Ubuntuda sorunlarla geliyorum

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan bortu2
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

bortu2

Asistan
Reaksiyon puanı
7
Merhaba beyler 3 tane sorunum var ancak 1ini cozerseniz 1i direk gitmiş olacak die düşünüyorum baslıyorum.

1cisi ekran kartım yüklenmiyor kesinlikle dogru olan yukleyicisini indirdim ati radeon x1050 x86 linux sürümü acaba benmi yanlıs yukluyorum sh boşluk programadı.bilmemne deilmi?

winrarın linux surumunu indirdim ancak wine ile acılmaya calısıyor acılmıyor oda normaldede acılmyıordu winrar lazım bana bikac rar dosyalarım varda onları acmam lazım yada baska rar dosyası acan bi program varsa verebilrmisiniz?

3cu sorun Cairo-dock acılısta opengl olarak acılmak istiyor ancak ekran kartım tam manasıyla yuklu olmadıgı için heralde boyle acılıyor bunu kapatıp no opengl die birde kısayolunu koymuslar o sorunsuz calısıyor ancak en basta sorunsuz calıssa iyi olmazmı?(resim1de goruyorsunuz no opengl halini) ekrankartım yuklenirse heralde sorun ortadan kalkar die dusunuyorum.

bu arada masaüstüm nasıl :)

---------- saat 08:55 eklendi ---------- önceki mesaj saat 08:38 eklenmişti ----------

yardım edecek bi linuxcu yokmu ?

ersin

Asistan
Reaksiyon puanı
33
Sürücü dosyanızı açamıyor. Hatalı veya eksik indirmiş olabilirsiniz. Bir de indirdiğiniz sürücü 64 bit sürücüsü, bilgisayarınız 64 bit destekliyor mu ?

Rar dosyalarını açmak için winrara ihityacınız yok. Var olan arşiv yöneticiniz rar dosyaları açar.
Bunun için bazı paketler indirmeniz gerekiyor :

sudo apt-get install rar

ayrıca zip dosyaları için de :

sudo apt-get install zip

bundan sonra sıkıştırılmış rar ve zip dosyalarını açabilirsiniz.

Sonradan fark ettim şu şekilde yazar iseniz çalışır :
sh ./ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
cvplar direk admin'den süper :P

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Kod:
sudo apt-get install unrar
değil miydi o?

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
her ihtimale karsin winrar ise yariyor tabiki bunu wine ile kurmaniz gerekiyor

ersin

Asistan
Reaksiyon puanı
33
Kod:
sudo apt-get install unrar
değil miydi o?

Yok, rar paketi bu işi gören.

---------- saat 11:28 eklendi ---------- önceki mesaj saat 11:27 eklenmişti ----------

her ihtimale karsin winrar ise yariyor tabiki bunu wine ile kurmaniz gerekiyor

winrar windows işletim sistemi için iyi. Linuxda zaten bir arşiv yöneticisi var. Kulağı tersten tutmaya gerek yok :)

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
bazen kulagi ters tutmak gerekiyor :) yoksa windows sa girmek gerekiyor hatta bazi iso dosyalarini dahi acmak gerekyior yani ozaman kulagi arkadan degil ayaklardan tutmaya benzer

ersin

Asistan
Reaksiyon puanı
33
bazen kulagi ters tutmak gerekiyor :) yoksa windows sa girmek gerekiyor hatta bazi iso dosyalarini dahi acmak gerekyior yani ozaman kulagi arkadan degil ayaklardan tutmaya benzer

Şimdiye kadar açamadığım arşiv dosyası olmadı. Iso dosyalarını mount edebiliyorsunuz zaten :

sudo mkdir /media/iso
sudo mount -o loop /home/sdn/falan-filan.iso

( Kaldırmak için de sudo unmount /media/iso )
Böylece /media/iso dizininde iso dosya içeriğini bulabilirsiniz. Ayrıca, mount etmenize gerek yok, zaten arşiv yöneticisi açabiliyor.

Cloakengaged

Dekan
Reaksiyon puanı
147
Bir de indirdiğiniz sürücü 64 bit sürücüsü,
nasıl anladınız 64 bit olduğunu acaba? en kısa yoldan sitesinden linux 32 ve 64 bit için ayrı ayrı seçsenizde aynı linkleri veriyor :d

ersin

Asistan
Reaksiyon puanı
33
nasıl anladınız 64 bit olduğunu acaba? en kısa yoldan sitesinden linux 32 ve 64 bit için ayrı ayrı seçsenizde aynı linkleri veriyor :d
ATI ile işim olmadı, olmaz da. O yüzden linklerini takip etme şansım olmadı.
Ama dosya adlandırmasındaki x86_64 ibaresi şekil olsun diye değil, 64bit sürümü olduğunu belirtmek için.

Cloakengaged

Dekan
Reaksiyon puanı
147
Ama dosya adlandırmasındaki x86_64 ibaresi şekil olsun diye değil, 64bit sürümü olduğunu belirtmek için.

onu diyorum bende ati 32 bit içinde 64 bit içinde aynı kurulum dosyasını yükletiyor hem 32 bit hem 64 bit...

x86.x86_64

ersin

Asistan
Reaksiyon puanı
33
onu diyorum bende ati 32 bit içinde 64 bit içinde aynı kurulum dosyasını yükletiyor hem 32 bit hem 64 bit...

x86.x86_64

Ben isimlendirmeden dolayı yanlış anlamışım. Sanırım bütün sürücüleri barındırıyor (aynı modelin 32 ve 64 bitlik versiyolarını ), sisteme uygun sürücüyü kendi seçip yüklüyor ( kurulum açıklamalarında sihirbaz yardımı ile kurulabileceği yazıyor, bu run dosyası çalıştırıldıktan sonra).
Yukarıdaki problem sürücüden değil (en azından şimdilik), shell çalıştırmak istenilen dosyayı bulamıyor. Resimde "can't open" diye bağırıyor zaten.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Diğer olaylar zaten çözülmüş
Ekran kartı olayında ise masaüstünde dosya yöneticisi işlemleri yapamazsınız
Yani o dosyayı home bölümüne al oradan dene
ayrıca yönetici hakları almayı unutma

---------- saat 18:09 eklendi ---------- önceki mesaj saat 18:08 eklenmişti ----------

Ekleme: Ekran kartın yüklenirse o sorun ortadan kalkar
ama kalkmama ihtimali de var. acaba gecikme sorunu problemi yaşayacak mısın

bortu2

Asistan
Reaksiyon puanı
7
adminim yetişmiş imdadıma saolsunda ben sh ./ati bilmem neyi de denedim yine acamamıstı arkadas home a at dedi bide ole denerim bakalım bi envyng ile denedim pcde ekran kartı goruyodu artık onuda gormuyor :D sakın denemeyin bide rar ve zipleri solediginiz için teşekkürler ekran kartınıda yuklebilirsem iyi olacak cunku bozuldugu için bastan atıyorum ubuntuyu denerim yine tekrar saolun!

ersin

Asistan
Reaksiyon puanı
33
adminim yetişmiş imdadıma saolsunda ben sh ./ati bilmem neyi de denedim yine acamamıstı arkadas home a at dedi bide ole denerim bakalım bi envyng ile denedim pcde ekran kartı goruyodu artık onuda gormuyor :D sakın denemeyin bide rar ve zipleri solediginiz için teşekkürler ekran kartınıda yuklebilirsem iyi olacak cunku bozuldugu için bastan atıyorum ubuntuyu denerim yine tekrar saolun!

Ekran görüntülerinizden anlayabildiğim kadarı ile problem sürücü dosyasını açamamasından kaynaklanıyordu.
Dosyanız nerede ise ilk önce o dizine geçin , daha sonra bu şekilde çalıştırın.
Karşınıza bir kurulum sihirbazı çıkacak, bu size yol gösterir.