• SDN Forum üyelikleri çok yakında yeniden açılıyor. Siz de bu büyük topluluğun bir parçası olmak için bizi takipte kalın, gelişmeleri kaçırmayın!

Windows Kurulumundaki 100 MB'lık Alan Hakkında

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Merhaba arkadaşlar.
Windows kurulumunda disk bölümleme yaparken oluşturulan 100 MB'lık alanı ve diğer alanı tek bir disk bölümü olarak ayarlamak mümkün.
Windows kurarken şu işlemleri yaparsanız Windows'u diske tek bölüm olarak kurabilirsiniz.
1- Windows kurulumunda disk seçim ekranında, disk üzerinde yeni bir bölüm oluşturun.
2- Sistem için gerekli dosyaların olması gerektiği bir bölüm oluşturulmasını
söyleyen bir uyarı "Tamam" deyin.
3- 100 MB'lık kısım ve sistemi kuracağınız diğer bölüm oluşturulmuş olucak
4- Şimdi 100 MB'lık alan dursun diğer alanı sil deyiniz.
5- Son olarak 100 MB'lık alanı seçip genişlet i seçiniz.
6- 100mb lık bölüm istediğiniz gibi tek bölüm olucak buraya Windows'u kurabilirsiniz.
Kaynak: Windows Kurarken Otomatik Olarak Oluşturulan 100mb lık alanı kaldırma

MrtAltg

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
12,110
Sistemin otomatik olarak kurulumda ayırdığı alan dimi ? Sana tavsiye fazla kurcala ma yine bozacak sin makineyi .

Reaksiyon puanı
2,148
O şekilde kurduysan 100 MB'lık alanı silmemelisin. 100 MB alan olmasın istiyorsan o olmadan kurulum yapmalısın.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
O şekilde kurduysan 100 MB'lık alanı silmemelisin. 100 MB alan olmasın istiyorsan o olmadan kurulum yapmalısın.
Hayır o şekilde kurmadım. Ama o işlemi sanal makinede kurduğum Windows'ta denedim.
Peki silmenin bir zararı olur mu?
Araştırdığım ve anladığım kadarıyla 100 Mb'lık o disk bölümünde sistemin onarımı esnasında kullanılacak önyükleme dosyaları bulunuyormuş.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
100MB'lık alan ayrılmış sistem değil mi ? Windows Loader oraya gidiyor sanıyorum.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
100MB'lık alan ayrılmış sistem değil mi ? Windows Loader oraya gidiyor sanıyorum.
Yok hocam. Öyle değil. Sanal makinede kurduğum Windows'ta kurulum esnasında 100 Mb'lık bu alanı genişletip tek bir alan olarak kurdum.
Ve boot'ta sorun oluşmadı.

Reaksiyon puanı
2,148
O zaman o alan yoktur ki. Ben de eskiden kendim gparted ile tek alan oluşturuyordum windows kurulumu oluşturmasın tek alan olsun diye, öyle kuruyordum. Şimdi sen o alan olmadan kurdum diyorsun silmek istediğin yer neresi o zaman? Ayrıca 100 mb için uğraştığına değmez.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Şimdi sen o alan olmadan kurdum diyorsun silmek istediğin yer neresi o zaman? Ayrıca 100 mb için uğraştığına değmez.
Hayır hocam öyle değil. :)
Sabit diskime Windows kurarken 100MB'lık alan ile birlikte normal kurulum yaptım.
Ama sanal makinede yani VirtualBox'ta kurduğum Windows'ta kurulum esnasında o disk bölümünü genişletip tek bir bölüm oluşturulmasını sağladım.
Ve benim sorum şu bu bölümü silmenin bir zararı olur mu?

Reaksiyon puanı
2,148
Asıl sisteminden bahsediyorsun değil mi? Asıl sistemde 100 MB alan ile birlikte kurduğun için silmemelisin orada sistem için gerekli dosyalar olabilir.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Efendim?? :)
Peki neden?
--- Gönderi Güncellendi ---
Asıl sisteminden bahsediyorsun değil mi? Asıl sistemde 100 MB alan ile birlikte kurduğun için silmemelisin orada sistem için gerekli dosyalar olabilir.
Anladım hocam. Teşekkür ederim.
Bu arada internetten araştırdığımda şu bilgiye de ulaştım.
Acronis ya da Norton Ghost gibi imaj alma(yedekleme) yazılımlarının hata vermemesi ve işi sorunsuz bir şekilde yapabilmek için Windows kurulumunda bu alanı silmek mantıklıymış.

Reaksiyon puanı
2,148
İşletim sisteminin kullandığı birden fazla alan varsa hepsini yedeklemen gerek tabi. 4 5 tane alan oluşturuyor Windows kurulurken. Ben yedek alacağım zaman diskin bölümünü değil tamamını yedeklerim, içinde ne kadar bölüm varsa hepsini yedeklemiş olurum. SSD + HDD şeklinde kullanıyorsan en mantıklısı bu. Tek HDD kullanıyorsan depolama bölümün de orada olduğu için tüm diski yedeklemek mantıksız olur. Sistem yedeği alırken dizi film müzik vs yedeklemek istemeyiz.

Reaksiyon puanı
16,128
benim 10'da yoktu o onsuz kurmak için çabalamadım oldu nasıl oldu? anlatamam ama oldu...