WanaCry Virüsü ve Kişisel Güvenlik

Bu konuyu okuyanlar

fragger

Müdavim
Katılım
21 Ekim 2016
Mesajlar
9,543
Reaksiyon puanı
3,061
Puanları
113
WanaCryptor 2.0 Nedir?

Yaklaşık 1 haftadır dünyanın neredeyse tamamını etkileyen WanaCryptor 2.0 adlı virüs, 150 ülkede 500 binden fazla bilgisayarda aktif bir hale geldi. Bulaştığı bilgisayarın içinde bulunan tüm dosyaları şifreleyen ve şifrelerin açılması için bitcoin ile 300 dolar isteyen fidye yazılımından en çok Avrupa ülkeleri etkilendi. Özellikle İngiltere’de büyük etki gösteren fidye yazılım virüsü hastanelerin tahliye edilmesine kadar yol açtı.

Bu konuda birçok devletin iş birliği yaptığı ve Avrupa polis birimi olan Europol yaptığı açıklamada kullanıcıların izlemeleri gerekenleri talimat hiyerarşisine uygun bir şekilde yayınladı. Virüsün öyle bir etkisi var ki, Microsoft, uzun bir süredir her türlü desteği kestiği Windows XP işletim sistemi için dahi güncelleme yaması çıkarttı. Windows işletim sisteminde kaynaklanan bir açıktan yararlanarak hazırlanan virüsün yayılması için herhangi bir kullanıcı etkileşimine ihtiyaç duyulmuyor. Örneğin bir mekanda internet bağlantısı sağladığınız zaman başka bir bilgisayar WanaCryptor adlı virüsü yemişse sizin bilgisayarınıza da bulaşması an meselesi.

download (21).jpg


Wana Cry Virüsünden Nasıl Korunulur?

Dünyayı sarsan bu fidye yazılımından etkilenmemek için;
  • bilgisayarınızın işletim sistemini güncellemeniz gerekmektedir. Yaptığınız güncelleme paketi içinde ayarlar ön tanımlı bir şekilde geldiğinden dolayı herhangi bir ekstra ayar yapmanıza gerek yoktur.
  • Bilgisayarınızda verilerinizi yedekleme yapabileceğiniz bir bulut hesabı açmanız yararlı olacaktır. Örneğin, yandex disk, google drive gibi sistemleri kullanarak önemli verilerinizi güven altında tutabilirsiniz.
  • Antivirüs yazılımı edinmeye çalışın. Eğer bilgisayarınızda mevcut bir antivirüs yazılımı var ise eğer, programın güncellemelerini takip ederek güncellemeleri gerçekleştirin. Böylece bu işlemleri yaparak sisteminizi tam anlamıyla güncel tuttuğunuz zaman fidye yazılımından etkilenme riskiniz daha az olacaktır. Tabii alınacak önlemler bu kadar basit değil. Çünkü virüsü yazan bilgisayar korsanları, Dünya genelinde yayınlanan virüse karşı önlem ataklarını görünce virüsün yeni versiyonunu hemen kısa bir süre içerisinde hazır hale getiriyorlar.
  • Wana Cry adlı fidye yazılımına yakalanmamak için kişisel olarak almanız gereken önlemlerden biri ise, güvenilir dahi olsa bu aralar hiç bir şekilde program indirmeye çalışmayın. Ayrıca bilmediğiniz ve kaynağına güvenmediğiniz sitelere girmeyin. Ayrıca maillerinizi kontrol ederken bilginiz dahilinde olan kişilerden gelen mailleri açın.
Sizde önerim word, excel dosyası bile olsa indirmeyin.

kaynak : WanaCry Virüsü ve Kişisel Güvenlik
 

Halktan Biri

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Ekim 2016
Mesajlar
9,401
Reaksiyon puanı
9,163
Puanları
113
Ayrıca SMB1'i de devre dışı bırakarak önlem alınabilir.
 
Üst