Ubuntu ` SD-Card Çalışır mı??

MeLankoLia

Profesör
Reaksiyon puanı
1
arkadaşlar ben ubuntu yu yüklemeye karar verdim.Galiba Ubuntu nun SD-Card desteği yok acaba bu doğru mu?

karay

Asistan
Reaksiyon puanı
1
bu kullanacağın aparata bağlı. dahili kart okuyucun varsa tanıtmada belki sorun olabilir. ama usbden çalışan bir aparatsa muhtemelen kullanabilirsin, -bildiğim kadarıyla

sanal işletim sisteminde dene önce derim

Rom.

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
177
Benim usb den çalışan aletle sorunsuz bi şekilde çalışıyor, Dahili hart okuyucu da da sorun çıkartacağını sanmıyorum, çünkü bilindiği üzere Ubuntu'da driver sorunu pek çıkmıyor özellikle son sürümlerde ..

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Bence de rahat ol benim bluetooth da harici hafıza kartlarım da çok kolay çalışıyor.

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
:) hayır daha dün birçok sd card ile işlem yaptım. fotoğraf makinenin kartı ile resimleri bilgisayarıma çektim ,telefonumunkine müzik attım.. gayet güzel yanlız karttan bir dosya sildiğin zaman bunu geri dönüşümdensilmediğin sürece o kartta hala yer kaplıyor :( bunun nedenini bilmiyorum.

kaberdey

Profesör
Reaksiyon puanı
87
benim dahihli kart okuyucuyu tanımıyor ben de tanıtmak için uğraşmadım, şimdilik böyle takılıyoz

gayet güzel yanlız karttan bir dosya sildiğin zaman bunu geri dönüşümdensilmediğin sürece o kartta hala yer kaplıyor :( bunun nedenini bilmiyorum.

usb bellekten de ubuntuda sildiğim dosyaları XP'de açınca USB belleğin içinde başka bir klasöre atılmış şekilde görüyorum ben de :D

Rom.

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
177
benim dahihli kart okuyucuyu tanımıyor ben de tanıtmak için uğraşmadım, şimdilik böyle takılıyoz
gayet güzel yanlız karttan bir dosya sildiğin zaman bunu geri dönüşümdensilmediğin sürece o kartta hala yer kaplıyor :( bunun nedenini bilmiyorum.

usb bellekten de ubuntuda sildiğim dosyaları XP'de açınca USB belleğin içinde başka bir klasöre atılmış şekilde görüyorum ben de :D

Bunun nedeni ubuntunun dosyaları yanlışlıkla silebileceğimizi önceden kestirip bu dosyaları yine kartın içindeki _recycle denen gizli bi klasör içine atması, ki zaten düşünün Windows'ta da sildiğiniz dosyalar direk silinmiyor (Shift+Delete yaparak silinse de :razz:) önce geri dönüşüm'e gönderiliyor ordan da tekrar kendimiz siliyoruz, bence Ubuntu'nun bu özelliği çok yararlı, çünkü Windows'a bakarsanız karttan yanlışlıkla birşey silindiğinde sadece kafanızı ellerinizin arasına alıp yarım saat bazen 1 saat monitöre kıpırdamadan bakılı kalıyorsunuz :donatello:

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Bunun nedeni ubuntunun dosyaları yanlışlıkla silebileceğimizi önceden kestirip bu dosyaları yine kartın içindeki _recycle denen gizli bi klasör içine atması, ki zaten düşünün Windows'ta da sildiğiniz dosyalar direk silinmiyor (Shift+Delete yaparak silinse de :razz:) önce geri dönüşüm'e gönderiliyor ordan da tekrar kendimiz siliyoruz, bence Ubuntu'nun bu özelliği çok yararlı, çünkü Windows'a bakarsanız karttan yanlışlıkla birşey silindiğinde sadece kafanızı ellerinizin arasına alıp yarım saat bazen 1 saat monitöre kıpırdamadan bakılı kalıyorsunuz :donatello:

:D evet bu doğru fakat kartla ve usb bellekle ilk işlem yaptığım zaman kafayı yemiştim

MeLankoLia

Profesör
Reaksiyon puanı
1
peki ubuntu ntfs dosya sistemini destekliyor mu ?

Rom.

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
177
Bildiğiniz gibi ubuntu ile beraber gelen derlenmiş çekirdek ntfs türü disk bölümlerini sadece okunabilir bağlayabiliyorlar, ancak yazma işlemini yapabilmek için çekirdekten bağımsızlaşmış bir araç sayesinde yapabiliyoruz.

Bu yazılım ntfs-3g ( NTFS-3G: Stable Read/Write NTFS Driver ) bu aracı ubuntu'nun paket depolarından;

Kod:
      sudo apt-get install ntfs-3g

komutu ile kurabilirsiniz.

ntfs-3g kurulduktan sonra mount komunutunun -t parametresi yani type parametresi ile

Kod:
       mount -t ntfs-3g /dev/hda1 /media/yazilabilir_ntfs

şeklinde bağlayabilirsiniz.

/etc/fstab bildiğiniz gibi sabit diskinizin bölümlerini boot'da otomatik bağlamamıza yarıyor ve burada daha önce ntfs bölümleri bağlamak için kullandığınız satırlardaki 2. sekmedeki ntfs türlerini ntfs-3g olarak düzeltirseniz, artık ntfs diskleriniz boot ile yazılabilir özellikte bağlanmış olacaktır.

Dikkat : NTFS-3G'nin, daha doğrusu ntfs türü disk bölümlerinin çok ciddi baş ağrıtabilecek sorunlara yol açtığını belirteyim, Eğer diskiniz sabit değilse, yani çıkarılabilir disklerinizde ntfs kullanıyor ve ntfs-3g ile bu disklere veri yazıyorsanız, bu diskleri KESİNLİKLE umount etmeden ayırmayınız! umount olmamış ntfs bölümleri scandisk yapılmadan tekrar mount edilemiyor ve ilginç bir şekilde proccess bulunan bağlama oturumları da bilmediğim bir sürede timeout olup readonly moda geçiyorlar ve yazmakta oldugunuz veriler veya okumakta olduğunuz dosyalar bozulabiliyor. Başım çok ağrıdı, artık microsoft ürünü olan bir dosya bölümü de kullanmıyorum (yaşasın ext3) :-)

NTFS-3G için yararlanabileceğiniz diğer kaynaklar

NTFS-3G: Stable Read/Write NTFS Driver (Proje anasayfası, kaynak kodlar)
https://help.ubuntu.com/community/MountingWindowsP.....artyNTFS3G
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_NTFS_write_with_ntfs-3g

Kaynak

Yani Kısaca Ubuntu'dan NTFS dosyalarına erişebiliyorsun ama sen dosyalarını NTFS ye kaydetmek istiyorsan bu yazılımı kurabilirsin ;)

MeLankoLia

Profesör
Reaksiyon puanı
1
ubuntu yu kurdum ama 17 inç lik ekranı 15 inç olarak tanıdı.
bir de d sürücüsünü göremiyorum bilgisyar a giriyorum sadece cd-rw sürücü disket sürücü ve dosya sistemi var. ubuntu yu yüklerken harddisk i 2 ye böldüm.birini / olarak diğerini de /home olarak biçimlendirdim.acaba bundan olabilir mi??
yardımlarınızı bekliyorum