USB'ye Kurduğum Ubuntu'ya Girerken Aldığım Hata

ysfahmet

Öğrenci
Reaksiyon puanı
12
Merhabalar,

Sorunumdan bahsetmeden önce sistem özelliklerimden bahsedeyim:
  • Monster Abra A5 v10.1.3 laptop
  • 8 GB RAM
  • Intel HD Graphics 630+NVIDIA GTX 1050
  • Intel i7-7700HQ
  • Windows 10+Linux Mint
  • SSD+HDD

Dün gece Ubuntu'nun en son çıkan 20.04 sürümünü elimde bulunan 64GB 3.0 USB belleğe kurdum.(Başka bir usb kullanarak kurulumu bu usb'ye gerçekleştirdim.)
İlk başta, GRUB da sorun yaşadım ve boot-repair ile sorunu düzelttim. Daha sonra kurmuş olduğum sisteme girerek güncellemeler ve gerekli uygulamaların kurulumunu gerçekleştirdim. Bu sırada bilgisayarımın SSD'sinde yüklü olan Win10 ve Linux Mint arasında sorunsuz geçişler yaptım vs.

-Sorun daha sonra bilgisayara reboot attığımda ortaya çıktı, ve görselde gözüken disk tanımama sorunu meydana geldi.
Burada

Ve bu sorun sadece BIOS'a gir çık yaptığımda düzeliyor. Her yeniden başlatma ya da kapatma işleminden sonra bu işlemi yapmak zorundayım.
Sanırım bu sorun BIOS'un usb yi ilk açılışta tanımaması ile alakalı.

Bu sorunu nasıl çözebilirim? Neden kaynaklanmaktadır?

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,255
Merhabalar,

Sorunumdan bahsetmeden önce sistem özelliklerimden bahsedeyim:
  • Monster Abra A5 v10.1.3 laptop
  • 8 GB RAM
  • Intel HD Graphics 630+NVIDIA GTX 1050
  • Intel i7-7700HQ
  • Windows 10+Linux Mint
  • SSD+HDD

Dün gece Ubuntu'nun en son çıkan 20.04 sürümünü elimde bulunan 64GB 3.0 USB belleğe kurdum.(Başka bir usb kullanarak kurulumu bu usb'ye gerçekleştirdim.)
İlk başta, GRUB da sorun yaşadım ve boot-repair ile sorunu düzelttim. Daha sonra kurmuş olduğum sisteme girerek güncellemeler ve gerekli uygulamaların kurulumunu gerçekleştirdim. Bu sırada bilgisayarımın SSD'sinde yüklü olan Win10 ve Linux Mint arasında sorunsuz geçişler yaptım vs.

-Sorun daha sonra bilgisayara reboot attığımda ortaya çıktı, ve görselde gözüken disk tanımama sorunu meydana geldi.
Burada

Ve bu sorun sadece BIOS'a gir çık yaptığımda düzeliyor. Her yeniden başlatma ya da kapatma işleminden sonra bu işlemi yapmak zorundayım.
Sanırım bu sorun BIOS'un usb yi ilk açılışta tanımaması ile alakalı.

Bu sorunu nasıl çözebilirim? Neden kaynaklanmaktadır?
Rufus tan UEFI GPT olarak yazdırıp deneyin.

• Beğen
Reactions: bud

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,255
MBR olarak yazdırıp kurulum yapmıştım. Bir de öyle deneyeyim teşekkür ederim. Peki şu an yüklemiş olduğum uygulama ve kayıtlı verileri nasıl yedek alabilirim?
Partition bölerek. UEFI kurulum yapmanız lazım MBR değil GPT olacak bütün 64 bit UEFI OS larda.
Mesaj otomatik birleştirildi:

@CoderxL @Mustafa.Demiral

@rise

• Beğen
Reactions: bud

ysfahmet

Öğrenci
Reaksiyon puanı
12
Partition bölerek. UEFI kurulum yapmanız lazım MBR değil GPT olacak bütün 64 bit UEFI OS larda.

@CoderxL @Mustafa.Demiral
tamamdır teşekkür ederim. Deneyeceğim şimdi. Partition bölerek dediğiniz 3 bölüme ayırıp swap,efi,boot olarak kurmak değil mi? Kendim bölmeden kurmuştum sanırım onunla da alakası olabilir.

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,255
tamamdır teşekkür ederim. Deneyeceğim şimdi. Partition bölerek dediğiniz 3 bölüme ayırıp swap,efi,boot olarak kurmak değil mi? Kendim bölmeden kurmuştum sanırım onunla da alakası olabilir.
Evet öyle yapmanız lazım.

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Karmaşık kurulum,
Eninde sonunda bu türden hatalar almanız normal. USB üzerine kurulum yapacaksanız, o usb belleği çıkarıp taktıkça, makina üzerinde yüklenmiş işletim sistemlerinin önyükleme ayarları çorba olacak.

Tavsiyem:
Makina üzerinde bulunan iki (en fazla üç) işletim sistemi ile devam etmek.
USB üzerine sistem yükleyip kullanmak istiyorsak kurulum ile değil de şu şekilde kullanmak ; How to make a live Ubuntu 18.04 USB with a persistent storage of more than 4GB

ysfahmet

Öğrenci
Reaksiyon puanı
12
Karmaşık kurulum,
Eninde sonunda bu türden hatalar almanız normal. USB üzerine kurulum yapacaksanız, o usb belleği çıkarıp taktıkça, makina üzerinde yüklenmiş işletim sistemlerinin önyükleme ayarları çorba olacak.

Tavsiyem:
Makina üzerinde bulunan iki (en fazla üç) işletim sistemi ile devam etmek.
USB üzerine sistem yükleyip kullanmak istiyorsak kurulum ile değil de şu şekilde kullanmak ; How to make a live Ubuntu 18.04 USB with a persistent storage of more than 4GB
Peki bu usb çıkarıp-takma işlemini makine kapalıyken yapıyor olmak da diğer sistemlerin önyükleyicileri için sorun teşkil ediyor mu? Usb üzerinde kullanmak isteme sebebim bir nevi taşınabilir işletim sistemim olmasını istememden ötürü. Yoksa aktif olarak mint ve windows kullanıcısıyım.

Edit: Kurulumu tamamladım, eski haline nazaran daha iyi durumda. Tam çözüldü demememin sebebi:

1)USB'siz diğer sistemlere girdiğimde sonrasında usb takıp Ubuntu'ya girmek istediğimde yine aynı sorunu yaşıyorum. Fakat bu durumda 1 kere BIOS'a girmem yeterli oluyor. Yani sürekli BIOS'a girip çıkmam gerekmiyor.
2)USB takılı olduğu sürece bu tarz sorun yaşamıyorum.
3)Bilgisayarda güç olmadığı durumda USB takıp çıkarmam bu soruna sebep olmuyor.
4)BIOS BOOT seçeneklerinde 1. sırada USB 2. sırada Harddisk olması gerekiyor.

Sonuç olarak sorunum çözüldü diyebilirim. Yardımı bulunan arkadaşlara teşekkürlerimi sunarım.
Özetle UEFI destekli BIOS'unuz varsa GPT kurulum yapmanız, kurulum yapılan kısmı Partition'lara(efi,home,/)ayırmanız gerekmektedir.

Son düzenleme:

ysfahmet

Öğrenci
Reaksiyon puanı
12
Debian tabanlı bir dağıtım olması (Ubuntu, Mint, MX vs.) yeterli. Arch tabanlı dağıtımlar USB üzerine kurulumdan sonra sorun [USB tanımama/önyükleme yapamama sorunu] yaşıyorlar.
Teşekkür ediyorum benim sorunum daha çok bios ile alakalı sanırım. Monster, linux konusunda daha önce hiçbir desteklerinin olmadığını ve sorunlar oluşabileceğini açıklamıştı. Bu markayı kullanıp linux konusunda sorun yaşayan tanıdıklarım çok fazla. Bahsettiğim sorunlar bu gibi Boot sorunlarıyla birlikte dağıtım içerisindeki bazı fonksiyonlar vs. de olabiliyor.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Teşekkür ediyorum benim sorunum daha çok bios ile alakalı sanırım. Monster, linux konusunda daha önce hiçbir desteklerinin olmadığını ve sorunlar oluşabileceğini açıklamıştı. Bu markayı kullanıp linux konusunda sorun yaşayan tanıdıklarım çok fazla. Bahsettiğim sorunlar bu gibi Boot sorunlarıyla birlikte dağıtım içerisindeki bazı fonksiyonlar vs. de olabiliyor.
En geniş driver desteği linux altındadır çok az firma linuxu doğrudan destekler.

Bu problemi bios kaynaklı olarak görseniz de aslında biostan bağımsız düzeltebilirsiniz.
USB'nin boot managerı sanırım kendi üzerinde.

HDD de grub yüklü ise usb nin açılışını da bu grub.cfg dosyasına eklemeniz yeterli olacaktır.

ysfahmet

Öğrenci
Reaksiyon puanı
12
En geniş driver desteği linux altındadır çok az firma linuxu doğrudan destekler.

Bu problemi bios kaynaklı olarak görseniz de aslında biostan bağımsız düzeltebilirsiniz.
USB'nin boot managerı sanırım kendi üzerinde.

HDD de grub yüklü ise usb nin açılışını da bu grub.cfg dosyasına eklemeniz yeterli olacaktır.
teşekkürler deneyip mesajı güncelleyeceğim.