Türkiye'de 3D kanalı ne zaman yayına başlar?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Las Vegas’ta yapılan dünyanın önemli yayıncılık fuarlarından biri olan NAB’de yer gök 3D olmuş. Televizyon teknolojisinin son numarası 3D. Peki bizde durum ne olur?

Bunu bu fuara giden bir isimle konuştum. Biz 3D yayınına ne zaman geçebiliriz? Bu yayına geçmek kolay mı? Zor, çünkü biz daha frekans olayını çözemedik. Bunu biliyorum da yine de sordum.

Ama önce bizdeki son duruma bakalım; TÜRKSAT ve Digitürk’te 3D yayınları oluyor. Gözlükle izleniyor. Hemen gözlük işine atlayayım; amaç gözlüksüz izletmek. Elektronik marketlerde Nintendo da 3D varmış. Gözlüksüz. Biraz eksikleri olduğu söyleniyor. Dünyada gözlüksüz 3D yayınına 2015’te geçilmesi bekleniyor.

Peki gelelim asıl konuya; çekim tekniklerine. İki kamera ve iki lens kullanılması gerekiyor çekimde. Kurguda, yazılımda, depolama alanları iki katına çıkmak zorunda. Yayında resim masasının değişmesi, yayın bant genişliğinin (ki bu asıl sorun) iki katına çıkarılması gerekiyor. Biz daha HD ile uğraşırken bir de gözlüksüz 3D yayınına uzun bir süre geçmemiz mümkün değil.

Türksat 3D için uğraşıyor

TÜRKSAT’ın 3D test yayınlarını zenginleştirme ve bir kanal oluşturma çalışmaları varmış ve bu test yayını uydudan izlenebiliyormuş. TRT’nin de 3D yayını üzerinde çalıştığı söyleniyor. Zaten özel kanalların bu yatırımı yapmasını şimdi beklemek zor.

Ali Eyüboğlu / Milliyet

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Turkatın iki 3D kanalı var. Biri normal yayın 3D diğeri HD 3D.
Arada kendi çektikleri bir şeyleri de yayınlıyorlar.

arsenik

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
242
bir tane vardı 3d test diye hala dinozoru gösteriyor :D