Türkiye'den Yunanistan'a tarihi jest!

Bu konuyu okuyanlar

MBrv

Müdavim
Katılım
20 Eylül 2009
Mesajlar
1,761
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
İt dalaşının sonunu getirebilecek adım atıldı, Türkiye ilk kez Yunanistan'ı haziran ayındaki Anadolu Kartalı Tatbikatı'na davet etti. Atina'nın yanıtı bekleniyor.


583352_detay.jpg



Türkiye, Ege'nin karşı kıyısı Yunanistan'a en somut zeytin dalını uzattı.

Cumhuriyet gazetesinden Barkın Şık'ın haberine göre, Türk Hava Kuvvetleri'nin 100'üncü kuruluş yıldönümü kapsamında 13-24 Haziran tarihleri arasında Konya'da düzenlenecek Anadolu Kartalı Tatbikatı'na Yunanistan Hava Kuvvetleri ilk kez davet edildi.

Yunanistan'ın davete sıcak baktığı öğrenildi. Ege Denizi üzerinde it dalaşı yapan Türk ve Yunan uçaklarının ortak tatbikatı tarih sayfalarına geçecek.

2011 yılında 100'üncü kuruluş yıldönümünü kutlayacak Türk Hava Kuvvetleri bir dizi görkemli etkinliğe imza atacak.

Mevcut modernizasyon projelerinin tamamlanmasıyla birlikte 2050 yılına kadar bölgenin en güçlü hava kuvvetleri olacağı değerlendirilen Türk Hava Kuvvetleri, 1 Haziran'da İstanbul'da Avrupa Hava Kuvvetleri Komutanları toplantısı düzenleyecek. 13-24 Haziran tarihlerinde çokuluslu katılımla şimdiye kadarki en büyük Anadolu Kartalı Tatbikatı gerçekleşecek.

Onlarca ülkenin davet edildiği tatbikat, ilklere ev sahipliği yapacak. Çin'le askeri işbirliğini geliştiren ve bu kapsamda Çin Hava Kuvvetleri ile ortak Anadolu Kartalı Tatbikatı düzenleyen Türkiye, Yunanistan'a da büyük bir jestte bulunarak Yunan Hava Kuvvetleri'ni tatbikata davet etti. Yunanistan'ın tatbikata C-47 ve Mirage 2000 uçakları ile katılması bekleniyor.

TATBİKAT 'FIR' HATTI İÇİN UMUT

Türk ve Yunan savaş uçakları Ege Denizi üzerinde it dalaşında karşı karşıya geliyor. Yunan uçakları, Türk uçaklarını FIR hattı ihlali iddiası ile önlüyor. "Uçuş Bilgisi Bölgesi" olarak nitelendirilebilecek FIR hattı, Ege için 1952 yılındaki Uuluslararası Sivil Havacılık Örgütü toplantısında kararlaştırıldı. Burada Türkiye'nin kontrolüne verilen hava sahası, Türkiye'nin kara sularının dış sınırında biterken, Ege'nin tamamının kontrolü Yunanistan'a bırakıldı.

Bu uygulamaya, hava trafiğinin düzgün akışını sağlamak için geçildi. Fakat zamanla Atina, Ege üzerindeki FIR hattının kendisine bu deniz üzerinde hükümranlık hakkı verdiğini ileri sürdü ve daha da ileri giderek FIR hattının sınırları ile kendi ulusal sınırlarının özdeş olduğunu iddia etti.

Yunanistan bu kapsamda Türk askeri uçaklarının da uçuş planlarının kendisine bildirilmesini istiyor. Ancak uluslararası mevzuata göre askeri uçakların bildirimde bulunması gerekmiyor. Yapılacak ortak tatbikatın, Ege Denizi üzerindeki anlaşmazlıkların aşılması için bir adım olması umut ediliyor.

Kaynak
 

NikeSteeL

Müdavim
Katılım
13 Mart 2009
Mesajlar
8,420
Reaksiyon puanı
131
Puanları
63
Atina'nın benzin Parası Varmı Acaba Tatbikat Yapacak :)
 

orcnd

Müdavim
Katılım
13 Ekim 2008
Mesajlar
6,394
Reaksiyon puanı
255
Puanları
63
bizden nefret etmekten vazgeçmeleri için iyi bir fırsat umarım kullanırlar. sanırım türkiye bu hamleyi kıbrıs meselesinin çözümüne katkı sağlamak için yaptı.
 

kowalskii

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2010
Mesajlar
3,056
Reaksiyon puanı
24
Puanları
38
Niye bütün zeytin dallarını biz uzatıyoruz ? Gerçekten Atina'nın kendini koruyacak hali yk ki :)
 

cihanakova

Doçent
Katılım
12 Mayıs 2009
Mesajlar
513
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Türk uçaklarının karşısında rezil olmamak için gelmeyebilirler ;)

Gerçi zaten reziller ya...
 

Naaa

Müdavim
Katılım
15 Mart 2008
Mesajlar
2,220
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
çok güzel bir adım helal olsun.
 
Üst