Türkiye’de İnternet Kullanım İstatistikleri

Bu konuyu okuyanlar

MuhammedSC

Müdavim
Katılım
12 Haziran 2016
Mesajlar
2,040
Reaksiyon puanı
484
Puanları
83
Türkiye internet kullanımı açısından, dünyadaki diğer ülkelere göre üst sıralarda yer alan ülkelerden birisi. Bu noktada nüfusun önemli etkisi olduğunu söylemek mümkün. Tabi yakın nüfuslara sahip Avrupa ülkelerine göre internet kullanımının ülkemizde daha geride olduğunu söylemek de mümkün. Türkiye toplamda 46,196,720 internet kullanıcısıyla dünya internet kullanımı listesinde 14. sırada yer alıyor. 2016 itibariyle Türkiye nüfusunun %58’i internet kullanıyor olarak görünmekte. Bu istatistiğin en az ayda bir kere interneti kullanan kişileri de içerisine aldığını söyleyebiliriz. Ayrıca Türkiye’de internet kullanıcısı olmayan kişi sayısı da yaklaşık 33.5 milyonla azımsanmayacak kadar fazla.

Nüfusa göre diğer ülkeler ve Türkiye

Türkiye’deki internet kullanımını gerek doğu Asya ülkeleri, gerekse de batıdaki ülkelerle kıyaslayabiliriz. Nüfus sayısı olarak çok yakın olduğumuz ülkelerden birisi olan Almanya’ya göre internet kullanımımızın bir hayli düşük olduğunu söylemek mümkün. Almanya’da nüfusun %88’i internet kullanıcısı. Yaklaşık 65 milyon ile Türkiye’den daha düşük nüfuslara sahip olan İngiltere ve Fransa’da ise internet kullanımı oranları sırasıyla %92 ve %86.4 civarında.

Son yıllarda önemli gelişmeler yaşayan Vietnam’da ise popülasyonun %52’si internet kullanıcısı. Bu noktada Türkiye yakın nüfus sayılarına sahip olduğu Vietnam ve İran’dan daha fazla internet kullanımına sahip diyebiliriz. İran’da oran %48.9. İspanya ve İtalya gibi coğrafi ve iklimsel koşulları Türkiye’ye benzer olan ülkelerde ise internet kullanım oranlarının sırasıyla &65.6 ve %82.2 olduğunu görüyoruz. Bu ülkeler oran olarak Türkiye’den yüksek olsalar da, nüfuslarının az olması nedeniyle listede Türkiye’den gerideler.

Yıllara göre Türkiye’de internet kullanım oranları

İnternet kullanım oranlarındaki artışın büyük oranda altyapıyla ilişkili olduğunu söylemek mümkün. İnternet kullanımı her geçen gün tüm dünyada daha da fazla yaygın hale geliyor. Günümüzde artık bu kullanım bir lüksten çıkmaya ve bir ihtiyaca dönüşmeye başladı. Ülkemizde bu noktada zaman zaman önemli atılımlar yaptı ve önemli gelişmeler gerçekleşti. Kullanım oranları da yıl geçtikçe artış göstermeye devam ediyor.

Bu noktada ilk büyük sıçramanın 2002 yılında gerçekleştiğini görüyoruz. 2001 yılında Türkiye’de internet kullanım oranı %5.2 iken, 2002 yılında bu oran .4’e artış gösteriyor. Bunun büyük oranda altyapı eksikliklerinin giderilmesinden kaynaklandığını söylemek söz konusu.

2002’dek sonraki birkaç yılda ise kullanım oranları lineer bir artış göstermekte. Daha sonra 2007 yılında tekrar önemli bir artış söz konusu. 2006 yılında kullanım oranıiken, 2007 yılında bu oran %28.6’ya çıkıyor. 2007 – 2008 arasında bu trend devamlılığını sürdürüyor. Daha sonra internet kullanımı ülkemizde her yıl ortalama %3-4 oranında artış gösterecek şekilde gelişiyor.

Her ne kadar 2002’deki 2.5’lik ve 2007’deki %58.8’lik artış kadar olmasa da, 2014 ve 2015’teki ortalama ’lik artışların da önemli artışlar olduklarını söylemek mümkün.

İnternet kullanım artışlarının nedenleri

İnternet kullanımı tüm dünyada artış gösteriyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi altyapı çalışmalarının tamamlanmasının bu noktada önemli payı var. İnternetin hızının artış göstermesi de doğru orantılı olarak internet kullanımını arttırıyor. Tüm dünyada ve ülkemizde internetin masaüstü bilgisayarlar dışında mobil cihazlar aracılığıyla da kullanılabilir hale gelmesi, kullanımın önünü açtı diyebiliriz. Ülkemizde bu noktada hala büyük bir potansiyel bulunduğunu ve artışın devam edeceğini de söyleyebiliriz.

Türkiye’de internet kullanımının geleceği

Türkiye’de internet kullanımının giderek artış göstereceğini söylemek zor değil. Bunu geçmiş veriyi kullanarak basit bir lineer yaklaşımla gelecek yıllar için ön görebiliriz. Basit bir hesaplama sonucu 2017’de Türkiye’de internet kullanımının ortalama 48 milyon, 2018’de ise ortalama 51 milyon rakamlarına ulaşabileceğini söyleyebiliriz.

Kaynak
 

_FAUST_

Müdavim
Katılım
17 Haziran 2016
Mesajlar
6,422
Reaksiyon puanı
1,612
Puanları
113
Yaş
29
Daha yüksek bekliyordum.:)
 

_FAUST_

Müdavim
Katılım
17 Haziran 2016
Mesajlar
6,422
Reaksiyon puanı
1,612
Puanları
113
Yaş
29
Daha yüksek bekliyordum.:)
 
Üst