Türkiye'nin yeni umudu: Kaya gazı

Bu konuyu okuyanlar

Nemre

Müdavim
Katılım
26 Nisan 2011
Mesajlar
2,581
Reaksiyon puanı
28
Puanları
38
Dünyanın en büyük doğalgaz ithalatçısı ABD'yi ihracatçı konuma taşıyan 'kaya gazı' Türkiye'nin yeni umudu oldu

TPAO 3 farklı bölgede büyük miktarda kaya gaz-petrol rezervi olduğunu belirledi Doğalgazda en büyük ithalatçı olan ABD'yi ihracatçı konuma getirerek Rusya'dan daha fazla üretim yapmasını sağlayan ve doğalgaz piyasasında çığır açan kaya gazı (Shale gas) metodu Türkiye'nin yeni umudu oldu.

Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olmasına rağmen "Petrol var mı? Yok mu?" tartışmalarının devam ettiği Türkiye'de yeni petrol çalışmaları için kollar sıvandı. Milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Türkiye'de Diyarbakır, Erzurum ve Trakya'daki üç alanda kaya gazı-petrol baseni olduğunu belirledi. TPAO, bu bölgelerde 20 trilyon metreküp doğalgaz ve 500 milyar varil petrol rezervi taşıyabilecek kaya yapılarının olabileceğini belirledi.

Dünyada yeni model olan kayaçların içindeki gaz ve petrolün bulunmasını "Sezaryenle petrol bulma" şeklinde yorumlayan TPAO yetkilileri, Türkiye'de bu metodla ciddi petrol ve gaz rezervi olabileceğini söyledi. Telaffuz edilen rakamlar Türkiye'yi petrol ve gaz ihracatçısı konumuna getirecekken, yetkililer konuya ihtiyatlı yaklaşıyor.Sondajlar sonunda asıl tablonun görüleceğini belirten yetkililer, "Ancak ciddi potansiyel var. Emareler güçlü" değerlendirmesi yapıyor.

Yetkililer, her gün birkaç yabancı şirketin Türkiye'deki bu alanlar için ortaklık teklifi yaptığını söyledi. Shell ile yapılan anlaşmaya göre, bu bölgelerde yapılacak sondajların tamamının masrafını Shell ödeyecek. Bulunacak petrolün yüzde 70'i TPAO'ya ait olacak.

Türkiye'yi 20 yıl önce terkeden Shell de Akdeniz'in yanı sıra kaya gazı metodlarla bulunacak kayaç yapısı için Türkiye'ye geri geldi. Yetkililer, "Rakamlar hacimsel hesapla yapıldı. Haziranda ilk çalışmalar başlayacak. Önemli rezervlere ulaşabiliriz. Ancak Shell'in büyük bir istekle bu çalışmayı yapması bile olumlu gelişme" değerlendirmesinde bulundu.

Akdeniz'e açılan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Karadeniz'de de sessiz sedasız sondaj çalışmalarına devam ediyor. Türkiye'den ayrılan Deep Water Champion sondaj gemisinin Romanya'nın Karadeniz açıklarında gaz keşfi yapmasının ardından TPAO da yeni sondaj çalışmalarına koyuldu. TPAO yetkililerinden alınan bilgiye göre Tekirdağ İğneada'da 5 bin metrelik sondaj çalışmalarına başlandı.

Kaynak:http://www.hurriyet.de/haberler/ekonomi/1185814/turkiyenin-yeni-umudu-kaya-gazi
 

Pupilla

Müdavim
Katılım
17 Haziran 2009
Mesajlar
8,724
Reaksiyon puanı
138
Puanları
63
ben bu kaya gazı muhabbetine çok inanmıyorum. çünkü bu gazı çıkarabilmek için gereken teknolojinin maliyeti çok çok yüksek. çıkardığın gaza değimiyor bile :)

anca dışarıdan bi şirketle ortaklaşa teknoloji paylaşımı üzerine bi şeyler yapılabilir :)
 

Nemre

Müdavim
Katılım
26 Nisan 2011
Mesajlar
2,581
Reaksiyon puanı
28
Puanları
38
Ancak Shell'in büyük bir istekle bu çalışmayı yapması bile olumlu gelişme[/QUOTE dedi ki:
Dışarıdan bır ortak varmış :)
 
Üst