Windows 7'de Kullanıcı Hesapları Denetimi'ne (UAC) Devam

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Nemesis
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Nemesis

Dekan
Reaksiyon puanı
13
Windows Vista'yı beğenmeyen kullanıcıların ilk olarak şikayet ettikleri şey Kullanıcı Hesaplarını Denetimi (UAC). Bu servis sistem yöneticisi dışındaki kullanıcıların bir program çalıştırmaya kalktıkları zaman bir uyarı diyaloğu göstererek programa doğrudan girişi engelliyor. Her seferinde bu "tamam mı devam mı" uyarısını gören kullanıcıların birçoğunun sinirleri gerilmekte. Gerçi Denetim Masası'na girip bu servisi devredışı bırakabilirsiniz. Microsoft ise bu şekilde bilgisayarın güvenliğinin en üst düzeye çıktığını ve yöneticiler dışındaki kişilerin bilgisayarda değişiklikler yapmalarının engellediğini savunuyor.
uac-prompt.png
Bununla beraber şirket kullanıcılardan gelen tepkileri dikkate almışa benzemekle beraber gelecek senenin sonlarında çıkarılması planlanan yeni işletim sistemi Windows 7'ye bu uygulamayı devam ettirecek. Yalnız bu sefer devam uyarıların sıklığı kullanıcıların kendisi tarafından ayarlanabilecekmiş. Windows 7 mühendislik günlüğünde yazan Ben Fathi UAC'ın çok daha kullanışlı ve daha az sinir bozucu olacağını söylüyor. Fathi'nin dediklerine göre UAC'ın kullanıcı arayüzünde köklü değişiklikler yapılacak ve kullanıcılara devam edip etmeme uyarısından ziyade açılması istenen programla ilgili açıklayıcı sorular sorulacakmış.
Bu arada Fathi UAC'ın güvenlik açısından şu ana kadar oldukça iyi iş çıkardığını da ifade etmekten geri kalmadı. Buna göre 2007'nin ağustos ayından 2008'in ağustos ayına kadar "yönetici olarak çalıştırma" gerektiren programlar tam %78 oranında azalmış. Yani, yazılım firmaları Vista ile beraber "Microsoft'a göre" güvenli yazılımlar üretmeye başlamışlar. Son bir not, Windows Vista'nın çıktığı ilk zamanlarda UAC Microsoft'un kendi servislerinden bazılarını çalıştırmak istediğimiz zaman bile devreye giriyordu.

Kaynak