Virtualbox Ile Sanal Pc Oluşturma

PC MERAKLISI

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Öncelikle virtual box nedir ne işe yarar onu öğrenelim.

Virtualbox aynı anda birden fazla işletim sistemini çalıştırmaya yarar. Mesala Xp kullanıyorsunuz ama Linuxude merak ediyorsunuz burada virtualbox denemek için çok güzel olanak sağlıyor. Xp nin içinde başka bir program varmış gibi açıp bir yandanda Linux de gezinebiliyorsunuz. Veya yaptığınız işletim sistemlerini denemek için pc mize format atmaktan kurtarıyor. Yada katılımsız bir program yaptınız denemek için bazen pc bulmak zor olabiliyor, burada sanal pc büyük kolaylık sağlıyor.

Sistem gereksinimi olarak 256 mb üstü ram tavsiye ediliyor.

Şimdi sanal bir pc oluşturmaya geçelim. Aşşağıda resimlerle detaylı olarak gösterdim

VirtualBox programının son sürümünü buradan katılımsız olarak indirebilirsiniz.

Dosya Boyutu : 15.2 MB
Rarpass: www.tnctr.com

http://rapidshare.com/files/92605170/VirtualBox.rar

img-resized.png
Gerçek boyutundan [ 771 x 574 ] 66% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız
24702544ja8.jpg

img-resized.png
Gerçek boyutundan [ 771 x 577 ] 66% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız
27760378vw0.jpg

Burada eğer kuracağımız işletim sistemi yoksa other seçeneğini değiştirmeyip devam edebilirsiniz. Pardus vs kurabilirsiniz.

img-resized.png
Gerçek boyutundan [ 772 x 577 ] 66% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız
58329955ex5.jpg

Eğer 1 gb ramıniz varsa 300 ile 500 arası bir değer girmenizi tavsiye ederim.Böylece ne sanal pc nede kendi sisteminiz yorulmuş olur.

img-resized.png
Gerçek boyutundan [ 769 x 575 ] 66% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız
90870087ba5.jpg

Burada eğer önceden oluşturduğunuz bir .vdi uzantılı kalıp dosyanız varsa onuda seçebilirsiniz. Ama biz yeni oluşturacağımız için yeniyi seçmek zorundayız.

img-resized.png
Gerçek boyutundan [ 768 x 576 ] 66% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız
2nu4wl.jpg

img-resized.png
Gerçek boyutundan [ 770 x 574 ] 66% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız
jtrsdy.jpg

Burada dinamik olarak genişleyen kalıbı seçmenizi öneririm. Mesala 5 gb lik bir sabit disk yaptınız bu sisteminizi kurduktan kurduktan sonra 2 gb olarak genişler (kurduğunuz sistemin kurulduktan sonra ne kadar yer kapladığına bağlı tabi.)Programları vs. kurduğunuzda 3-4 gb diye kademeli olarak artar.
Fakat Sabit boyutlu kalıbı seçerseniz, 5 gb lik bir sabit disk oluşturduysanız bu direk 5 gb olarak boyutlandırılacak sonradan herhangi bir genişleme olmayacaktır.
Oluşturduğumuz sabit diski C:\Documents and Settings\Kullanıcı adı\.VirtualBox\VDI Klasöründe bulabilirsiniz.

img-resized.png
Gerçek boyutundan [ 768 x 577 ] 66% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız
idxchf.jpg

img-resized.png
Gerçek boyutundan [ 769 x 577 ] 66% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız
k3mxaa.jpg

img-resized.png
Gerçek boyutundan [ 768 x 576 ] 66% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız
1zgwab9.jpg

img-resized.png
Gerçek boyutundan [ 766 x 575 ] 66% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız
1zqqye0.jpg

img-resized.png
Gerçek boyutundan [ 769 x 573 ] 66% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız
24xq2v7.jpg

Sisteminizi kurduğunuzu varsayarak 2 sistem arasında veri alış verişinin nasıl olduğuna gelelim. İlk önce aşağıdaki resimde gösterdiğim gibi aygıtlar sekmesinden misafir eklentilerini yükleye tıklıyoruz. Karşımıza çıkan pencerede ileri diyerek yüklemeyi yapıp bitiriyoruz. Değişikliklerin etkin olması için sanal pc mizi yeniden başlatıyoruz.

img-resized.png
Gerçek boyutundan [ 801 x 673 ] 63% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız
ncglmv.jpg

Misafir eklentilerini yüklemek bize nasıl bi yarar sağlar derseniz. Şöyle sıralayım
1-Mouseyle sanal pc mize geçtiğimiz zaman Mouse sanal pc de kalır bunu ctrl tuşuyla çıkartmak zorunda kalırız. Fakat misafir eklentilerini yüklediğimiz zaman hiçbir zorluk çekmeden sanal pc ye rahatlıkla geçiş yapabiliriz.
2- Pencere boyutunu istediğimiz gibi ayarlayabiliriz.
3-Dosya paylaşımı yapabiliriz.
4-Sanal pc mizin sesini etkinleştirebiliriz.
5-Eksik olan tüm sürücülerimiz yüklenmiş olur. (Ses, eternet vs.)
6-Cd\dvd sürücümüzü etkin yapabiliriz.
Gelelim sanal pc ye nasıl klasör paylaştıracağımıza.

img-resized.png
Gerçek boyutundan [ 802 x 606 ] 63% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız
somvc0.jpg

Aygıtlar sekmesinden paylaşılan dizinlere tıklıyoruz. Karşımıza küçük bir pencere açılcak. Bu pencerede 3 nolu yere tıklayıp karşımıza çıkan penceredeki 4 nolu yere tıklıyarak paylaştıracağımız klasörü veya diskimizi seçiyoruz. Ben “ D “ diskimi seçtim mesala. Seçtikten sonra tamam diyerek çıkıyoruz.
2mwzatk.jpg

img-resized.png
Gerçek boyutundan [ 801 x 609 ] 63% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız
dnccc3.jpg

img-resized.png
Gerçek boyutundan [ 802 x 669 ] 63% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız
x1yv6t.jpg

img-resized.png
Gerçek boyutundan [ 937 x 589 ] 54% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız
f4dx0y.jpg

Not: Virtualbox da bahsi geçen host tuşu sağ taraftaki ctrl tuşudur.

Kısayollar:
Host+F => Tam ekran yapabilirsiniz. Tam ekrandan çıkmaz içinde aynı tuşu kullanabilirsiniz.
Host+R=> Sisteminizi yeniden başlatır.

Alıntı: tnctr.com

Peter

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
88
PC Meraklısı KArdeşimden güzel bir anlatım daha
Benim işime yaramaz ama bir gün xp ye geçersem emin ol deneyeceğim ;) arşivime ekledim ;)

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Vmware ve virtualbox güzel programlar.
Formata gerek kalmadan işletim sistemi ve program test etmekte çok işe yarıyor..
Teşekkürler anlatım için.

PC Meraklısı KArdeşimden güzel bir anlatım daha
Benim işime yaramaz ama bir gün xp ye geçersem emin ol deneyeceğim ;) arşivime ekledim ;)
Sadece XP değil yeni sistemlerin hepsi(yle)nde çalışabiliyor.;

Rom.

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
177
Gerçekten yararlı bi Program Teşekkürler :)
DEneyeceğim ;)

Alptekin46

Doçent
Reaksiyon puanı
14
bugün ilk sanap pc deneyimim olacak sanal pc ye pardus kuracam bakalım ne olacak...

sorum olursa buraya gelirim yine::::)))

nays

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar vista kullanıyorum
bu dediğini indirirsem
internette gezinebilir miyim?
ve diyelim ki programı begenmedim nasıl kaldırcam.
ve ben bir site var oraya sadece bir bilgisayardan giriş oluyor yani bir Pc den birden fazla giriş yapamıyorsun
bu program ile o siteye birden cok kullanıcı girişi yapabilir miyim. saygılar

indirdim ama yapamadım :(((
vista kullanıyorum yardım lütfen :

abi sizin anlattığınız program türkçe benim indirdiğim ingilizce.

PC MERAKLISI

Dekan
Reaksiyon puanı
2
--sanal makinalrın interneti konusunda bi bilgim yok
--kaldırırken program ekle ve kaldırdan kaldırabilirsiniz

--vistada bu ve bu tip programlar sorun çıkarıyo xp kullanmanızı tavsiye ederim
--burdaki anlatımda Türkçe ama ingilizce olmasında bi fark olmayacaktır sonuçta mantık aynı :)

megalit

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar ben her şeyi ile tamamladım fakat bir hata oldu. full ekran yaptım tekrar ana işletimim olan win7 ye dönemiyorum. hangi kışayol tuşu ile full ekranı küçültürüm???

M.Şamil CAN

Dekan
Reaksiyon puanı
105
Host+F => Tam ekran yapabilirsiniz. Tam ekrandan çıkmak içinde aynı tuşu kullanabilirsiniz.

Biraz daha dikkat :)

megalit

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
teşekkürler kardeş...Aslında biraz karıştırıp bulmuştum ama yinede teşekkürler..

---------- Post added at 18:48 ---------- Previous post was at 18:44 ----------

samilcan arkadaşım sizden bir konuda daha bilgi almam mümkünse şunu soracaktım. Ben bu programı DVR kamera da sorun yaşadığım için kurdum. sanal pc yaratıp xp kurdum. işlwtim sistemim win7 olduğu için kamareyı yükleyemiyordum. sorunum halen devam etmekte. nerede hata yaptım bilmiyorum. yardımlarınız bekliyorum..