Windows 7 çoğu sürücüyü zaten Windows Update ile birlikte bulabilir, bununla birlikte bulamadığı sürücüler olabilir veya buldukları eski versiyona ait olabilir.
Her bir üreticinin sitesine girip sürücüyü kendiniz indirip yüklemeniz gerekir.
Misal NVIDIA'nınkini şuradan indirebilirsiniz.
Drivers | GeForce
Bazı programların 64 bit versiyonu yoktur, onların 32 bit versiyonunu kurmanız gerekir ancak 64 bit içine 32 bitte çalışabilen 16 bitlik programlar kuramazsınız(eğer öyle bir program kullanıyorsanız)

TheFlowers

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Kurabilirsiniz, sürücü işini 32 bitte nasıl hallediyorsanız öyle halledersiniz.
Windows 7 çoğu sürücüyü zaten Windows Update ile birlikte bulabilir, bununla birlikte bulamadığı sürücüler olabilir veya buldukları eski versiyona ait olabilir.
Her bir üreticinin sitesine girip sürücüyü kendiniz indirip yüklemeniz gerekir.
Misal NVIDIA'nınkini şuradan indirebilirsiniz.
Drivers | GeForce
Bazı programların 64 bit versiyonu yoktur, onların 32 bit versiyonunu kurmanız gerekir ancak 64 bit içine 32 bitte çalışabilen 16 bitlik programlar kuramazsınız(eğer öyle bir program kullanıyorsanız)
Anakartın ve birkaç driverini CD'den yüklesem sorun olur mu? İşetim sistemine göre mi yükler? CD'de sadece 32 bit mi vardır acaba, sonuçta pcyi aldığımızda 32 bitti.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
CD'de 64 bit sürücü bulunma ihtimali düşük, velev ki bulunsa bile kim bilir kaç yıl öncesine aittir.
Ekran kartı, ses kartı, anakart gibi bileşenlerin en fazla birkaç ayda bir diğer bileşenlerin de en fazla birkaç yılda bir yeni versiyonları çıkar, en güncel sürücüleri yüklemek hem performans hem güvenlik hem stabilite konusunda avantajlar sağlar.(genelde)

TheFlowers

Asistan
Reaksiyon puanı
8
CD'de 64 bit sürücü bulunma ihtimali düşük, velev ki bulunsa bile kim bilir kaç yıl öncesine aittir.
Ekran kartı, ses kartı, anakart gibi bileşenlerin en fazla birkaç ayda bir diğer bileşenlerin de en fazla birkaç yılda bir yeni versiyonları çıkar, en güncel sürücüleri yüklemek hem performans hem güvenlik hem stabilite konusunda avantajlar sağlar.(genelde)
Peki bu driver işini nasıl yapmalıyım? Örneğin ekran kartı driverini güncelliyeceğim fakat 6 tane driver çıkıyor karşıma. Bunları teker teker mi kurmalıyım yoksa en son çıkanı mı? 2. çıkan ilkinin devamı veya ek özellik eklendiği birşey olabilir mi? Ve bir diğer soru P5B - Destek buradakilerin hepsini kurmak zorunda mıyım? hepsi anakartın driveri mi sayılıyor?

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Öncelikle sürücüleri Türk sitelerinden değil yabancı orjinallerinden aratın ki daha güncel versiyonları bulabilesiniz.
P5B - Support
Benim verdiğim linkte en başta olan yani numarası en yüksek olanı yüklemeniz gerekir. Diğerleri ise ancak son sürücüde bir hata ile karşılaşma ihtimalinize karşı ondan önceki birkaç versiyon daha listelenmiştir.

Sizin verdiğiniz linkte Audio, Chipset ve Others'ı kurmanız lazım, hatta Bios'u da kurabilirsiniz ama sizin için zor ve tehlikeli olabilir.
Dipnot : Bios benzer şekilde numarası en yüksek olanı yani en yukarıdakini kurmalısınız ancak hata ile karşılaşırsanız alttaki eski versiyonları da konulmuş.

TheFlowers

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Öncelikle sürücüleri Türk sitelerinden değil yabancı orjinallerinden aratın ki daha güncel versiyonları bulabilesiniz.
P5B - Support
Benim verdiğim linkte en başta olan yani numarası en yüksek olanı yüklemeniz gerekir. Diğerleri ise ancak son sürücüde bir hata ile karşılaşma ihtimalinize karşı ondan önceki birkaç versiyon daha listelenmiştir.

Sizin verdiğiniz linkte Audio, Chipset ve Others'ı kurmanız lazım, hatta Bios'u da kurabilirsiniz ama sizin için zor ve tehlikeli olabilir.
Dipnot : Bios benzer şekilde numarası en yüksek olanı yani en yukarıdakini kurmalısınız ancak hata ile karşılaşırsanız alttaki eski versiyonları da konulmuş.
Birçok şeyin driverı var hepsini nasıl bulacağım ben :'( Ekran kartı anakart tamam da diğerleri?? Program ile yapsam sorun çıkar mı??

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Ekran Kartı, Chipset, Ses Kartı başta olmak üzere bulabildiklerinizi kendiniz bulun, diğer önemsizleri Driver Booster programıyla halledebilirsiniz.

TheFlowers

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Ekran Kartı, Chipset, Ses Kartı başta olmak üzere bulabildiklerinizi kendiniz bulun, diğer önemsizleri Driver Booster programıyla halledebilirsiniz.
Zaten bu üçü dışında başka önemli driver var mı ki? Diğerleri dışarıdan takılan aygıtların oluyor değil mi? Bu arada Driver Boost dışında var mı bir program, leptobuma yanlış driver'ı yükleyip leptobumu zor kurtardığım bir program olduğu için güvenmiyorum.

SwateR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
662
Arkadaş linki vermiş zaten. Orda chipset ve Audio' yu indir. Ekran kartını hangi marka ise onun sitesinden indirebilirsin. Ancak LAN Driver göremedim. Windows' u yüklediğinde kendisi tanımazsa uğraştırır baya.

ByDost

Asistan
Reaksiyon puanı
21
Sizin anakartınızı araştırdım. Windows 8.1 x64 'e kadar destekliyor. Hangi işletim sistemini kullanacaksınız?

TheFlowers

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Arkadaş linki vermiş zaten. Orda chipset ve Audio' yu indir. Ekran kartını hangi marka ise onun sitesinden indirebilirsin. Ancak LAN Driver göremedim. Windows' u yüklediğinde kendisi tanımazsa uğraştırır baya.
Lan driver dediğin ethernet kartı mı? Ve onu nasıl kuracağız acaba?

Sizin anakartınızı araştırdım. Windows 8.1 x64 'e kadar destekliyor. Hangi işletim sistemini kullanacaksınız?
Windows 7 Professionel kuracağım

SwateR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
662
Lan driver dediğin ethernet kartı mı? Ve onu nasıl kuracağız acaba?

Evet, ethernet kartı. Windowsu yüklediğinde işletim sistemi kendisi tanıyacaktır büyük ihtimalle. Sitede olmaması da bu yüzden olabilir.

TheFlowers

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Evet, ethernet kartı. Windowsu yüklediğinde işletim sistemi kendisi tanıyacaktır büyük ihtimalle. Sitede olmaması da bu yüzden olabilir.
Ya olmazsa onu internetten yukleyemez miyiz driverini? Bu arada bu driverler otomatik yükleyince kendi mi kuruyor? Yoksa farklı bi yöntemi mi var
Bu arada bu chipset dedikleri anakartın sitesinde bulunan chipset değil mi?

SwateR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
662
Ya olmazsa onu internetten yukleyemez miyiz driverini? Bu arada bu driverler otomatik yükleyince kendi mi kuruyor? Yoksa farklı bi yöntemi mi var

Asus' un kendi sitesinde yok ama şimdi baktım Realtek marka senin ethernet kartı (anakarta dahili). Oradan indirebiliriz.

Driver' lar otomatik kurulur doğrudur ama haricen özellikle ses ve ekran kartının güncelini kurmak önemlidir.

TheFlowers

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Asus' un kendi sitesinde yok ama şimdi baktım Realtek marka senin ethernet kartı (anakarta dahili). Oradan indirebiliriz.

Driver' lar otomatik kurulur doğrudur ama haricen özellikle ses ve ekran kartının güncelini kurmak önemlidir.
Anakarta dahili? Realtekin sitesinden mi indireceğim?

ByDost

Asistan
Reaksiyon puanı
21
Anakarta dahili? Realtekin sitesinden mi indireceğim?
Ethernet kartınız harici değil değil mi? Anakart üzerindeki Lan bölümünü kullanıyorsunuz?
Eğer öyleyse; Tanıtmanıza gerek yok. Otomatik olarak tanımlıyor. Windows 7 x64 bit sürümü. Eğer farklı bir Ethernet kartı kullanıyorsanız marka ve model numarasını yazın ben indirmek için bir bağlantı adresi vereyim size?