Ve Sırp kasabı Karaçiç hakim karşısında

Bu konuyu okuyanlar

googlog

Müdavim
Katılım
21 Ağustos 2009
Mesajlar
2,402
Reaksiyon puanı
46
Puanları
0
Karaciç ilk kez hakim karşısına çıktı

Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç hakkındaki dava devam ediyor. Daha önce duruşmayı boykot eden Karaciç bugün ilk kez mahkemeye çıktı

IHA_20091103_74219.jpg


Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç'in Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanmasına devam ediliyor. Karaciç, savunmasını hazırlamak için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu söyleyerek, bundan önceki davaları boykot etmiş, duruşmalara da katılmamıştı.


Radovan Karaciç, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaya katılmamaya devam edeceğini söyleyen Karaciç, "Başından beri doğru olmayan bir sürece katılmam mümkün değil" dedi.

Lahey'de bulunan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan eski Sırp lider Radovan Karadziç, bugün görülen 4'üncü oturumu katılarak bundan sonraki duruşmaları boykot etmeye devam edeceğini söyledi.
Kendisi hakkında hazırlanan iddianameye yanıt vermek için zamana ihtiyacı olduğunu ifade eden Karadzic, kendisine adil davranılmadığını iddia ederek, "Mahkemeyi boykot etmek istemiyorum. Ancak savunmamın hazırlanması için duruşmalara katılmayacağım. Mahkemenin adil olmaması kimsenin lehine değildir. Savunmaya yeteri kadar zaman verilmezse nasıl doğru savunma yapılabilir? Savunma hep engelle karşılaşmıştır" diye konuştu.

Kendisine yönelik 1 milyon sayfayı aşan bir iddianame olduğunu söyleyen Karadzic, "Bugüne kadar benim haklarım dikkate alınmadı. 1 milyonu aşkın sayfanın bu kadar kısa sürede okunup savunma yapılması bekleniyorsa bunu yapmam mümkün değil. Bu koşulları kabul edecek olursam, asıl o zaman suçlu olurdum. Hakkımda çok sayıda iddia, 45 bin belge var, 1 milyonu aşkın sayfa iddianame var. İngilizcem hepsini okumaya ve yanıtlamaya yeterli değil. Yüzlerce sayfalık savunma hukuki uzmanlarla yazıldı. Mayıstan bu yana 5 aydır çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ancak duruşma için henüz hazır değilim" dedi.

Diğer taraftan, mahkeme heyeti duruşmalara katılmayı reddeden Karadzic hakkında mahkemeye zorla getirilmesi ya da kendisi için bir avukat atanması ihtimalleri üzerinde duruyor. Geçen 3 duruşmaya savunmasını hazırlamak üzere zamana ihtiyacı olduğunu söyleyerek katılmayan Karadzic, mahkeme heyetine dün gönderdiği mektupla bugün yapılacak 4'üncü oturuma katılacağını iletmişti.

Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde görülen mahkemede, Bosnalı Sırp lider Karadzic hakkında savaş
suçu, insanlığa karşı suç işlemek ve soykırım yapmak suçlarını içeren 11 ayrı iddia yer alıyor. Geçen hafta başlayan mahkemede, Karadzic'in 1992-1995 yılları arasında olan Bosna Savaşı sırasında çok sayıda Bosnalı müslümanın ölümüne neden olduğunu ortaya koyan çok sayıda delil mahkeme heyetine sunulmuş, savcılık makamı video, fotoğraf ve telefon kayıtları ile iddianamesini sunmuştu.

3 buçuk yıl süren Saraybosna kuşatması sırasında 12 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulan Karadzic, Srebrenitsa katliamı olarak bilinen olayda da 8 bin müslüman erkeğin öldürülmesi sebebiyle de yargılanacak. 13 yıl boyunca Dragan Dabic takma ismi ile kılık değiştirerek yaşayan Karadzic, 2008 yılında Belgrad'da yakalanmıştı.

Geçen haftaki duruşmalarda mahkemeye delil olarak sunulan gizli telefon kayıtları, Müslümanlara yönelik soykırımın planlı olduğunu ortaya koymuştu.
Karaciç, savaştan 3 ay önce yaptığı telefon görüşmesinde, "Saraybosna 300 bin Müslümanın öleceği bir kara kazan olacak. Yeryüzünden kaybolacaklar" dediği açıklanmıştı. Ancak Bosnalı Müslümanlar, 64 yaşındaki Karaciç'in de Miloşeviç gibi yargı sürecini uzatmasından ve ceza almadan ölüp gitmesinden endişe duyuyor.


Karaciç, hakkında soykırım yapmak, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemek dahil 11 ayrı itham bulunuyor. Karaciç, suçlu bulunursa ömür boyu hapis cezası alabilir. 64 yaşındaki eski Sırp lider, 13 yıllık firarın ardından geçen yıl Belgrad'da sahte kimlikle yakalanmış, Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesine teslim edilmişti.


SIRPLAR MLADİÇ'İN TESLİM EDİLMESİNE KARŞI


Karaciç gibi, savaş suçlusu olmaktan aranan bir başka isim de Ratko Mladiç. Mladiç de Bosna iç savaşı sırasında, Srebrenitsa'da 8 bin Boşnak erkeğinin katledilmesi ve diğer suçlardan sorumlu tutuluyor. Ancak bazı Sırplar, Mladiç'i kahraman olarak görüyor.


Sırpların çoğunun, Bosna savaşında işlenen insanlık ve soykırım suçları nedeniyle aranmakta olan savaş suçu zanlısı Ratko Mladiç'in tutuklanmasına karşı olduğu belirtildi. Sırp hükümet yetkilisi Rasim Lyayiç, bir kamuoyu araştırmasına göre Sırpların yüzde 51'inin, Mladiç'in yakalanması ve Lahey'deki eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesine iade edilmesine karşı olduğunu söyledi.


Lyayiç, araştırmada Mladiç'in yakalanmasına destek verenlerin oranının yüzde 26'da kaldığını, geçen yıl bu oranın yüzde 50 civarında olduğunu kaydetti.


KARACİÇ KİMDİR?


1945'te Karadağ'da dünyaya gelen Radovan Karaciç, 15 yaşında ailesiyle birlikte Bosna'ya taşındı. Aldığı tıp eğitiminin ardından kentin tanınan psikiyatristlerinden biri oldu. Zamanla siyasete ilgi duydu ve 1990 yılında Bosna'da ulusalcı ve Hırvat partilerin yükselişine yanıt olarak kurulan ve 'Büyük Sırbistan' hedefine odaklanan Sırbistan Demokratik Partisi'nin kuruluşunda yer aldı.

Yugoslavya'nın dağılmasının ardından 1992'de Bosna'nın bağımsızlık ilanına karşı çıktı. Ayrılıkçı "Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin" lideri oldu.

Aşırı milliyetçi Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in de desteğini alarak, Bosnalı Müslümanları ve Hırvatları yok etmek için kanlı bir savaş başlattı.


1992-1995 arasındaki savaşta, Bosnalı Sırpların lideri olarak başrol oynayan Radovan Karaciç, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük katliamın da baş zanlısı. Bosna savaşı sırasında işlenen en ağır suçlarda onun imzası olduğu söyleniyor.


ALTERNATİF TIPLA UĞRAŞIYORDU


Karaciç, hakkındaki bunca ağır suçlamaya karşın, savaşın 1995'te sona ermesinin ardından tam 13 yıl adaletten kaçmayı başardı. 2008 Temmuz'unda Belgrad'da sıradan bir vatandaş gibi yaşarken yakalandı. Radovan Karaciç, kılık değiştirmiş, eski bir psikiyatrist olmanın verdiği deneyimle alternatif tıp alanında çalışmaya başlamış ve Dragan Dabic adını almıştı. Kimliğini o kadar iyi gizlemişti ki, ne çalışma arkadaşları ne de kaldığı evin sahibi onu tanıyabilmişti.


Uluslararası istihbarat örgütlerinin de desteğiyle yakalandıktan sonra, son adresi Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi oldu.


Geçen hafta yargılanmaya başlanan Karaciç, soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekle itham ediliyor. Hakkındaki suçlamaların başını, 8 bin Müslüman erkeğin toplu mezarlara gömüldüğü Srebrenitsa katliamındaki rolü çekiyor.64 yaşındaki Karaciç üç buçuk yıl süren Saraybosna kuşatması sırasında 12 bin kişinin ölümünden de sorumlu tutuluyor.


SOYKIRIMDAN HÜKÜM GİYEN İLK AVRUPALI LİDER OLACAK


Kabarık suç dosyası etnik temizlik, işkence, sistematik tecavüz olaylarıyla dolu olan radovan karaciç, suçlu bulunursa soykırımdan hüküm giyen ilk Avrupalı lider olacak.

Aynı suçlamayla Lahey'de yargılanan eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç, dava sonuçlanmadan yaşamını yitirmişti.

KAYNAK
 
Üst