Ubuntu'da Bilgisayarı TV'ye Bağlamak

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ANNE
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ANNE

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
75
Ubuntu'da Bilgisayarı TV'ye Bağlamak.

Aslına bakarsanız konu, yazdığım yazıların profiline uymasada, bunu paylaşmak istedim. Çünkü ( bilgisayarınız destekliyor ise ) çok kolay ve gerçekten işe yarayan bir şey.

Malzemeler :

S-video kablosu.

svideo-kablosu.JPG

Sesi aktarabilmek için ses kablosu.

ses-kablosu.JPG

Eğer, TV de s-video ve ses girişi için gerekli yerler yoksa aşağıdaki gibi bir scart adaptörü.

scart-girisi.JPG

Kabloları gerekli yerlere bağladıktan sonra.

scart-kablosuna-baglanmis-composit-ve-svideo-kablolari.JPG
scartin-tvye-baglanmis-hali.JPG
svideo-kablosu-ve-bilgisayar-cikisi.JPG
ses-cikisi.JPG

Bilgisayarda gerekli ayarları yapmaya geldi. Yalnız benim kullandığım sistem ile sizin kullandığınız sistem arasında farklılıklar olabilir. Ama eğer temel mantığına dikkat ederseniz kendi sisteminize uyarlayabilirsiniz diye tahmin ediyorum.

Ben Ubuntu 9.10 ingilizce kullanıyorum ve ekran kartım NVIDIA Geforce 700M.

Ayarları System >Administration>Nvidia X Server Settings
Türkçe karşılığı Sitem > Yönetim >Nvidia X Sunucu Ayarları

bölümünden yapacağız. Bu ekrana geldiğinizde aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız

ubuntuda-bilgisayarin-tvye-baglanmasi.png

“Dedect Displays” (Ekranları algıla) dedikten sonra TV yi bulacaktır ( eğer bağlantıları yaptıysanız ) . TV ekranını seçip configure ( ayarlar) dedikten sonra gelecek olan ekrandan;

tv-ayaralri.png

twinview ( ikiz görüntü ,bilgisayar ekranında işlerinizi yapmaya devam ederken TV ekranında film izlemenize olanak verir) seçip OK dedikten sonra yola devam edeceğiz.

Bu aslında bizim için yeterli, ayarları uygula (Apply) deyip , ayarların uygulanıp uygulanmamasını soran bir onaydan sonra işlem tamamlanacak. Sonra TV de AV tuşu ile uygun AV kanalını seçince ( ben AV2 ye takmıştım , bu yüzden AV2- S i seçtim) görüntüyü TV den görebileceğiz.

Bundan sonrasında birkaç ipucu vereceğim. Birincisi bağlantıyı S-video kablosu ile yaptığımız için AV kanalı seçerken mutlaka S kanalı olan bir AV seçmeliyiz.

Denemelerimde gördüğüm şey, eğer S kanalı olmayan bir AV kanalı seçersem görüntüde inanılmaz titreşimler ve renk kaymaları olduğu idi. TV de iki adet SCART girişi vardı. AV1 de S kanalı olmadığı için AV2 yuvasına takarak kullanıyorum.

İkinci dikkat edilmesi gereken şey, bilgisayarın görüntüsü TV ye aktarılınca kenarda boşluklar kalıyor bunuda nvidia ayar ekranından TV-0 bölümünden “TV OverScan” değerini arttırarak aşabiliriz. Bu değeri kendi ekranınıza göre yapabilirsiniz.

Son olarak TV-0 ekranından Tv ekranınızdaki görüntüler için gerekli ayarları yapabilirsiniz ( renk ayarları, ekran titreşim ayarları)

Aslında konu burada şimdiye kadar yazdığımdan daha uzun olacaktı , ama gereksiz ayrıntılardan kaçınıp biraz sadeleştirmek istedim, umarım işinize yarar.

Hoşça kalın.

Kaynak

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
146
VGA, HDMI ve DVI varken s-video yu kim napsın ? :) Bence diğer bağlantı türlerini anlatsanız daha iyi olurdu. İnsanları aksine daha zora sokar s-video ile deneme yapmak.

Yinede s-video kullanan olabilir düşüncesiyle emeğe saygı :)

ANNE

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
75
VGA, HDMI ve DVI varken s-video yu kim napsın ? :) Bence diğer bağlantı türlerini anlatsanız daha iyi olurdu. İnsanları aksine daha zora sokar s-video ile deneme yapmak.

Bu makale e.rsin arkadaşa ait.( Forum geliştiricisi ) Ona buradan teşekkürlerimi iletiyorum.

ersin

Asistan
Reaksiyon puanı
33

İşte ne yapalım bizde S-Video vardı gücümüz buna yetti :)

VGA , DVI veya HDMI desteği olan bir TV niz var ise yapmanız gereken tek şey uygun kablolamayı iki cihaz arasında yaptıktan sonra , yukarıdaki adımları izlemek.
Ubuntu veya hangi linux dağıtımını kullanıyor iseniz , VGA,DVI veya HDMI bağlantısını otomatik olarak algılayacaktır.

Bilgisayarda ubuntu ile çift monitör kullandığımda (biri DVI diğeri VGA) her iki monitörü otomatik olarak algıladı ve Twinview (ikiz görüntü) ile her iki monitörü de ayrı ayrı kullanabildim.

Dediğiniz gibi s-video ile bağlantı yapmak bu bağlantı türlerinden en uğraştıranı. Ama benim işime yarıyor şimdilik :)

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
ekran kartı nvidia değilse ne olacak bazı belgeleri hazırlarken biraz geniş düşünmek lazım değilmi nvidia araçlarıyla bu iş kolay sen en iyisimi xorg.conf editleyerek nasıl bağlanır onu anlatta işe yarasın hazırladığın belge

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
ekran kartı nvidia değilse ne olacak bazı belgeleri hazırlarken biraz geniş düşünmek lazım değilmi nvidia araçlarıyla bu iş kolay sen en iyisimi xorg.conf editleyerek nasıl bağlanır onu anlatta işe yarasın hazırladığın belge

Değişmeyen değişik: HapS

ersin

Asistan
Reaksiyon puanı
33

xorg.conf dosyasını yok yere değiştirip sistemin stabilitesni bozmaya gerek yok bu iş için. Sürekli bilgisayar TV ye bağlı kalmayacak, bu yüzden kullandığım ekran kartının yönetim aracı ile geçici olarak ayarlarımı yapıp izliyorum. Bilgisayar kapanıp açıldığında, eski ayarları ile yükleniyor ve bu da benim istediğim şey.
Sizin böyle birşeye ihityacınız var ise xorg.conf dosyasından değişiklikler yapabilirsiniz.

Ayrıca bu iş için ille de nvidia gerekli değil tabiki, aynı mantık ile kartınızın yönetim aracı ile yapabilirsiniz.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
xorg.conf dosyasını yok yere değiştirip sistemin stabilitesni bozmaya gerek yok bu iş için. Sürekli bilgisayar TV ye bağlı kalmayacak, bu yüzden kullandığım ekran kartının yönetim aracı ile geçici olarak ayarlarımı yapıp izliyorum. Bilgisayar kapanıp açıldığında, eski ayarları ile yükleniyor ve bu da benim istediğim şey.
Sizin böyle birşeye ihityacınız var ise xorg.conf dosyasından değişiklikler yapabilirsiniz.

Ayrıca bu iş için ille de nvidia gerekli değil tabiki, aynı mantık ile kartınızın yönetim aracı ile yapabilirsiniz.

Çok güzel bir yazı hazırlamışsınız hocam, elinize sağlık. :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Biraz kavram karmaşası var sanki, "twinview" yani ikiz görüntü, birbirinin kopyası anlamına gelmesi gerekmiyor muydu? :)

ersin

Asistan
Reaksiyon puanı
33
Biraz kavram karmaşası var sanki, "twinview" yani ikiz görüntü, birbirinin kopyası anlamına gelmesi gerekmiyor muydu? :)
Olabilir, çeviride problem olmuş olabilir. Ama twinview özelliği ile iki aynı görüntü almıyorsunuz, masaüstünüz ikiye bölünüyor. İkisini de ayrı ayrı kullanabiliyorsunuz.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Zaten ona dikkat ettim, o yüzden kavram karmaşası var dedim. Çeviride değil de nNvidia'nın isimlendirmesinde karmaşa var gibi.

azarax

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
hocam tv0 bulamadım. ben hdmi ile bağlıyorum. pek bir fark yok ama ekran görüntüsü etrafındaki siyahları yok edemedim.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

ekran kartım nvidia değilmiiş. aklım diğer bilgisayara gitti. özür. ancak hala da sorunu çözmüş değilim

azarax

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ARandR isimli programı yükleyerek hallettim. detaylı anlatım linkini de aşağıya yazıyorum ama o kladar okumanıza gerek yok programı kurun anlarsınız diye düşünüyorum, ya da yazının sadece o kısmını okuyun çünkü çok uzun.

http://www.ramazangurbuz.net/?p=2587